Трябва ли кръщенето да се превръща в панаир?

• 8 049
  • 63
  •   1
Отговори
# 15
Аз лично никога не съм виждала такива кръщанета и слава богу. Защото нещо ума ми отказва да приеме такова нещо. Смятам че тайнството на кръщането е нещо много ...интимно.

Ние кръщавахме в присъствието само на нас и кръстниците в малка закътана църквичка. После поседяхме в малка квартална кръчмичка и това е. Никой друг, никакви баби, лелки стринки и прочее...

# 16
Кръщене, сватба, това са хубави поводи за събиране и веселба. Още в далечното минало хората са придавали голяма важност на тези актове, заради вярата си, че те се случват веднъж в живота и са свещени.
В днешно време има хора, които изпитват нужда да се покажат точно по такива поводи, нека го правят, защо не, да са живи и здрави.
Ние си поканихме близките, но в интерес на истината можехме и повече хора да съберем, но не ми се искаше да става панаир. Границата между добре организираното тържество и панаира е много тънка и трябва умело да се подходи, за да не се развали празника на семейството.

# 17
  • Бургас
Всеки сам избира как да го организира. Иван го кръстихме в много тесен кръг. Кръщенето за мен е тайнство и много личен ритуал. Аз, двете му баби и кръстницата. Братовчед ми беше там, за да ни снима и баба би /тя много искаше да види как пра внучето става християнин/. Но всички присъстващи искаха да споделят самото кръщене, а не да го отпразнуват. Та така.

# 18
  • София
Не знам, аз съм някакъв мега темерут явно.
На сватбата бяхме 6 души.
На кръщенето - 8.
Не ми харесват панаирите.
И не ми харесва да съм в ролята на маймуната, забавляваща гостите до девето коляно.

# 19
  • В града на хумора...
Кръстихме сина ни само ние и нашите кумове , които му станаха кръстници .

# 20
  • Ямбол
А трябва ли да има кръщене?
Някой питал ли е детето си, иска ли то да бъде кръстено?
Хайде сватбите ги решават зрели хора, но на главата на едно дете, което не разбира да му правят неща, които не е решило само, не мога да приема.
Не е ли това един вид "тайнство" и посвещаване във вярата, което трябва да се извършва в тесен семеен кръг? - Не, не е. Посвещавай себе си в тайнства, детето остави само да избере.
На кого е нужна подобна показност във време, в което средностатистическият българин е със скромни възможности и подобно събиране натоварва доста бюджета? - Самото кръщене е вид показност, дори и да е без гости.

# 21
НЕ, не трябва!   bouquet

# 22
Не, не трябва. А по втория въпрос - наблюденията са ми, че май всичко се изчерпва само с кръшението и родителите и кръстника не правят нищо (или малко) по въвеждането на детето във вярата. То, ако родителите посещават храма, ще е добре, но у нас болшинството са "великденските" християни.

Детето ми е малко и затова аз правя изборите вместо него. Аз определям кои дрехи да облече, с какво да се храни и т.н. Както отговарям за физическото му развитие, така и за духовното. Затова съм избрала да го въведа в християнството, което изповядва цялото ми семейство. Когато порасне, ще прави всички тези избори сам.

# 23
не всички организират църковна сватба и не всички хора кръщават децата си, всеки си преценява. Разбиранията и спазването на традиции и вярвания си е също лично предпочитание, до колко, как и къде.

# 24
И аз това се чудя ,не че не го кръстих де нали така е прието.
Всеки кани ,който му е приятно.
Ние бяхме с близките роднини и няколко приятелски семейства.

# 25
На кръщенето на нашият син "излишни " гости не сме събирали бяхме мойте на съпругът ми родителите моита сестра и неговият брат кръсниците и това е след кръщавката се почерпихме в едно ресторантче и всичко приключи.
По същия начин беше и при нас-мисля че е напълно достатъчно.Родителите и сестрите на двамата каня и на рожденни дни на децата.Не обичам навалицата от роднини.Който желае да дойде на гости е добре дошъл,но не и на празнични дати.Единствения път(освен сватбата)кагато събрахме роднини беше на кръщенката на дъщеря ми.Казах че това никога повече няма да се повтори.Ама на 22г човек лесно се впряга Crossing Arms.

# 26
  • Страната на чудесата
Не, според мен.Сватбата ни беше 40-50 човека най-близки приятели, и родители на двамата.Кръщенето-5 души-родители, кръстници, дете.Беше много задушевно и бих го предпочела пак като вариант пред голямата дандания

# 27
а защо каненето на много гости се възприема като панаир?!какво лошо да има повод,на който да събереш близки и приятели и да почерпиш за здраве?всеки си има своя представа,а и възможности-едни правят сватби и кръщенета с по 150 човека,други са само най,най-близките.
лично аз на кръщене на моето дете не бих поканила сурия хора,но пък и не виждам нищо лошо ако гостите са повече,щом човек така си представя празника.

# 28
  • Rio de Janeiro/Austevoll/Varna occasionally
Хайде сватбите ги решават зрели хора, но на главата на едно дете, което не разбира да му правят неща, които не е решило само, не мога да приема.
Не е ли това един вид "тайнство" и посвещаване във вярата, което трябва да се извършва в тесен семеен кръг? - Не, не е. Посвещавай себе си в тайнства, детето остави само да избере.
На кого е нужна подобна показност във време, в което средностатистическият българин е със скромни възможности и подобно събиране натоварва доста бюджета? - Самото кръщене е вид показност, дори и да е без гости.

Това все едно аз съм го писала  Peace Решила съм, че детето ми само ще избере.
А колкото до темата - ами НЕ, не е нужно. Напълно излишна е тази показност, бих казала гротескна дори.

# 29
  • Пловдив
Не знам, аз съм някакъв мега темерут явно.
На сватбата бяхме 6 души.
На кръщенето - 8.
Не ми харесват панаирите.
И не ми харесва да съм в ролята на маймуната, забавляваща гостите до девето коляно.

Не си темеруд, Red, а си щастливка. Де да го имах и аз тоя късмет за сватбата... Виж, на кръщенето, обаче, успях да сведа гостите до минимум.

Общи условия

Активация на акаунт