Чужбински манджи

• 71 303
  • 956
  •   1
Отговори
# 825
  • Пловдив
Ох, де да можеше и на мен да ми замирише на нещо лошо марципанът Mr. Green Има типичната бадемова миризма, а аз понеже ги обичам не ми действа отблъскващо. Сега, по Коледа, тук има много лакомства от марципан или с такъв пълнеж и аз като започна не мога да се спра Embarassed Особено едни марципанени картофи (топчета марципан, оваляни в чисто какао), като отворя пакетчето и не мирясвам докато не го видя празно Laughing
  261uu Animal Pig Само казвам още, още!

Боята си  е сладкарска боя, повечето са УЖ безвредни, ама не са съвсем безвредни, мисля зависи от конкретния цвят.

# 826
А лешниковите кремове ги обожавам  Flutter

И аз. Вкусни са  Simple Smile

# 827
  • T"A
Ето рецептата за еврейските марципанови бонбони  Hug

Но марципан продават и готов, най-вече в сладкарските магазини (поне при нас е така)  Peace

Янтра, марципаново си беше покритието на конкретната торта Grinning. Лешникова торта с марципаново покритие не се забравя (въпреки че, пак да си кажа, сладкиши не ям, не съм почитател)

Последна редакция: вт, 23 ное 2010, 09:35 от Mentha

# 828
  • Пловдив
Не Grinning, нямам предвид твоята торта, а че не винаги това гъвкавото покритие отгоре е марципан. Има различни смеси Simple Smile

# 829
това са тези, с плитчиците по ъглите, нали? ( видяно по дискавъри).
Тук (Лугано) има много такива. Дори малки момчета виждам с такива къдрички. Възрасни с бради, къдрички и черни дрехи също. И изобщо много бизнеси в Швейцария се движат от евреи. Това Мигрос, Манор са на евреи. Явно, че за бизнеса няма кашер изисквания обаче Simple Smile))))))) Съвсем са си тренди и всичко продават, и в събота работят...

Трябва да си призная, колко се шокирах първият път, когато разбрах, че два от най-големите и реномирани интернет (но имат и физически магазини) сайта за фото техника в Щатите не работят и не изпълняват поръчки по еврейските празници  Grinning Шокиращото е, че тук все пак клиентите са мноого разглезени, но и двата сайта са на толкова високо ниво на обслужване иначе, че си запазват и умножават клиентите, които чакат да си изтече поредният празник или събота!

Водила съм майка ми в Бруклин, НЙ да види на живо "нашенски козунаци" по витрините на пекарните и ортодоксални евреи (а пък колко красиви деца иамт тези хора! освен че са и по много). Мама твърди, че се чуствала като във филм!

И аз като Бейби умирам да oпитвам непознати храни и комбинации и да ми разказват за чужди традиции! Много от т.нар. религиозни забрани се коренят във народната традиция и здравият смисъл - и постенето и несмесването на хрaни и неяденето на бързоразвалящи се храни...

Последна редакция: пн, 22 ное 2010, 20:43 от Agent Provocateur

# 830
... и ортодоксални евреи (а пък колко красиви деца иамт тези хора! освен че са и по много).

Видях много такива дечица (момченца) в Антверпен. Облечени в рокли и целите в плитки, шапки и чорапогащници  Confused Нищо красиво не успях да открия от шока Rolling Eyes

# 831
Добре, а тогава какво са онези соц шоколадчета от едно време, щом не са марципан Thinking

Mentha не мога да не кажа, разкошна булка! Роклята, червения акцент, даже декорацията на масата - всичко е чудно!

# 832
Блонди, мисля си, че много трудно би "оцеляла" в една малко по-различна култура (от типично европейската)

Така е, но понеже си го знам и признавам, затова не бих се наела на такова приключение.
... и ортодоксални евреи (а пък колко красиви деца иамт тези хора! освен че са и по много).

Видях много такива дечица (момченца) в Антверпен. Облечени в рокли и целите в плитки, шапки и чорапогащници  Confused Нищо красиво не успях да открия от шока Rolling Eyes

Ех, Блонди, признаваш, че извъневропейски приключения не са за теб, но още в Антверпен не са ти издържали нервичките. Wink Laughing

Мента, Янтра, благодаря за рецептите и отговорите. Simple Smile

# 833
  • Boston, MA
И моята баба изпадаше в ужас от комбинация на риба и млечни (и майка ми дори, но се превъзмогва, като й хареса).

При нас също има доста ортодоксални, имаме и много израелци, които са по-неспазващи като че ли (по мои неформални наблюдения). Имаме и европейски евреи, при тях много ме кефи идиш-ът, такъв уникално цветен език!

# 834
Добре, а тогава какво са онези соц шоколадчета от едно време, щом не са марципан Thinking
май под марципан разбирахме черен шоколад, ама от най- некачествения... поне аз съм останала със спомени, че горчеше.

и аз обичам марципан, не ми мирише, но и никога не съм яла домашно приготвен, а само купуван. Но повече обичам шоколад  Embarassed

# 835

Вид десертче някакво, с малко и нискокачествено какао, мазнина и захар  Simple Smile Аз ги харесвах  Blush

Ех, Блонди, признаваш, че извъневропейски приключения не са за теб, но още в Антверпен не са ти издържали нервичките. Wink Laughing

Само турист бях в Антверпен, така че не ми пречи  Wink

# 836
много се зарибих аз с тази израелска кулинарна тема ... Добре, че попитах какво е 'кашер', какви хорозинти се отвориха...  chef

# 837
(да продължа да спамя безсрамно)

Блонди!  Thinking Време ти е да наминеш по Америчко, та да разбереш същността на понятието културен шок, идвай на гости, но да не забравиш сирената  Mr. Green
Едно със шалварки, едно със забрадка, едно със сари, другото голо на минусови темп, вавилонска мешавица от езици на 10 кв.м. площадка - черни, бели, жълти, червени, зелени, пембени и всичките на въргал  Mr. Green

Не благодарих за рецептите за мексикански чушки 15 страници назад, но да взема поне да благодаря на Мента за чудната идея за чимичури! И за онова печеното квазитестено от нахутено брашно с черен пипер и зехтих, оооохххх леле!

# 838
  • Boston, MA
... Блонди!  Thinking Време ти е да наминеш по Америчко, та да разбереш същността на понятието културен шок, идвай на гости, но да не забравиш сирената  Mr. Green
...

И бирата, и шоколада!  Wink

# 839
спрете, че съм сбъркала континента.

Общи условия

Активация на акаунт