Кълнове - да се храним здравословно

  • 61 755
  • 392
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 822
Здравейте!

Аз от скоро си правя кълнове от белен слънчоглед и динкел. Много ми харесват, дори не съм предполагала...Комбинирам ги със салати. А за по-добро усвояване могат ли да се мелят/кълцат механично, защото все пак са си твърди от динкела кълновете? И още нещо - правилно ли съм разбрала, че трябва да бъдат не повече от 1-2 милиметра дълги, т.е. едва покълнали?

# 181
  • Мнения: 58
Здравейте! Искам да се включа при вас- вчера хапнахме първата "реколта" от люцерна  Party. Много ни хареса на вкус, но ще мислим начин за по-мащабно производство, че сегашното беше в два буркана и отиде за една вечеря (само като добавка към салатите).

Да попитам тъмната елда покълва ли, или трябва да е светла?И ако може малко инфо, колко време да я накисна?

Доколкото знам само зелената елда покълва. Тъмната е бланширана.

Последна редакция: пт, 08 апр 2011, 20:01 от angelv

# 182
  • Мнения: 56
Здравейте! Аз си правя кълнове от елда и ги използвам за сурови крекери, кълнове от бадеми за ядкови шейкове и бадемово сиренце и слънчогледови поници в пръст. Ето и технологията по която ги правя:
http://desilifestyle.net/2011/02/%d0%ba%d0%b0%d0%ba-%d0%b4%d0%b0 … 0%bf%d0%be%d0%bd/

# 183
  • Мнения: 58
Имам въпрос към тези от вас, които са си правили кълнове от белен слънчоглед. Появиха се тъмни петънца на места, това значи ли, че вече не става за консумация?

# 184
  • Мнения: 1 884
Имам въпрос към тези от вас, които са си правили кълнове от белен слънчоглед. Появиха се тъмни петънца на места, това значи ли, че вече не става за консумация?

Колко време го накисваш? Около 6 часа са достатъчни после за 12-24 са готови, зависи от топлината в стаята.
Кога ти се появиха петната?
Аз днес си хапнах салата Табуле и салата с кълнове от броколи, алфа и ряпа.Даже и милото взе да ги харесва вече.
Един въпрос: в Практикер видях да продават люцерна по 7.50 за кг. дали ще става за покълване или е третирана,на опаковката нищо не пишеше.

# 185
  • София
  • Мнения: 360
Да се включа и аз Simple Smile Правих преди от леща кълнове, сега соеви. На опаковката обаче пише да НЕ се консумират сурови. Та се чудя да ги бланширам ли за салата или не?

# 186
  • Мнения: 58
Имам въпрос към тези от вас, които са си правили кълнове от белен слънчоглед. Появиха се тъмни петънца на места, това значи ли, че вече не става за консумация?

Колко време го накисваш? Около 6 часа са достатъчни после за 12-24 са готови, зависи от топлината в стаята.
Кога ти се появиха петната?
Аз днес си хапнах салата Табуле и салата с кълнове от броколи, алфа и ряпа.Даже и милото взе да ги харесва вече.
Един въпрос: в Практикер видях да продават люцерна по 7.50 за кг. дали ще става за покълване или е третирана,на опаковката нищо не пишеше.

Тя, Държах ги накиснати една вечер, и три дена само ги измивах по 2-3 пъти на ден. Петънцата се появиха снощи, значи на третия ден  Thinking. Исках като че ли да им пораснат по-големи кълнчета, но май е било прекалено. Сега ги прибрах в хладилника. Дали да ги изхвърля или да рискуваме и да ги изядем  newsm78.

За люцерната от Практикер не бих рискувала. Но това е мое лично мнение, може и да не е третирана. Щом нищо не пише, от подобен тип магазин бих предположила, че няма да е подходяща за кълнове, но пак казвам- лично мнение, не е базирано на солидни аргументи  Peace.

Elyah, някаква топлинна обработка явно ще им трябва. Не съм пробвала, но ако пише така по-добре ги сготви някакси.

# 187
  • Мнения: 1 884
Доста си ги държала, максимум 24 ч.  трябва.По добре тези ги изхвърли.Ако искаш по- големи кълнове ще трябва да пробваш с небелен слънчоглед, но после ще трябва да си ги чоплиш като семки, Mr. Green за салатки няма да стват с люспите.

# 188
  • Мнения: 58
Elyah, ето това намерих за соевите кълнове в темата за веганство:

"Соеви зърна: Съдържат анти-трипсинов фактор (трипсинов инхибитор), който предотвъртява усвояването на аминокиселината метионин. Соевите кълнове трябва бързо да се потопят във вряща вода, за да се дезактивира трипсиновия инхибитор."

Тя, аз не се осмелих да ги ям, но половинката ги омете всичките  Crazy. Вчера разгледах слънчогледовите кълнове в Пикадили и бяха  сповече петънца от нашите  newsm78. Човек не може да разчита на тези магазини за качествена продукция  Crossing Arms. Определено другият път ще ги държа по-кратко.

# 189
  • София
  • Мнения: 360

angelv, благодаря за инфото. Явно инструкциите трябва да се четат и спазват Simple Smile

Обаче нещо моите кълнове не покълват и замирисаха на гадно  Confused Значи бяха накиснати около 16 часа, после изплаквах по 2-3 пъти на ден и си седяха в буркан на тъмно в шкафа. Като ги изплакна и  след известно време направо изсъхват зърната. Така ли трябва да е? или трябва малко водичка да оставям на дъното? А миризмата се появи още на втория ден?  newsm78

# 190
  • Мнения: 0
Здравейте мами!!! Супер темичка - изчетох я на един дъх Simple Smile
Аз отскоро си покълвам - от два месеца някъде. Досега съм си покълвала жито, ръж, люцерна и елда. В началото ме беше много страх докато се престраша - нали ня го бях правила, пък и досега всичките ми растения у дома са умирали  Embarassed Rolling Eyes и изобщо не се гордея с тва Sad Cry
Дори мислех да си взимам специален уред за покълване - ама мъжът ми ме разубеди и добре че го послушах. Аз ползвам пласмасовите тарелки от св. месо което продават в ЛИДЛ - имам си 4-5 и в тях си покълвам семенцата. При люцерната ползвам марля, която я постилам на тарелката, а на всички семена като ги покълвам им слагам по една марля отгоре - да им пази топло и да са по влажнички - пък и така забелязах че стават по-бързо Simple Smile
Много са вкусни кълновете - аз си ги хапвам така:
1 бучка сирене или 2-3 лъжици извара (или смесено извара и сирене - квото има в хладилника)
10 гр масло (масленост 80%)
размачквам ги с виличка
добавям 1-2 лъжици кисело мляко
50-60 грама кълнове (от жито, ръж или люцерна - само с това съм пробвала)
разбърквам и си го хапвам докато гледам някой сериал  Laughing
Мъжът ми много хареса люцерната и дори я предпочита пред салатата и иска само люцерна да си прави салата  Shocked #Crazy #Crazy Всеки ден трябва да налагам че да му смогна   chef  chef
Деси да питам откъде си си взела тая люцерна за 7.50 килото, че аз купувам една 100 грама 2.2лв и с тия количества които се изяждат от мъжа ще обеднеем  Simple Smile
Сега сам на гости на майка ми и баща ми и все се чудя какво да ям - така свикнах с тия кълнове че вече не са ми вкусни толкова много неща Simple Smile Като си се върна в къщи съм решила да си купя лен, сусам, грах, леща и слънчогед да пробвам Simple Smile
Дано да помогна малко с моя опит - ще споделям

# 191
  • Мнения: 1 884
Аз писах,че в Практикер има за 7,50 кг.Но не пише да е за покълване !Така че не е за препоръчване. Peace

# 192
  • Мнения: 0
ох и мен малко ме е страх да взема от практикер - все пак ще го хапвам това нещо Simple Smile

# 193
  • Мнения: 1 884
Stefidka кажи моля те, от къде купуваш семена от люцерна за 2,20 ?

# 194
  • Мнения: 0
на женски пазар има едно малко магазинче за диетична храна Simple Smile от там се запасявам Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт