Рецептата,която ще ви разкажа е съвсем лесна за изпълнение и дори начинаещ в месенето би се справил. За мен лично трите най-важни неща за успешен козунак са:
1. Да имате време/около 6 часа/.
2. Да имате голямо желание.
3. Да имате топло помещение.
Да,има месене,но не е чак толкова много,че да се разколебаете. Когато меся козунак,релаксирам и се чувствам чудесно! Опитайте и ще видите,че не е трудно,а и как ухае не само домът,ами и целият вход

За два козунака с дължина 30 см. са нужни:
3 яйца /един от жълтъците отделям за намазване на козунака/
140 мл. прясно мляко /2 каф. ч. без малко/
140 гр. захар /2 каф. ч. без малко/
1 пак. суха мая /7 грама/
3и1/2 ч.ч. брашно /големи/
кората на 1 лимон /настъргана на специалната звездовидна приставка на рендето/
1/2 ч.ч. разтопена смес от масло и малко олио
стафиди и парченца млечен шоколад за пълнеж,филирани бадеми и захар за поръсване
Още преди да започна правенето на козунака,затоплям стаята. В този случай пуснах парното,затворих вратата и не я отварях ненужно.
Млякото и захарта слагам да се затоплят до разтваряне на захарта. Не е нужно да кипва.
От тази смес,която в никакъв случай не трябва да е гореща,а топла, слагам 6 с.л. в купичка,добавям маята и не повече от 1/2 ч.л. брашно,и разбърквам леко. Оставям на топло да шупне.
Разтопявам маслото с малко олио в подходящ съд и се старая да го поддържам топло за момента,в който ще ми трябва.
Брашното пресявам и слагам в дълбока купа.
Яйцата разбърквам на ръка и слагам при останалата млечна смес. Разбърквам и слагам при брашното. Добавям лимоновата кора и вече разтворената,и шупнала мая. Всичко разбърквам добре с дървена лъжица и ако има нужда добавям още малко брашно,за да се получи тесто,което не лепне,но не и да е прекалено твърдо. Прехвърлям го на плота и започвам да меся,като постоянно го заливам с по 1 с.л. топла мазнина и меся,докато я поеме. От топлината на ръцете,тестото допълнително се отпуска. Много ми е приятно през това време да слушам хубава музика. Така макар,че натоварвам ръцете в известна степен,мислите ми се отпускат. Ако по време на месенето се появят мехурчета,това е добър знак. Месенето приключва,когато цялата мазнина бъде усвоена от тестото. На финал то вече не е така мазно и лесно се оформя на гладка топка. Дълбок съд омаслявам и прехвърлям в него тестото. Покривам със свежо фолио и оставям на топло/в моя случай върху печката,която бях включила на 80 градуса/,докато изпълни купата или утрои обема си. При мен,това се случи за около 2 часа,през които изгледах много интересен филм за пътешествия в Индия


Много пухкави и вкусни козунаци си хапнахме на сутринта,с конци и чуден аромат.
Да ви е сладко и не се колебайте да си приготвите сами,защото няма по-хубаво от домашното!

Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/