Срамно ли е съжителството без брак?

• 18 833
  • 426
  •   1
Отговори
# 390
съжителство! това улеснява мъжете.те имат най -голяма полза!намира си -приятелка,готвачка,перачка,има  си сигурното за леглото и утре ако намери нещо по добро взема си капата и ЧАО!няма обвързване! на другото здраве  му кажи! за жената брака е сигурноста!тя винаги е губещата страна при едно такова съжителство!

Глупости на търкалета! Бащата на моя мъж е отишъл при друга жена, с положение, след 13 години брак. След което все едно не е имал деца от първия си брак. Няма губеща и печеливша страна при едно обвързване или пък при съжителство, освен децата, когато единия родител си замине и не ги погледне повече. Няма и абсолютно никакъв начин да заставиш един мъж или жена да държи на семейството или децата си! Ако си нямаш акъл в главата, подписа няма да ти даде такъв! Иначе по въпроса на авторката - няма нищо срамно да живееш без брак!

# 391
...но като чуя младо семейство и не знам защо, но си представям двама двайсетина годишни  Laughing
                                 Младо семейство са всички скоро сключили брак   bouquet.
Върху това може да се помисли. За пример родителите, защото предполагам, че от хората с някакъв авторитет, те са ви най-близките. Примерно няма сватба и може би им гостувате първо на едните, после на другите или пък - вече сте ги запознали?? Кога някой казва - "хайде наздраве за младото семейство".
Биха го казали примерно на сватбата. Биха го казали дори без сватба, но ако вие знаете какво ще правите и сте им казали - "мамо, това е моя човек" - дори вече да са минали 10 години и сте живели заедно.
Иначе - те се сещат, защото вие вече имате дете.. е малко по-различна история (мисля си).  Peace

# 392
  • Linz
Преди време бях чела определение за "младо семейство", според което единият партньор трябва да е под 25 год, а другият- под 30 за да се впишат в картинката. Но не знам доколко е правилно.

# 393
  • София
...Виж, че те дори не правят разлика между граждански и религиозен брак. Даже не правят между религиозен и църковен...
                             А дали ще е възможно някой да обясни каква е разликата между религиозен брак и църковен такъв  Thinking? Имам някаква идея, но съм сигурна, че ако ти обясниш ще ми разбиеш представите.
За това дали проституцията е срамна професия или не също може да се направи списък и пак с две страни. За това говорим за ценности. Живеем в общество в което брака и - примерно моногамността - са вид ценности, могат да влязат даже в разни морални и етични категории - докато съжителството и полигамията са спорни.

Аз си го представям така - ако отида при прабаба си и и кажа - това е Х. с него живеем вече 7 години заедно, тя ще одобри това че се разбираме, но няма да разбере какво ни пречи да постъпим - според (за да не казвам нейните - ще кажа християнските) ценности да сключим брак и да се появяваме в обществото като двойка. В нейните очи, за една прислужница е обяснимо да няма образование и да няма брак, но хората с претенции за съзидателност в обществото, трябва да спазват ценностите които сме одобрили сами. (пак уточнявам, че не пиша тия неща с прислужниците за да омаловажавам разни хора, по скоро ми служат за съпоставка с това какъв претендираш да си в едно общество)
Ползвам поста на Nesiha за илюстрация, извинявам се. Така-  сключвам брак е юридически термин. Няма нищо общо с моралните и религиозни правила. Той е договор, който урежда отношенията между двама души. За мен излишен, за много хора - важен и ценен. Уважавам и двете позиции, имам аргументи в полза и на двете, но темата не е "за" или "против".
Религиозните ценности имат малко общо с християнските, и то защото християнството е религия. Обаче далече не е всяка религия, просто доминиращата в страната ни. Която обаче е доминираща на думи, повечето хора понятие нямат в какво се състои и се съобразяват само с малка част от нея. Много голяма част от обществото ни се състои от слабо-религиозни християни, религиозни мюсюлмани, слабо религиозни мюсюлмани, евреи, арменци, роми, които се подчиняват на свои собствени обичаи, както и такива хора, които изобщо не са религиозни. Познавам хора от всяка изброена категория.
Значи, откроихме три типа "удостоверяване" на връзката между двама души - религиозна - според религията и обичаите на съответната група. Много роми нямат сключен брак, но си имат задължителната 3 дневна сватба, с благословията народата и мешерето.
Църковна - според обичаите и вярата на християните. Тя обаче не може за се извърши без предварително сключен гаждански правен акт на брака
и Граждански брак.

Това е разликата между трите, описана най-общо

И спрете да се карате, ами дайте да се научим да живеем така, че да уважаваме хората и техните възгледи.

# 394
Нямаме брак и си живеем прекрасно така.Имаме си е пракрасна дъщеря.Срам ме е колко сме щастливи така. Grinning
Който иска нека де се жени ама да мисли,че е срамно да нямаш брак. Whistling

# 395
за мен е по-срамно да се живее без любов и уважение, пък макар и с брак...познавам такива хора...на мен и така ми е добре...

# 396
глупаво /да не кажа срамно/ е да се задава този въпрос. всеки може да живее така, както му харесва. а срамно ли е да контактуваш с партньора си без брак? уау! тогава всички неомъжени дами живеят в срам Embarassed сега чакам и въпрос от типа "законно ли ми е детето без брак?"

# 397
глупаво /да не кажа срамно/ е да се задава този въпрос. всеки може да живее така, както му харесва. а срамно ли е да контактуваш с партньора си без брак? уау! тогава всички неомъжени дами живеят в срам Embarassed сега чакам и въпрос от типа "законно ли ми е детето без брак?"
Не само е незаконно, но е и срамно да имаш дете без брак  Wink

# 398
  • Linz
По-новички сте и няма как да помните темата за незаконните деца Laughing

# 399
...И да, Вилико, хората преди са осъждали изневерите много по-жестоко, отколкото сега. Защо?...
                                Били са прости, нискоинтелигентни (чудно как сме се пръкнали ние уникално интелигентните от тези прости хора), и не е имало детски дискотеки, където децата им да правят секс по дансинга. Да, сега секса в ранна възраст вече се приема за нормален, изневерите, престъпленията и катастрофите също, хомосексуалните, наркоманите... Но не изглежда ли всъщност, че ние с цялата си разкрепостеност сме едно упадъчно общество  Crazy?

# 400
  • София
По-новички сте и няма как да помните темата за незаконните деца Laughing

това е вярно, но пък току що сложиха живота без граждански брак под един знаменател с наркоманията, престъпленията, катастрофите, както и най-лошото от изброените - изневерите и хомосексуалните. Добре, че са забранили кладите, щото улетЕхме Laughing

та сигурно и незаконните дечица ще са в списъка

# 401
  • в провинцията
за мен е по-срамно да се живее без любов и уважение, пък макар и с брак...познавам такива хора...на мен и така ми е добре...
Абсолютно съгласна! Била съм омъжена, бракът ми изтрая около година и след развода останах с ипотекирано жилище и куп дългове. Без брак живея вече 14 г. и нито ден не съм се почувствала несигурна в бъдещето си или недостатъчно обичана.

# 402
В моите очи не е срамно.Няма нищо лошо в това. Важното е да има обич и уважение между двамата партньори.

# 403
Защо да е срамно???
Не мога да проумея!!!

Прекрасно е когато двама души се обичат и са решили да живеят заедно,какво срамно има в това??? newsm78
Луда работа...

# 404
Срамно и позорно  Naughty Какво ще кажат хората,а  Naughty Как така няма да ги поканиш на сватба? Искаш да кажеш, че няма да играят хоро с ризата на невястата  Crazy???  Тц, тц, накъде отива този свят   ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт