В какъв свят живеем?

• 13 189
  • 381
  •   1
Отговори
# 150
Абе, в САЩ нЕмаше ли едно такова нещо-като право да гръмнеш всеки, навлязъл неправомерно в имота ти?
за всеки от щатите сигурно е различно.
Делфина фон Ю. ако у вас нахлуе  горила и ти сама примерно със сигурност ще имаш опасения за живота си.
В случая имаме двама с/у един и един наслаждаващ се съсед .Като стреляш в гърдите го правиш с цел да убиеш не ми се вижда самоотбранително .
Последно вратата разбивана ли е ?

# 151
  • някъде под слънцето...
За какво нахлуване говорите....
4овека сам е отворил вратата и вероятно много добре е знаел  кой го търси.....
Предполагам 4е  вси4ки съседи се познават доста добре....Все пак това е  последната улица от града и съдейки по снимките блоковете са 5 етажни с  по 2 или три ап на етаж.
http://maps.google.es/maps?hl=es&rlz=1G1GGLQ_ESES364&q=u … p;ved=0CBsQ8gEwAA
Явно този слу4ай си е имал и предистория.....

# 152
  • Costa Rica
Абе, в САЩ нЕмаше ли едно такова нещо-като право да гръмнеш всеки, навлязъл неправомерно в имота ти?
Делфина фон Ю. ако у вас нахлуе  горила и ти сама примерно със сигурност ще имаш опасения за живота си.
В случая имаме двама с/у един и един наслаждаващ се съсед .Като стреляш в гърдите го правиш с цел да убиеш не ми се вижда самоотбранително .
Именно за Щатите говоря. Там имаш конституционно право да защитаваш парчето земя, което си е твое.

Добре де, при положение че мускулатурата му ми закрива хоризонта и носът ми е някъде в областта на пъпа му, къде се очаква да го гръмна, в ухото ли? Говоря сериозно, видях снимките и на двамата участници в мелето, ситуацията е подобна. Още повече, че дядката е бил в шок.

Ясно, че е имало предистория, никой няма да чака на вратата със зареден пистолет, ако не се страхува за живота си. Татенцето явно си има слава, то ще се разчуе.

# 153
  • някъде под слънцето...
Ето ви една снимка на детската плоЩадка
http://www.panoramio.com/photo/28002186
за по недовер4ивите,  можете да съпоставите снимките от сайта

# 154
Делфина фон Ю. ако у вас нахлуе  горила и ти сама примерно със сигурност ще имаш опасения за живота си.
Именно за Щатите говоря. Там имаш конституционно право да защитаваш парчето земя, което си е твое.

Добре де, при положение че мускулатурата му ми закрива хоризонта и носът ми е някъде в областта на пъпа му, къде се очаква да го гръмна, в ухото ли? Говоря сериозно, видях снимките и на двамата участници в мелето, ситуацията е подобна. Още повече, че дядката е бил в шок.

Ясно, че е имало предистория, никой няма да чака на вратата със зареден пистолет, ако не се страхува за живота си. Татенцето явно си има слава, то ще се разчуе.

Хайде стига глупости .Синът му е бил там комшията също .
За какъв дядка говорим не ли 50 годишен съседа?Не съм гледала снимки не ми и трябва все пак са били двама с/у един определно стрелбата в гърдите е била излишна ,незаконна и опит за убийство.
Оня застрелял съседите заради торба със смет също е бил в шок горкия все пак е супер изнервящо .
Видях площадката ,супер е за игра като гледам и това и е предназначението.

# 155
Има ли група във фейса в защита на децата и правото им да играят на детските площадки? Ако има моля за линк, за да се включа.

# 156
adi_v4, всъщност аз съм мъжът на lyd.

Разбира се, съгласен съм с правото на децата на игра. Признавам и правото на бащите да бъдат модел за поведение на синовете си.
И точно примерът, който виждаме от бащите си, понякога не прави едни или други.

По този повед ще цитирам пиесата (по-късно успешно филмирана) "Дванадесет разгневени мъже":

Цитат
11 съдебен заседател (австриец и говори лош английски): (изправяйки се): Много се извинявам, разисквайки...
10 съдебен заседател (прекъсва го и го имитира): "Много се извинявам". Защо си толкова учтив, бе?
11 съдебен заседател (гледа 10-ти в очите): По същата причина, поради която ти не си. Така съм възпитан.

Сега да помислим: какъв е примерът на тати Благо? Златен ланец на врата, ниско чело, едра татуировка... Ок, няма да правя прифил Simple Smile Но ще предположа, че синът на тати Благо е научил от него думите "далавера", "да ти е.а майката" и "ох, баня, ох, кеф".

Ще ти кажа, adi, какво няма да научи синът на тати Благо от баща си: няма да се научи да пише без правописни грешки, да чете книги от библиотеката, да вярва, че образованието е ценност, да разбира поезията на Висоцки и да сади дръвчета и цветя в парка. Ти, adi, като човек с висше образование, който владее и езика на Шекспир, кое смяташ за по-ценно: това, което синчето е научило, или това, което никога няма да научи от баща си?

И за съжаление, синът на тати Благо, няма да научи от баща си, че юмручното право не те прави по-добър...

Освен това синът на тати Благо няма да научи от баща си, че в едно по-цивилизовано и толерантно общество хората се опитват да живеят заедно, като уважават правата и потребностите на другите, а не като ги мачкт все едно са в джунгла. А от снимката http://www.panoramio.com/photo/28002186 става ясно, че там има пространство и за зелен кът, и за игрище. И че само на 15-20м. има предостатъчно място за игра. Така че темата изобщо не опира само до "къде да играят децата ни и какви права имат."

By the way, в Димитровград и региона се слуша радио "Веселина", най-гледаната телевизия е "Планета", а в дискотеките се пуска познайте каква музика... Да се обзаложим ли какви ритми дънят колоните в количката на тати Благо? Simple Smile Разбира се, това, че тати Благо е простак и побойник, не значи, че е лош човек. Чисто и просто е достатъчно ограничен, за да не притежава други социални умения, освен първосигналното "бий, за да те уважават!" (което синчето може би вече е усвоило, наред със съответния речник).

# 157
Какви са тези писания?
Става въпрос  за това, че в България няма място за децата ни. Много хора забравиха, че някога и техните деца са били малки и са дигали шум. От личен опит ще споделя, че много често децата ми биват навиквани, гонени и дърпани.
Как  бих могла да ги защитя?
Коя институция би застанала зад правото на децата ми да играят на детската площадка?
Никоя.
И точно тук в това си мое безсилие бих се опълчила на каквато и да е заплаха към децата ми, та дори и това да ми струва живота. Колкото и глупаво да звучи, едва тогава някоя институция би направила нещо за да определи местата за игра, където да не бъдат обезпокоявани от нервни съседи.
Да излезем от конкретиката на обсъждания случай, все по-често по децата ни бива стреляно с въздушни пушки, все по-често бива посягано физически на тях. Какво да направим? Да ги затворим в конц. лагери и да ги изтребим, а може  би само тези, чиито родители слушат чалга и носят ланци.

# 158
Тони,генерализирате! Както по децата се стреля, така и децата се избиват помежду си. Няма нужда да ми повтаряте какво сте видели по новините.

В София може да няма място за децата. В Димитровград обаче има, при това в изобилие! Димитровград има три големи градски парка, както и обширни междублокови пространства.

Тук основно се обсъжда инцидентът в Димитровград, а не теснотията в София. За нея спокойно можете да пишете в друга тема.  Simple Smile Та имате ли нещо за казване по тазитема?  Rolling Eyes

# 159
До стрелба не е трябвало да се стига, дано съдът бъде обективен и стрелеца наказан. Peace

Случаят не е единствен, подобни неща се случват всеки ден в цяла България. Жалко е, че потърпевши са децата ни, техните свободи биват ограничавани от изнервени възрастни.

# 160
Радващото е, че поне тати Благо не ограничава свободите на сина си. Напротив, подкрепя го в себеизразяването му при конфликти с изнервени възрастни! И го защитава - и то как!

Извън конкретиката, за мен наистина смисленото продължение на темата "В какъв свят живеем" е: какъв пример дават родителите на децата си? И дали някога човеци като тати Благо (побойникът) могат да усвоят други начини на общуване, които да предадат на децата си?

Пак казвам: за мен не е проблем, че конкретно тати Благо е простак! Проблемът е, че простащината е вече норма на поведение.

Проблемът е, че все повече хора на 30-40г. като тати Благо днес все по-трудно приемат, че е естествено някой да опита да направи околоблоковото пространство по-красиво с доброволчески труд. Но е Ок да мачкаш посадени цветя и да кършиш дръвчета, които друг безвъзмездно е посадил.

Проблемът е, че хора, които са си вземали оценките с приписване на контролни, днес не могат и две приказки на кръст да вържат и не могат да кажат и една по-интелигетна мисъл. Но е Ок да се докажеш като добър баща, като безцеремонно разбиеш лицето на един телевизионен оператор.

Проблемът е, че с постоянното си поведение в стил "ма'й ми се от главата, ти ли ше ми ка'йш", простаците се качиха на главите на нормалните и от това последните също започнаха да се отклоняват от нормата. Ето това е станало в Димитровград.

Така че за мен нещата стоят така: какъв модел на възпитание да очакваме от тати Благо? На какво ще научи той сина си?

Защо да съжалявам един простак и неговото арогантно синче, които са успели да извадят от релсите един нормален, но невротизиран от постоянната тъпотия човечец и са го накарали да падне до тяхното ниво?!

Ха кажете ми?

В една хипотетична ситуация вие на кое място се виждате:
1. На мястото на тъп, ограничен социално и мисловно простак и грубиян, който е достатъчно як, за да претрепе един дразнещ го от терасата чичка, или
2. На мястото на грамотен и уморен от житейската простотия човек, който иска да остави нещо красиво за хората около себе си и е участва в доброволното засаждане на градина, която после вижда вандалски прегазена.

Аз като се поставих в тази ситуация, реших, че утре може да съм на мястото на пребития оператор, но не и на нискочелото прасе!

# 161
Аз съм от тия дето много се съобразяват с околните. Вкъщи доста си отварям устата, ама навън smile3505...
Всъщност зависи от степента на дразнителя, но в тази ситуация няма да тръгна да се бия с човека, направил забележка.

# 162
  • някъде под слънцето...

Защо да съжалявам един простак и неговото арогантно синче, които са успели да извадят от релсите един нормален, но невротизиран от постоянната тъпотия човечец и са го накарали да падне до тяхното ниво?!

Ха кажете ми?

А кой дава право на този нормален невротизиран 4овек да стреля в упор?

Нима неговия пример е по добър от този на тате Благо.

От кога  простаЩината в България е достатъ4но оправдание  за да те застрелят в упор?

# 163
Пиша за последно в тази тема.

Моя случай е подобен, може би следващата стрелба ще бъде по мен.
Съседа, с когото имам проблем също облагородява. В началото направо не повярвах и всички бяхме много доволни.
Но след няколко облагородявания, децата вече не са добре дошли на детската площадка. Shocked Постоянни забележки, гонения и дърпания от негова страна.
 Защо?
Площадката се превърна в негова собственост, съседите сме разделени на две групи, с  деца и без деца.

Проблема не е в шума, защото никой от нашия блок, където е площадката, не се оплаква.

Та така стигнах до извода, че когато се прави нещо в полза на обществото и това добро ще ограничи нечии права, по-добре да не го прави. И ако всеки ден ми бъде натяквано, какво добро е сторено, за мен то вече не е добро.  Stop

# 164
sl, а откъде преценяш, че е стреляно от упор? Разполагаш ли с балистична експертиза? На снимката ясно се вижда, че е куршумът е излязъл през рамото. Що за траектория ще е това, ако е стреляно от упор? Да, произведен е изстрел, но в момента не знаем нищо и по-добре да не не се правим на врачки.

Тати Благо е имал достатъчно време да спре. Изминал е разстоянието от площадката до блока - не е спрял. Изкачил е стълбите до втори етаж - не е спрял. Започнал е да рита вратата - не се е спрял. Тогава вратата се отворила - не се е спрял! Първи нанесъл удар, вместо "добър ден" - и отново не се спрял. Влязъл в коридора на съседа си - не спрял. Свалил съседа на земята с бой - и пак не спрял. Е? Това на какво ви прилича? Трябва ли тогава да съжалявам?

Остава следствието да каже какво и как се е случило, но без доказателства да твърдим "стреляно с умисъл и от упор" - така не бива... Казано е "Като ти ударят едната страна, обърни другата", но колко от вас са готови на това?

Нито оправдавам стрелеца, нито го оневинявам. Обяснявам, че да се защитава "смелият татко" прехвърля проблема от болната глава на здравата (или поне на по-малко болната).

Именно това е страшното в случая - че и нормалният човек е паднал на нивото на простака...

Но понеже всекидневно попадаме във всякакви ситуации и често като родители се изживяваме като жертви (поне това виждам от доста по-горни коментари), хубаво е да си помислим къде сме ние в цялата картинка. На какво учим децата си? Таткото - побойник, като е отишъл да пребие съседа, на какво е научил сина си?

Ако трябва да съжалявам тати Благо за нещо, то не е за раната! А е за това, че е тъп ограничен простак - герой на юмручното право, който е постигнал една голяма победа - докарал е един по-свестен от него човек до характерното му животинско състояние!

-----------------
Други коментари?

Последна редакция: сб, 08 май 2010, 20:39 от lyd

Общи условия

Активация на акаунт