ВЗЕХ СИ ДЕЦАТА СТРЕСИРАНИ И В КРЪВ ОТ ГРАДИНАТА

• 57 818
  • 928
  •   1
Отговори
# 840
Ама ти пак не ме разбра или не искаш.
Аз не отричам че в някои градини и ясли има насилие.
И да, другите истории не са по тази тема.Не защото някой иска да си затвори очите за тях, а защото всяка история е различна и е за себе си.Не може да ги сложим всички под общ знаменател "насилие" и да ги обсъждаме едновременно, защото не са идентични.В тема за друга история, може да съм на друга позиция.
Аз и в началото на тази нямах позиция, писала съм още на първите страници, но след всичко което прочетох и видях, вече имам.
ORHIDEA, всички сме на мнение, че насилието е недопустимо.Не вярвам да има някой, който не е на това мнение.

И ако децата и говореха и казваха същото щеше да е съвсем друго наистина.
Въпреки, че не е много сигурно какво точно щяха да кажат и дали щеше да се стигне до всичко това..Но не мисля, че си струва да продължаваме с фантасмагориите с многото "акО"-та.

Не знаех че детето ти не е на градина.Не че има значение де;)
Но мога да те посъветвам, да не се настройваш от сега толкова негативно и да не се подготвяш отрано с диктофоните, защото не е задължително детето ти да попадне в подобна ситуация;) Градините и хората, които работят там не винаги са лошо и опасно за децата място;) Но има и такива случаи за съжаление.

# 841

... не е обяснено веднага защо и какво се е случило! ...

И лицата, които отговарят за тях, не са имали смислен и разумен отговор!..

А ти от къде си сигурна дали това е така или не?

Ами прочети темата подробно и ще си отговориш на въпроса, който ми задаваш!  Peace
Аз темата я чета много внимателно още от самото начало и не си отговарям на въпроса.
Реших, че си била там и си станала свидетел на сцената при взимането, след като така убедително твърдиш нещо. Но явно пак ще четем свободни съчинения...

# 842
  • София

... не е обяснено веднага защо и какво се е случило! ...

И лицата, които отговарят за тях, не са имали смислен и разумен отговор!..

А ти от къде си сигурна дали това е така или не?

Ами прочети темата подробно и ще си отговориш на въпроса, който ми задаваш!  Peace
Аз следя и чета подробно темата от самото начало и освен чрез версията на Ели няма как да се докаже това, всички останали твърдят, че не е била сама и й е обяснено абсолютно всичко. И аз твърдо и упорито продължавам да твърдя, че щом персоналът твърди, че петната по блузата не са от кръв, единствения начин да ги обвини в некомпетентност и неадекватност е чрез доказване на противното.

# 843
  • СОФИЯ
...мама САННЯ и аз не оспорвам, че имат наранявания.Оспорвам версията на Елена как са получени нараняванията.

Има ли някой, който "оспорва" нараняванията, показани тук във форума, чрез снимките от стр. 1?
Има ли някой, който възприема като естествено/нормално неуведомяването на родителите в конкретния случай?

От "версии", предположения и пр. неотносимости... smile3513 не получавам сърцетуп и главобол  Banghead

ВЕСЕЛА КОЛЕДА и на колегите  gydi

# 844
amber, не е наистина на градина, радвам се, че все още мога да го гледам аз и възпитавам все още аз!  Peace
И всеки си има мнение, лошо няма!
Но аз продължавам да твърдя, че ние хората, добри или лоши, доста често си затваряме очите, ако нас не ни касае нещо!
Мисля, че ще се съгласиш с това и ти!

Примери аз лично имам много, но и да споделя, никой от вас не е бил там, съответно моят преразказ би бил или истината, или лъжата!

Не по темата, но в доказване, как всеки си затваря очите е и следното : Ако се поровите, ще прочете в профила ми, ако вече не сте го направили де   Wink, че пазарувам доста по Интернет! И доста често имам откраднати неща в клона, който ми е по адрес! Пробвала съм да пускам на друг адрес и нещата са пристигали винаги, което ме кара да съм убедена, че липсите стават именно на въпросното място!
Съответно повечето знаете, ако подам жалба до Бпощи, какъв ще е отговорът им!
И преди месец в парка ще ми взимат пак интервю за една пловдивска телевизия, като въпросът беше дали съм била, давала или знам за случаи, в които се иска или дава подкуп на държавни служители или институции! Съответно си казах мнението по въпроса и камерата се изключи от журналиста!
Решихме да го попитаме, ако се направи предаване за честите липси и кражби в БГ пощи, дали ще има ефект и дали биха участвали, да се разкрие истината! Пред изгасена камера, човекът ни сподели, че скоро негов колега е поръчал нещо си от Щатите, изпратено с проследяване и застраховка, като това е достатъчно да се проследи, ако не пристигне пакета! И познайте какво е получил тук в БГ, празен плик с хартия!  Tired И се сещате какво и било развитието на въпроса! И ми беше казано, че дори и да имам доказателства за това, ако някой високопоставен служител от пощата предложи да не бъде излъчено предаването поради някакви причини  Money, то няма и да се покаже, каквото и да е доказано в него!
И съответно сами си направете извода дори и човек да е прав и има доказателства, как точно ще го докажа, че не аз лъжа примерно!
И затова мисля, че е трудно човек да се бори срещу вятърни мелници, ако му се наложи и няма конкретни доказателства за това!

И дано и моето дете не попадне и не бъде поредния случай в някоя градина, защото вече ми е ясно какво ще е развитието, ако реша да си търся правата и тези на детето ми! Tired

# 845

И ако знаеш за такова и ти, какво би направила по въпроса! Просто ми е интересно да разбера!  Peace
И ако твоето дете е потърпевшо, какво според теб е правилно да се направи?
Аз защитавам това, че Ели и всяка майка, има право да знае какво става с децата и! И всяка майка познава детето си и сама би могла да прецени, дали те са наранени от нещо, физически или не!
И всяка майка има право да ги защити, ако е счела, че нещо се е случило с тях, което не е било в рамките на нормалното!?
И тук идва наистина проблема, че за всеки има различни граници и нормални неща!

# 846
  • Brokenpromiseland
Изинявам се предварително за дългият пост:
ЕТИЧЕН КОДЕКС НА РАБОТЕЩИТЕ С ДЕЦАВЪВЕДЕНИЕ

Етичният кодекс представя стандартите за етично поведение на работещите с деца в сферите на: образование, здравеопазване, социални грижи, правосъдие, вътрешни работи н др.

Моралният кодекс за работата с деца има за цел:
1. Да представят основните ценности и принципи, които работещите с деца трябва да знаят и спазват в своята практика.
2. Да утвърдят волята и стремежа на работещите с деца за етичност в практическата им дейност.
3. Да насочват поведението и подпомогнат работещите с деца в решаването на етични дилеми, които срещат в своята практика.
4. Да очертаят моралните отговорности на работещите с деца: към детето, към семейството, помежду им и към обществото.

Раздел I
ОСНОВНИ ПОЛОЖЕНИЯ

Работещите с деца изпълняват своите функции, като се ръководят от основните ценности и принципи:

Чл. 1. Детството е изключително важен период от живота на човека.
Чл. 2. Семейството с най- естествената среда за развитието на детето.
Чл. 3. Всяко дете притежава неповторима уникалност и стойност.
Чл. 4. На всяко дете е гарантирало правото на:
- свобода на изразяване на мнение;
- свобода на мисълта, съвестта и религия;
- формиране на собствени възгледи в право да ги изразява свободно;
Чл. 5. Всяко дете има право на закрила срещу нарушаващите неговото достойнство методи на възпитание, физическо, психическо или друго насилие или форми на въздействие.
Чл. 6. Всяко дете има право на закрила за нормалното му физическо, умствено, нравствено и социално развитие.
Чл. 7. Всяко дете и всяко семейство заслужават да бъдат подпомогнати да развият пълния си потенциал.
Чл. 8. Във всички случаи да се защитават по най-добър начин интересите на детето.
Чл. 9. Всяко дете, попаднало в риск, има нужда от специална закрила за извеждането му от рисковата ситуация.
Чл. 10. Децата с изявени дарби се ползват от мерките за специална закрила.
Чл. 11. Работещите с деца трябва да притежават определени личностни, морални и социални качества.

Раздел ІІ
МОРАЛНИ ОТГОВОРНОСТИ КЪМ ДЕТЕТО

Чл. 12. Да основаваме практиката си на съвременните знания за детското развитие и познаването на индивидуалните особености на всяко дете.
Чл. 13. Да разбираме и уважаваме уникалността на всяко дете.
Чл. 14. Да се съобразяваме със специфичната уязвимост на всяко дете.
Чл. 15. Да създаваме безопасна и здравословна среда, която стимулира социалното, емоционалното и физическото развитие на детето.
Чл. 16. Да подкрепяме правото на детето на свободно изразяване на мнение по всички въпроси от негов интерес.
Чл. 17. Да работим в най-добрия интерес на детето.
Чл. 18. Да осигуряваме на децата с увреждания равни възможности за достъп до адекватни грижи и образование.
Чл. 19. Да не участваме в практики, които не зачитат достойнството на детето или са опасни и вредни за физическото и емоционално му здраве и развитие.
Чл. 20. Да не участваме в практики, които дискриминират по някакъв начин децата на основата на раса, етнически произход, религия, пол, националност, език, способности, или на базата на статуса, поведението или убежденията на родителите.
Чл. 21 Да познаваме симптомите на насилие над дете - физическо, сексуално, вербално, емоционално малтретиране или занемаряване. Да познаваме и спазваме законите и процедурите, защитаващи детето от насилие.
Чл. 22. При съмнение за малтретиране да уведомяваме органите за закрила на детето и да следим дали са предприети необходимите мерки.
Чл. 23. Когато друго лице изкаже подозрения за малтретиране на дете, да му окажем пълно съдействие за предприемане на подходящи действия за закрила на детето.
Чл. 24. Когато ни станат известни действия или ситуации, които заплашват здравето и сигурността на детето, ние имаме моралната и законова отговорност да информираме органите по закрила на детето.

Раздел ІІІ
МОРАЛНИ ОТГОВОРНОСТИ КЪМ СЕМЕЙСТВОТО

Чл. 25. Наша първостепенна отговорност е да подпомогнем семейството при отглеждането и възпитанието на децата.
Чл. 26. Да зачитаме достойнството на всяко семейство и неговата култура, обичаи, език и убеждения.
Чл. 27. Да уважаваме ценностите на семейството при отглеждане и възпитание на децата и правото му да взема решения за своите деца.
Чл. 28. Да информираме семейството за всички решения, отнасящи се до детето, и когато е подходящо, да го включваме във вземането на такива решения.
Чл. 29. Да зачитаме правото на семейството да бъде информирано за начина, по който работим с детето.
Чл. 30. Да информираме родителите за изследователските проекти, включващи техните деца и да се стремим да им даваме възможност да упражняват правото си да откажат участието, без да изпитват чувство за вика. Да не позволяваме и да не участваме в изследвания, които по някакъв начин могат да застрашат здравето, образованието, развитието или благополучието на детето.
Чл. 31. Да не използваме нашите отношения със семейството за лично облагодетелстване. Да не влизаме в отношения с членовете на семейството, които могат да навредят на ефективността на работата ни с детето.
Чл. 32. Да осигуряваме конфиденциалност на информация и да зачитаме правото на семейството на личен живот с изключение на случаите на малтретиране и лоша грижа. Това не важи в случаите, когато имаме основания да считаме, че благополучието на детето е в риск.
Чл. 33. Ангажираме се с разработването на правила за опазване поверителността на информацията, които да бъдат достъпни н задължителни за целия персонал н семействата. Разкриването на поверителна информация за детето може да стане само с разрешение на семейството. Това не важи в случаите на малтретиране и лоша грижа.
Чл. 34. В случаите, когато има конфликт между членовете на семейството, ще работим открито, споделяйки наблюденията си за детето, за да помогнем на всички включени страни да вземат информирано решение, като стриктно ще се въздържаме от вземане страна в конфликта.

Раздел IV
МОРАЛНИ ОТГОВОРНОСТИ КЪМ КОЛЕГИТЕ

Чл. 35. Да изграждаме и поддържаме отношения на уважение, доверие, сътрудничество н колегиалност.
Чл. 36. Да обменяме информация и ресурси, които имат отношение към благополучието и закрилата на правата на детето.
Чл. 37. Да работим за утвърждаване собствения н на колегите си авторитет, като се въздържаме от действия, които биха уронили престижа на професията, и да проявяваме нетърпимост към подобни действия.

Раздел V
МОРАЛНИ ОТГОВОРНОСТИ КЪМ ОБЩЕСТВОТО

Чл. 38. Да предоставяме висококачествени програми и услуги. Няма да предлагаме услуги, за които не притежаваме компетентност, квалификация или ресурси и правоспособност.
Чл. 39. Да работим за създаване на сигурна обществена среда, в която детето да получава адекватни здравни грижи, храна, подслон, възпитание и да живее без насилие.
Чл. 40. Да работим за подобряване на сътрудничеството между организациите както и за интердисциплинарното взаимодействие между професиите, които имат отношение към благополучието на децата и семейството.
Чл. 41. Да съдействаме за повишаване степента на разбираме на децата и техните нужди от обществото.
Чл. 42. Да работим за популяризиране правата на децата, както и за повишаване чувствителността на обществото към нарушаването им.
Чл. 43. Да работим за подкрепа на законите и политиките, конто подпомагат благополучието на децата и семействата им и да се противопоставяме на тези, които го нарушават.

Задължавам се:
1. Да уважавам уникалността и потенциала на всяко дете.
2. Да работя в най-добрия интерес на детето.
3. В работата си в никакъв случай да не използвам физически наказания и възпитателни методи, уронващи достойнството на детето.
4. Да уважавам и подкрепям семействата при отглеждане и възпитание на децата.
5. Да уважавам колегите и да ги подкрепям и насърчавам в изпълнение на етичните правила (кодекс).
6. Да поддържам висок стандарт на професионално повеление, като постоянно обогатявам знанията и уменията си.
7. Да служа като застъпник на детето и семейството в общността и обществото.
8. Да спазвам етичните правила, заложени в този кодекс.

Това трябва да е педагогическата "Хипократова клетва"

# 847
Това горното го имаше и някъде по напред в темата.

ORHIDEA не е нужно след всеки пост да има твое мнение, което изобщо не е по темата.
 Аз лично никъде не съм написала нито пък видях amber да е писала, че Елена е неуравновесена и тем подобни щуротии.
Никои не отрича че е имало инцидент. Странното е прекаленото раздухване и навиране в очите на всички това. Има снимки в началото, които изобщо не ми е ясно защо са там, като например снимка на едното дете на която се вежда червена резка, но около 20 страници по нататък лично Елито казва, че това било от маркер. Кръвта вътре в ухото, точно там където  не знам как ще стане от дърпане на ухо. Въпреки това никога не съм си позволявала да дърпам ухото на моето дете (изобщо на дете) така, че мнението ми може и да не е компетентно в случая. Някои майки още в началото се опитаха да кажат, че такава следа са виждали от удар в ръба, но Елито категорично продължи да твърди, че е от дърпане и висене на детето на собственото си ухо.
Що се отнася до отговора на въпроса, как бих постъпила ако на мен ми се случи, да взема децата си в такъв вид от заведението където съм ги поверила, познавайки се отлично мога да ти отговоря веднага. Със сигурност нямаше да има гръмка тема  с крещящо заглавие във форума, най-вероятно ще има статия в някои ежедневник със заглавие от рода на: разярена майка набива учителка от яслата или нещо подобно. Не твърдя, че това е начина, но ако си видя детето така както твърди, че ги е взела Елито, реакцията ми ще бъде първосигнална и моментална.

# 848

Що се отнася до отговора на въпроса, как бих постъпила ако на мен ми се случи, да взема децата си в такъв вид от заведението където съм ги поверила, познавайки се отлично мога да ти отговоря веднага. Със сигурност нямаше да има гръмка тема  с крещящо заглавие във форума, най-вероятно ще има статия в някои ежедневник със заглавие от рода на: разярена майка набива учителка от яслата или нещо подобно. Не твърдя, че това е начина, но ако си видя детето така както твърди, че ги е взела Елито, реакцията ми ще бъде първосигнална и моментална.

Да, така ще им дадеш повод те да осъдят теб, а не ти тях!
Съответно няма да спре тормоза, ако е имало такъв и над другите деца, ти ще трябва да търсиш друг вариант за гледане на детето си, защото в старата градина едва ли ще го пуснеш!
И става един омагьосан кръг, в който всеки се спасява сам!  Tired
И дали във форум или преса, всеки има право да даде гласност на нещо, което се е случило с него!
Дано Ели намери правилният начин, да докаже истината, за която се бори!
И дано няма повече тормозени деца, независимо дали психически или физически!
И дано всеки вземе отношение, ако стане свидетел или чуе нещо такова, а не да си затвори очите, както правим обикновенно!
Не сте писали ти или амбър, че Ели е неуравновесена, но други хора писаха!
Не приемайте всяко едно обръщение лично към вас, коментарите си мога да давам постоянно и след всеки, това е мое право!
Както и ваше!
Весели празници!
Дано не случвате на КАЛПАВ персонал в градина или ясла!
Защото знаете, какво ще е развитието, ако решите да имате въпроси или претенции към отглеждането на децата си!  Peace

# 849

Що се отнася до отговора на въпроса, как бих постъпила ако на мен ми се случи, да взема децата си в такъв вид от заведението където съм ги поверила, познавайки се отлично мога да ти отговоря веднага. Със сигурност нямаше да има гръмка тема  с крещящо заглавие във форума, най-вероятно ще има статия в някои ежедневник със заглавие от рода на: разярена майка набива учителка от яслата или нещо подобно. Не твърдя, че това е начина, но ако си видя детето така както твърди, че ги е взела Елито, реакцията ми ще бъде първосигнална и моментална.

Да, така ще им дадеш повод те да осъдят теб, а не ти тях!
Съответно няма да спре тормоза, ако е имало такъв и над другите деца, ти ще трябва да търсиш друг вариант за гледане на детето си, защото в старата градина едва ли ще го пуснеш!
И става един омагьосан кръг, в който всеки се спасява сам!  Tired
И дали във форум или преса, всеки има право да даде гласност на нещо, което се е случило с него!
Дано Ели намери правилният начин, да докаже истината, за която се бори!
И дано няма повече тормозени деца, независимо дали психически или физически!
И дано всеки вземе отношение, ако стане свидетел или чуе нещо такова, а не да си затвори очите, както правим обикновенно!
Не сте писали ти или амбър, че Ели е неуравновесена, но други хора писаха!
Не приемайте всяко едно обръщение лично към вас, коментарите си мога да давам постоянно и след всеки, това е мое право!
Както и ваше!
Весели празници!
Дано не случвате на КАЛПАВ персонал в градина или ясла!
Защото знаете, какво ще е развитието, ако решите да имате въпроси или претенции към отглеждането на децата си!  Peace

Абсолютно съгласна (без последното изречение и второто Mr. Green) Peace

# 850
  • София
А вие как може да вярвате на разказаното от неочевидци Ели какво е казала и направила? Кой е чул реално казаното "няма проблем".
Аз доколкото съм запозната със случая мислех, че това е казано при предишни (по-леки) наранявания на децата.
Не сте ли се замисляли, че точно колкото Ели може да лъже, толкова могат да го правят и "гостите".

ira_is, признавам че за част от нещата сте права (конкретно по въпроса с памперсите), но общественото мнение за работата на яслените кадри е очебийна.
Самият факт, че МНОГО от родителите не искат заради вас (не персонално, разбира се) да си пускат децата на ДЯ е достатъчно красноречив, как си вършите работата. Има доста препатили семейства.
Не казвайте на хората, че насилие няма, защото това е една огромна лъжа, която лично мен ме накара да се замисля за истинността и на всяко друго ваше твърдение.
Децата в яслите се бият. Дали ще е шамар, дали ще е почукване по главата, дали ще е дърпане на уши - вие (колегията) посягате на децата. А това е ПРОТИВОЗАКОННО. Какво мога да кажа пък за редовната практика в някой заведения умишлено децата да се оставят на течение, или да им се дават успокоителни, че да не бесуват много. Знам, че ще отречете всичко, но то е истина.
Лично моето дете например (на 2 години) ми е разказвало как лелята Х бие децата, защото "акали гащите".
Аз съм убедена, че не ме е излъгало, нито е плод на детско въображение.
Имала съм и удоволствието да наблюдавам педагогическата работа, да си анализирам отношенията "пом.възпитател-учител-дете"
За съжаление родителите нямат контрол - всички по беумен начин са с извити ръце и са принудени да сведат главица и да търпят безчинствата ви.
Защо търпим "такива изроди" ли?
Ами защото с една заплата е се живее, и вие го знаете много добре.

Не искам да оставям впечатление, че съм против цялият педагогически персонал.
За огромно щастие все още се намират много разумни, съвестни и кадърни учители - надявам се за напред да стават все повече.
Но моя опит до момента ми показа, че отношението е около 50/50. От 4 човека персонал на група в повечето случаи поне 2-ма не стават за тази работа.

Е, това просто е велико  #Crazy  Sick

Изказах се към средата на темата. Опитвах се още няколко пъти и се спирах, но това вече е абсурд. Моите деца ходят на градина сменила съм 2 броя и проблема беше старашата сестра на 1вата, която си беше позволила да ме квалифицира като безотговорна майка (защото детето ми се бе заразило от салмонела, преди  да бъдата изледвани те или ние - е чисти бяхме всики но обидата остана).
И въпреки това ще кажа: НАПИСАНОТО ПО ГОРЕ СА ГРАДСКИ ЛЕГЕНДИ.... Това да места, в които се грижата за децата ни, децата ми са спокойни, грижата се за тях, учат ги, а ако някой мисли друго да си го държи у дОма и да не бълва змии и гущери....

Не знам къде си учила математика, но ще трябва да повториш курса на обучение.
при "От 4 човека персонал на група в повечето случаи поне 2-ма не стават за тази работа" това определено не е 50:50

Извинявам се на модераторите за спама.

Май ще трябва да спра да следя тематата, тъй като почвам все повече да съжалявам да изказаните предходни мнения.

# 851
ORHIDEA, не съм amber, но ще си позволя да те попитам ти какво направи, след като си сигурна, че има градина, в която децата се оставят на отворен прозорец?

И ако знаеш за такова и ти, какво би направила по въпроса! Просто ми е интересно да разбера!  Peace

Въпросът ми е продиктуван от този конкретен пост и нападките ти, че видиш ли, всички знаем как изтезават децата ни, но си траем. И на мен просто ми е интересно да разбера  Peace

# 852
Анье, за съжаление този татко също така си е замълчал явно, поради причина, че детето му ходи там!
Сигурно си даваш обяснение защо!
Както казах, ако нямаш черно на бяло или документ или запис на нещо, какво виждаш никой нищо не може да докаже или да накаже някой!
Естествено, че теорията на лелките след подадена жалба, ще бъде, че просто проветряват, в интерес на децата!
Затова ако си прочела и другите мои постове така подробно и с интерес  Wink, смятам да ходя и записвам всеки един разговор с въпросните възпитателки, лелки, директори, за да мога след това да имам както тежест на думите си и доказателство, че не аз лъжа и си измислям!
За съжаление не мога да огрея на всякъде, но яко някой се интересува, давам съвети от къде за си набави и закупи легално и официално такива пособия, че после да не те изкарат я лъжец, я неочевидец на случката, я нещо друго!  Peace

# 853
Сигурна съм, че е въпрос на време да се сложат камери в детките заведения, въпреки роптането на някои. Но това си е съвсем друга тема.

# 854
Каквото е писано това ще става,станалото станало - няма начин да се промени,ако майката е сигурна че персонала е лош да си отпише децата и да го запише в друга градина те в тази и без това сигурно достатъчно са намразили и нея и това несъмнено ще рефлектира да детето.А на инстанциите няма какво да чакате - те нищо съществено няам да направят защото този случай трудно доказуем.

Общи условия

Активация на акаунт