СТРАСТИ - градините в СОФИЯ - текущи класира&

• 71 033
  • 1 568
  •   1
Отговори
# 1 110
  • на Мелмак
И като заключение искам да кажа , че всяко дете има право на място в ДГ !
ДА!
всяко дете Трябва да има място!
Но управата на града го е пропуснала!
Ако това беше така,нямаше да ги има тези страсти Laughing
щяхме да сиги обсъждаме само Winkхубави-лоши
Толкова е хубаво всяко дете да си има място в ДГ,че граничи с утопия Mr. Green
ех,мечти,мечти...... Laughing

# 1 111
незнам до колко е актуално инфото,но вижте какво пишеше в сайта на една детска градина:

"Регистрацията на децата и кандидатстване в детските градини започва на 4-ти февруари в 09:00 часа и продължава до 31-и май" 

# 1 112

За сметка на това по К4 имаше доста разнородни мнения - от пълна поддръжка до пълно отрицание. Чия точно родителска позиция да защитава една организация в случая.

Точно същото пита и Кикимора.
Как СНБМ формира позицията си по даден въпрос?
Доста разнородни родителски мнения има по всички критерии за прием, не само по К4.
След като казваш, че критериите сами по себе си не са приоритет на СНБМ, защо тогава СНБМ има позиция по някои от тях, като например по критерия за брат/сестра, посещаващи същата ДГ ? Аз оставам с впечатлението, че СНБМ си формира и защитава позиции по дадени въпроси доста избирателно.

Къде точно я видя тази позиция на СНБМ за брат/сестра. Доколкото помня даже ми се наложи да обяснявам (не да защитавам) какви са мотвите на родителите, които пуснаха петиция против този критерий, но не осигуриха присъствие за да го защитят, когато се обсъждаше в Комисия.

Ти сама си отговорила на собствения си въпрос. Нали ти си обяснявала (не защитавала!) по принуда (пистолет ли ти опряха в челото?!) какви са мотивите на родителите, чиито искания в петицията СНБМ не споделя. Ти нали присъстваш на срещите на работната група като представител на СНБМ? Има си протоколи от тези срещи, може да се провери кой какво е защитавал и обяснявал. Но ти в качеството си на каква си се изказвала там вместо авторите на петицията?! Ако ти или някой друг от работната група си беше направил труда да покани авторите да присъстват, нямаше да ти се налага да обясняваш чужди позиции, които и без това не разбираш.
Въпросът на Кикимора, чийто отговор искам и аз да чуя, е много прост - как СНБМ формира позицията си по даден въпрос? Ако не можеш или не искаш да отговориш, ще потърся отговора другаде.

# 1 113
Добре че, в темата не влиза Не се сърди човече, ей  сега да ни е нахокала всички, оплакващи се от здравния контрол. Naughty

Който не е я чел, не знае,че според нея проблемът на давещия се е проблем на самия давещ  се, т.е децата ни сами са си виновни, че се разболяват; все едни и същи боледуват, сред които нейната дъщеря  никога не е Stop

Аман от гости ooooh!. Не мислиш ли, че е грозно да коментираш мнение на човек, който - както сама казваш - не влиза и не чете тук. Ако нещо те дразни Не се сърди човече, не е това начина и не е тук мястото Naughty

# 1 114
Кикимора, посочи ми едно родителско мнение което е против ЕСПА да бъдат третирани като всички останали наематели на сгради на ДГ и ще се съглася че въпросът не е принципен.

За сметка на това по К4 имаше доста разнородни мнения - от пълна поддръжка до пълно отрицание. Чия точно родителска позиция да защитава една организация в случая.

Критериите сами по себе си не са приоритет на СНБМ - това мисля че го написах достатъчно ясно. Малко или много те са въпрос на субективно възприятие - някои не харесват едни, други не харесват други. И за съжаление разприте за това са основната причина за липса на целенасочени действия за упражняване на натиск върху СО за осигуряване на повече средства. Ако родителите не бяха толкова фокусирани върху тях, сега може би нямаше да има само някакви си 20 млн. за строителство на нови ДГ за 2010 г.

Ели (Hrisa), ще ти посоча - това на родителите, чийто деца посещават въпросното училище ЕСПА във въпросната сграда. От както аз чета тук "пълна поддръжка" на критерия К4 от родители не е имало. Имало е склонни да се съгласят и примирени с аргумента "те, децата им, така и така влизат, сега това само се легализира". Ако търсите родителска позиция, то можете да се позовете на анкетата пусната миналата година от ИСДОГ.
Иначе всичко може да мине под казуса "субективно възприятие" вкл. и ЕСПА. Wink

Пак ще попитам щом критериите не са приеритет за СНБМ защо участвате в работната група /миналата година/. Тя, работната група, беше сформирана преди всичко заради кампанията за прием и най-вече заради критериите, а не за отпускането на нови средства за строителство.

# 1 115

Не искам да се явявам адвокат - или изобщо изразител на становище по отношение чужди действия - но все пак СНБМ не участва в избори - съмнявам се и да ползват изобщо по някакъв начин държавна субсидия, т.е. отговорностите и обвързаностите им (поне формално) са само и единствено с и към членовете им, не и към избирателите. С други думи, ако членовете на организацията гравитират о/о дадено становище, логично е тя да го изрази... независимо какво мислят или не, искат или не други членове на обществото. Очевидно никоя обществена организация не може да се изживява като общ изразител на становището на която и да е обществена група - особено пък на толкова разнородна група като родителите изобщо.

С други думи "ама вие защо имате такова становище" е някак... ами, безсмислено. Всеки е свободен да стане член на организацията и да се опита да промени общото й становище по даден въпрос - ако спазва каквито и там вътрешни правила да има и ако го смята за необходимо и важно... а въпросът защо някой изразява становище различно от нашето е малко като да искаме обяснение от съседите защо са боядисали стените си толкова безвкусно. Ами така им е харесало, така са го направили.

katiABV, аз и с това започнах - потърсих в сайта на организацията им становище относно недостига на места в ДГ, изработена и приета от членовете и ръководното тяло на СНБМ, но не открих такава. Понеже често във форума членове на СНБМ взимат отношение и се изказват от името на организацията логично се позаинтересувах от цялостната им позиция.

От друга страна за дадена организация обикновено е присъщо да привлича поддръжници и членове, със сходни и близки позиции или с общ проблем. Именно за това имат и сайт и  популяризират дейността си. Ето защо твоята позиция е по-скоро странна. Това не е тайна масонска ложа, елитен клуб или група за неформален натиск, където приемат само специални хора срещу препоръка.

И на последно място аз не търся отговор на въпроса "защо някой изразява становище различно от нашето", а се опитвам да разбера какво е въпросното различно, принципно становище на СНБМ"

# 1 116
  • София

Точно същото пита и Кикимора.
Как СНБМ формира позицията си по даден въпрос?
Доста разнородни родителски мнения има по всички критерии за прием, не само по К4.
След като казваш, че критериите сами по себе си не са приоритет на СНБМ, защо тогава СНБМ има позиция по някои от тях, като например по критерия за брат/сестра, посещаващи същата ДГ ? Аз оставам с впечатлението, че СНБМ си формира и защитава позиции по дадени въпроси доста избирателно.

Къде точно я видя тази позиция на СНБМ за брат/сестра. Доколкото помня даже ми се наложи да обяснявам (не да защитавам) какви са мотивите на родителите, които пуснаха петиция против този критерий, но не осигуриха присъствие за да го защитят, когато се обсъждаше в Комисия.

Ти сама си отговорила на собствения си въпрос. Нали ти си обяснявала (не защитавала!) по принуда (пистолет ли ти опряха в челото?!) какви са мотивите на родителите, чиито искания в петицията СНБМ не споделя. Ти нали присъстваш на срещите на работната група като представител на СНБМ? Има си протоколи от тези срещи, може да се провери кой какво е защитавал и обяснявал. Но ти в качеството си на каква си се изказвала там вместо авторите на петицията?! Ако ти или някой друг от работната група си беше направил труда да покани авторите да присъстват, нямаше да ти се налага да обясняваш чужди позиции, които и без това не разбираш.
Въпросът на Кикимора, чийто отговор искам и аз да чуя, е много прост - как СНБМ формира позицията си по даден въпрос? Ако не можеш или не искаш да отговориш, ще потърся отговора другаде.

Становищата на СНБМ (не съм дори член) се вземат в съответствие с Устава на организацията и Законите на РБ.
Това е обществена организация, не участва в управлението на Държавата или Общината. Не ти ли се струва, че в неправилна посока отправяш въпросите и... хм, негативното си отношение?
Дали СНБМ помагат, не помагат или пречат с участието си в тази Комисия - това всеки решава сам за себе си - аз още преди повече от година - не, по- скоро преди 2 години изказах своето лично мнение - а именно, че всяко участие на която и да било гражданска организация или физически лица в подобен род обсъждания на критерии, механизми на прием и др. подобни само и единствено "узаконява" в очите на обществото последните - добре де, легализира ги. Дава им фалшив демократичен облик. Но независимо от това, в мога, в който така или иначе последните са били сформирани и става ясно, че ще свършат основната си цел - хвърляне на прах в очите - добре е поне покрай това да направят и нещо минимално смислено - т.е. това в известен смисъл оправдава присъствието на неправителствените организации там.
Никой не е гонил авторите на която и каквато и да било петиция. В началото поне тогава - помня - присъствието беше свободно. Т.е. въпросната Комисия се е институционирала с членове не определени специално поканени за целта обществени организации, а на всички заинтересовани физически и юридически лица, заявили желанието си за участие. Спомням си, че още в темите на Феята активно се приканваха всички родители, имащи възможност да отделят от времето си - или желание да го направят - да присъстват на първите срещи. Ако ти тогава не си се интересувала, не си чела темите, не си имала отношение или просто не си имала време - това (неучастието) си е било твое демократично взето решение. Да обвиняваш в последствие защо някой друг не изразява твоето мнение е... странно.
А изреченията, които си използвала, са... ами, груби.
Полезно е човек да се научи първо да различава враговете от съюзниците си и да внимава срещу кого се обръща. Ухапването на потенциален съюзник е... ами, просто глупаво.

# 1 117

Що бе, пиле шарено, се заяждаш вместо да се информираш от сайта на СОС кога са им заседанията и какво имат в дневния ред комисиите. С какво точно да те поканят - с бъклица или питка със сол. Информират хората, както си му е редът. Или за теб конкретно всеки път трябва да пращата кола с шофьор и лично послание. Но то като веднъж му пратят посланието с кола и шофьор и човек после трудно слиза на земята. Кофти, ама проблемът не е мой.

По въпросът за това как се формира позиция на СНБМ - не е твоя, нито на Кикимора работа. Нито пък сме длъжни на всяка манджа да сме мерудия. Най-лесно е кат те сърби нещо, някой друг да те почеше. Пък като не ще и не му е работа е много виновен и трябва да му се потърси отговорност. Сори ама за това че ви присърбява на определени теми нито СНБМ нито папата са ви виновни.

Пожелавам ти успех в търсене на отговори за глобалната конспирация и други обществено значими теми.

# 1 118

Това е пълна глупост настойникът подава заявление за времето, през което детето ще посещава детското заведение и заплаща такса за заявените дни.”

Дидиа, това е предложение на директорите в работната група. Имаха и аргументи за това, които аз между другото споделям, защото става въпрос и за рационално планиране, а не лошо планиране на средства за издръжка, което много често се получава когато родителите се презастраховат със заявяване на повече присъствени дни отколкото реално им се налага.

Не става въпрос да се плащат предварително, а да плащат за нещо което е било организирано и евентуално платено на база информацията която са подали.
                    Ели,да им имах аргументите  Mr. Green като знам какво става на практика направо съм бясна.Ей,сега ще дойде май месец и ще им видя аргументите и на директорите и на общината.Това с таксите вече ми прилича на пладнешки обир.И до сега директорките "съветваха" да си плащат таксите за да им се пазят местата,а пък сега какво ли ще стане  newsm78 Ще пълнят общинския бюджет от без това празните родителски джобове и пак ще мрънкат,че няма пари за това или онова.И в момента пари за консумативи до май месец са ни казали,че .....няма! И кВо като плащате по 60 лв? И когато ходите и когато не ходите в ДЗ.Като си пуснете заявления за лятото за посещение и заместници на учители няма и почнат да ви прехвърлят от група на група и като ви писне и си оставите децата в къщи или ги водите с вас на работата накрая ще си платите и за това удоволствие "защото сте подали заявление".Айде мислете малко ,а не гледайте директорските аргументи.
                    PS.Това не е лично срещу теб,а истината по проблема.Казах вече ,че за 2009 год са отпуснати само 70 % от полагаемата се издръжка на дете.Уж 10 % резерв,а накрая когато поискахме сметката /нали сме на делегиран/ истината цъфна като майска роза само,че през декември. Mr. Green
                   Пропуснах за нещото " което е било организирано и евентуално платено на база информацията която са подали. " Нищо не е платено предварително  Laughing и до сега когато са заявени 2 групи - 60 деца и паднат на втория ден до 20 пак се реорганизира работата и няма никакви загуби.Само,че при новите условия ще си платите , ако един ден сте свободни и разходите детето си.

# 1 119
Цитат на: 453.msg13801564#msg13801564 date=1263644548

Що бе, пиле шарено, се заяждаш вместо да се информираш от сайта на СОС кога са им заседанията и какво имат в дневния ред комисиите. С какво точно да те поканят - с бъклица или питка със сол. Информират хората, както си му е редът. Или за теб конкретно всеки път трябва да пращата кола с шофьор и лично послание. Но то като веднъж му пратят посланието с кола и шофьор и човек после трудно слиза на земята. Кофти, ама проблемът не е мой.

По въпросът за това как се формира позиция на СНБМ - не е твоя, нито на Кикимора работа. Нито пък сме длъжни на всяка манджа да сме мерудия. Най-лесно е кат те сърби нещо, някой друг да те почеше. Пък като не ще и не му е работа е много виновен и трябва да му се потърси отговорност. Сори ама за това че ви присърбява на определени теми нито СНБМ нито папата са ви виновни.

Пожелавам ти успех в търсене на отговори за глобалната конспирация и други обществено значими теми.

Ели (Hrisa), все пак на сайта ви има информация. Явно аз съм недогледала. От информацията обаче става ясно, че даже много, много сте взимали отношение по въпроса с критериите за прием, а дори  това е записано сред главните ви цели. Ще цитирам само няколко неща:

"...определяне на нови, по-справедливи критерии за прием в детските заведения, базирани на точкова система, осигуряващи по-голяма възможност за прием на деца от нуждаещи се от детски заведения семейства – за момента това е основен приоритет в работата на работната група;"

"..След серия дискусии и като се взеха предвид и становищата, изготвяни от СНБМ, както и мненията на специалисти от различни сфери, бяха разработени следните документи:

- проект за Регламент за прием в детските градини на СО;

- алтернативни варианти за избор при равен брой точки;

- принципи за прием в детските градини на СО.

Проведе се анкетно проучване между родители на деца от набор 2006, 2007 и 2008 за новите правила на прием.

На база на изготвените документи от работната група, резултатите от анкетата и становищата на правни експерти от СО бе изготвен окончателен Проект за правила за приемане на деца в общинските детски заведения (ДЗ)."

Както се вижда СТЕ вземали и под внимание и проучвания между родители, а това съвсем не  са били "различни, разнопосочни субективни мнения" Confused Wink

Изясних си позицията на СНБМ, но противоречията между написаното в сайта ви и написаното тук от вас в последните страници остава.......

# 1 120
SORY но не съм компетентна ако може някои да ми разясни кои са тези мами от СНБМ ?
кои ги назначава или по точно им дава права да решават съдбата на децата ни ?
има ли мами от това сдружение на които децата да не са влезли в ДГ независимо по какъв начин ?
може ли и аз например да стана мама от СНБМ?
Извинете ме за въпросите и за това , че съм гост ( понеже не харесва на някои тук , които просто е регистриран, но анонимен точно колкото мен , в смисъл регистриран или не тук сме не познати и всеки има право на мнение )
п.п. подражавам идеите на kikimora1  и Little wingels  ( само за информация)

# 1 121
  • София
SORY но не съм компетентна ако може някои да ми разясни кои са тези мами от СНБМ ?
има ли мами от това сдружение на които децата да не са влезли в ДГ независимо по какъв начин ?
Извинете ме за въпросите и за това , че съм гост ( понеже не харесва на някои тук , които просто е регистриран, но анонимен точно колкото мен , в смисъл регистриран или не тук сме не познати и всеки има право на мнение )
п.п. подражавам идеите на kikimora1  и Little wingels  ( само за информация)
Има цял подфорум.
http://www.bg-mamma.com/index.php?board=55.0

# 1 122
Кикимора, както казах ако те сърби си намери някой друг да те почеше. Най-лесно е да натиснеш някой друг да се бори за твоята кауза. Цитатите ти са - как да се изразя - абсолютно извадени от контекста и както сама виждаш не са свързани с конкретни критерии.

Като не ти харесва К4, пробвай по по-почтения начин. Събери съмишленици, регистрирай организация с желаната от теб цел - преборване на К4 и пусни заявление до СО че искате включване на представител в работната група или към консултативния съвет или където желаеш да се пробваш.

Тържествено обещавам че ако се появи още една родителска организация и пожелае да се включи с представител в работната група, ще настоявам това да стане.

п.п. подражавам идеите на kikimora1  и Little wingels  ( само за информация)

Много покъртително. Поредната случайно влязла гостенка. Може ли следващия път малко по грамотно?

# 1 123
  • София
Аз не съм против К4.
Искам и специално да благодаря на Ели/Хриса/, защото от доста време основната информация за това какво се случва идва от нея.   bouquet

# 1 124
незнам до колко е актуално инфото,но вижте какво пишеше в сайта на една детска градина:

"Регистрацията на децата и кандидатстване в детските градини започва на 4-ти февруари в 09:00 часа и продължава до 31-и май" 

Сега погледнах в сайта на ИСОДГ. Единствената информация е, че следващото текущо класиране ще е на 23-ти януари  Peace Още нищо не се публикували за прием 2010  Confused

Общи условия

Активация на акаунт