Миниматури след седми клас за учебната 2009/2010 г.

• 8 510
  • 78
  •   1
Отговори
# 75
  • София
И аз съм против.
Неяснота по въпроса за самата форма, продължителност на изпита и тежест на оценяването на двете съставни части  чак до края на януари...Като се има предвид и това, че възнамеряват да изтеглят изпитите напред във времето, т.е последните да се проведат през месец май, то реалното време за подготовка при вече изяснени условия ще е едва 3 месеца.
Виждам майки, които са за подобна форма на селекция.Замисълът й поначало не е чак толкова лош, но изпълнението й е под въпрос.

Аз съм съгласна с тази майка. Също съм чувала, че се подсказва, дори от квесторите в някои училища/ в София, а какво остава за провинцията/. А миниматурите до сега не бяха от голямо значение. В толкова важен момент каква ще е ситуацията? Естествено, че всяко училище ще иска да подпомогне възпитаниците си.
Друго нещо, което не одобрявам е, че едновременно с това ще им се оформят срочни и годишни оценки. Стресът за децата ще е твърде голям.

# 76
просто трябва практика и труд и всичко ще се постигне аз искам да вляза в езикова 1 и ше се справя защото ще успея #2gunfire  #2gunfire #2gunfire #2gunfire bowuu bowuu newsm41 motor

# 77
Моето мнение е, че образователната система не предполага възпитание на любов и интерес към науката, а селекция, стрес и подбор. Учебния материал и начинът му на поднасяне е скучен и синтезиран. Би трябвало системата да създава интерес у децата и да им дава възможност да се профилират, когато узреят за това. Освен това съм съгласна с един съвременен анализ, който не е мой, че в училище се набляга на оценка само на няколко вида способности у децата - примерно : памет (наизустяване), математически способности, физически, художествени и т.н.; но никъде не се селектират децата за способности като: ориентация в непозната теритирия; рефлекс и примерно качества за шофъори, предприемачество, лидерство, креатив ( бързо генериране на идеи в различни области) и мн. други, за които ако се замислите ще се сетите и сами;
Това например води до там, че деца, които пишат правилно и правят добри преразкази и анализи после не стават творци в смисъла на поети или журналисти, защото не генерират идеи и мозъкът им не работии в тази посока или просто нямат такива качества; Това е пример, който може да се отнесе почти във всички сфери от живота. Пример за това е живорът ха Хенри Форд, който ма практика не е с повече от гимназиално образование, чо в техниката е бил виртуоз. Да, щях да забравя и за децата със заложби в сръчността, на които абстрактното мислене не им е силна страна, какъвто е бил случая със същия този Форд.
В този ред на мисли не съм против образованието въобще, но то е сведено до една "матрица" в която вкарваме децата и после с голяма доза насилие и както отбелязаха тук  хората преди мен, не малко пари се опитваме да ги направим пригодни за калъпа, който се изисква, за да оцеляват, но от друга страна не можем да отчетам доколко ги осакатяваме и стресираме, което води до точно обратния ефект;
Не зная дали стана ясно, но се надявам хората да се замислят по тези няколко нахвърляни идеи.
Поздрави на всички!

# 78
-да се профилират, когато узреят за това.
 -Това например води до там, че деца, които пишат правилно и правят добри преразкази и анализи после не стават творци в смисъла на поети или журналисти, защото не генерират идеи.
- Да, щях да забравя и за децата със заложби в сръчността.

- всеки узрява по различно време, а не може за всяко дете  - отделна образователна система
- за да станеш творец не е достатъчно да пишеш правилно и да правиш добри преразкази.Иска се талант, само той генерира идеи, а талантът не се учи, той си е божи дар Grinning
 - за сръчните има техникуми, училища по приложни изкуства и т.н.

Моето мнение - на този етап е достатъчно да са наясно коя им е силната страна и да се насочат да я развиват. Сега е най-подходящото време за научаване на чужди езици, които са нужни за всяка професия. А всеки уважаващ себе си човек полага усилия да стане грамотен, без значение на професията му. Wink

Общи условия

Активация на акаунт