Вреди ли прекалената хигиена?

• 6 296
  • 102
  •   1
Отговори
# 15
  • В подножието на планината
  Чистя редовно вкъщи , нося в чантата си антибактериален гел и мокри кърпички . Не се вманиачавам на тема чистота. Оставям сина си да си играе (и с камъчета ) и след това почиствам с кърпичките или гела .

# 16
  • Mars Hotel
Изобщо не прекалявам с хигиената. Навън ползвам мокри кърпи, ако детето ще яде нещо. Иначе просто гледам да не се пипа по лицето. Мия й ръцете след като се приберем.
Играчки не съм дезинфектирала никога. Преди ги миех с топла вода и сапун, вече и това не правя.

# 17
Дължи се на това, че като видиш как някой последен мизерник се изплюе и детето любопитно изприпка (и не дай си Боже не успееш да го хванеш на време) и бръкне вътре и целият ти сявт се преобръща. В Морската ни градина съм виждала и захвърлени спринцовки, от които ако не отклоня вниманието ще са обект на обстойно изследване. Въпреки това смятам, (споделих и по-горе) че вманиачаването на тема стерилност е в ущърб на детето.

# 18
  • до една звездичка
Гледам да не прекалявам. Сякаш с възрастта намалява и манията.  Crazy
Вкъщи поддържам чисто, за навън нося мокри кърпи, но съм имала и антибактериален гел. В интерес на истината, на мен той ми вършеше повече работа.  Wink
За свекърва ти - не знам - чувала съм и за далеч по-тежки случаи. Има подобни теми.
Аз, например, също мразя пясъчниците и рядко пускам детето там.  Stop Всъщност, почти никога.

# 19
И с първото не съм се престаравала, а с второто още повече. Мия ръцете и лицето преди хранене, но когато детето си играе не може постоянно да го миеш. Смятам, че ежедневно почистване на къщата, ежедневно къпане преди лягане и измиване преди хранене е минимума, от там нататък кой колкото иска може да се престарава, но децата по-здрави няма да станат, напротив - по-изнежени.

# 20
Не съм тичала с мокри кърпи и антибактериален гел никога, аз не обичам крайностите.
Но в училище от няколко месеца децата използват след всяко междучасие антибактериален гел, но това започна покрай истерията със свинския грип.

# 21
  • София
Има много теми във форума кой и как почиства, дали си мием ръцете преди да пипнем бебето, с какво се дезинфекцира и т.н.
Използвам белина, антибактериален гел за ръце, антибактериални кърпички... в разумни граници.

# 22
Какво е прекалена хигиена? Почистването на ръцете с антибактериален гел и мокри кърпи е елементарна хигиена, а не престараване  ooooh! За имунитета какво да кажа - циганите, дето живеят в крайна мръстотия пълнят диспансерите и са рискови групи за редица болести, от липса на хигиена имунитет не се гради, що за глупост! Точно обратното е.

# 23
Чакайте сега... Аz не видях никъде да пише "навън правите ли... " еди кое си. Ако става дума zа това и детето ми пипне някаква гадост, естествено, винаги имам такива кърпички в чаната си (въпреки, че мисля, че те повече zамаzват, ама карай, поне е нещо, когато наблиzо не се намират течаща вода и сапун  Wink ). И също мия тоалетната например с белина или от сорта. И никой не каzва да се живе в "крайна мърсотия", много ясно.  Иzобщо от крайности  Sick
Но на така zададеният въпрос "тичате ли с..." , отговорих с "не, абсурд" лично аz, zащото не го правя, много ясно.. Дори навън (освен ако не се налага), а камо ли пък вътре.

# 24
На мен това тичкане с кърпи и гелчета ми звучи като подигравка, а не като нормален въпрос. Бърсането на стените също.

# 25
  • в полите на.... Балкана
Смятам, че ежедневно почистване на къщата.......... е минимума

newsm78 явно съм доста немарлива........

# 26
Не знам дали вреди, но не е и наложителна. Поне при поотрасналите деца, които вървят и пипат всичко. Чистя ежедневно, защото се гледаме вкъщи. Навън пипа почти всичко, проявява огромен инетрес към колите и съответно опипва всяка една. Мокри кърпи и след прибирането вкъщи основно измиване.

# 27
  • София
(изключвам  случаите, в които откровенно си е омазал ръцете или лицето с нещо)

Не тичам и не дезинфектирам...ако е навън и ще яде - бърша с мокра кърпа ръцете. Къщата чистя както и преди да се роди...
Само преди самото раждане ме беше обзела мания и вс дезинфекцирах....после вече не.
Играчки не съм преварявала и замръзявала, детето и на пясъчник играе и в калта рови с пръчка и се търкаля по снега и прахта ако иска и на люлки и парзалки ходи, без после да изхабявам туба антибактериален гел, нито ги забърсвам преди да ги докосне...
И ДК кухня му взимах и на ДГ ходи, че и на градски транспорт се вози Wink

# 28
  • София
Да, вреди. Човек, който расте в стерилна среда става податлив на най-малките инфекции и мръсотии.
Нищо антибактериално никога не съм ползвала - нямам и намерение.
Освен всичко друго, тези препарати са нож с две остриета.
Нормална хигиена, ползване на водата по предназначение - това е достатъчно.
Мокри кърпички понякога ползвам, но рядко, защото не обичам чувството, което оставят.
Ние сме израсли и без тях живи и здрави.
Нищо не съм стерилизирала, нито дезинфекцирала.
Когато бебето почне да пълзи по пода, тези мерки стават излишни, преди това пък няма нужда, защото не се допира до нищо наистина мръсно.

# 29
  • Варна
Какво е прекалена хигиена? Почистването на ръцете с антибактериален гел и мокри кърпи е елементарна хигиена, а не престараване  ooooh!

Именно антибактериалния гел е престараване, елементарна хигиена е измиването на ръцете с вода и сапун или ползването на мокри кърпи ако няма възможност за измиване.
Все едно при всяко кихане да вземаш антибиотик.

Общи условия

Активация на акаунт