Наука ли е астрологията?

• 19 679
  • 503
  •   1
Отговори
# 420
  • В градината...
Спомням си ясно една лекция по социална психология от 1-ви курс относно следния експеримент: бил изготвен един хороскоп и разпратен на 100 /или май повече бяха, не помня/ различни човека - с различни възраст, професия, дати на раждане и т.н. Отдолу имало молба - ако са доволни от личния си хороскоп, да отговорят на адреса, за да им бъде изпратен следващия. 90% от хората отговорили с благодарност, че хороскопът с огромен процент се доближава до нещата, които са им се случили и биха искали да продължат да им изпращат!

# 421
valia_70,

По отношение на Гоклен аз бях писал няколко страници по-назад - трудовете му са доста далеч от това да "доказват валидността на влиянията на планетите върху живота на хората". Нека не се налага да преповтаряме едни и същи неща.
Кой твърди това Вие ли?

# 422
Спомням си ясно една лекция по социална психология от 1-ви курс относно следния експеримент: бил изготвен един хороскоп и разпратен на 100 /или май повече бяха, не помня/ различни човека - с различни възраст, професия, дати на раждане и т.н. Отдолу имало молба - ако са доволни от личния си хороскоп, да отговорят на адреса, за да им бъде изпратен следващия. 90% от хората отговорили с благодарност, че хороскопът с огромен процент се доближава до нещата, които са им се случили и биха искали да продължат да им изпращат!

Аз защо не си спомням да съм имала такава лекция, хайде стига вече.

# 423
filkam, ако мислиш че някакъв линк към Уикипедия е доказателство за нещо, бъркаш

Гоклен е правил статистически изследвания на астрологични аксиоми в продължение на 50 години, дори е създал специален институт във Франция за целта, има стотици публикации в реномирани научни списания и десетки книги.

Както горе стана ясно, като не са успели да докажат че греши, така наречените учени са фалшифицирали доказателствата, само и само да изкарат астрология "менте".

Ще се отнася до твоя хороскоп, над 60% (по памет) от твърденията бяха точни. За да разбереш значението на този факт, ако искаш, ти предлагам контра-експеримент

направи ти "шарлатански" хороскоп на wandering - т.е без да се базираш на астрологията, напиши нещо наподобяващо хороскоп, опитвайки се напосоки да налучкваш (уцелваш) нещо за wandering. Нека текста да е горе-долу същия по обем

Да видим какъв процент успеваемост ще имаш Simple Smile

# 424
  • В градината...
Ти да не мислиш, че всички лекции по един предмет са еднакви навсякъде?

# 425
Ама и вие намерихте за какво да спорите!  Laughing
Не са по-зле от нас. Laughing

Даааа, много си права! Joy

# 426
Защо сте като ужилени? Къде се обърква вашият интерес? Освен Гоклен, кои други преуспели учени ще посочите? Може ли науката да я прави само един учен? Цитирах ви и микробиологията тъй както съм мноооого далеч от нея. Мълчите?! Не  си изпросих безплатен хороскоп! Това беше експеримент! Вашият приятел започна да ме обвинява във финансови интереси. Аз само отговорих.
И изобщо от смислен спор, темата се изроди в махленска кавга благодарение на вас!

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 17:11 от vl

# 427
  • В градината...
alisa, това е дамата с лекциите http://www.elkatodorova.com/publ.htm

# 428
Карл Густав Юнг, Ханс Бендер,Томас Ринг още да изброявам ли?

# 429
  • В градината...
Е те, та какво. Аз цитирах експеримент. Реален.

# 430
Карл Густав Юнг, Ханс Бендер,Томас Ринг още да изброявам ли?
Тези нобелови лауреати ли са? Само толкова ли можеш да кажеш? Нещо друго смислено?

# 431
  • В градината...
Посветени вещери са.

# 432
  • Припят, Украйна
Доволен съм, че поне зарязахме темата с "просенето на безплатен хороскоп", защото беше много несериозно като обвинение.  Grinning

Тъй, да отговоря на няколкото питания към мен:

Цитат на: alisa_alisa
Кой твърди това Вие ли?

Моля, прочетете по-внимателно това, което съм писал преди и сама ще си отговорите на въпроса.

Цитат на: valia_70
Ще се отнася до твоя хороскоп, над 60% (по памет) от твърденията бяха точни. За да разбереш значението на този факт, ако искаш, ти предлагам контра-експеримент

направи ти "шарлатански" хороскоп на wandering - т.е без да се базираш на астрологията, напиши нещо наподобяващо хороскоп, опитвайки се напосоки да налучкваш (уцелваш) нещо за wandering. Нека текста да е горе-долу същия по обем

Да видим какъв процент успеваемост ще имаш Smile

Нека да сметнем малко по-точно. Аз току-що го направих.
От хороскопа на wandering преброих:
1. 12 "Да" или "По-скоро вярно";
2. 12 "Не" или "По-скоро не е вярно"
3. Няколко, които не попадат в тези категории.

Повечето твърдения изискват отговор "Да" или "Не". Ако просто налучкваш твърдения, които имат 2 възможни отговора, по законите на статистиката, ще получиш около 50% успеваемост.
Сега погледнете пак по-горните резултати. Колко са процентите успеваемост? Около 50%.

Не твърдя, че wandering е шарлатанин или е налучквал - никога не съм казвал такова нещо, но каквото и да е правил, то резултатността е не по-голяма статистически от обикновеното налучкване на прогнозни твърдения с "Да" или "Не" отговор.

Е, наука ли е астрологията? Simple Smile

# 433

а вие правоверна сектантка ли сте?
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=464118.msg14062999#msg14062999

(да се чуди човек откъде изпълзяват...! )

# 434
  • В градината...
wandering има да се чудиш на доста неща.
Да не се намира между тебе някой , който да прекарва сина си или дъщеря си през огън , никой чародей , астролог , гадател или омаятел , никой баяч , запитвач на зли духове , врач или запитвач на мъртвите , защото всеки , който прави тези дела , е омразен на Господа .

Общи условия

Активация на акаунт