Отговори
# 15
г-це, заедно сме писали
даже първо реших, 4е съм публикувала 2 пъти

белтъ4ините аз гледам да са макс 80гр на ден (близко до актуалното ми тегло)
даже ако са до 65-70гр най-добре
според някои препоръки е добре 1грП на 1кг желано тегло или на 1кг активно тегло (мускули)

послушайте г-цата и по4вайте сметките
те ви трябват само в на4алото, докато се нау4ите какво равновесие да поддържате между П, В, М
после ще го правите истинктивно

първите 2 месеца смятах всеки ден и то предварително менюто, докато свикна

хайде, 4е закъснявам

# 16
Добро утро   bouquet
Закуска - кашкавал с масло и мляко с нес кафе  Grinning
Mma Ramotswe аз бях писала че мазнините не трябва да се хапват непосредствено след сън.
Искам да кажа че вчера четох огромна част от линковете дадени в началото на темата и с толкова противоречиво инфо не се бях сблъсквала скоро.
Май е най добре човек да намери един източник на информация и да се води изцяло от него защото объркването е голямо.
Поздрави   bouquet

# 17
  • Варна
Добро утро   bouquet
Закуска - кашкавал с масло и мляко с нес кафе  Grinning
Mma Ramotswe аз бях писала че мазнините не трябва да се хапват непосредствено след сън.
Искам да кажа че вчера четох огромна част от линковете дадени в началото на темата и с толкова противоречиво инфо не се бях сблъсквала скоро.
Май е най добре човек да намери един източник на информация и да се води изцяло от него защото объркването е голямо.
Поздрави   bouquet
ИНфото на първа страница не е ъпдейтвано отдавна, мой пропуск -трябва да разгледам и почистя малко линкове..

Кажи кое те обърка да го изкоментираме тук, важно е да хванеш верния път  Simple Smile

Закуската ти този път е основно мазнини, ако ти се намира някоя "трева"-домат,краставица,чушка...сложи и нея.Но добре е,че днес още не си стигнала до овеса,меда и прясното мляко  Wink

# 18
... аз бях писала че мазнините не трябва да се хапват непосредствено след сън. ...

a заЩо ми е интересно

Май е най добре човек да намери един източник на информация и да се води изцяло от него защото объркването е голямо. .

аз ли4но гледам логиката
не съм 4ела вси4кото инфо от нашата първа страница, признавам си
но след толкова про4етено подлагам  на преценка всяко намерено инфо

ето напр онзи ден прегледах набързо книгата за Зоната на Сиърс
ми ... има интересни неща, които си припомних
но и с много неща не съм съгласна: това, 4е прокламира за те4ните мазнини с високо съдържание на омега6 и е против наситените с омега3, както и високото съдържание на въглени от 40% ми се вижда доста
но на фона на другото това му е простено, ако с книгата си успее да докара американците отново да станат нормални хора, а не заложници на хранителната мафия

на мен закуската ми беше много и сега ми е тежко
дано от утре вляза в релси след моите доматени залитания

# 19
  • GYM
Привет-мривет Laughing
Много полезни спорове се водят тука, благодарение на тях си сверявам часовника Wink
Закуска- 2 яйца с масло, кашкавал, пил. филенце
Тук държа да кажа, че аз - човекът, който не закусваше в продължение на поне 15 год, се кълне в здравата закуска Hug
Помага ми да държа апетита в норми и вече не преяждам Simple Smile (изключвам снощи - преядох със салата ooooh! ама чакам МЦ-то и нещо се засилих да дъвча повечко Laughing)
Айде, лек понеделник и успешна седмица Hug

# 20
Госпойца Димитрова Обърка ме това че във форума който аз споменавам и форума от който вие черпите информация доста неща се разминават. Като например храненето с овес  Grinning
Същото е и за мазнините сутрин  Grinning Също и за меда...  Grinning Сигурно има още неща но на първо четене това ми направи най голямо впечатление  Grinning

Mma Ramotswe както казах вече според друг източник мазнините забавят усвояването на протеин.

Искам да кажа че просто споделям информацията тук с вас за да ми се наредят нещата в главата защото сега всичко е пълна каша  Rolling Eyes Не казвам че това което пиша е правилно и трябва да се спазва по този начин. Не ме разбирайте погрешно  Grinning

"Необходимата дневна доза на изброените сурови и смлени добавки е поне 10 гр или 2 равни с. л. Може да ги добавяте в ястията си, салати, може да си ги накиснете от вечерта в киселото мляко и да добавите чаена лъжичка мед и така да закусите питателно. За глезотия са чудесни овесени ядки със сирене, задължително накиснати от поне няколко часа във вода с малко лимонов сок или капки оцет (за усвояване на минерали)."

Все пак и тук малко се застъпва инфото Grinning

Последна редакция: пн, 17 май 2010, 09:19 от Kalinchica

# 21
Kalinchica, дай линка де
ина4е няма смисъл ей така да ги споменаваш наизуст

едит: линка го полу4их
и понеже има много дивотии в него, по+късно ще намеря време да го коментирам
с 2 думи: малко са верните неща там

аз отдавна казах, 4е крава не съм и овес не ям  Mr. Green
и п4елно бебе не съм и мед не консумирам

ако сутрин махнеш мазнините и останеш на протеин ще си докараш много як запек, поне за това се сещам на прима виста

ако консумираш пове4е протеини, се образува глюкоза в кръвта и се дига нивото на инсулина, което ние тук се стремим да избягваме
затова консумираме малко П с пове4е М

а ако закусаш П и В, излизаш от кетоза и не сваляш
а, и минаваш на глюкозен метаболизъм вместо да си на кетонен, което обезмисля вси4ко

това поне е моята логика след няколко месеца проу4вания

Последна редакция: пн, 17 май 2010, 09:29 от Анонимен

# 22
Mma Ramotswe  пратих лично съобщение
Както казах вече не казвам кое е правилно и кое не на режима съм едва от 3 дни и не мога да кажа какво действа и какво спира да действа при мен. Овес ям нищо че не съм крава  Laughing Въпроса е трябва или не трябва да го консумирам  Peace
Пак ще се повторя. Споделям инфо за да правя режима правилно  Peace

# 23
  • софия

Но най-простата сметка е ,че не е добре да се консумирата повече въглехидрати от грам на телесно тегло,т.е. за 70кг-човек най-много 70гр въглехидрат на ден,
За белтъците е от 1, 2 до 1,5гр белтък на телесно тегло,т.е. за 70кг-човек са 84-140гр на ден
А мазнините ...нямат ограничение, затова е и високомазнинно това хранене, те са в изобилие

И все пак-ако се цели сваляне на килограми, а не поддържане, то въглехидрата трябва да падне задължително под тази "норма" грам въглехидрат/килограм телесно тегло

За това-една проста сметка би свършила чудна работа....

еййй, благодаря, това страшно ме улеснява  newsm51  love001 newsm51

# 24
Гутен морген!  Hug

Закуска 2 часа след ставане - 4 яйца, бекон, маслини, чай - след малко ще ги хапна
Обяд - телешки карета със сметана и синьо сирене, гъби в масло и зелена салата
Вечеря - пак от гъбките ммммм  Heart Eyes

За WC-то имах проблем с прекаленото ходене първите 2 седмици, явно докато ми се регулира организма към новия режим, след това всичко си е ок.
  Peace

# 25
такаааа
ето линкът:
сега по4вам да пиша директно в него

http://www.bb-team.org/forums/viewthread/32063/

1. Описание на режима тук - http://www.bb-team.org/articles/907/
2. Преди да започнете малко математика:
2.1 Смятатате си ОКБ - отрицателен калориен баланс. това важи само за тези на глюкозен метаболизъм
За по-лесно слагам линк към онлайн калкулатор - ТУК
След изличсляване на BMR стойността трябва да се умножи по степента на физическата активност:
#  Ако вашият начин на живот е по-скоро заседнал, то индексът на активността Ви е 1,2
# Ако вашият начин на живот е умерено активен (спорт 1-3 пъти седмично), то индексът на активността Ви е 1,375
# Ако вашият начин на живот е активен (спорт 3-5 пъти седмично), то индексът на активността Ви е 1,55
# Ако вашият начин на живот е усилено активен (спорт 6-7 пъти седмично), то индексът на активността Ви е 1,725
# Ако вашият начин на живот е екстремално активен (спорт всеки ден заедно с тежък физически труд или двуразови тренировки) е индексът на активността Ви е 1,9. За да получите ориентировъчното ниво на дневните калории, които следва да приемате спрямо това уравнение, умножете своят BMR (калорийният си минимум за деня) по стойността на индекса за ежедневна натовареност.

Най-често използваната степен е 1.55 !
От получената стойност(която се явява КАЛОРИИ) се изваждат ориентировъчно 500 калории.Крайната стойност, която се получава е ОКБ.
Пример:
Мъж,180см висок,100кг,25г.
BMR e 2166, физическа активност - 1.55
2166х1.55 =3357.3
От тези калории изваждаме 500 и се получават - 2857.3 калории - ТОВА Е ОКБ !

2.2 Разпределяне на макронутриентите:

2.2.1 Протеин(белтъчини):
-мъже - от 2.5 до 3.0гр./кг. телесно тегло
-жени - от 2.2 до 2.6гр./кг. телесно тегло това е страшно много, единствено дигащите тежести по цял ден имат нужда от толкова много протеин
2.2.2 Въглехидрати:
- от 1.0 до 1.5гр./кг телесно тегло  В трябва да са макс 10% за да си на ВМ НВХ
2.2.3 Мазнини:
- смятат се по следната формула:
Мазнини = ОКБ - (калории Протеин + калории Въглехидрати) / 9
Мазнините са равни или пове4е от сумата на П и В в гр

2.3 Пресмятане на калориите:
1гр протеин = 4кал.
1гр въгл. = 4 кал.
1гр мазнини = 9 кал.
Килокалория и калория е прието да са равни една на друга.

Пример:
Мъж,180см висок,100кг,25г.
Протеин 3.0гр/кг - 100 х 3.0 = 300гр протеин = 1200калории П макс 150гр, а тук са дадени двойни стойности
Въгл. 1.5гр/кг - 100 х 1.5 = 150гр въгл. = 600 калории В да са макс 10% от целия дневен прием, а не както тук 27%
Мазнини = 2857 - (1200+600) / 9 = 117.4гр = 1057 калории М да са пове4е от П+В

КРАЙ С МАТЕМАТИКАТА ! Почти....

3. Няколко основни неща при разпределянето на нутриентите (Протеин, Въгл. Мазнини):
3.1 Протеин:
Във режима е необходимо да се доставя през целия ден на малки порции протеин.
Два са моментите, когато имам нужда от бърз протеин:
- сутрин след сън
- след тренировка
В тези два момента най-добрия вариант е протеинов шейк (протеинова пудра).
съмнителен е всеки режим, препоръ4ващ изкуствени добавки

3.2 Въглехидрати:
Също два варианта за прием на въглехидратите:
- на веднъж в първата част от деня - до 13.00 часа
- на два пъти - едната порция в първата част на деня, другата в ранния следобед или преди вечерната тренировка.Това зависи дали се тренира сутрин или вечер.
В режима се използват само въглехидрати с нисък до среден ГИ(гликемичен индекс) !
отново: твърде много В

Какво е ГИ - ТУК.
Таблица с ГИ на храните - ТУК.

3.3 Мазнини
За набавяне на необходимите мазнини се използват:
ядки, зехтин, сметана, ленено семе, ленено олио, маслини, бадемово олио и др. за които в момента не се сещам, но като ми подскажете ще добавя !
препоръ4ват се мазнини, богати на вредната Омега6, а тези с полезната Омега3 липсват

Мазнините могат да се консумират по всяко време с изключение на:
- сутрин след сън, когато се пие протеиновия шейк
- след тренировка
т.к. забавят усвояването на протеин

3.4 Фибри:
Какво представляват -
ТУК.
Само ще спомена, че са задължителни !
само ще спомена, 4е са излишни

4. Съставяне на менюто:
Ето един мой пример - сутрин кардио и фитнес вечер.
Тренировъчен ден - 2 приема на въгл. - преди обед и преди тренировка
Кардио
След кардио - П
Закуска - П+М
Втора закуска - В+П
Обяд - П+М+ фибри
Обяд2 - П+М+фибри
Следобедна закуска - В+П
След тренировка - П
Вечеря П+М+фибри

Почивен ден - същото, но в следобедната закуска няма въглехидрати.
Това е просто пример, реално ще трябва да го съобразите с вашия режим.

5. Калории, грамажи ...... е как да ги смятам ?
Лесно. За грамажите има везни, за калориите има таблици, химикали, тетрадки.Ааа момент в 21и век сме !
5.1 Cooking Book - българска програма с много рецепти, но има и калкулатор.Естествено базата е пълна с грешки и не може да и се има много доверие.
5.2 http://www.fitday.com - онлайн дневника е безплатен, има огромна база и много полезни неща.Общо взето това ми е фаворита.Може да си добавяте и нови храни, които липсват в базата им.
5.3 http://www.nutritiondata.com - най-достоверния източник за мен !

калории не е необходимо да смятаме, защото в коремите си нямаме пе4ки за горене
добре е да смятаме само съотношението М:П:В за да знаем, 4е е правилното

6. Зареждащия ден или как да не затрием всичко постигнато през седмицата.
от зареждащ ден полза няма освен ако не тренираш многобой по 12 4аса дневно
Най-просто казано зареждащия ден е ден, в който количеството въглехидрати и калории се увеличават и по този начин лъжем организма, че диетата е свършила.Силата на НВД според мен е именно в зареждащите дни. и с тази сила излизаш от кетоза и кетонен метаболизъм и отиваш в глюкозен, 4естито
В този ден въглехидратите стават 3.0-3.5 гр./кг телесно тегло.
Как да заредим:
6.1 Като по учебник:
- пак се използват въгл. с нисък до среден Г.И. - кафяв ориз, пълнозърнести ръжени макарони, овес, царевица и др. за които пак не се сещам точно в този момент
6.2 За душата:
- така наречените Cheat meals - т.е. може да си позволите нещо забранено, но да се внимава т.к. Вашия труд отива отива ..................

Кога да заредим:
- веднъж на всеки 6 дни - това си е стандартния подход
- веднъж на всеки 3-4 дни - при този подход без Cheat meals !

7. Други трикове при НВД:
- цялата храна се разпределя на равни интервали между 2 и 3 часа, това автоматично означава 5-6-7 хранения през деня
- няма конкретно приети стойности, но атлет от 70-80кг да приема 25-30гр протеин на хранене, т.к. другото в повечето случаи не се усвоява.Съответно по-тежка личност ще приема повече - 100кг - 40-45гр протеин на хранене.
- комбинирайте всеки прием на месо със зеленчуци(фибри)
- протеин + мазнини е идеалния вариант преди лягане - извара + ленено/бадемово олио
- последното хранене може да е и в 23.00 часа стига да е съобразено с ОКБ и да няма въглехидрати в него
- газираното се избягва т.к. само надува стомаха, водата става най-добрия приятел
- всъщност всичко съдържащо захар се избягва
- теглете се винаги на един и същ кантар на всеки 7 дни(примерно сутрин след тоалетна, защото теглото ва различните часове е различно), понякога особено при начинаещия кантара лъже и тогава на помощ идва огледалото т.к. начинаещия трупа мускулна маса и гори мазнини едновременно
- през първата седмица се губи най-много тегло, в повечето случаи това е вода
- здравословното отслабване е бавното - 4-5кг на месец !
- когато Ви писне и искате да кривнете, най-подходящото място е диабетичния магазин, има много продукти ползващи подсладители от такива препоръки бягай надале4,, от тази химия нямаш нуждаили хапнете някакъв плод
- на всеки 2 месеца режима се сменя с друг (организма привиква), например РБД режим или Ротация на въглехидратите
а тук предлагам на автора да се затреля, подходът и препоръките му са ужасно грешни

извод: ако си объркана, 4ети само спайдерите
Милко е доста сериозен, на4етен и инвестирал време в проу4вания и трие вси4ки подвеждащи и несериозни коментари

Последна редакция: пн, 17 май 2010, 12:14 от Анонимен

# 26
  • Варна
Госпойца Димитрова Обърка ме това че във форума който аз споменавам и форума от който вие черпите информация доста неща се разминават. Като например храненето с овес  Grinning
.................................................."Необходимата дневна доза на изброените сурови и смлени добавки е поне 10 гр или 2 равни с. л. Може да ги добавяте в ястията си, салати, може да си ги накиснете от вечерта в киселото мляко и да добавите чаена лъжичка мед и така да закусите питателно. За глезотия са чудесни овесени ядки със сирене, задължително накиснати от поне няколко часа във вода с малко лимонов сок или капки оцет (за усвояване на минерали)."

Все пак и тук малко се застъпва инфото Grinning
Калинчица, това е от Споделения опит-т.е. опита на Небесната КрасТавица,която ни изостави самотни, и си хвана парашута за нейде си...Ама на нея друг ден ще и трия носа с много сол...

Сега по същество-това е както ти писах, споделен опит-там,малко по-надолу ще видиш,че пише : "За глезотия може....." , та така де-това са изключения, не е закономерност, прави се когато вече много ти се дояде пак овес, мед, или кашообразно....или сладост някаква, целта е да нямаш забрани  в главата, да знаеш, че е разрешено да се хапва,но не да става ежедневие това хапване

А за bb-team , не искам да вземам участие, там нещата се разминават със Спайдърите, а моите основи и резултати са постигнати с много съвети и подкрепа на форума на паяците, и тук разбира се...

ББ-Тиим са ми по-далечни като мислене, освен това там сериозно се пият и хапват прахообразни пържоли и белтъци като цяло-не харесвам и не одобрявам за себе си...

Както и да е,аз помислих,че някой от линковете не е наред, затова ги и прочетох днес-всичко си е ОК.

В момента ми се приготвя обяда,вече нямам търпение -пилешки късчета, пресен лук, бекон, зелена чушка, зехтин-всичко в касеролката ми,под капак...  chef

# 27
Госпойца Димитрова благодаря за разясненията   bouquet
Първо започнах да чета за режима в този форум и затова се водех по нещата които пишеше там. След това се сетих че съм срещала режима и тук и се записах в темата но признавам без да прочета нито един линк от началото на темата. След като започнахте да ми правите забележки за храненето вече се усетих че нещо не е както трябва и започнах да чета и тези линкове. Грешка в тях няма не съм имала това предвид Peace
За овеса и меда....мога без тях 2 месеца на Дюкан са ме научили на въздържание  Laughing
Ще го схвана аз тожи режим благодарение на вас   bouquet  bouquet  bouquet

# 28
  • Варна
Калинчица-разбрахме се  Wink
Не ми хареса това,дето го написа,че Дюкан те е научил на въздържание-тук няма въздържание,ако се яде  режимна храна,то няма какво да и се въздържаш....
Ако искаш прегледай  това :  Малки закуски подходящи за НВД <Форум Линк>  и то е тип "Споделен опит", може пък да ти допаднат и да се разнообразяваш с тях

Обядвам си вкусотията...мм Heart Eyes

П.П...Лелее, дорева ми се, прескочих набързо и като видях каква снимка съм публикувала-като резултата "след" ВМ НВХ.... Tired а бяхме млади и отдадени на храната и спорта...

Последна редакция: пн, 17 май 2010, 12:44 от Госпойца Димитрова

# 29
Госпойца Димитрова идеята беше че се научих да живея без сладко и тестено благодарение на ограниченията с Дюкан. Така че съвсем спокойно мога да изключа и меда и овеса от храненето си защото не усещам необходимост от тях  Grinning
За обяд пак хапнах кашкавал с масло + сирене (тоооооооооолкова ми е вкусна тази комбинация че мога да я хапвам постоянно  Laughing ) + зелена салата с балсамико и зехтин  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт