Вреди ли прекалената хигиена?

• 6 299
  • 102
  •   1
Отговори
# 30
  • до една звездичка
Какво е прекалена хигиена? Почистването на ръцете с антибактериален гел и мокри кърпи е елементарна хигиена, а не престараване  ooooh!

Именно антибактериалния гел е престараване, елементарна хигиена е измиването на ръцете с вода и сапун или ползването на мокри кърпи ако няма възможност за измиване.
Все едно при всяко кихане да вземаш антибиотик.

Аз пък гледах на антибактериалния гел като на алтернатива, когато съм навън. Т.е., някъде, където нямам възможност нито да си измия ръцете с течаща вода, нито да ползвам сапун. Едва ли някой би ползвал антибактериален гел в къщи.

# 31
  • Германия
Смятам, че ежедневно почистване на къщата.......... е минимума

newsm78 явно съм доста немарлива........

и аз съм немарлива newsm75
според мен антибактериалният гел повече вреди,отколкото помага.Антибактериалните препарати са за банята и тоалетната Peace
елементарната хигиена е необходима,прекалената-не.НО,всеки има различни разбирания.  bath1

# 32
 Mr. Green Ами като се замисля, наистина тичам с мокрите кърпички след дъщеря ми. Ама и с лъжицата ... и ако не уцеля устата само мокрите кърпички ми помагат ...

Иначе, избягвам всякакви препарати, мия пода само с вода или с малко препарат за бебешки съдове, играчките често се налага да ги изплаквам с гореща вода или да ги пера. Повече ме притесняват съставките на препаратите, отколкото наличните бактерии. По същия повод използвам за себе си единствено бебешки шампоан и малко крем за лице, никакви гримове или бои за коса (но балсама за коса ми липсва най-много).

# 33
Всяко нещо прекалено е вредно.Чистя всекидневно ,но чак да тичам с мокрите кърпи постоянно -не.Нека има имунитет  Wink

Напълно съгласна... Peace

# 34
  • София
Още като за пръв път дойде при новороденото педиатърката ни каза да не прекаляваме със стерилизациите ,изваряването и дезинфекцията. Нека детето си изгради имунитет.
 Каза ,че ромчетата нямат алергии.
 Е и мърсотията води до болести,особено сега при грипа миенето на ръцете е задължително.

# 35
Не дезинфекцирам,не тичам с мокри кърпи.Навън му давам пълната свобода да пипа навсякъде и да си играе както сметне за добре.После просто забърсвам с мокри кърпички.

# 36
  • Mediterraneo
Бебето ми е на месец. През това време съм изварявала точно по два пъти биберона и спринцовката, с която му давам капките за колики. Изобщо не си падам по прекалените дезинфекции и старание за стерилност( като например да пера чисто новата преносима кошара или количка, това за мен граничи с чистата лудост).

# 37
  • София
а за чисто новите дрехи, кошари и колички и т.н. никак не е лудост -  по какви склаводе и т.н. се въргалят преди да си го купиш...по-добре да мине едно плакнене.

# 38
Имах позната, която увиваше играчките в найлони и детето така си играеше с тях- опаковани  Crazy. Не знам колко е полезно, ако гризне някое парченце найлон, явно за майката е бил предпочитаният вариант.
Никога не съм изпадала в истерии от мръсни ръце и не съм ползвала антибактериални продукти/освен за тоалетната/. Мокрите кърпички ги ползвахме редовно, за да позамажем ръцете, когато малката иска да хапне зрънчо в парка, примерно. Сега ги ползва в училище със същата цел.
Въпреки всичко смея да твърдя, че не сме в рискова група за инфекциозни болести  Crazy
Няма крайност, която да не е вредна. Прекалената дезинфекция и престараване не прави изключение. Да не говорим, че каквото и да правиш, има неща, от които не можеш да се изолираш напълно, нито можеш да спестиш на детето контакта с микроби и други гадинки. Не е и нужно.

Последна редакция: нд, 21 фев 2010, 21:51 от елиас

# 39
За чистене вкъщи, естествено и аз го правя. особенно пода в детската стая.
но играчки не дезинфекцирам, оставам го да ги лапа така и да си изгради имунитет.

# 40
  • UK/София

Никога не съм дезинфекцирала и стерилизирала нищо.Не бърша всеки ден, не им мия ръцете след всяко пипане по земята.Не гладя дрехи, количката често е била в хола и в нея спяха децата.Гостите не ги карам да се събуват като влизат вкъщи.

Събирам ги с подсмърчащи деца, в училището на сина ми децата не ходят само когато са с температура.И въпреки всичко това имам здрави деца.

# 41
Не, не тичам с мокрите кърпички  Mr. Green Не съм дезинфекцирала и стерилизирала никога (кърмих )  Peace Гледам вкъщи да поддържаме чисто, но не се вманиачавам. С малко бебче е по-добре да изляза да разходка, отколкото да чистя прашинки вкъщи  Peace

Естествено, бебешките дрешки, дори и нови пера преди първото обличане от бебето  Peace

Имах позната, която увиваше играчките в найлони и детето така си играеше с тях- опаковани  Crazy.

Shocked  Shocked

# 42
Имах позната, която увиваше играчките в найлони и детето така си играеше с тях- опаковани  Crazy.

Това пък защо?

# 43
Не, изобщо не прекалявам с хигиената.  Naughty Ръцете мием 2-3 пъти дневно, тя какво толкова мръсно пипа? Аз си мия ръцете по-често, че аз чистя и оправям. Тя като си играе с играчките само, какво да я мия? Laughing
Навънка и е яла с мръсни ръце, и само ги забърсвам с мокра кърпичка ако се налага. Никой не изпада в крайности вкъщи.
Нови дрехи, чаршафи, нови завивки, възглавници също минавам с една вода.
На новата количка не съм прала тапицерията, само я почистих. Прането дойде после с повръщанията. Mr. Green Лошото е, че като дойдат от завода и как гадно миришат, по-скоро гледах да я проветря първо. ooooh!

С прахосмукачка минавам почти всеки ден, с парцал - 2 пъти седмично. Слагам в цяла кофа с вода 1/3 капачка от препарат, мразя да ми мирише на препарат после. Simple Smile

# 44
Каза ,че ромчетата нямат алергии.

A хепатит, туберкулоза, пневмонии, екземи, диарии... В инфекциозна болница е пълно с цигани. Алергии нямат по друга причина, която няма да спомена, за да не обръщам темата  Peace
И пак не ми е ясно как се гради имунитет от живот сред мръстотия и защо точно циганите се дават като пример, при положение, че са болни и живеят кратко.
С вода и сапун няма как да си измия ръцете навън, затова е антибактериалният гел. Детето ми в училище си носи точно такъв, иначе всеки ден трябва нов пакет кърпи да му слагам.

Общи условия

Активация на акаунт