Детегледачките

• 10 825
  • 227
  •   1
Отговори
# 165
  • в моя свят на мир и любов
Омръзна ми от хора, които от чудене какво да правят, непрекъснато да задават едни и същи тъпи въпроси и да нравоучителстват.
Що за идиотщина е да гледаш в къщата на другите, а не в своята.

Решила майката да си вземе детегледачка, направила го е. Преценила е, че е  много по-разумно така да постъпи.
Никой друг няма право да й чете морал или да й казва че не обича децата си.
Сигурно по тази логика децата на ромите са изключително обичани, понеже у тях си седят и майката, и бабата, и бащата и т.н.
Не знам защо обаче децата на ромите просят по светофарите, а децата на работещите майки изучават чужди езици в приятна обстановка.

Има всякакви хора, но никой не може да тегли на кантар чувствата на другите.

Да не говорим, че понякога майките няма на какво да си научат децата, пък ако ще да не се отделят от тях до 14-тата им година.
За пример ще дам детето на снаха си, което е на почти 4 години и си е гледано в къщи от майка си. Когато седим на масата, то се обръща към мен с думите "Тая ма, ще ми подадеш ли захарта." Е, Тая, все пак му е леля, и не смята че подобно възпитание е полезно за него.
А моите деца, "захвърлени" в детската градина от най-крехка възраст, ме научиха на подобаващи маниери и обноски и на любезно и внимателно отношение.
Разликата е огромна.

# 166
Цитат
За пример ще дам детето на снаха си, което е на почти 4 години и си е гледано в къщи от майка си. Когато седим на масата, то се обръща към мен с думите "Тая ма, ще ми подадеш ли захарта." Е, Тая, все пак му е леля, и не смята че подобно възпитание е полезно за него.
А моите деца, "захвърлени" в детската градина от най-крехка възраст, ме научиха на подобаващи маниери и обноски и на любезно и внимателно отношение.
Разликата е огромна.

Кой как ще си възпитава децата,си е лично негова работа.
А ти просто си прехвърлила тази грижа на другите.Ако беше останало и твоето в къщи,и то ли така щеше да се изразява?    Grinning

Цитат
Не знам защо обаче децата на ромите просят по светофарите, а децата на работещите майки изучават чужди езици в приятна обстановка.
А темата за болни родителски амбиции изобщо не ми се подхваща...тук любовта точно няма никакво отношение.

Рокси , аз съм против яслата,защото там просто са на "отглеждане".За разлика от градината...
Ако една майка има възможност да си гледа детето поне до 2,5-3 годишна възраст,но въпреки това го прати на ясла още на годинка,а тя се чуди с кого да се види и къде да пие кафета и да си запълва времето,то просто е прехвърлила грижата за детето на лелките-ако искат,да го научат да се храни само,да го научат на гърнето,или да пие от чаша...понеже на нея явно е й трудно .Или не й се занимава.
Та, да е съвсем по темата,една такава ...майка ,като каже "Детето ми е всичко за мен!"  няма начин да не ми прозвучи лицемерно .И дори гадно!

# 167
  • в моя свят на мир и любов

Кой как ще си възпитава децата,си е лично негова работа.
А ти просто си прехвърлила тази грижа на другите.Ако беше останало и твоето в къщи,и то ли така щеше да се изразява?    Grinning

Цитат
А темата за болни родителски амбиции изобщо не ми се подхваща...тук любовта точно няма никакво отношение.

Крайните мнения често са израз на собствената ни ограниченост.

Както си е работа на всеки как ще си възпитава детето, така си е работа на всеки дали лично ще го прави.

А болни родителски амбиции имат само тези, които не са успели да се реализират в живота, така както смятат, че заслужават.
И това няма нищо общо с уроците по английски, рисуване или латино танци.

# 168
Краси,мира, съжалявам, но ти ми звучиш точно толкова лицемерно и грозно. Направо изпитвам страх при образа на такиваморални стожери и съдници.
Ученето на гърне за мен лично е абсолютно безсмислие, честно. Никога не съм очаквала в градината да учат детето ми на гърне, на обноски ( не очаквам да му говорят на 'бе' , разбира се), нито как да държи вилица. Очаквам да общува с деца, да свиква с работа в екип, колкото и смешно да звучи за дете, да прекарва интересни  и разнообразни часове, да спазва външни правила. Не примирам от майчина гордост ако детето научи стхче в градината- аз мога да го науча на това у дома. За мен изобщо знанията, които ще придобие, не са водещи, на тази възраст, че и по нагоре,  мога сама да му ги дам. Въпросът е в съвсем други неща.
Кое дете кога и до колко ще усети нужда от това е индивидуален въпрос, както и доколко родителите му ще успеят да му го осигурят.

# 169
Истината е ,че повечето Бг майки ,с които аз имам досег(има и различия,разбира се) масово се оправдават,че нямат време за нищо,не могат да почистят,изперат,сготвят,излизат на разходка с детето,защото са неорганизирани! С една позната през ден излизаме и все в 10;30 още не е нахранила малкият,все му купува кроасани и сок,взема ДК ,защото не може да сготви,майка й е там постоянно да помага ,има жена да чисти и помага с малкия 4 пъти седмично,а тя все е на някъде ,на приятелско събиране,на шопинг,или се помотайва вкъщи,но все не успява да свърши нищо!Просто тука сме свикнал майките и бащите ни да помагат постоянно,а ние все без отговорности и ден за ден!Другата пък ще си пуска невръстното 1 год.дете на ясла,защото другото сега се роди и не можела да се справи,а на нея и майка и баща са у тях денонощно за да могат те всяка седмица да са на вилата с компании,събирания за по 3-4 дни !Не казвам,че яслата и детегледачките са лошо,просто са краен избор при имането на дете!Има достатъчно време да бъде в обществото и достатъчно годинки да се социализира,че да му се отметнат 3-4 в които може да е просто малко дете !

# 170
Краси,мира, съжалявам, но ти ми звучиш точно толкова лицемерно и грозно. Направо изпитвам страх при образа на такиваморални стожери и съдници.

Аз не съдя никого,всеки получава това,което заслужава!
Нито съм особена моралистка...но какво пречи да не харесвам дадено поведение?
И не виждам с какво точно съм лицемерна.Никъде не съм казала или написала,че децата са ми най-важното нещо в живота,пък същевременно да ги захвърля в яслите.
Преценила съм ,че до една вързаст е по-добре да са с мен.А после съм им предложила това,което аз лично не мога да им дам...общуването с деца на тяхната възраст в детска градина.
Нито се изживявам като супер майка,нито се имам за безотговорна.
Къде видя лицемерие?    newsm78

# 171
краси.мира,казваш,че до 3г възраст децата са с не достатъчно изградена имунна система и като ходят на детска градина възможността да се разболеят е по-голяма,тук съм съгласна.Обаче има и едно друго твърдение,че боледуването в по-ранна възраст ги прави по-здрави след това.И това не е мое мнение само,дори личната ми лекарка го е казвала.

# 172
.Обаче има и едно друго твърдение,че боледуването в по-ранна възраст ги прави по-здрави след това.
Не знам дали е вярно това.Не съм чувала ,не съм се и интересувала.
Децата ми не са боледували кой знае колко като малки,здрави са и сега./слава на бога! Praynig/
Но ако мога да го избегна,не бих ги тъпкала с лекарства ,антибиотици още от бебешка възраст.

Крайните мнения често са израз на собствената ни ограниченост.
Това може да се каже за 99 % от списващите в този форум...дори за 99 % от хората.
Ти успяла ли си досега да промениш мнението на някого?   Simple Smile  

# 173
Ако едно дете изкара на 1 - 2 год. шарка, пневмония и бронхит набързо едно след друго, има много по-голяма вероятност да се влоши имунната му система, отколкото да се укрепи. Друго е да е поне на 3-4-5 години. Но така или иначе не спорим за или против детските градини. Темата беше за детегледачките, а аз там съм с 2 ръце ЗА. В тази криза все пак трябва да мислим и за бъдещето на децата, щом мога да направя нещо по въпроса, определено няма да седна вкъщи 10 години да чакам да пораснат.

# 174
А вие как мислите,защо България е страната с най - продължително майчинство в ЕС

# 175
Идея си нямам, така или иначе не съм се възползвала от моето докрай.

# 176
Що за глупост е това - едно дете да боледува в ранна възраст,за да има имунитет?
Точно поради непрекъснатите боледувания в яслата ,спрях сина ми и останах да го гледам.Втори клас е - за радост не е боледувал!Имунната му система се стабилизира след спиране посещения в ясла и непрекъснатия контакт с болни деца там./Това беше по съвет на моя педиатър,който ми обясни,че не може в месеца да бъде два пъти на антибиотик,а без него за съжаление плевмонии не се оправят/
Лошото в ОДЗ то на сина ми беше,че се водеха болни деца,даваха им се лекарствата и ставаше верижна реакция.Тези заведения трябва да се посещават само от здрави деца,а не да се казва,че конюктивитът не е заразен!
Не напразно се казва "първите седем години"!

# 177
  • София
Лошото в ОДЗ то на сина ми беше,че се водеха болни деца,даваха им се лекарствата и ставаше верижна реакция.Тези заведения трябва да се посещават само от здрави деца,а не да се казва,че конюктивитът не е заразен!
Точно така е. По принцип се казва, че деца, които вземат лекарства (антибиотик), които са с хрема и т.н. се връщат, но за съжаление май е само добро пожелание.

# 178
Колкото по въпроса ,че в България е най-продължителното майчинство - това може да го мислят само хора,въоръжени с отбор баби,детегледачки и пр.
При тази ниска раждаемост и застаряваща нация,майчинството трябва да го издигнат на пиедестал!
Защото ,при тези нашенски условия,нито една средно европейка не би могла да издържи.Нека майчинството бъде 3 години,а който не желае да се възползва .......

# 179
  • София
Да, и в един прекрасен момент мама и тати, като изтече майчинството емигрират с дечицата в някоя друга държава! Само се залъгвате с това майчинство. Деца се гледат всякак. ей, на, вижте ги амеариканците с тяхното символично майчинство! Да не би там да не раждат заради него?

Общи условия

Активация на акаунт