атопичен дерматит - диета и къпане

• 23 950
  • 37
  •   1
Отговори
# 30
Моето момче също е с атопичен дерматит, себореен дерматит, че и съмнения за АБКМ. Кърмя и бях на диета дълго време. Още спазвам до някъде - пия си кафето с оризово мляко. Ако си позволя сирене, гледам да е овче. 2 месеца не бях вкусвала кисело мляко - наскоро пробвах овче домашно. Наблюденията ми са, че колкото повече нарушавам диетата, толкова по-добре е кожата на момчето ми.  Blush
За козметика - спрях се на SVR овлажняващия крем за чувствителна кожа. От няколко дни пия и капсулите на същата серия. Сменят вносителя си обаче и сега се чудя дали ще ми стигне крема докато започнат пак да го внасят. Линола фет също ни се отрази добре. Но смених 15 вида козметика - още залежават всякакви видове кремове. За два месеца вече мога да кажа, че горе-долу сме го овладяли, въпреки че не е съвсем отшумял. Къпем с измиващ препарат веднъж седмично. През останалото време го къпем само с вода, в която слагаме Линола олио за баня. Понякога и пропускаме банята. Важно е да намажеш веднага след банята - до 3 минути съм чела. Мажа сутрин и вечер, но е имало периоди и по 4-5 пъти на ден да мажа.

Много е упорито - зареди се с много търпение. На мен ми се късаше сърцето като се чешеше малкия. Той бе на 3 месеца като се обрина. Също бих те посъветвала да потърсиш добър хомеопат и да избягваш стероидите. 
Кураж! Hug

# 31
На нас също ни поставиха дисгноза АД. На малката й се появиха няколко петънца по лактите като екзема, мазах я с Елоком 2 дена и минаха, но след около една седмица се появиха, само че още по- големи, а гръбчето й беше като ожулено от коприва.Изписаха фенистил капки и козметика на Авене за АД, сапун и хидратант.След 2 мазанета всичко по гърба изчезна.Екземите по лактите седмица по- късно почти ги няма.Не смея да се радвам още, но имам един въпрос.Лекарката ми каза, да бъде детето на диета, на зеленчукови и плодови пюрета и някоя позната каша.Аз съм 90% сигурна, че не е от храна, но не смея да й дам месо, жълтък и тн.Също така на мен не ми каза да пазя диета, а аз я кърмя newsm78 Та въпроса ми е , дали са били децата ви на диета, каква е целта на тази диета и за колко време е?Също така как разбрахте, че алергията не е от храна?

# 32
  • София
целта на диетата като цяло е да се определи дали  АД при детето е обвързан с хранителна  алергия, също дори да не е точно алергия, някои от силните алергени биха провокирали по-силна проява, на по-ранна възръст, докато по-късно, може да ги приеме детето  без проблем...за това и при деца с АД, захранването е по-бавно и по-внимателно, а силните алергени се въвеждат покъсно.
За месото вероятно спокойно можеш да даваш пилешко, пуешко, заек.Ако все пак видиш, чесе засилват с даването на месо обривите, спираш.
За жълтък и яйца при АД след годинка седават.
Иначе то си личи като алергията е от храна...ако въведеш нещо ново и състоянието се влоши или направи алергична реакция....явно има нещо...ако не - не.
И е редно и ти да си на диета докато я кърмиш, поне от към всички млечни, шоколади и разни други мн силни дразнителе...като  по принцип едно по едно после може да си ги връщаш в диетата, все едно и себе си захранваш така да се каже, наблюдавайки детето дали това му се отразява по какъвто и да било начин, но поне като се постави диагнозата, повечето лекари искат 1-2 седмици и майката да спазва диета, за да се види има ли някаква връзка.

# 33
Благодаря за отговора.Може би аз не поясних достатъчно.Малката е захранена с месо на 6 месеца и жълтък на 7, до момента не е имала реакция към никакви храни.След като разбрах за АД- то, тя мина на диета, но аз не, понеже не ми беше казала докторката, а аз всяка сутрин закусвам с прясно мляко, вечерям варени яйца и изобщо млечните продукти ги консумирам в количества, а и ям доста фъстъци EmbarassedИ тъй като това е било винаги, мисля, че алергията й едва ли е хранителна newsm78 Имам някои съмнения, че може да е наследено от баща й, на него му излязоха такива лишеи по лактите преди две години и ту се появяват ту изчезват, и аз незнам вече Whistling

# 34
  • София
ами спри ги за 2 седмици и при теб и при нея...периода не е голям, но ще видиш има ли подобрение при детето, ако има едно по едно въвеждаш нещата...така ще си роличи, кое евентуално влиае зле, ако няма никаква промяна, явно не се влиае от храна и може да върнеш вече въведените неща и   да си продължиш захранването.
помисли дали си сменяла и други неща сапуни,  прах за пране или нещо подобно.
Реално все би следвало да има причина да се отключи точно сега това...дали е храна,  препарат, лекарство, ваксина, пролетта... може да е всичко...ако все пак е нещо, което може да се премахне и да не е пряк дразнител е добре.

# 35
На нас още при лекуването ни казаха да не ядем шоколад, банан и фъстъци, били алергени.Проведохме един курс на лечение- кремове, душ гелове, лосиони и ни вкараха едни капсули от Франция.Абе зор си беше, но всичко при нас утихна, имайки в предвид, че бяхме стигнали до кървящи рани CryКато я отучвах от памперса, се отучи за 1 седм., защото я пареха обривите Sad .Но диетата си продължаваме.Само от време на време и позволявам да хапне малко.

# 36
Води си хранителен дневник. От моя опит с кърменето на двете ми деца е обриване след консумация на цитрусови плодове и сокове (дори в сос), риба, яйце, краве мляко, ядки всякакви, повечко подправки, прекалено колбаси или свинско месо, полуготови храни (консерванти или стабилизатори), май  на кафе или кола също. Не обичам сладко, за това не знам как реагират на тестени и шоколадови, но може да реагира на глутен или шоколад.

Нямаме животни, килими, пътеки, матраците са нови, живеем при много чиста и запазена природа, не пера с омекотители, нямаме кожи, не е от акарите в праха (пръскала съм със сребърен прах и спрей), не са носили никога изкуствени материи (внимавам да няма апликации по бодитата, за да няма допир до изкуствени конци). Нямат алергия към препарати, но въпреки това къпя само с вода, без препарати и само веднъж седмично (при големият син едва от 2г започнах с капка шампоан или маслена баня на Balneum Hermal, както и сапун за ръцете). Ако се изклепат, минавам с мокра кърпа. Ако тя не може да помогне и са осрани до ушите мия набързо с вода и подсушавам с потупване. Единственото от което съм доволна що- годе от мазилата е Алергозан, Linola Fett, Unguentum emulsificans  и свинска мас.

Не рискувай с кортизон!!! Дерматолозите се кълнат в него, но той лекува само последствията, а не отстранява причината. Два дена след спирането му пак се обрива и то по- лошо. (ако ти трябва красива снимка, може, но по схема!!! и постепенно спиране)

Мазала съм денонощно, бузките на всеки час (вечерно време на 2ч). От 14 кремчета, лосиони, мазила и помади помогна единствено диетата.  Преди седмица спрях да кърмя (6м и 20дена), минахме изцяло на козе АМ (може и соево, но трябваше да го захраня с месо, а не исках да бързам) и резултата е гладка бебешка кожа. Единствено си личи още на сгъвките на лакътя и коляното.

Важно е да кърмиш поне до 6м. Ако решиш да не кърмиш, всяко АМ дори и АМ НА съдържат непреработен белтък на краве мляко. Ако е непоносимост към белтъка на кравето мляко, то алтернативите ти са SL соево или АМ от козе (само Bambinchen-Babymilch има 0-6м и то няма да го намериш)

Може да не откриеш от какво се обрива, тогава опитай да отклониш вниманието на имунната система (прекалено силна е и скучае). Важното при такива деца е да не забравяш, че имат нужда от кал, чист въздух и мръсотия. На село въздухът сигурно също ще повлияе добре. Ако имунната им система скучае още повече е възможно да развият и астма. Големият ми син се оправи на 9м, когато отидохме на море и похапна порядъчно количество пясък, полят с морска вода, вечер го пусках да "пасе" в градината на баба си.  (сега има само на сгъвките и то само ако яде риба и белтък)

# 37
  • София
Да се включа и аз - и моята мома имаше много суха кожа, лишеи и обриви чак до рани, но с упорито мазане /по-долу ще обясня с какво/ вече почти всичко изчезна.
Кортизона го спрях на втората седмица от мазането от веднъж, защото дерматоложката искаше да продължавам да мажа, а в същото време в кабинета й видях едно детенце, което беше цялото в рани по бузките и тялото, майката носеше една раница с ползваните до момента кортизонови препарати, и за финал и изписаха още такива Shocked
Отидох при хомеопатка - даде капки, потвърди да спра с лекарствата и започнах само да овлажнявам и омазнявам кожата по много пъти през деня. Отначало кожата беше толкова суха, че каквото и да намажех изчезваше за няколко секунди и кожата отново изглеждаше като шкурка. Пробвах А дерма, Липобаза, д-р Тайс, Ла Рош - Липикар и т.н. Случайно попаднах на някаква козметика, която поне за мен беше световно неизвестна - Ивостин - ползвах и ползвам мазния и полумазния крем - мажех направо върху активната екзема - е вече след близо месец упорство кожата изглежда съвсем различна. Когато загрубее и се зачерви на някое място, просто мажа по-обилно и нещата се оправят. Единствения недостатък е, че се намира трудно - не всички аптеки я зареждат и излиза доста скъпо - опаковките са по 75 гр-около 14лв, а в началото ползвах по опаковка за ден-два.
Успех в борбата Hug

Общи условия

Активация на акаунт