ПРОТЕСТ - РОДИТЕЛИ ПРОТИВ ГМО

• 48 740
  • 1 183
  •   1
Отговори
# 360
Трябва да не се спира до второто четене! Надеждата е последна! Чакам ОП да се появи - каза че и фото ще носи.
die Hexe - не знам какво да мисля. Жалкото е че имаме деца, които и  идея няма да имат за нашия живот!

# 361
Въпреки приетото на първо четене, мисля, че беше много важна тази акция и съпътстващите медийни изяви! Няма как нещата да се променят без изявата на гражданското общество (колкото и крехко да е това чудо у нас). Всяка стъпка и всяко действие са важни!
Аз лично ще чакам да видя какво ще излезе в централната емисия на БТВ - доста време отделиха на проблема тази седмица и съм любопитна как ще коментират протеста и гласуването в парламента.

# 362
P.S. Аз си падах по торти, но ми беше трудно да си ги направя прилични на вкус и с балансиран химичен състав. На нея ще й е по-лесно!
Глупости на търкалета. Много си им е хубав вкуса даже, винаги е бил, при това преди появата на гмо и рекламаторите му. На теб като не ти допада, прави си гмо торти, ний ще си ядем от другите, нищо че са с неприличен вкус. Интересно как си си " падала " по торти преди гмо.

# 363
For the nature вече са сложили снимки http://forthenature.org/gallery/233/start/0

# 364

Много съм ОФФ, ама поне с тортите мога да помогна: http://www.recipemagician.com/recepti/sladki-izkushenia/dvoino-s … eshov-cheesecake/
лесни за приготвяне, много вкусни, и без вредности (стига да няма ГМО и облъчване на продуктите...)

Нямам нужда от помощ, от преди 15 години се справям по-добре!
P.S. Лецитинът от къде ли идва?

# 365
Обобщавам:
1. Евдокия Манева вчера лъга безапелационно в студиото при Ани Цолова.
2. Земеделският министър също лъга, като каза, че ставало дума за фуражи.
3. Днес уж са обещали едно:
По непотвърдена информация от парламентарните комисии са обещали:
чл.79 да остане, но да се прецизира
чл.80 остава

За чл. 52 (2) не разбрах.
а приемат закона на първо четене! Rolling Eyes

1. Това е свидетелство за тежката форма на шизофрения, от която нашите управляващи страдат от много години насам...
2. Гласуването при първо четене не е страшно... Нали трябва да си уплътняват работното време ...
Нормално е повечето ни парламентаристи да влязат на заседание като неподготвени ученици... Има такива дето слушат и може и да се подготвят за контролното (при 2-ро гласуване). Има и такива, дето основно броят мухите/лампите в залата или просто си четат книжката, скрита под чина... Лошото е, че и вторите решават бъдещето ни... Още по-лошо е, че дори да си направят труда да попрочетат нещо, надали ще го асимилират... А когато една материя не ти е ясна, малко повече предпазливост в решенията не е излишна...

Както и да е - молбата ми е за игнориране на спама, без никакви отговори и коментари - това е единственото работещо лечение.
И аз ви моля, да послушате Хексето... Не си изразходвайте енергията в излишни спорове, защото ще ви е нужна...
(Аз като форумски ветеран си имам специална опция игнор и влезе ли някой в списъка, постингите му стават невидими за мен...  Laughing )

И да попитам... Какви са плановете занапред? Медийни изяви до 2-ро гласуване? Нов протест в самия ден?... Времето не е много...

# 366
БНТ информира за протеста още в сутрешния си блок

# 367
Много интересни снимки, благодаря! Простотията и невежеството - в промишлени количества.

Някои култови надписи от плакатите на днешния протест (от снимките):

-Бойко Борисов - Генно модифициран организъм (сякаш не сте си си го избрали вие )

-Стерилизация - генетическо оръжие

-Внимание! Генните модификации притъпяват съвестта

# 368

2. Земеделският министър също лъга, като каза, че ставало дума за фуражи. Допускаме , че е прав и иска да направи всички българи вегетарианци. Mr. Green Колко мило!

или ..говеда Naughty Stop

# 369
Една идея

Вижте какво са направили greenpeace, когато са гласували за ГМО и е имало ефект!!!
Засипали са ги с хартиени картички, писани на ръка!

http://www.greenpeace.org/international/campaigns/genetic-engine … send-commissioner

Представете си, че получите 100 или 200-500 картички? Може би човек започва да се замисля?!?

# 370
# 371
Няма да спра. Кви сте вие, че да ми налагате цензура Simple Smile

МММ... Данъкоплатците, които бачкат здраво, за да може с техните пари да висиш по форумите в работно време и да спамиш на воля? Това устройва ли те?  Mr. Green

# 372
МММ... Данъкоплатците, които бачкат здраво, за да може с техните пари да висиш по форумите в работно време и да спамиш на воля? Това устройва ли те?  Mr. Green

Хич не... Част от работата ми е да поддържам сайтове и един от тях е сайт за наука. Финансиран със собствени средства Simple Smile

# 373
Ох, малко си отдъхнах!

http://www.bnews.bg/article-4125

Майки и еколози има шанс да победят лобистите за ГМО
сряда, 13 яну 2010 г. Бойчо Попов

Група депутати предвождани от Красимир Велчев се срещнаха с протестиращите.

Снимка: BNEWS, Димитър Кьосемарлиев

След като премиерът и кабинетът промениха мненията си за акциза за домашен алкохол, хазарта, направиха известни отстъпки в Закона за електронните съобщения и се опитаха да намерят пари за железничари и тютюнопроизводители - все под натиска на народното недоволство, сега са на път да се съобразят с исканията на еколози, майки и биолози за промените в Закона за ГМО. Те предвиждат либерализиране на режима за "мутантите".
Над 200 протестиращи се събраха пред северния вход на Народното събрание с искане за промяна в законопроекта за ГМО.
Сред плакатите пишеше: "ГМО - бомба със закъснител", „Да на биозоната, не на генномодифиираните организми", "Искаме български зеленчуци, а не модифицирани боклуци" и други.
Според протестиращите внасянето за разглеждане на законопроекта е станало тихомълком, без обществено обсъждане.
Според земеделския министър Мирослав Найденов, който вчера откри изложба „Безопасност на храните" пред езерото „Ариана", целта на внесените от екоминистерството промени е да се „транспонира" европейското законодателство в България. Вносителите на промените твърдят, че Еврокомисията е пратила писмо, с което заплашва страната ни със санкции, ако не се съобрази с директивата. Според Найденов ще съществува и възможност, ако ЕС е разрешил съществуването на определен вид ГМО във фуража за животните, България да наложи вето и по този начин да опази природата си. Тази възможност обаче не е изрично записана в законопроекта. Днес Найденов не се срещна с протестиращите, защото замина на хранително изложение в Берлин. За сметка на това еколозите бяха посрещнати от председателя на земеделската парламентарна комисия Десислава Танева и зам. земеделският министър Цветан Димитров. Излъчените трима представители се забавиха в сградата на парламента около час и при излизането си обявиха:
Почти победа!
Както BNews многократно писа, предлага се да отпаднат членове 79 и 80 от действащия закон, които в момента гласят следното: „Забранява се освобождаването в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО: тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.", „Забранява се освобождаването на ГМО в териториите, включени в националната екологична мрежа по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, както и в прилежащите им територии, обхващащи 30-километров пояс около тях." Това означава, че очевидно почти всички култури у нас ще загубят защитата си от ГМО, а в случая сред тях са и традиционни за България продукти.
Въпреки протеста и искането за спиране на законопроекта, текстовете минаха на първо четене с 89 гласа за, 36 против и един въздържал се. Според Евгений Желев от БСП след време може да възникнат необратими проблеми. „В Унгария, Италия, Гърция, Франция има частична забрана за ГМО", припомни още той. А Искра Михайлова от ДПС заяви направо, че „приемането на закона в този вид е престъпление към българската околна среда".
Както BNews многократно писа, предлага се да отпаднат членове 79 и 80 от действащия закон, които в момента гласят следното: „Забранява се освобождаването в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО: тютюн, лоза, памук, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.", „Забранява се освобождаването на ГМО в териториите, включени в националната екологична мрежа по смисъла на Закона за биологичното разнообразие, както и в прилежащите им територии, обхващащи 30-километров пояс около тях." Това означава, че очевидно почти всички култури у нас ще загубят защитата си от ГМО, а в случая сред тях са и традиционни за България продукти.
Сега получихме уверение от заместник-министър Евдокия Манева и много депутати, че ще работят за въвеждане на механизъм, при който за всеки вид да се преценява от земеделското и екологичното министерство каква да бъде границата, до която няма да може да се произвежда ГМО - нито за научни цели, нито за производствени цели. Това е голямо сближаване на позициите, защото в сегашния текст бяха прмахнати забраните за ГМО дори за защитените зони, като „Натура 2000" например. Сега тази забрана ще се върне и отстоянието ще бъде и до 60 км, каза за BNews един от тримата делегати на протестиращите адвокат Свилен Овчаров (който представлява еко организациите „За Земята" и „Агролинк"
Депутатите са обещали да пуснат наши експерти при обсъждането между първо и второ четене. Народните представители са били готови с предложения за промени в текстовете, които ще дискутират преди второто четене. „Представители на организациите за защита на потребителите, на майките, еколозите, фермерите, ще участват в работните групи и комисиите в НС. Обещаха ни да променят текстовете, така че да има максимално позволени от Европа забрани. Ние ще ги наблюдаваме и ще протестираме отново, ако се наложи", каза още Овчаров.
От земеделското министерство казаха, че ще има обществено обсъждане на всяко заявление за пускане на ГМО. В процедурата ще участват и ЕК и държавите-членки, които могат да изпратят свои коментари и информация, свързана с конкретното досие. Крайното решение, издадено от министъра на околната среда и водите, ще се основава на становището на комисията, резултатите от общественото обсъждане и получените коментари на ЕК и държавите-членки. В случай, че оценката на риска покаже, че даденият ГМО може да окаже неблагоприятно влияние в конкретния случай, както и ако решението в рамките на ЕС е отрицателно, това би било законово основание за отказ за издаване на разрешение, посочиха пък от МОСВ.
Защо се правят промените?
„Истината е, че в момента ЕК ни е предупредила, че не сме прехвърлили директивата, свързана с работа с ГМО правилно в законодателството. Но писмото, което те са ни пратили, не е публично. Ние, в публичното пространство, не знаем какво точно пише в него", каза за BNews Веселин Дробенов, представител на Регоналния Екологичен Център за Централна и Източна Европа. Дробенов е и генетик по професия.
„Със сигурност това, което не сме превели правилно, е свързано с работа в контролирани условия - в лаборатории например. В момента има забрана за лабораторни изследвания за традиционни български сортове и превръщането им в ГМО. Това директивата го забранява. Това е и насоката на предупреждението, доколкото сме разбрали от медии", каза още той. Според него в сегашния ни закон има забрана и за търговия с определени ГМО, но Европа е достатъчно либерална и иска тази забрана да отпадне.
Но всички останали ограничения за местни сортове, които са уникални и правят България конкурентоспособна на европейския пазар, за защита на природата, и се отменят в момента с предложените текстове, не са задължителни според директивата. „Не трябва да се забравя, че става дума за директива, и е въпрос на тълкования, това са повече насоки, а не задължения", твърди Дробенов. „В момента лобито на научната общност иска да се отворят отново тези опити и това е един вид политика на правителството. Защото ако ние успеем да патентоваме подобен вид генномодифицирана маслодайна роза, това би донесло добри приходи за бюджета. В такъв случай обаче естественият сорт маслодайна роза ще бъде унищожен след определен период от време. Освен това не сме сигурни, че ще успеем да патентоваме подобен вид роза, нито пък че ще е конкурентоспособна на световния пазар", каза още ученият.
Освен това има и други директиви, които защитават т. нар. „изчезващи сортове" и те трябва да бъдат транспонирани. „ЕС ни задължава да имаме възможност да пуснем ГМО, но ни задължава да опазваме уникалните си сортове", каза в заключение Дробенов.
В крайна сметка се оказа, че депутатите все пак ще се съобразят с исканията на еколозите. На читателите оставяме да отговорят на въпроса защо тези промени се случват винаги след натиск от улицата...

Натиснете тук

# 374
Някой от организиращите протеста има ли елементарна биологична култура ?
Сийке,да,права си- от гледна точка на хората,които разбират от наука тази тема и протест е спам.
Преди няколко години в Пловдив бе проведена среща на български учени с медиите именно за да внесат яснота чрез изданията си и обикновените хора да не се шашкат, и да не си мислят,че ходещ домат ще им излезе от хладилника.
Нямало е ефект както виждам.
А,за протокола - аз съм дипломиран и работещ генен инженер Wink

Последна редакция: ср, 13 яну 2010, 18:07 от Синаница^

Общи условия

Активация на акаунт