(Био) зеленчукова градина

• 153 975
  • 747
  •   1
Отговори
# 360
Майка ми веднъж бе присадила репи за семе на един ред, близо една до друга - бяла, черна, червена и репички. Та като си взе семе за репички, на следващата година излязоха фантастични комбинации. Абсолютно всички бяха продълговати, в няколко разцветки от розови, лилави, до морави и почти чисто черни, в две комбинации - едноцветни и цвенти от листата до половината, а от там надолу - бели. Много шантави салатки се получаваха, и на връзка изглеждаха като великденски яйца.

# 361
  • Пазете Гор
 ... нещо миналата година, като посади чери домати до продълговати (консервни) и ни едни не станаха такива каквито се очакваха, а черито беше много странно продълговато. Явно са се смесили при опрашването.
Друго нещо е станало, аз знам, че доматите се самоопрашват. Виж, ряпата е много чувствителна на кръстосване, кръстосвала се и с разни диви видове.
Също така се кръстосват целина с магданоз, моркови. Морковите и те с някакви диви братовчеди.

При краставиците зависи от сорта. Обикновено тези, които могат да се отглеждат и в оранжерии, се самоопрашват. Има и такива, дето не се опрашват в истинския смисъл на думата, ами дават плодове без семе.

# 362
Майка ми веднъж бе присадила репи за семе на един ред, близо една до друга - бяла, черна, червена и репички. Та като си взе семе за репички, на следващата година излязоха фантастични комбинации. Абсолютно всички бяха продълговати, в няколко разцветки от розови, лилави, до морави и почти чисто черни, в две комбинации - едноцветни и цвенти от листата до половината, а от там надолу - бели. Много шантави салатки се получаваха, и на връзка изглеждаха като великденски яйца.
Благодаря ти, как ме развесели.  Simple Smile

# 363
Ей, сега ще скочат анти-ГМО-тата и срещу тази антихристиянска технология.  Wink

Някой ще има ли възможност да хвърли ли око на това събитие, като му дойде времето и  да ни осветли по подробно.
http://business.actualno.com/news_284772.html

# 364
  • Русе

И има защо.  Sick, въпреки че съм атеист. Това, че не си информиран, понакога дава спокойствие, докато не ти се подпали чергата.

Всъщност тука най вероятно става въпрос за селекция, а не за ГМО. Това са различни неща.

Ама ако много ти липсват,  заринато е с ГМО продукти на пазара

# 365
И аз смятам, че става въпрос за нов сорт домати. Веднъж моя близка ми даде 2 корена чери, те като народиха едни дребосъци... като гроздови зърна, няма обиране. Все още всяка пролет ми никнат в градината- ей, много устойчиви, ни болести, ни вредители им пречат. Разпространяват се из градината като циганчета в катун! ooooh!

# 366
Здравейте приятели! Grinning.Много хубава тема,изчетох я с огромен интерес,научих важни неща.Сега искам да питам и аз-горда собственичка съм на двор 400кв.м в едно село м/у Дупница и Благоевград/Югозападна Б-я/ bowuuЗа първа година в живота си ще отглеждам зеленчуци.Четох книги,в нета ровя,но при вас ще питам,защото всеки отглежда любителски и давате всичко от себе си... HugТака,почвата е изорана есента,не е хвърлян никакъв тор,но в продължение на години нищо не е садено там.Сега искам да сложа салати,репички,грах,магданоз.Къде е по добре да направя разсада-в сандъчета и в къщата или да си направя лехи в градината и под найлон?Страх ме е от студеното/сега е 15 градуса но...не се знае/Имайте впредвид,че съм се спряла на средно ранни и късни сортове.Кога е оптимално добре да ги засея/домати,пипер,краставици,тиквички....и т.н/ Grinning

# 367

И има защо.  Sick, въпреки че съм атеист.

Няма защо, защото това не е ГМО.  Laughing
Виж, ако бяха кръстосали доматките с тарантули или с акули, вече може да се говори за генно модифициране.  Mr. Green

# 368
Не се признавам за виновна.  Mr. Green
Вълчо, друг път, да показва по-нагледно тези шантави салатки Wink, получени от репички като великденски яйца, че на първо четене и аз се ококорих Laughing

Днес махнах полиетилена на лехите с магданоза и какво да гледам - отдолу бъка с всякакви модели охлюви - тлъсти, голи, изпотени и блаженно отегнали се на топло, като в сауна.
Само, дето не ми казаха - затваряй "вратата" да не изстинем.
Веднага им забърках един бульон с люти чушки и напръсках обилно, но като че ли няма ефект.
Та, с какво да пръскам тези навлеци?
Някой има ли отзиви за тези препарати?
http://amiti.org/bio-preparati.html

# 369
ekspowoman, ако засаждаш семена от сортови, на пакетчетата има инструкции.
Датите за засяване са от - до. Понеже си в южна България, сей на датите от
Аз сея до.
Примерно ако на морковите пише от 10 март до 20 април, сей на 10 март.

Последна редакция: сб, 20 фев 2010, 20:35 от Вълкът с дълъг ник

# 370

Някой има ли отзиви за тези препарати?
http://amiti.org/bio-preparati.html

Не съм ползвала такива, но и не бях чувала за тях. Ще ги потърся, защото имам страшна нужда от такива препарати, които да са безвредни за останалата фауна из нас.  Mr. Green
За голи охлюви, обаче, не знам дали ще помогнат.
Но можеш да пробваш номера с бирата. Слагаш купички с бира из лехата и после само изхвърляш труповете на пияниците.  Mr. Green

# 371
Кривондела, предполагам, че лехите не са чак толкова много - съветвам ръчно събиране на нежеланите натрапници. Вместо утринна гимнастика. Или си купуваш патета - така няма да имаш охлюви / но и магданоз/ hahaha

# 372
Кривондела, чела съм за пепел. Не съм пробвала.

# 373
Вълкът, хе-хе, преддтавих си ги нагледно тези репи. Супер.

При нас особено миналата година голяма напаст бяха охлювите- ами нищо не помага- освен събиране- с кофи сме събирали- малко като баба Цоцолана бяхме. Та и таз година- за любителите на охлювите и имащите време и търепние да ги готвят предлагам с охота. Wink
Ама ще пробвам и с бира, въпрреки че не знам как ще погледне половикта на такова разхишение.  Laughing

# 374
Кривондела, предполагам, че лехите не са чак толкова много - съветвам ръчно събиране на нежеланите натрапници. Вместо утринна гимнастика. Или си купуваш патета - така няма да имаш охлюви / но и магданоз/ hahaha

Не съм фен на утринната гимнастика и не се виждам надупена с костюма  Sunglasses в градината да събирам охлюви, точно преди да хукна за работа.  Crazy
За патетата - не знаех, но и "бизнесмените" от махлата ще ме отстрелят барабар с тях.
/И без това, отсега са ми вдигнали мерника, заради един кълвач  dontknow,  който всяка пролет се упражнява точно на моя бадем smile3537, докато въпросните още спят, или са недоспали и криви. Аз пък, не искам да се лишавам от дървото!
Сега, остава да ги заразя и с охлюви, и можете скоропостижно да ме отпишете и от форума. Mr. Green/
От всички съвети - да взема да пробвам комбинация от цигарена пепел и бира  Thinking Магданоза го изрязах, така че днес ще обядват с Вашето меню. Twisted Evil

Общи условия

Активация на акаунт