телевизия в детските градини- нормално ли е?

• 18 849
  • 458
  •   1
Отговори
# 285
Гледат детски филмчета, но не всеки ден. Дъщеря ми ми казва кога и какво са гледали.
Най-често им пускат след 16.30 ч., когато времето е лошо и не могат да излязат навън. Нямам нищо против това.

# 286
Гледат детски филмчета, но не всеки ден. Дъщеря ми ми казва кога и какво са гледали.
Най-често им пускат след 16.30 ч., когато времето е лошо и не могат да излязат навън. Нямам нищо против това.
Какво е това лошо време?! Няма лошо време има лоши дрехи. А вместо да висят и да затъпяват пред телевизора има къде къде по - полезни занимания, с които да им се запълва времето може да им се чете, може да бъдат заведени да разгледат музей, могат да бъдат заведени на детски театър, на открит урок напр. в операта и пр. 

# 287
Да, на деца на 3 години ще им е супер на музеи и опера  ooooh!
Ех, то бива, бива амбиции, ама аз предпочитам пред телевизора, отколкото навън при минус 15 с голо кръстче и без шал на леда  Wink

# 288
  • София
Какво е това лошо време?! Няма лошо време има лоши дрехи. А вместо да висят и да затъпяват пред телевизора има къде къде по - полезни занимания, с които да им се запълва времето може да им се чете, може да бъдат заведени да разгледат музей, могат да бъдат заведени на детски театър, на открит урок напр. в операта и пр. 
Как ще ги заведат до театъра или операта?

# 289
Да, на деца на 3 години ще им е супер на музеи и опера ooooh!
Ех, то бива, бива амбиции, ама аз предпочитам пред телевизора, отколкото навън при минус 15 с голо кръстче и без шал на леда  Wink
Дали ще е интересно на детето или не зависи от педагога. Под открит урок имам предвид не точно гледане на представление адаптирано за възрастта, а възможност децата да разглеждат, да пипнат инструментите например, да им се покаже кой какъв звук издава, да се пробват сами да свирят, да танцуват и пр. Уроци, които повечето оперни театри в Европа правя, и са пригодени за деца и под 2 г.възраст.
И не е до амбиции на родителя, а до съзадаване на интереси. Как едно дете ще прояви интерес към рисуване, ако не знае какво е това, никой не е рисувал с него, как едно дете ще прояви интерес към танц, като не знае какво е това, към музика и пр.   
Много по здравословно е да е навън на -15 гр. Целзий, отколкото да виси в затвореното помещение пред телевизора. А това дали ще е подходящо облечено зависи от родителя

# 290
Да, на деца на 3 години ще им е супер на музеи и опера ooooh!
Дали ще е интересно на детето или не зависи от педагога. Под открит урок имам предвид не точно гледане на представление адаптирано за възрастта, а възможност децата да разглеждат, да пипнат инструментите например, да им се покаже кой какъв звук издава, да се пробват сами да свирят, да танцуват и пр. Уроци, които повечето оперни театри в Европа правя, и са пригодени за деца и под 2 г.възраст.И не е до амбиции на родителя, а до съзадаване на интереси. Как едно дете ще прояви интерес към рисуване, ако не знае какво е това, никой не е рисувал с него, как едно дете ще прояви интерес към танц, като не знае какво е това, към музика и пр.   
Много по здравословно е да е навън на -15 гр. Целзий, отколкото да виси в затвореното помещение пред телевизора. А това дали ще е подходящо облечено зависи от родителя
Ти деца познаваш ли? Мисля си, че не.
Всяко занимание си има възраст. Ако то е неподходящо за възрастта - и да е перфектния педагог - няма как да го накара да прояви интерес насила.
За излизания извън градината съм напълно против. И ще ти кажа защо. 1 жена с 30 деца да пътува, да пресича улици и да въдворява ред като за обществено място ми е абсурдно и невъзможно. Да не говорим, че градините нямат наличен автобус.
Няма театри, подходящи за всички 2-3 годишни.
В детската градина /всички май в София/ редовно идват куклени театри. Ежедневно се рисува. Работи се достатъчно за развитието на способностите на децата. Има спортове задължително/поне аз не знам градина без такива/. Тоест дава се шанс за предпочитания и таланти.
А излизането навън - с гол кръст, без шал или шапка, играта в снега продължително или падането на лед - са неща, които не зависят от родителя, нито за мен педагога може да се справи сам с всичко това с 30 деца навън. Затова не го предпочитам.

# 291
Тук ги водят почти всяка седмица някъде да разглеждат- в ковачницата, дърводелница, театър и т.н.
В града ги водят ги с трамвая, за да могат да свикват с движението на обществени места и да си изградят навици за предпазване и правилно придвижване. Иначе са винаги по 2 учителки, понякога по три.
С гол кръст може и на площадката пред детската градина да ги изкарат. Въпрос на съвестност от страна на учителките.
Има и горски детски градини. Там пък са по цял преди обяд в гората. Разглеждат, играят.
Въобще не виждам телевизора за какво точно е? Явно в България децата трябва да излизат страшно образовани от детската градина, щом навсякъде има телевизори. Интересно ми екои точно образователни филмчета гледат Thinking

Последна редакция: пт, 16 апр 2010, 12:12 от Soleil*

# 292
Вярно е, Soleil* - въпрос на съвестност, но и на възможност. А при нас понеже познавам системата доста добре - ми е ясно, че не се получава в повечето случаи.
При вас по колко дечица са и с колко педагога?

# 293
Ти деца познаваш ли? Мисля си, че не.
Всяко занимание си има възраст. Ако то е неподходящо за възрастта - и да е перфектния педагог - няма как да го накара да прояви интерес насила.
Съвсем случайно познавам, дори си имам едно на две години и осем месеца в къщи.
Почти всяко занимани може да бъде адаптирано според възрастта на детето, няма неподходящо, има неподходящ начин на представяне. А що се отнася до извеждане за игра на вън или водене на децата някъде, всичко е до желание и организация.  

# 294
Зависи от градината.Има такива с по 30деца, и такива с по 15-17. Обикновено са общо три педагога, които обаче не стоят по цял всички заедно с децата. Ако ще излизат обаче са поне двама, в много случаи трима. В София специално е по-голяма лудница и по-трудно би се осъществило такова нещо. Много хора пресичат на червено, което не знам как ще се обясни на децата. Но в по-малките градове, където разстоянията са малки, може да ги водят тук-там.
За голите кръстове като ги гледам тук самите майки не си пазят толкова децата. Много от тях ходят много леко облечени. Например когато аз съм с пуловер и зимно яке, има 10 годишни по тениски или само по блузи. Така е и с по-малките. Явно искат да ги каляват от малки. Аз съм по-страхлива в това отношение.

Воденето по такива места не е за да ги направят артисти или музиканти, а за да им се разшири кръгозора и познанията за света. Както има бебешки играчки от различни материи с топчета, кубчета и т.н.,с които чрез опипване да види разлчни форми и да му стимулират сетивата, а не че ще научи на този етап кое е топка и кое куб.
Аз съм за такива дейности и много против тв-то, но както казах в София с един учител е опасно.
Тв децата може да гледат вкъщи, каквото прецени родителя. Няма нужда от него в детската, особено пък всеки ден. Сто пъти по-добре е да ги заведат директно в хлебарницата да видят как се меси хляба, отколкото да им го показват по тв.

Последна редакция: пт, 16 апр 2010, 12:24 от Soleil*

# 295
  • Deutschland/HE
декември месец бяхме във Виена и бях очарована от това, че деца на 3-4годинки ги водеха в Природонаучния музей, в детския музей към Шонбрун, в къщата на моретата. На групичка от 20-тина деца имаше 3ма възрастни, видях ги и в метрото. Температурата навън беше -5градуса, прехвърчаше и сняг.
Следобед вместо да гледат телевизия може да им се четат приказки, да редят пъзели, да оцветяват /поне така правят в групата на дъщеря ми/. Сега нашата градина е в ремонт и сме в друга градина и съм изумена колко много телевизия се гледа - сутрин докато ги приемат, след занятието сутрин и след следобедна закуска!

viliko дъщеря ми беше на 4г, когато я заведохме на детска опера и балет /гледа Мечо Пух и Пепеляшка/, на куклен театър ходи от 1г и 9м и вземах билет накрая на реда в случай на нужда да изляза бързо, но нито веднъж не ми се наложи. Поне във Варна кукления театър е пълен с деца под 3г.

# 296
Кукления театър вече писах/ма няма кой да чете/ се осигурява в почти всяка детска градина в Сф, а и в другите градове доста. В нашата е 2 пъти месечно. На място в салона им. Предостатъчно е.
И разбира се, че никой не иска от тях да стават артисти. Но развитието на таланта за мен трябва да става и от родителите, а не изцяло да се очаква, че градината е длъжна за всичко.

# 297
Аз лично предпочитам децата ми да не напускат пределите на детското заведение, независимо по какви причини и с колко учителки
За опит с детска градина в други страни- имам
ДГ тук и в други страни много се различават, както и много други неща, така че няма място за сравнение
Аз ги запознавам достатъчно добре и с градския транспорт, и с изкуството, и с живота, това е мое задължение като родител

# 298
Сега нашата градина е в ремонт и сме в друга градина и съм изумена колко много телевизия се гледа - сутрин докато ги приемат, след занятието сутрин и след следобедна закуска!

Ей това не мога да го разбера. Как може да им пускат по три пъти на ден телевизия. Защо няма някакъв контрол. Като казах на майка ми, че се гледа тв в детските градини и тя не повярва. Питала после  някаква нейна колежка, която е работила детска учителка преди време. Жената естествено потвърдила и казала, че било доста сладка работа, защото можела да си гледа сериалите Rolling Eyes Горките деца, които са били там.

# 299
В градината на щерката имаше телевизор във всяка група+кабелна телевизия
В градината на малкия има салон с телевизор, без кабелна,където се пускат филми, досега са гледали Пипи и някои подобни филми (не точно образователни, но не и Картун нетуърк) само определена група само определено време
Всяка градина има директор и родителски срещи, и тези теми се обсъждат там, ако общото мнение е ЗА телевизор и вие не сте си отписали детето, то явно това е положението

Общи условия

Активация на акаунт