Пред труден избор

• 19 425
  • 297
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна

Проблемът при отглеждане на пет деца не е само в парите. По-големият проблем е времето.
Обаче тук от началото на темата чета само за "финансовата възможност". То и тя не е за подценяване, обаче както и да го мисля колкото и пари да има един човек не може да си купи удоволствието денонощието да стане 30 часа например.  newsm78

Странно никой не се е сетил да съжалява децата на Брад Пит и Анджелина Джоли например или тези на Мадона.
Дали децата на Стинг и Мел Гибсън страдат?

Ако държиш на личен опит познавам достатъчно единствени деца, чиито родители не са имали време за тях.

А ти сигурна ли си, че не страдат?

Не разбира се. Щастието на децата не зависи от броя на братята и сестрите им. То е твърде субективно за всеки.

# 106
Цитат на: nana77[b
Archangel[/b] аз просташки език не виждам да съм ползвала. Просташко е да се опитваш да пробутваш теза, която никой никъде не е дори споменавал. Или поне аз не видях някой да казва, че не трябва хората да имат повече деца, ако не могат да им купят количка от 1200 лева. Само и единствено ти го спомена.
Аз казвам, че не е проява на интелигентност да родиш повече деца, отколкото имаш възможност да отгледаш. Точно и ясно. Не виждам нищо просташко в това мое твърдение, че да подскачаш толкова и да се опитваш да даваш несъстоятелни примери за хора, живели преди векове.
Защото моята прабаба е родена през 1900 година и е имала само две деца. Въпрос на интелигентност - толкова са могли с прадядо ми да отгледат. Толкова са родили.

Ясно, че не разбираш кое е просташкото на езика ти, видях и други твои мнения в други теми, и там така я караш.Попретръпнала си към собствения си стил явно.

Кога авторката на темата е казала, че няма възможност да отгледа тези две деца?

Въпрос на интелигентност, че баба ти през 1900 е родила само две деца? Другите са махани с отвара от вратига и ръгане с хурката-както се е практикувало тогава,  или са ползвали презерватив от свинско черво? Или са ползвали температурния метод? Тия глупости можеш да си ги спестиш, че ставаш много смешна. Ако баба ти е била толкова интелигентна, явно генът се е прекъснал някъде.

# 107
"Някой" предполагам съм аз.  Laughing
Ще си позволя да отговоря:
Говорех за деца, които гледат по-малките си братя и сестри в 80% от времето.
То е хубаво да се чете малко преди да се пише... newsm78
Пък егоизма изобщо няма общо с това кой колко братя и сестри има... ама изобщо.

Говорех като цяло. Simple Smile (но болднатото от онзи пост изобщо не отговаряше на гледане 80% от времето)

Примерът за децата на известните хич не е удачен - голяма част от тях сигурно наистина 'страдат', защото родителите си ги виждат веднъж на високосна.

И като цяло - темата не е полезна нито за авторката, нито за който и да е, скоро ще завалят обидите.

# 108

Защото моята прабаба е родена през 1900 година и е имала само две деца. Въпрос на интелигентност - толкова са могли с прадядо ми да отгледат. Толкова са родили.

Явно много сигурни контрацептиви са ползвали. Не искам да звуча иронично, но за тези години, които говориш броя на децата много рядко е можел да бъде планиран именно заради несигурната контрацепция.

Контрацепция през тези година са били абортите.

# 109

Не разбира се. Щастието на децата не зависи от броя на братята и сестрите им. То е твърде субективно за всеки.

Ами май говорим за едно и също, но по различен начин.
Аз искрено се надявам, че авторката на темата ще успее да балансира с 5 деца и нито едно от тях няма да се чувства ощететно. Наистина й го пожелавам от все сърце! Пожелавам й да бъде много щастлива. Близнаците все пак не са избор... Peace

# 110

И като цяло - темата не е полезна за авторката.

С това мога да се съглася на 100% и мисля, че е време да си затворя устата.  Embarassed Peace

# 111
  • София

Явно много сигурни контрацептиви са ползвали. Не искам да звуча иронично, но за тези години, които говориш броя на децата много рядко е можел да бъде планиран именно заради несигурната контрацепция.

Не знам как ти звучи Хексе, но е факт, че прабаба ми е имала само две бременности и две деца. Това е. Как са се пазели, не знам - явно са успели.

Archangel ти защото си била там и си знаела колко пъти е била бременна баба ми и колко аборта е правила. Браво, браво.
Колкото до това, че си се интересувала от мненията ми - явно има защо. Аз в твоите не съм ровила - не си толкова интересна.  Mr. Green

# 112
Archangel,мисля че взе да прекаляваш.Проповедите съм ги чела и по други теми,не е необходимо да казваш кой е прост и кой не е.Извинявай,но ти самата колко деца имаш,че така смело ги съветваш всички да раждат?

# 113
Хм, по повод контрацепцията през 1900 г. в моя род виждам странна зависимост - тези, които са имали образование и са живели в град са имали по 2-3 деца, а тези, които са били малограмотни и са живели на село - по 9-11 деца. Пак повтарям - говоря за моя род и не искам да обиждам никого. Та, в зависимост от  броя на децата си, са излъчвали и различен брой висшисти. Тези, с по-малкото деца са дали образование на всичките, а тези, с повечето деца, са излъчили по едно дете с образование.
И естествено, че парите имат значение при отглеждането на децата. Не говоря за маркови дрехи и скъпи колички, не. Имат значение за това какво образование и какъв старт ще дадеш на това дете. Замислете се колко струва обучението по чужд език, колко струват спортните занимания, музикални и художествени курсове! Замислете се, че освен че трябва да ги плащате, ще трябва и да водите децата дотам, да ги изчаквате и после да ги прибирате вкъщи. Бихте ли се чувствали уютно, ако виждате, че някое от децата ви има талант, но вие не можете да го подкрепите /защото в първите изяви на много талантливите деца, техните първи импресарио са именно родителите им/, защото не ви достигат средства, или защото нямате време. Един не много показателен пример, но затова пък абсолютно действителен: синът на моя близка приятелка започна да тренира карате. Уж в началото беше просто, за да спортува нещо детето. Обаче се оказа, че малчуганът има заложби, започна да се изявява, да ходи на състезания, да печели купи. И кой мислите стои зад гърба му - майка му, разбира се. Тя пътува с него из страната и  в чужбина, "спонсорира" така да се каже неговата кариера и морално и материално. А ако тази жена имаше още едно дете? А ако имаше още 4? Какво би станало с таланта на този? Кой би се погрижил и би бдял над неговото развитие? Чисто физически не би било възможно майката да вложи толкова усилия в детето си, ако имаше и други деца.
А висшето образование? Ако семейство с добри /но не несметни/ материални възможности има едно дете, то би могло да му плати образование в чужбина. Ако децата са две, задачата е малко по-тежка. А ако са пет? Ще лишите всички, или ще дадете само на едното?
Или ще ми кажете, че роденият талант намира винаги начин да се изяви и сам да се пребори?
Много са въпросите. Много са и отговорите. Всяко семейство решава само кои въпроси да си зададе и на кои и как да отговори.
Много дълъг стана постът ми. Но държа да знаете, че това не е мнение - това е просто разсъждение на глас. Аз също не знам кой е верният отговор.

# 114
nana77, когато има питанка на края на едно изречение, то е въпрос.  Laughing Питах как точно баба ти е упражнила високата си интелигентност, че не е забременяла-кой точно метод е ползвала да се предпази. Не съм казала, че е правила аборти. Всъщност, най-вероятното е просто жената да не е могла да забременее повече. И сега внучката и прави мащабни заключения, че който има повече деца е тъпак, я видиш ли тя и баба и...ехе...интелектуалки. Смешки.

Не се ласкай, случайно видях какви си ги писала в една съседна тема.Не би ми хрумнало да се ровя в свръх-ценните ти мнения нарочно. Laughing

# 115
И в моя пост накрая на изречението имаше питанка,но ти не ми отговори.Защо ли?

# 116
Така е. Обаче хората разсъждават съвсем различно явно.  Първо не е речено, че майката е длъжна да се справя с всичко сама и ако едното дете й е със супер талант, тя да го отреже, за да не се отделя и от другите примерно. Като имаш жена да чисти и друга да помага с гледането на децата, е доста по-лесно. Бащата може да е със свободна професия и да има време да развежда децата по всички занимания. Или пък всеотдайни баби ако има наоколо - пак става друга картинката. Аз никога не съм имала за цел да огрея навсякъде и с всичко да се справям сама. Защото знам, че няма да мога, нито пък искам да ми е излишно трудно. Как хем да работя, хем да гледам добре децата, че пък и сама? Колкото до образованието в чужбина - защо да си пратя детето първо да е далеч от мен и после за награда да вземе да стане служител в някоя голяма компания? Не ми е това представата за успял човек, нито за хубав живот. Така че има и хора като мен, за които не е основна цел детето да учи в чужбина. Виж, ако то пожелае, ще учи, макар че ще ми е кофти да е далеч от мен - признавам.

# 117
  • София
Хм, по повод контрацепцията през 1900 г. в моя род виждам странна зависимост - тези, които са имали образование и са живели в град са имали по 2-3 деца, а тези, които са били малограмотни и са живели на село - по 9-11 деца. Пак повтарям - говоря за моя род и не искам да обиждам никого.

Точно това имах предвид и аз.
Но явно и ти си простачка  Mr. Green

Както и да е.
Относно контрацепцията, първо да внеса уточнение - прабаба е родена през 1900 г. т.е родила е двете си деца в периода 1925-1928 година. За съжаление бях само на 13 години, когато почина и не успях да проведа разговора.

Тес - извинявай, но колко жени имат помощнички в днешно време? Или поне тези, които имат, нямаше да питат тук дали да имат пет деца, а просто щяха да си ги имат.

# 118
Естествено, че контрацепция е имало и по времето на нашите баби. Баба ми е имала много тежко раждане с майка ми, мъчила се е 3 дена и едва не е умряла. Затова с дядо ми са решили категорично да нямат повече деца и тя никога повече не е забременявала - това поне го знам със сигурност, с нея сме си говорили по въпроса. Но това няма много връзка с темата.

# 119
........Или ще ми кажете, че роденият талант намира винаги начин да се изяви и сам да се пребори?............

И аз не знам, кой е верният отговор, но в това, че истинският талант винаги успява да се изяви искрено вярвам.
Иначе и аз имам само едно дето, защото за толкова съм преценила, че мога пълноценно да се грижа и да му дам каквото смятам за нужно в материален план. Дали съм права - не знам. Не съм и забременявала не планувано и не съм била изправена пред дилемата аборт или още едно дете, което ще отнеме нещо на първото.

Общи условия

Активация на акаунт