Без чипс, вафли и газирано в училище наесен

• 26 214
  • 598
  •   1
Отговори
# 105
Моето мнение-тази наредба сама по себе си нищо не означава. За мен си е чист популизъм.Можеше да върши работа, ако през времето, когато са на училище, децата нямат право да излизат извън пределите му. Знаете, предполагам, че е незаконно до една определена възраст да оставяме децата си сами у дома-всички работещи го правим. В същото време, докато са на училище, децата безпрепятствено пресичат улицата, и отиват да закусят, обаче това не е незаконно.С новата наредба децата ще го правят по-често.
 Друго, което буди недоумение -на един първокласник няма да му се предлага в стола пържена закуска, защото е вредна. Та на практика той до преди няколко месеца в 3 от 5 дни такава е закусвал в градината...Дъщеря ми е в ясла-пържени филии, бухти и прочее децата закусват до шестгодишни, но представете си, на седем вече им е противопоказно. Някак си една увиснала е тази наредба...
 Аз миналата година ходих да се разправям с нашата директорка- в двете лавки в голямото междучасие пастите съвсем не бяхя "най-малоумната" храна-пържени хапки всякакви, дюнери и  разни други мазнотии.Нямаше полза. Сега първоначално се зарадвах на наредбата, но мисля, че няма да има пряко отражение към тези, към които е насочена-децата, които се хранят в училище.Гледах репортаж за едно спортно училище-от едната страна директорът, на който държавата отпуска по 3лв на ден за столово хранене, от другата-служителка от министерството, която настоява за точно и стриктно изпълнение на новата наредба в рамките на тези 3лв. .Не е достатъчно държавната администрация да прокара нова наредба, и да се бие в гърдите за изпълнени европейски стандарти. Не знам как е зад граница, но се съмнявам малки и големи да могат безпрепятствено да излизат от училищния двор и да отскачат до близкото кафе/закусвалня /да кажат чужбинските мами как е/.
 Стана много объркано, но писах така, както чувствам нещата.

# 106
Зависи, в нашата ясла и градина не е имало никога пържени неща, нито шоколади, вафли и т.н. А директорката на яслата доста често посещаваше разни семинари например, за здравословно хранене-значи можело, и имало такива неща,ама е по- лесно да се гледа печалбицата и оборота, а и да ни е по- лесно, нали, макар че е за сметка на децата
Така че не обобщавайте толкова, а намерете начин и в градините, за които отдавна си има изисквания, да не се предалагат нездравословни храни
Нашата лафка тази сутрин беше подредена с два панера ябълки и банани най- отпред, а отзад строени в редица сандвичи.
Ясно че е показно и само за днешния ден, обаче знам също че моето дете би си хапнал банан с удоволствие и искам да има избор! Зад тях си стояха и сникерса, и вафличките съвсем спокойно. Но поне нямаше близалки, бонбони и чипс. Кафе автомата си стои.
Учителката пък за пореден път ни посъветва да си носим от вкъщи, вместо да пращаме децата на лафката, и смятам отново да процедирам така.

# 107
mama_jenny_r,вече отговорих на този въпрос-не,нямам нищо общо с училищния бизнес и нямам намерение да имам. По втория въпрос - имам двама ученика,така,че не говоря на изуст. Мнението ми по темата съвпада донякъде с това на e4obobi и за това го изразих и ще продължавам да го правя колкото и да не ви допада. А за злобата и завистта в постовете,ами нямах теб предвид.  Peace

# 108
Зависи, в нашата ясла и градина не е имало никога пържени неща, нито шоколади, вафли и т.н. А директорката на яслата доста често посещаваше разни семинари например, за здравословно хранене-значи можело, и имало такива неща,ама е по- лесно да се гледа печалбицата и оборота, а и да ни е по- лесно, нали, макар че е за сметка на децата
Така че не обобщавайте толкова, а намерете начин и в градините, за които отдавна си има изисквания, да не се предалагат нездравословни храни.
Нашата лафка тази сутрин беше подредена с два панера ябълки и банани най- отпред, а отзад строени в редица сандвичи.
Ясно че е показно и само за днешния ден, обаче знам също че моето дете би си хапнал банан с удоволствие и искам да има избор! Зад тях си стояха и сникерса, и вафличките съвсем спокойно. Но поне нямаше близалки, бонбони и чипс. Кафе автомата си стои.
Учителката пък за пореден път ни посъветва да си носим от вкъщи, вместо да пращаме децата на лафката, и смятам отново да процедирам така.

Не обобщавам, дадох примера за нашата ясла, и съм сигурна ,че практиката е това, а твоят пример е изключението.Доколкото знам, новата наредба забранява внасянето на храни и напитки в класната стая, чудя се колко училища имат обособено място за закуска на децата,у които си носят храна от дома.

# 109
Имат- стола, но тъй като и за безплатната закуска не ги водят там, а я раздават в стаята, то и децата, които си носят храна, си я ядат там, където и другите, които са си закупили от лавката- в стаята, в двора или коридора
Забранено е от край време внасянето на храни,които ще се ядат от всички, например торта и подоби
За закуска в чантата- не е забранено, освен в детските градини и ясли
За яслите- може и да е изключение нашата ясла, но не разбирам защо вместо да настоявате и във вашата да стане така, вие се хвалите с нездравословните храни  newsm78

# 110
Аз пък не разбрах кой се хвали newsm78?!
 При нас столът е даден под наем на фирма, тя го стопанисва, не зная дали ще пуснат деца да консумират домашната си храна.За това казвам, че за да се изпълни наредбата точно, децата не бива да се хранят в стаята, а в нашето училище няма обособено помещение за целта.

Цитат
За яслите- може и да е изключение нашата ясла, но не разбирам защо вместо да настоявате и във вашата да стане така, вие се хвалите с нездравословните храни  newsm78
Недей така рязко, изобщо и идея си нямаш за колко неща настоявам и в яслата, и в училището.Тук пиша ,за да споделя опита си, и да си помогна с вашия , а не просто "да лая срещу вятъра" Peace.

Последна редакция: вт, 15 сеп 2009, 14:13 от TIHA VODA

# 111
mama_jenny_r,вече отговорих на този въпрос-не,нямам нищо общо с училищния бизнес и нямам намерение да имам. По втория въпрос - имам двама ученика,така,че не говоря на изуст. Мнението ми по темата съвпада донякъде с това на e4obobi и за това го изразих и ще продължавам да го правя колкото и да не ви допада. А за злобата и завистта в постовете,ами нямах теб предвид.  Peace

Браво, само така. Няма лошо да изразявате мнението си колкото пъти пожелаете, но това за спора с радиото можете да не го включвате повече. И съм сигурна, че нито една от пишещите майки тук не завижда на госпожата със столовото хранене, нито пък изпитва злоба към нея.
И ако говорим пламенно против това, което считаме вредно за нашите деца, то е от обич към тях, а не от злоба или завист към някого, можете да бъдете сигурна.

# 112
TIHA VODA, извинявам се ако съм те засегнала, но много се ядосвам от всички коментари против наредбата
Че не е съвършена- не е, че няма да реши въпроса с детското хранене-няма
Но е не само една крачка, ами и част от задължителния минимум, така че няма нужда от спорове около нея, а да се помисли какво по-натам може да се направи
Иначе наистина трябва всички да се обединим, за да се продължи напред, защото има смисъл- децата ни го заслужават Peace

# 113
  • София

Да не говорим за т.6.Какво точно значи сладкарски продукти с ВИСОКО съдържание на мазнина и захар?
Точки по които съм абсолютно съгласна са т.2,т.4 и т.7.

По мои спомени към наредбата има приложения, в които е упоменато точно това  Wink За Данон не искам да коментирам. У нас не се консумират продукти на данон и не бих искала детето да яде и в училище.
Хареса ми как си написала постинга си, защото е умерен и показва гледната точка и на родител, и на търговец  Wink
Но въпреки всичко, аз съм абсолютно за тази наредба. Наистина децата ще ходят да купуват от съседните капанчета, но когато им е под носа в училище ще ядат чипсове по-често. Освен това има огромно значение възпитанието вкъщи. Да, дъщеря ми без мой надзор ще яде чипс, но ако го няма в лавката може и да не иде специално за това  Wink

Протеста пък ми е направо смешен. Кое е по-важно? Здравето на децата ни или печалбичката на техен гръб  Naughty

Последна редакция: вт, 15 сеп 2009, 15:55 от Vache

# 114
  • София
Само да опонирам Tiha voda...  Sunglasses
Не е незаконно да се оставят деца под опредлена възраст сами вкъщи  Laughing Laughing Laughing Никъде не го пише това. Пише, че е забранено да се оставят сами вкъщи деца под 12 г. възраст АКО ТОВА ЗАСТРАШАВА ПСИХИЧЕСКОТО И ФИЗИЧЕСКОТО ИМ ЗДРАВЕ.  Wink

А между другото защо да не позволят на децата да се хранят с къщна храна в стола? Ето това би трябвало да се извоюва от родителите  Wink

# 115
Но ако си направите труда да прочете Наредба №37 по внимателно,ще проумеете това,което действитело ни притеснява.

Чл. 4. Прясното мляко, киселото мляко и млечните продукти, които се предлагат на учениците, трябва да отговарят на следните изисквания:
1. прясното и киселото мляко да са със съдържание на мазнини до 2 %;
2. прясното и киселото мляко, сирената и другите млечни продукти да са без добавени растителни мазнини;
3. не се допускат подсладени пресни и кисели млека, освен когато млеката са с добавен плодов компонент, какао, овесени ядки, растителни влакнини, като подслаждането трябва да е с натурални подсладители и общото съдържание на моно- и дизахариди не трябва да е повече от 15 %;

Чл. 6. В ученическите столове, бюфети и в автоматите за закуски и напитки не се предлагат:
1. пържени картофени и зърнени изделия;
2. екструдирани зърнени продукти с добавена мазнина;
3. пържени ядки;
4. пържени тестени изделия
5. захарни и шоколадови изделия, с изключение на шоколад;
6. сладкарски продукти с високо съдържание на мазнина и захар - торти и пасти със сметанов и/или маслен крем, сиропирани сладкиши;
7. сухи супи и сухи бульони.

И това от 21.06. досега не можахте да го разберете какво означава?! Над месец и половина са имали търговците да направят връзка с РИОКОЗ и МЗ и да търсят подробни разяснения, да проучат пазара и да поискат оферти от производителите във връзка с храни отговарящи на новата наредба. Да, нашите институции не са перфектни, нито наредбите вероятно са им перфектни, до болка познат ни факт, и откъде накъде децата ни трябва да обират калая от цялата тая неразбория. Ще се отворят лавките, когато се изяснят нещата. Нито павилионите, нито лавките са центърът на просветата, та да не може без тях да започне образователният процес.

А специално вие, които сте едно огромно изключение, защото сте интелигентни хора имащи отношение изобщо към храненето и сте предлагали и правилен избор на децата, какъв точно е проблема при вас в случая? Явно и досега сте предлагали добрата храна за децата, сега просто няма да предлагате вредната. Ако асортиментът ви намалява много, ами проучете пазара, със сигурност вариантите за попълването му са много. Ние всички вкъщи нали не сме си заринали къщите с чипсове, снаксове и близалки, за да изхранваме децата си?

Последна редакция: вт, 15 сеп 2009, 23:41 от teo7777

# 116
Но аз чак сега започнах да осъзнавам какъв в пъти по-сериозен ефект и резултат може да даде наредбата. Училищата са една огромна постоянна клиентела за производителите, и има голяма вероятност много от тях, най-адекватните да съобразят производството си с изискванията според наредбата, за да им се купува продукцията за училищата. Т.е. в някаква степен производството, за да удовлетвори изискванията за учениците, ще се промени към по-добро и здравословно за всички ни. Може скоро да търсим "произведено за ученика".

А МОН, училищните ръководства и директорите да търсят вариантите как да се справят с проблема си от много години, заради който учителите им се налага да събират учениците от квартала за часовете.За да не злоупотребяват сега търговци и всички заинтересовани, дето само наеми и печалби са им в главите с безопасността на децата ни и да се правят на много загрижени за тях.

# 117
  • София
"e4obobi,не им се връзвай. Ти спорила ли си с радио? Просто някои госпожи от форума няма къде да си изплюят злобата и се заяждат с почти всеки."
Благадаря ти Desi1509.
 Нека наистина да спрем със злобните подмятания и ако може дискусията ни тук да продължи с повече предложения и идеи за промяна,защото само забрани ми се вижда доста не демократично и може би,защото като човек - мразя ограниченията.
Общувам тук със Вас  не за да протестирам срещу идейният замисъл на Наредба№37,а защото мисля,че нещата реално се получават,не точно както сте искали в самото начало.Наредба№26 беше препоръчителна,но РИОКОЗ имаха право да пишат актове при неспазване.Миналата учебна година г-жата,която ни проверява ме предупреди, че следващият път когато дойде ще ми напише акт затова,че не продавам банички и кифли.Тъй като,лавката не беше с пригодена за приготвяне на тостове,предлагахме само сандвичи подтопляни на микровълнова.Сандвичи имаше от 0,50лв до 1,80лв.Приготвяхме ги в стола/през целия ден/.В цената на сандвича се включваше и 3 вида млечни салати, домати и краставици.Салатите обикновенно бяха снежанка,руска и зеле с майонеза.Доматите и краставиците ги поддържахме през целия зимен сезон.Плодовете,които задължително зареждахме са банани,портокали,мандарини и ябълки.И задължително ги излагахме на най-доброто място във витрината,защото фирата си е за наша сметка.
Това лято изградихме абсорбация в лавката и ще може да предлагаме  тостове и принцеси.Общината ни направи страхотен ремонт в стола и въпреки,че не може да се конкурира с мечтата на TanyaMG,стана едно наистина хубаво място за работа.Купихме си професионална фурна за пици и ще може да увеличим асортимента.,който предлагаме в лавката.За баничките и кифлите положението е все още неясно.На обявата ми за работа за майстор-баничар се яви само един мъж и ни поиска 100лв надница Mr. Green
След последната проверка от общината, ни предложиха да кандидатстваме и за други училища.И така след едно уникално писане на документи и калкулации ние сме вече с 4 училища.Това за нас е едно голямо признание,след толкова много борба с непрекъснатите проблеми от страна на базата и др. Спирам,защото със сигурност съм дотегнала на повечето от Вас  с това "аз" и "ние".Искам само да знаете-  не се чувствам лавкаджия печалбар,а работеща майка.

С риск да ме оплюете всички,ще кажа и нещо от моите лични наблюдения:
Чипс,близалки,зрънчо и т.н. си купуваха само децата,които разполагат с много пари.Под много пари аз разбирам над 2,00лв на ден.Ние им казваме "побояли"деца.Те си изхвърлаха филията с шунка /например/,която даваме като задължителна допълнителна закуска,и идваха в лавката за да си купят питка със същата шунка.Те си изхвърляха ябълката и си купуваха чипс.
Но има и деца,които разполагат с 1,00лв на ден.Тези деца задължително си купуват сандвич,и десерта за тях е суха паста или меденка/незнам дали разбрахте,но и тях няма да предлагаме вече/.

И ако ми позволите ще направя едно предложение,което според мен най-точно отговаря на здравословното хранене за децата - абонаментната закуска.Стола на едно училище наистина е обект на нескончаеми проверки на РИОКОЗ,Директор,община и медицинският му персонал.В стола  се готви по рецептурник/според някои - остарял,според други- изпитан/ и закуската ще може да бъде разнообразна всеки ден.Така няма да има нужда да  давате пари на детето си и то да се подлъгва като си купува храни които не одобрявате.

Стана късно вече.Лека нощ

П.П. Оклада на едно дете в детска градина за целия ден е 1,70лв.Ако съм неточна,то е с 0,20лв.

# 118
За съжаление доста от последното е вярно...
 Случвало се е да съм в училище точно в голямото междучасие /дори май бях писала тук/...Децата пиеха газирано от кутийка, извод-значи може да си го позволят...Едни огромни баници бяха захапали, и още по-големи дюнери...Имам рецептурника у дома, често спретвам нещо от него за домашните, моите закуски не стават толкова големи...
 А в тази тема сякаш съм "бялата" лястовица-защо вие, които сте си възпитали перфектно децата да се хранят здравословно, толкова се вълнувате от наредбата? Аз ,за съжаление , не успях с едното, дано с другото успея...Синът ми има моя пример, но смята, че ако се храни като мен, ще гладува. Това лято се опитах да докажа, че не е така, мисля, че в един момент дори му хареса.След това ходи на лагер-за десет дена се върна неузнаваемо втален Joy.Хранел се е като другите деца-на стол, в това време е разполагал с доста добра сума "джобни", сигурно е купувал и "бързи "храни...обаче е отлабнал. Движението му е дошло в повече, вероятно, компенсирало е храната, и резултатът беше изумителен.
 Сега, благодарение на тази тема, много мисля по въпроса за абонаментно хранене.

# 119
Моето дете не си купува голяма част от асортимента в лафката, просто защото не ги обича. Когато няма стол, често гладува. Точно затова се вълнувам от наредбата- защото искам да има и тя какво да си купи! За абонаментното хранене- на малките се дава безплатна закуска в 9 часа и после има стол на обяд. Моята дъщеря след спорта, към 4 часа някъде отново е гладна, но тогава лафката е затворила вече и гледам да има нещичко в чантата за тогава. Така че абонаментното хранене в момента горе-долу го има май.
А за безплатната закуска- важно е не само да е разнообразно, ама и да става за ядене...давали са и хубави неща, ама са давали и изгнили ябълки и пасти, напоени с толкова алкохол, че не стават за ядене и други подобни неща...еми някои ги хвърлят, някои като моята си ги пъхат в чантата и ни ги носят, да видим какво са им дали...знам сега, че пишещите тук веднага ще кажат че те скапани неща не са предлагали нито в стола, нито за закуска, ама е факт че и от други училища се оплакват. Ето защо наредбата сама по себе  си няма да реши нищо, ако на децата се предлагат развалени зеленчуци и плодове, те не ги купуват и после...ама те децата не са научени...

Общи условия

Активация на акаунт