Август 2009 - тема №61

• 15 389
  • 298
  •   1
Отговори
# 225
   Повечето бебчета изживяват скок в растежа 3-4 седмица. Тогава са по-неспокойни и търсят по-често да сучат. Просто предлагайте по-често колкото си иска да яде и след време ще отмине. На всяко хранене е хубаво да предлагате и двете гърди, като на следващото започвата от тази която е била втора предния път.

Това за втората гърда независимо от това дали ме е изсукал ли? Защото когато спре да яде все още си имам кърма в гърдата.

# 226
  • София
  Ако е останала кърма, а бебчо изглежда наяден не не е нужно. Ако търси обаче още да суче не пречи да предложиш и втората, ако е гладна бебето ще си хапне и от нея, ако не е ще направи няколко суквания и ще я пусне.
  Понякога бебчетата спират да сучат, за да си починат, помага и да ги оригнеш и отново да предложиш гърдата. Така може да хапнат малко повече и да имат малко по-голяма интервал между храненията

# 227
Аз пък си мисля, че моя хубавец опитва да се отбие. Като му давам да суче, първите 3-5 мин всичко е ОК, ама явно започва да тече по-слабо кърмата, а той е лаком и не иска да се напъва и започва да реве и да се извива на дъга...Така докато не ме хванат нервите и се откажа, после давам шишето и го изцоква за 5 мин. чак ме е страх да не се задави  ooooh!, а понякога се е давел и на гърда, като суче лакомо.
Проблемът е че не остава време да се цедя след хранене, че имаме 25мин гушкане в изправено положение (заради повръщането доки каза да не го оригвам, а да го държа полуизправен), после поне 30 мин. приспиване, после още не знам колко докато го сложа в кошарката и там се разсънва и пак наново... Та цеденето реално трябва да стане 30 мин. преди следващото хранене, което ако го правя гърдите няма да могат да се напълнят до храненето и ще трябва да минем само на шише. (забравих да кажа че кърмата ми е около 20-30мл на гърда, (малко но от сърце)
Вие какво мислите?
Айла?

Иначе и след гърдите и след шишето изглежда ненаяден и плаче, ама да е жива и здрава бибата...После започват коликите и се превива или започва точно тогава да ака и повръща...

# 228
  • Бургас
Здравейте момичета   bouquet  как е хавата? Ние вече сме си в къщи , но още не мога да си организирам времето нещо а и все гледам да поспивам вместо нета /което до сега не е било никога  #Crazy/ а и от вчера много ме наболява единият от шевовете от епизиотомията.
Иначе всичко друго е на 6 - бебка Десита засега е много спокойна и добричка , дано и така да си остане. Кърмя я , не беше никак трудно началото.....дано имам кърма дълго време. Много ми е трудно спазването на кърмаческите храни - туй не яж, онуй не яж......ми то нищо не остава накрая... Суче около 7-8 мин. след коетъо заспива. Понякога след като я оставя в кошарата се разсънва и продължаваме с кърменето още 7-8 мин. а понякога остава само с първите минутки сукане, но изглежда и стига защото си спи почти до другото кърмене Simple Smile
Иначе раждането мина много добре - Влязох в предродилна зала без контракции , без болки, само 2см. разкритие, но преносвах 8-ми ден ....затова в 9.00 ми включиха система окситоцин...появиха се леееки болки, към 11 ми сложиха и друга система - атропин и същинските болки започнаха към 11.30, след което в 12.12 се появи Принцеса Десислава   ylinfant най-лошото е , че много бързат да режат тези лекари и в резултат си имам 3-4 външни шева и незнам за вътрешни , че нищо не ми казаха. Уж си зарастваха нормално и като ме изписваха болката отшумяваше а после в къщи след като се изкъпах нещо се обърка и единият шев ме боли страшно много в момента.....кисна се в тетра и пръскам оксикорт, но не минава......

Пожелавам късмет на всички неродили все още майчета, наслаждавайте се на последните бременелски дни а после докато раждате мислете позитивно за да боли по-малко  newsm10
Утре ще гледам да сложа и снимки в албума , за да видите бате какво мило посрещане ни направи Simple Smile

# 229
Пете, и аз не оригвам, точно защото повръща. А за давенето - става няколко пъти на хранене. И щерката се давеше, макар да не сучеше така лакомо, така, че е нормално. И ние така с бибата, макар, че гледам уж да я използвам рядко и да давам цици, вместо биба. А ти по този начин определено ще го отбиеш. И понеже яде от шише, очаква и от гърдите така да тече, и като стане трудно иска лесното. Иначе и Митко се гъне като го кърмя, пръцка, ака, докато суче. Явно така стават по-лесно нещата, знам ли, просто на гърда са по-спокойни (е, то и бибата върши тази работа).
А според мен можеше въобще да не даваше това АМ, а просто да суче на често и да ти регулира кърмата, ама не посмя да го направиш.

Магаре, добре си ни дошла  Hug Продължавай с кърменето, все така да ти е кротка и да папка.

# 230
  • София
Аз пък си мисля, че моя хубавец опитва да се отбие. Като му давам да суче, първите 3-5 мин всичко е ОК, ама явно започва да тече по-слабо кърмата, а той е лаком и не иска да се напъва и започва да реве и да се извива на дъга...Така докато не ме хванат нервите и се откажа, после давам шишето и го изцоква за 5 мин. чак ме е страх да не се задави  ooooh!, а понякога се е давел и на гърда, като суче лакомо.
Проблемът е че не остава време да се цедя след хранене, че имаме 25мин гушкане в изправено положение (заради повръщането доки каза да не го оригвам, а да го държа полуизправен), после поне 30 мин. приспиване, после още не знам колко докато го сложа в кошарката и там се разсънва и пак наново... Та цеденето реално трябва да стане 30 мин. преди следващото хранене, което ако го правя гърдите няма да могат да се напълнят до храненето и ще трябва да минем само на шише. (забравих да кажа че кърмата ми е около 20-30мл на гърда, (малко но от сърце)
Вие какво мислите?
Айла?
Иначе и след гърдите и след шишето изглежда ненаяден и плаче, ама да е жива и здрава бибата...После започват коликите и се превива или започва точно тогава да ака и повръща...
   Здравей, вашия лекар какво смята за повръщането? Споменавал ли е рефлукс и на какво АМ сте? Има специални антирефлуксни млека. Често симптомите които описвате, като повръщане и нервност след хапване са поради рефлукс.
   Важно е в такъв случай как се кърми бебчо и как се храни от шише. Добре е добавката да се поема по-бавно и спокойно.
   Бих ви предложила следното за да се увеличи количеството кърма което поема, риска от отбиване и намали дискомфорта, който бебчо изпитва след хранене.
   За кърменето споделяте, че след като свърши първата порция от кърмата бебчето е нервно, затова приложете компресия на гърдата. Това спомага да слезе нова порция кърма. Как се прави компресия можеш да прочетеш тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683 и да видиш тук - http://www.gentlemothering.ca/compression.wmv и тук - http://www.gentlemothering.ca/compression2.wmv). Спре ли да гълта и с компресията, направо прехвърляш на другата гърда и повтаряш и там същото, сукане и после сукане с компресия. Много е важно на всяко хранене да предлагате и двете гърди, дори може отново да ги смените, след като приключи с втората отново да предложите първата.
    След това е хубаво да дадеш добавката по начина който описах по-рано в темичката. Биберона на шишето трябва да е с най-малката дупка. Бебето се държи почти изправено, под наклон, а не да е напълно легнало. Например да е в сгъвката на лакътя ви или на сгънатите ви и повдигнати колена като гледа срещу вас. Шишето е почти хоризонтално, като млякото може дори да не запълва целия биберон. Първо се погалва устичката на бебчо и когато широко отвори уста, както прави когато поема гърдата вкарвата биберона на шишето дълбоко навътре. При паузите които прави може дори да махате шишето или леко да го дърпате от време на време за почивки. Важно е храненето с шише максимално да наподобява кърменето.

След като си изяде добавката и се подържите изправени и или оригнете, после за приспиването може най-лесно да дадеш отново гърдата. Вече ще е нахренено бебчето и ще я ползва основно за успокоение, но все пак това ще стимулира допълнително лактацията, а и бебчо може да хапне още малко. При всеки удобен случай предлагайте гърдата и най-вече не само за хранене, а и за успокоение, приспиване, комфорт и близост. Това е много важно за да се намали риска от отбиване.
    Tsvetito е дала много хубав съвет, опитайте да кърмите колкото се може по-често и от двете гърди, това най-добре стимулира лактацията. Ако количеството на добавката обаче е голяма, а искате да опитате да премахнете добавката, то това трябва да стане постепенно. Първата стъпка е да увеличите броя на кърменията или изцежданията. След това намалявате добавката с 30 мл за денонощие, тоест с 10 мл напримре на три от храненията. Задържате това положение без промяна няколко дни като следите наддаването и мокрите памперси. Ако всичко е ок отново намалявате с 30 мл.  В момента в който бебчето остане само на кърма от гърдата и изцедена кърма от шише, остава само да премахнете постепенно и шишето. Трудно е и отнема време, но е възможно.  Simple Smile

# 231
Здравейте мадами!
Леле,Айла, като чета всичко което ни съветваш си представям колко ти е лесно с кърменето..малко ти завиждам Hug
Аз вчера пробвах да видя малчо дали е забравил да суче,..и какво мислите..не е.Дали съм имала или не кърма, незнам но сука спокоен по около 6 минути на гърда и после спа 4 часа...което ме навежда на мисълта, че все нещо съм му пуснала. Понеже той вече е хитрец и лакомник и си хапва 60-90 мл на хранене и ако нямах нищо щеше да се изнерви..а толкова да спи..незнам. Е, хапнахме с гумения гигант, понеже много си го харесваме..пробвах да му бутна и цоцомба натюр, но той не й се кефи..но нищо
Днес е прохладно, желая ви хубав ден и здрави зърна  Hug

# 232
  • София
  ivu6a браво на малчо, това което споделяш е много хубаво. Предлагай всеки път преди да дадеш шишето и двете гърди. Бебето най-добре стимулира гърдите, а и така няма да забрави как да суче.
   Ето една хубава статия за това, по късно когато нещата се оправят как да махнеш постепенно силиконките - Силиконови зърна, как и кога?
   А за кърменето, да много по-спокойна съм от опита който имам и от това, че бебка се роди голяма за разлика от каките и е едно бебе и съответно е по-лесно Simple Smile Но отново и с нея като всяка майка си имам притеснения, например в момента защо качва този месец много малко дори по-малко отколкото и каките хем кърма имам, но тя не желае да суче повече. Накрая реших, че няма да се ядосвам и явно е генетично, аз съм мноого слаба, каките също, явно Елито нищо че се роди по-голяма ще забави сериозно темповете на наддаване и също ще стане финна мадама  Simple Smile

# 233
Цвети, Айла, благодаря за отговорите.
Иначе доктора ни посъветва да ползваме антирефлуксно мляко, първо пихме Аптамил, сега сме на ФризоВом

# 234
  • Ах, морето
Уж си зарастваха нормално и като ме изписваха болката отшумяваше а после в къщи след като се изкъпах нещо се обърка и единият шев ме боли страшно много в момента.....кисна се в тетра и пръскам оксикорт, но не минава......

Здравей, Таня. Добре завърнали се.
Аз имам 5 външни шева. Първите 1-2 дни в болницата не ме боляха много. Но последния ден едвам сядах. В деня на изписването питах доктора на визитацията дали да ги обработвам по някакъв начин, а той ми отговори: "ще ги обработваш след един месец. Дотогава не ги обработвай." Е, след такъв отговор не знаех какво да правя. Като се прибрахме пак много ме боляха. Първия ден излязохме малко на разходка с таткото и каката до морската и едвам се прибрах, такива болки бяха. Като сядах, направо все едно ми забиваха игли. И аз направих една-две бани с тетра, Оксикорт пръсках, даже на лекар смятах да ходя, но след няколко дни болката отшумя. Сега вече не ме болят толкова.

И аз да питам нещо - може ли примерно безкофеиново кафе да се пие, докато се кърми? През бременността не се лиших от кафе, но сега го правя, обаче от време на време така ми се припива поне няколко глътки. Айла, какво мислиш по въпроса?

# 235
Айла,благодаря, много полезна статия..чак се амбицирах и отивам да се поизцедя..айде до после Hug

# 236
Честито бебче на Скай - Ейнджъл, браво за големия юнак, да е жив и здрав и много да радва мама.
Magare, и аз имах 5 шефа, първите два дни не ме голяха изобщо, на третия ден единият ми падна и след като ме изписаха не можех един ден да си зядам на д-то нормално. Докторката ми каза да си купя гел от дъбова кора и да се мажа, сега съм 10 ден след раждането, шевовете вече ми паднаха и няма следа от рязането, страшномного успокоява болката и помага за бързото зарастване.
Пете, много се надявам да не се отбие напълно от кърма, пробвай още, не се отказвай.
Ивуша, браво на твоя юнак.
Веси, незнам за кафето, но аз съм си купила Caro na Nestle, това е нещо като инка, много е подобно на безкофеиновото кафе на вкус и стимулира кърмата. Пробвай него, ако искаш.  
Денди, къде се губиш мила, разказвай как е минало всичко  Hug

# 237
На 28.08. в 19:19ч. се е родил малкият /голям  Иван с мерки 3550гр. и 51см. на мама drambue. Поздрави от щастливите родители!
  Grinning

Да им е жив и здрав и много радост да им носи!!!   bouquet   bouquet   bouquet

# 238
Здравейтеее на днешния 30 август от една щастлива майка:) Първо защото днес моята принцеса Андреа става на цяяяял месец (кога мина това време?!) и второ защото за трети път в живота си успях да видя кралицата на попа Мадона! Simple Smile Simple Smile Беше много яко, макар че малко се подигра с нас като закъсня с цял час за сцената, а накрая нямаше даже бис! Буквално си 'изпя песента' и хаааайде, кой от къде е! Но шоуто си е шоу, а Мадона си е Мадона Simple Smile Simple Smile

ПЕТЕНЦЕ: да не ми се обидиш мила, ама да ти кажа като нищо може и Алекс да се отбива, защото ти го дохранваш от самото начало без да ми е ясно защо Sad И на Джиджин го написах - едно сито бебе от АМ нямам как да стимулира гърдите да произвеждат кърма Sad
А вие за постоянно ли ще се местите в Поморие??? Sad

МАГАРЕ, ФИФОНКА- добре дошли и бързо влизане в ритъм с мъничетата ви Simple Smile

ЧЕСТИТО на ДРАМБУЕ! Simple Smile Хубав ви ден от мен и рожденничката ми, хихи Simple Smile

# 239
Здравейте мами-щях по рано да пиша ама с малкото диване забравям.
Янче и другите мацки дето ме питаха, защо давам АМ да кажа, че само първата вечер след като се прибрахме от болницата и направих, за да има какво да хапне ако не и стигне моята кърма през нощта( забелязвам че вечер е по малко).Незнаех дали имам достатъчно пък и другия проблем е че ми се разраниха зърната и си викам поне през нощта да позараснат.НО от тогава не съм давала повече АМ-реших да видя дали ще си спи и ака както трябва без добавки и мисля, че засега е добре.Доизцеждам с помпа ама малко към 20 мл. след като е сукала.Кутията с Фризолак си стои Peace
Незнам вашите бебоци как са, но нашата маймуна през деня си спинка добре през 2-3 часа се буди да хапне и пак спинка, но през нощта и се будува-хапне сложа я да спи и се размрънка и най-често като я взема почва да се рови да търси да цоца-дали е гладна или просто иска да ме ползва за биберон-все още незнам дали имам достатъчно кърма newsm78.Поне да ми минат зърната, че да ги предлагам и като биберон smile3504

Общи условия

Активация на акаунт