Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какви права имам в Германия по отношение на майчинството и други социални помощи като българска гражданка, която работи в България, но решава да ражда в Германия?
Какви са правата ми в Германия, ако съм българска гражданка, която се премества там, но не е работила в страната?
Какви са изискванията за получаване на формуляри Е115 и Е116 за майчинство в Германия?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какви права имам в Германия по отношение на майчинството и други социални помощи като българска гражданка, която работи в България, но решава да ражда в Германия?
Като българска гражданка, която работи в България и решава да роди в Германия, имате право на детски надбавки за първото си дете. В Германия се предоставя майчинство от 300 евро за 12 месеца. Нямате право на еднократна помощ при раждане в Германия, но може да получите такава помощ в България. Въпреки това, ако не сте работили в Германия, няма да имате право на документи Е115 и Е116 за майчинство в Германия.
-
Какви са правата ми в Германия, ако съм българска гражданка, която се премества там, но не е работила в страната?
Ако сте българска гражданка и не сте работили в Германия, нямате право на немско майчинство или еднократна помощ при раждане. Въпреки това можете да получите детски надбавки за детето си в Германия. Освен това, ако сте осигурени в България, имате право на здравни грижи в Германия, но нямате право на майчинство или обезщетения за болест съгласно немското законодателство.
-
Какви са изискванията за получаване на формуляри Е115 и Е116 за майчинство в Германия?
За да получите формуляри Е115 и Е116 за майчинство в Германия, трябва да имате S042 (здравна осигуровка) от България. След това трябва да подадете E104 45 дни преди раждането и след това E116 за периода след раждането. Тези формуляри се издават въз основа на здравната осигуровка и са необходими за получаване на майчинство в Германия.
-
Какви са изискванията за майчинство и детски надбавки в Германия, ако съм била осигурена в България?
-
Как мога законно да се осигуря в Германия, след като току-що пристигнах?