Отглеждане на детето в друга стая..

• 11 504
  • 344
  •   1
Отговори
# 210
Ами жалко за детето ти, явно малко си чела и не си наясно какво му причиняваш. На колко години трябва да стане, за да знае какво да прави сам и да не е винаги залепен за полата ти?
Много яко - посмях се.Благодаря  newsm20
А ти деца имаш ли?
Не е нужно да има деца, за да има мнение.

А за това колко е жалко за детето на Angel_Dust... ами аз не виждам нищо жалко.. Щеше да е много жалко, ако сама си дърпаше детето и не го оставя само никъде. Жалко щеше да е детето да иска да е до нея, а тя да размаха пръст и да го изгони самичко в другата стая...

Колкото до моето дете - като поиска отделна стая ще я има.. Дотогава нека си спи в нашата.

# 211
  • Видин
Ами жалко за детето ти, явно малко си чела и не си наясно какво му причиняваш. На колко години трябва да стане, за да знае какво да прави сам и да не е винаги залепен за полата ти?
Много яко - посмях се.Благодаря  newsm20
А ти деца имаш ли?

Още не, но съм запозната с материята.

Ами живот и здраве като се роди и срещнеш теорията с практиката пак ни пиши  Wink

Не е нужно да има деца, за да има мнение.
Нека си има мнение жената, ама моля ви се, не давайте квалификации за психилогическото здраве на деца,които дори не познавате  Naughty
И пак казвам - теорията е едно, практиката съвсем друго нещо

# 212
Ще ми се някой да ми обясни чисто технически (а и психически, ако преценте) , как се получава номера за потдържане от родителите на нормален и редовен сексуален живот, при дете спящо по средата им?

Абе хора, само леглото в спалнята ли е място за секс?!  Grinning Подобни питания няма да спрат да ме изумяват, честно! Нямам намерени да навлизам в "технически" подробности. Проявете въображение!  Mr. Green

Нее, не съм казала такова нещо! Разбира се, че ако само до леглото се ограчничава, ще е "постно", но пък точно "семейното ложе luvbed" да ми е забранена територия за тая дейност, ми кофти, не е за мен! 

По върпроса за спането, май има две коренно различни школи, при които няма пресечна точка, "ко-слипинг"(представете си го на английски, латиницата ми не превключва), което е спане всички на котило в едно легло, докато се побират в него, а другата е всеки в собствена стая и собствено жизнено пространство. Затова, избор има, всеки може да направи своя!

А авторката май питаше за "неродения Петко" та дано изобщо сме и помогнали по някакъв начин да си състави мнение... #Crazy

# 213
  • София
Аз лично съм против от толкова малко детето да е в отделна стая, може след годинката и то ако детето не се буди по 5-10 пъти нощем защото ще стана луда да тичам през половин един час в другата стая smile3511. Аз лично отделих дъщеря си на 3 годинки а синът ми сега ще стане на една и още спи при нас, не смятам да го отделям поне до 2 години защото много се буди нощем и плаче и ще трябва да тичам по коридорите. Дъщеря ми много повръщаше и при едно жестоко задавяне(като беше на 15 дни) направо щеше да се е задушила ако не бях в стаята, от този случай нататък нямаше спане за мен а тя нощем спеше в кошче до главата ми до към 4-5 месечна за да мога като я чуя, че пак се дави веднага да реагирам.
Та определено детето ще си покаже дали може да го отделиш в самостоятелна стая или е по-удобно и още повече по-безопасно да е при теб особенно в началото.

# 214
  • В заешката дупка
.... май има две коренно различни школи, при които няма пресечна точка, "ко-слипинг"(представете си го на английски, латиницата ми не превключва), което е спане всички на котило в едно легло, докато се побират в него, а другата е всеки в собствена стая и собствено жизнено пространство. Затова, избор има, всеки може да направи своя!

Всъщност не е само въпрос на школи, разбирания, предварителна нагласа и избор (без кръчмаря), но въпрос и на реална практика. Защото понякога може предварително да си настроен за едно, а да се окаже, че ще ви е най-добре съвсем друго, след време пък да се наложи трето и т.н. и т.н.

Мисля, че ще ти е интересно да прочетеш тази статия. Дълга е, но мисля, че си струва.

# 215
  • В заешката дупка
Ще пейстна частта, която се отнася точно за избора къде да спи детето:

Разберете къде вие и бебето спите най-добре

Къде бебето ще спи най-добре? С вас във вашето легло? В люлка или легло, закрепени до вашето? В легло във вашата стая? В легло в негова собствена стая?  Къде вие спите най-добре? Къде искате бебето да спи?

Реалистично погледнато, подгответе се да преминете през няколко от тези варианти за спане, опитвайки се да откриете при кой от тях всички се наспиват най-добре. Очаквайте и вариантите да се сменят през различните етапи от развитието на бебето. Единствените хора, които могат да дадат отговор на въпроса "Къде ще спи бебето?" са мама и татко. Вслушвайте се в бебето и във вътрешния си глас!

Може би имате новородено (или ще имате скоро) и се опитвате да решите къде ще спи. Или пък това, което сте уредили в момента, е причината вие и бебето да не си отпочивате добре през нощта. Каквато и да е ситуацията, нека да видим трите варианта:

1. Бебето спи самО в собствена стая.

Това е традиционната картина, която много нови родители си предтсвят. Прелиствайки бебешки списания и каталози за обзавеждане виждате снимки на усмихнати родители (изглеждат като че ли добре са се наспали), които поставят бебето в легло или люлка в ъгъла на красиво декорирана детска стая на фона на слънчевия залез, прокрадващ се през прозореца.  Родителите щастливи гледат  усмихнатото бебе. Представяте си, че това е начинът, по който вашето бебе също ще си ляга. Ще го погалите по коремчето, ще го целунете по бузките, ще прошепнете "на-ни-на" . То ще си затвори очичките, вие ще излезнете на пръсти от стаята и заедно със съпругът си ще се наслаждавате на една прекрасна тиха вечер. Бебето ще спи спокойно през цялата нощ.

Звучи като приказка, нали? Но дали ще е така? Вероятно, но не през първите месеци. Повечето, ако не и всички, малки бебета се нуждаят повече от родителите си при лягане отколкото тази картина представя. Това е "качествено време" за бебетата. Обикновено те не се поддават охотно на бързи методи за заспиване.

Дали тази организация на спането ще работи? Може - за спокойните, невзискателните бебета. Те   заспиват много лесно и се събуждат по-нарядко през нощта. Някои от вас, бъдещи родители, си казвате: "Това е бебето, което ще си имаме, нали скъпи?" А много други вече са открили, че бебето, с което са благословени,  ще се нуждае от повече близост, отколкото този вариант на отдалеченост предлага.

Тези от вас с бебе, спящо в собствена стая, може да  са в една от двете ситуации:

(1) Бебето  е спяло добре в продължение на месеци, но сега е почнало да се буди твърде често.
(2) Опитвали сте се да го накарате да спи в леглото си от месеци, но то никога не е успявало да спи добре в отделна стая. И вие (и бебето) сте уморени.

Имате две възможности. Да продължите с опитите да научите бебето да спи в своето легло, използвайки останалите стъпки от нашия план или да пробвате други решения за това къде да спи то.

Защо бебето не спи добре в собствената си стая? Може  никненето на зъбките или друга временна физическа причина да предизвиква буденето. (Дискутираме различни причини за нощното будене в 3-та и 12-а глава.) Но може и да е нещо повече. Ако бебето никога не е спяло добре самО, ако се препъвате по коридора на всеки 2 часа в опит да успокоите плачещото бебе, може би то се опива да ви каже, че има нужда от повече уют и близост през нощта.

"Но нашето бебе спи чудесно през нощта в собствената си стая", може да ви кажат приятели. Всяко бебе има своя индивидуланост. Някои Бебета просто имат повече нужда от своите родители ден и нощ. На стр. 73-75 дискутираме различните типове бебешка персоналност и темперамент и как те се отразяват върху нуждите на бебето през нощта. Време е да се отърсите от фантазиите в списанията и да разберете сами кое е най-добре за вас и вашето бебе. Ако трябва да изберем едно единсвтено най-важно послание от тази книга, то е: Вярвайте на инстинктите си и вземайте сами решения отнсно това кое е най-добро за  вас  и вашето бебе.

2. Бебето спи във вашата стая, но не във вашето легло.

Това е често срещано при два вида семейства: тези, които живеят в апартамент с една спалня (както д-р Боб когато вторият му син се роди - четирима души, спящи в една стая!) и тези, които искат бебето да е наблизо (но не твърде близо, че да ви рита с крачета в ребрата). Може би искате бебето да е наблизо, просто за да ви е по-удобно да се грижите за него когато се буди по няколко пъти на нощ. Или може би бебето спи добре, но предпочитате да е при вас за собствено успокоение.

Спането с бебе в една стая има следните предимства:

* Когато се събуди то е на една ръка или стъпка разстояние.
   * Може бързо да стигнете до него, за да го приспите с люшкане или кърмене  преди напълно да се е събудило.
   * Ако се събудите може лесно да погледнете дали е добре, за да сте спокойни.
   * Близо сте до бебето, а леглото ви си остава за вас и съпруга ви
   * Бебето има усещане за сигурност
   * Може лесно да донесете бебето в леглото си, за да го накърмите; така по-малко се нарушава и вашето спокойствие

Разбира се, има някои възможни недостатъци:

* Ако спите леко, може да се окаже, че се будите от всеки звук, който бебето прави
   * Бебето може да свикне с вашата близост и да почне да се буди по-начесто, защото има за какво да се буди (кърмене) и кого да събуди.

Ето някои възможности за безопасно място на бебешкото легло във вашата стая:

- На една ръка разстояние - легло тип "co-sleeper" (www.armsreach.com ). Бебето е възможно най-близо до вас, но технически не точно в леглото ви. С "co-sleeper" може искрено  да кажете на свекърва си "Не, бебето ни не спи в едно легло с нас." Тъй като бебето е на отделен дюшек, то няма да усеща всяко ваше движение, както и вие неговите. Вие и съпругът ви ще имате своето интимно място. Имате бърз достъп до бебето когато се събуди (на една ръка разстояние е), така че да се преместите близо до него, да го нахраните или погалите, за да го приспите преди да се събуди напълно и разплаче.

- Легло-люлка. Може да бъдат близо до леглото ви, но не предлага удобството за лесно кърмене като "co-sleeper". Мобилно е, така че да проверите дали бебето може да спи добре и в отделна стая.

- Amby Baby Motion Bed. ( http://www.ambybaby.com/) Този бебешка  хамак е като омекотена люлка. Виси на пружина от метална рамка, така че всеки път бебето като се помръдне, люлката  нежно се залюлява, което често приспива бебето. Също е преносима, така че бебето може да спи във всяка стая. Може и да е до леглото ви, така че бебето да е лесно достъпно през нощта.

3. Бебето спи с вас в едно легло.

Може би някои, четейки тази книга, ще установят, че за бебето им не е достатъчна близостта, която предлага общата стая.  Бебето има нужда да бъде до вас и ако не е - се буди. А може би бебето ви още не се е родило, но сте решили, че искате да сте заедно от самото начало. Може би чувствате "В края на краищата то е бебе. Било е близо до мен 9 месеца." Или пък тепърва опознавате бебето и не сте сигурни какво точно искате. А може би сте забелязали следното: Когато  бебето спи в леглото си се буди често, но щом го пренесете във вашето легло , то спи по-добре, а също и вие. Бебето се опитва да ви каже нещо: "За да съм добре имам нужда да съм близо до теб." И какво правите тогава? Спите заедно!

Спането с бебето има някои уникални предимства:

* Приспивате бебето кърмейки, докато самите вие лесно заспивате.
   * След като се събуди бебето заспива по-бързо, защото можете да го успокоите преди напълно да се е събудило, а и преди вие напълно да сте се събудили.
   * Бебето може да спи по-добре като е близо до вас.
   * Бебето има полза от допълнителната близост с вас през нощта.
   * Работещите родители имат допълнително време за контакт с бебето.
   * Според проучванията, въпреки че бебетата, споделящи леглото на мама, се будят по-често, за да сучат, майките всъщност си отпочиват по-добре от тези, които не спят с бебтата си.

Някои от тези предимства обаче могат да се превърнат и в недостатъци (в зависимост от това как гледате на тях):

* Бебето може да се буди по-често, защото усеща близостта ви.
   * Някои родители не спят добре в едно легло с бебе. Искат бебето да е близо, но не толкова близо.
   * Майката спи добре, но таткото спи леко, не може да свикне с присъствието на бебто в леглото и  не се наспива.  
   * Веднъж свикнало да спи с вас, бебето може и да не иска да се откаже. За някои хора това е предимство, защото им допада такова дългосрочно обвързване. За други спането заедно може да продължи по-дълго отколкото биха искали.

Може би сте се наслаждавали на това да спите заедно с бебето си, но сега един или няколко от изброените недостатъци пречат на съня ви. Ако бебето се буди твърде често, може или да го задържите в леглото си и  да следвате останалите стъпки от плана, или да обмислите други варианти за това къде да спи.

Решението да спите с бебето не се свежда просто до претегляне на предимствата и недостатъците. Спането с бебе е част от стилът "привързано родителство", който може да ви се отплти по много начини. Понеже повечето родители спят с бебето през един или друг период от първите му години, по-късно ще  разгледаме подробно  този вариан за спане и как да решите дали е подходящ за вас.

4. Всичко по-горе.

В  много семейства през първите години от живота на детето се прилагат комбинации от различните варианти за спане. Например,  бебето заспива в отделно легло или стая, а по някое време през ноща се премества близо до мама и татко. Запомнете, важното е кое е най-добре за вас и вашето бебе и  адаптирането към променящите се нужди на всеки един от семейството.  

# 216
  • София
Не виждам проблем да спи в отделна стая, стига самото бебе да го позволявам. Моят син спеше при мен до средата на втория месец (дотогава се будеше да яде нощем). Таткото избяга в хола, за да се наспива. В момента, в който малкият спря да се буди за ядене през нощта го отделихме в неговата стая. Сега си спи спокойно цяла нощ, което не се случва, ако спи при нас (буди се много лесно при всеки малък шум). Не мисля, че се усеща изоставен или нещо такова, защото се е случвало сутрин да вляза в стаята му, а той си лежи буден в креватчето и зяпа играчките, без да реве или да мрънка.
А колкото до задавяне, задушаване от одеялце и т.н. - дори и да спеше при нас едва ли бих могла да направя нещо, при положение че спя доста дълбоко и въобще не го чувам.
Радвам се, че спим отделно, така и ние с таткото имаме време за себе си, наспиваме се и ние, и детето.

# 217
И двете ми дечица спят сами в детска стая от първият ден след изписването ни. Слушам ги с бебефон. Каката се беше преместила при нас за няколко месеца след като се роди бебо, защото малко трудно преживя това че има конкуренция  Wink, Но сега вече си спят двамата заедно.

# 218
  • София
Хммм както във всяка тема и тук виждам, че са се появили кандидат-психоложки  Mr. Green

Боби40 айде да ми обясниш точно как влияя зле на сина си, който спи в леглото си до семейната спалня при положение, че живеем в една стая? Или предлагаш в името на здравата му психика да го изкарам в коридора?

Големи сте многознайки бре. Ейййй човек да ви завиди. Ма то народът е казал - на който всичко му е сито и равно, той лесно гледа на живота като на система от правила и философски сентенции.
Я вземи ела да живееш в тез 43 квадрата, в които живее моето семейство и ще се научиш и секс да правиш, докато детето спи и да е навсякъде с теб, щото няма къде и всичко. И няма толкова да те влече психологията...

Апропо и ние нищо, че не живеем в Париж, сме чели дебели книги  Crossing Arms

# 219
  • Ню Йорк
Всъщност не е само въпрос на школи, разбирания, предварителна нагласа и избор (без кръчмаря), но въпрос и на реална практика. Защото понякога може предварително да си настроен за едно, а да се окаже, че ще ви е най-добре съвсем друго, след време пък да се наложи трето и т.н. и т.н.

Категорично не съм съгласна с това  Naughty  Бях твърдо решила, че детето ми ще спи само още когато разбрах че съм бременна. Тогава пак купища познати, включително и от форума, ми обясняваха как нямало да ми се получи. Е получи се. Сина ми не само, че никога не спал на нашето легло, но дори и не подозира за такава опция. Или по-точно казано, едно бебе знае това на което сме го научили. Когато го свикнеш да спи с компания - ще си я търси, когато го свикнеш че ноща е време за сън - ще го слагаш в кревата и ще заспива.

# 220
  • Видин
А ако се буди по 54607503 пъти на нощ какво правиме? Crazy

# 221
В предишния ни дом детето спеше при нас. Сега си има собствена стая, но много често идва да спи в спалнята. Но честно казано съм "за" това едно дете да си има своя стая. Това не означава, че го обичаш по-малко. Просто и мама и тате имат нужда да остават сами понякога. Wink

# 222
  • Ню Йорк
А ако се буди по 54607503 пъти на нощ какво правиме? Crazy

То ако от началото е научено да спи само няма да се буди. Няма да има създаден навик за пиене на вода, хранене, игра и подобни занимания нощем. Съгласна съм, че има един малък процент деца дето каквото и да правят родителите пак ще се будят нощем. Но повярвай ми тези деца се броят на пръсти. Всички останали, ако бъдат научени да спят самички ще си спят без проблеми. Просто масова практика в българия е да се взимат децата при родителите.

# 223
  • Видин
Значи като е гладен през нощта да го оставя да се дере в другата стая ли?За да му създам навик, че вместо да яде нощем, то може да си плаче?
Моя син явно още от болницата е разглезен да се буди нощем  hahaha
Не съм против детето да спи в собствена стая, ама за всичко си има време и място.При нас още не е дошъл момента.Понякога се буди нощем и ако не застана до него и не му държа ръцете, защото ги лапа и се буди, ще се разбуди тотално...и тогава става мъка - или кърмене или рев.

# 224
Аз писах ве4е,4е съм "за" бебето да си спи отделно,но си зависи.Дали имат възможност родителите да напрвят стая на детето,дали изобщо има място за детска стая,дали бебето е готово ве4е да е само през ноща... Всеки сам си решава.Не разбирам защо трябва да спорите дали е добре или не бебето да спи в отделна стая.

Общи условия

Активация на акаунт