В какъв свят живеем?

• 13 337
  • 381
  •   1
Отговори
# 60
Мдам, аз също много се дразня на безумните старци. И най-вече от непрестанното им мрънкане, че навсякъде трябва да са с предимство. И защо? Уважение не може да получиш на сила, уважение се печели с действия, независимо на колко години си.
Няма да забравя една зима, когато един такъв побеснял дядка ме удряше с лакти, за да се качи преди мен в автобуса, а аз бях слязла до вратата, за да направя място за слизане на други такива като него.
На въпросът ми защо ме бута, след като е видимо, че ще се качи, той не отговори, а само изсумтя, но констатира, че съм била твърде невъзпитана.
Казах му само, че ще е жалко, ако по този начин възпитава внуците и децата си.
Друг случай беше с един отворко, на около 40 години, който демонстративно свали шапката на едно момче и го удари с нея по главата, само защото детето не можеше да премине зад него, поради огромната и тежка раница на гърба му.
Не издържах и тогава. Казах му, че неговото дете едва ли е по-различно и че дава страхотно респектиращ пример за отношения между възрастен-дете.
Отговорът беше нещо за шамари и подобни. Но въпреки любезната ми покана да дойде и да ме удостои с честта на благословената му десница, той не прояви инициатива и смелост.
Така че - да, даваме чудесен пример. А после се чудим защо нещо не е съвсем наред с децата ни...

# 61
Писах мноого,но ми изтече времето и загубих всичко.Сега ще ги напиша в няколко реда.Децата са такива,каквито си ги създаваме.Учат се от улицата,а учителите сме всички ние около тях....
....Същите тия старчета с умиление се дундуркат с некое кученце,котенце,а на децата ни крещят обидни квалификации(същото това "гаменче' от входа,срещу една блага дума,утре може да и напазарува от кварталния магазин)
...

Абсолютно съм съгласна с това мнение - ние сме тези, които правим децата добри или лоши. Имам личен пример точно със съседско дете, което преди 1-2 г. беше много буйно (сега се е поукротил). Беше 10-тина годишен, когато се катереше и скачаше по капаците на колите, риташе топка срещу прозорците и т.н. Комшиите го навикваха и той още повече правеше напук. Започна да рита по нашия прозорец и топката падна в балкона - извиках го, а той се беше свил като наплашено кученце. Сигурно очакваше да му крещя, да го ударя, да не му давам топката. Дадох му я, поговорихме си, попитах го как би се почувствал на мое място и как би реагирал ако счупи прозореца; дали би правил същото на техните прозорци и дали би искал майка му да е на мое място; ядохме бисквити на стълбите. От тогава това дете не е правило подобни изпълнения (поне пред нашия блок), поздравява ме, даже един ден сума време забавляваше на площадката моите деца, за да си поговоря аз с една приятелка. Нужна е човещина.

# 62
Както писах и в първия си пост - и аз съм била дете и помня какво чудо беше като се съберяхме повече от три деца - викане, пеене, смях - детска му работа. Заплашвали са ни, гонили са ни, карали са ни се - все съседи.
Но когато ходехме да се оплакваме на тати или мама, те само казваха да си намерим друго място за игра и че никой не е длъжен да ни търпи.
Как пък така баща ми, когато тогава беше доста голям мъжага, един път не отиде да се прави на голямата работа и да раздава правосъдие, само защото собствената му наследница и нейните викове не са били одобрени и боготворени от някой съсед?
Така че - трябва да се мисли много преди да идеш някъде да раздаваш юмруци, защото другият може да се окаже три пъти по-ненормален от теб...
....
П.П.П. Говорите срещу и неодобрявате насилието сред децата. А нима одобрявате чудния пример, който този татко им дава?
Ако не могат да получат нещо, да ходят да се разправят с неразбрания и лош тип. С юмруци.

202uu

И аз един от малкото шамари от майка си отнесох, защото пречехме на една съседка и не искахме да се махнем. Бях на пет години, но още ми държи влага.

Ако не приучиш децата да се съобразяват с околните като малки, на 38 или 52 ще е твърде късно.

# 63
Както писах и в първия си пост - и аз съм била дете и помня какво чудо беше като се съберяхме повече от три деца - викане, пеене, смях - детска му работа. Заплашвали са ни, гонили са ни, карали са ни се - все съседи.
Но когато ходехме да се оплакваме на тати или мама, те само казваха да си намерим друго място за игра и че никой не е длъжен да ни търпи.
Как пък така баща ми, когато тогава беше доста голям мъжага, един път не отиде да се прави на голямата работа и да раздава правосъдие, само защото собствената му наследница и нейните викове не са били одобрени и боготворени от някой съсед?
Така че - трябва да се мисли много преди да идеш някъде да раздаваш юмруци, защото другият може да се окаже три пъти по-ненормален от теб...
....
П.П.П. Говорите срещу и неодобрявате насилието сред децата. А нима одобрявате чудния пример, който този татко им дава?
Ако не могат да получат нещо, да ходят да се разправят с неразбрания и лош тип. С юмруци.

202uu

И аз един от малкото шамари от майка си отнесох, защото пречехме на една съседка и не искахме да се махнем. Бях на пет години, но още ми държи влага.

Ако не приучиш децата да се съобразяват с околните като малки, на 38 или 52 ще е твърде късно.
Децата са играели на топка може би е трябвало родителите им да им ударят по един шамар  да не вдигат прахоляк и да оцапат колата на образцовия гражданин.

# 64

.Майката, разказваща историята оправдава единия и се вайка какви сьседи има,сьседите оправдават стрелеца...

Та винаги има и други "видели слона".Не  би било лощо и те да си кажат мнението за "слона".

P.S.
Servallan ,напьлно подкрепям мнението ти.

Neroli, много те моля и ти да не ми слагаш мисли и думи в устата.На няколко пъти казвах,ЧЕ бащата не реагирал правилно и адекватно,както казвах и че съседа е трябвало да се защити не като вади пистолет,а като звънне в полицията и ги чака у дома си,А не на врата.Така,че "майката станала свидетел на това" НЕ оправдава никой. Възмущавам се единствено на отношението КЪМ децата. Защото,много те моля,но ми позволи да знам що за шум вдигат те. Wink И дали той е причината? Основната причина- да не им омачкат засятите китки(макар те да не играят до китките,ама видиш ли,случайно може би топката може да отиде в тях) и това,че децата не са от тяхния блок.Така,че когато човек си търсия извинения винаги може да ги намери."Шума",който тези деца уж вдигат е същият който ще чуе и нашия блок( разположението им е такова) как пък нито един съсед от нашия блок не се оплака от шума и не слезе да гони децата да играят НА улицата или да ги замерва с чаши през терасата Shocked???И за да не си помислите,че е защото сме множинство,ще вметна,че от целия блок има всичко,на всичко 5-6 деца.

# 65
Тъжна тема. Някои от писанията в нея я правят още по-тъжна.
Едно опростачено до болка общество бере плодовете на слободията и безнаказаността.

Почти всички се изказвате в защита на местния бабаит, защото е прострелян.
Ако истеричния съсед беше пребит, щяхте да сте на негова страна.

Ненавистта към възрастните хора (личаща в някои постове) е точно толкова гнусна, колкото и нетърпимостта към децата...
Мятането на нещо по децата е точно толкова лошо, колкото и светлия пример на таткото, хукнал да бие съседа...

А истината е проста - насилието ражда насилие, а простотията, саморазправата и агресията  са норма на поведение.

# 66
  • Стара Загора
Да,прочетох за случая.Ади,ама те този стрелец светец ще го изкарат съседите бе :.....

Нормално е да го защитават. Все пак не е ясно как точно е направил таткото и колко пиян е бил. А съседа защо да се заключва, след като веднъж е излязъл да направи забележка на децата.
Не мислете, че оправдавам действията на съседа, но нито е ясно в какво състояние е бил таткото, нито как е протекъл спорът им.
А и по написаното от авторката на темата, става ясно, че таткото не е ходил да се извини, че вдигат шум все пак  Confused

# 67
Ами съседа към децата реагира със замерване на бащата вади патлак няма причина да му съчувствам.
Ако някой ми замерва и ми разплаче детето за да не му вдигало прах около колата и на мен би ми кипнало.
Та вярно е ,че насилието ражда насилие.

# 68
Айдеее,пак децата са в нищото  Thinking
Да,прочетох за случая.Ади,ама те този стрелец светец ще го изкарат съседите бе :.....

Нормално е да го защитават. Все пак не е ясно как точно е направил таткото и колко пиян е бил. А съседа защо да се заключва, след като веднъж е излязъл да направи забележка на децата.
Не мислете, че оправдавам действията на съседа, но нито е ясно в какво състояние е бил таткото, нито как е протекъл спорът им.
А и по написаното от авторката на темата, става ясно, че таткото не е ходил да се извини, че вдигат шум все пак  Confused

Абе в колко часа се случва това?какви извинения,какъв шум?Може би съседите ще забранят на колите да минават покрай блока,че вдигат шум,или на птиците,които чуруликат.аз ви казах-децата с намордници и къси поводи,завързани към уличните стълбове!
Там им е мястото,тогава на всички съседи от въпросния блок,ще им е тихо и спокойно  #2gunfire

мястото на тези е в лудницата,мен ако питате.И мисля,че подобно отношение към ситуацията имат хора,които или нямат деца,или отдавна са забравили що е дете  ooooh!

# 69
  • Варна
Така е! Насилието ражда насилие. В случая първоначалното насилие е упражнено от гневния съсед. То бива изнервеност и невъздържаност, ама неговото е минало всякакви граници! И не го оправдавайте с възрастта му! Какъв ти възрастен човек, той е на 52-53 год.( не помня точно). Мъж в разцвета на силите, не е някое изкуфяло старче. Ако някой хвърля предмети по играещото ми пред блока дете, лично аз ще се кача да се разправям с него. Като е искал тишина и спокойствие, и минимум прах върху колата си да си е купил къща с двор. Щом се е наврял в "мравуняка", ще му търпи недостатъците. Ако не му изнася, багажчето и на село, на тишинка.  Mr. Green

# 70
  • Варна
Защо така се оправдава стрелбата - не мога да си обясня. Ако всеки тръгне да стреля по някой, който не му е приятен, не след 50 години ще се затрием като нация, ами след много по-малко...И на мен ми нахлуват в личното пространство, постоянно ми идват на вратата какви ли не хора, които между другото са изключително нахални и трудно ги караш да си тръгнат, и по опашки като чакам ми се навират хора във врата, щото по-бързо ще им дойде реда предполагам....Не може да се стреля ей така, нито пък да се хвърлят чаши от балкона по деца, по възрастни, по каквото и да е. Ами ако беше пострадал някой от тази чаша?

# 71
На мен не ми стана ясно съседа с пистолет ли го е чакал ?

# 72
В глупав и студен свят Ади...
Децата ни наистина са в нищото.

# 73
Онзи ден имах подобна ситуация пред нашия блок. Един съсед от съседен блок коси тревата около нашия  и сади дървета, браво за което. Но безплатен обяд няма и както и предположих започнаха проблемите, забранява на децата ни да играят на площадката, за да не газят тревата. А дръвчетата са насадени по средата на футболното игрище на момчетата. Съответно не липсват  скандали и разправии.  Sick

# 74
На мен не ми стана ясно съседа с пистолет ли го е чакал ?

Ако го е чакал с пистолет дали е щял да бъде пребит, той, както и синът му?
Ако в твоето жилище нахълта някоя обезумяла мутра с юмруци, и ти имаш оръжие дали няма да го използваш?

Общи условия

Активация на акаунт