Отговори
# 3 270
Благодаря!

# 3 271
Съжалявам за преживяното. Както момичетата са казали, не се безпокой са кръворазреждащите. Аз поставях вечерта преди секцио, а бях на доста голяма доза.
Това, което обаче трябва да се знае е - каква беше причината за абразио при положение, че нищо не се е визуализирало в матката? В кой град сте извършили процедурата? Следете ЧХГ дали намалява, като начало пуснете 2 контроли през 2 дни.

# 3 272
Здравейте, момичета.
Ще ви споделя моята история, за да ви вдъхна малко надежда! (Надявам се)
Та,така- през 2021 беше първата ми бременност ,нормално протичаща ,докато в 13г.с на 1вата фетална не се видяха множество малформации по плода  .
Предположенията бяха синдром на Едуардс. Споделяла съм тук тогава за случая. Прекъснах бременността.
След това си пуснах изследвания за тромбофилия . Оказа се,че имам някаква форма ,средна хубост  по думи на една имуноложка.
Забременях отново септември 2022 , прокървих малко по -късно и всичко приключи(а уж бях на "терапия"-моя грешка в избора на АГ).
И чудото се случи за 3ти път през февруари 2024. Вече бях избрала нов АГ ,правих консулации с имунолози и т.н.
Всичко наред ,докато дойде време на БХС - риск за Даун 1:125 . Феталната беше супер.  Реших директно да пусна неизвазивен пренатален тест, резултат отрицателен. Следващите фетални също отлични.  Единствено започна да изостава на коремче след 29гс.
И така,роди се в края на октомври моето момиче , малко, но съвсем здраво.
На вторият ден неонатоложката ми сервира ,че детето ми било с външни белези на даун . Можело просто да има визуална прилика,а и нали се родила малка  . 😳
Можете да си представете как се почувствах.
От внушение започнах и аз да откривам прилики.
Пуснахме допълнителни изследвания и се оказа ,че няма синдрома,нво още ме държи шока .Не зная дали ще се престраша за още една бременност .
Та,в заключение ,мили момичета -не се отказвайте, правете всякакви възможни изследвания , вярвайте ,но не напълно на докторите и чудото ще се случи точно когато му е времето.

# 3 273
Здравейте, момичета! Интересувам се за всичко около хорионбиопсията. В коя седмица е добре да се направи, при кой доктор сте ходили, колко време се чака резултат. Също така след процедурата почива ли се, може ли да се пътува (ще идвам от друг град)? Дават ли болничен, каква е цената? Не съм с направления.

# 3 274
Хорионбиопсията се прави в ранна седмица, ако добре си спомням 10-13 най-късно. Правила съм в Надежда, 5 мин. е цялата процедура, не е приятно но се търпи. Не трябва да мърдаш изобщо, дори дишането трябва да е внимателно. 5 работни дни ми излезе резултата. Настаниха ме за една нощ в отделението, около 400 лв. бях платила. Но на много места жените ки тръгват веднага след процедурата. Предполагам лекаря ти най-добре ще те посъветва дали не е по-добре един ден да останеш, а да не пътуваш веднага. Пожелавам успех!

# 3 275
Здравейте, момичета. Отбивам се да вдъхна надежда на всички, които сега преминават през подобен на моя кошмар. В края на 2020 година, точно 1месец след като изкарах Ковид разбрах, че съм бременна. Всичко беше супер, чувствах се добре до момента, в който дойде 1вата фетална морфология. Имаше множество малформации, които се виждаха с просто око на ехографа 🥺 Според АГ-то беше синдром на Едуардс. Ходихме до София при доц. Мазнейкова за да потвърди. Нищо не беше наред- мозък, бъбреци, крайници, плода изоставаше с 4 седмици...трагедия. В 16г.с. направих аборт(абразио). От изследване на абортивния материал излезе- Полиплоидия. След този кошмар отключих Хашимото. Поне 2 години не си помислях за забременяване. Накрая се решихме да започнем опити, но се оказа, че съм с 6см. миома, която може да пречи при бременност, защото растеше. Реших, че ще я махна. След операцията трябваше да изчакаме поне 6 месеца за да започнем опити. Почнахме опитите, но повече от година нищо не ставаше. Решихме, че ще пробваме с инсеминация. И точно преди да започнем не знам как, но чудото се случи края на 2024г. ❤️ Забременях естествено след толкова време в което се обвинявах, че не съм истинска жена, че има нещо сбъркано в мен, всички около мен забременяваха или вече имаха деца 🥺 (тогава бях на 32г.) Страхът си го имам и до днес, на всеки преглед треперя дали всичко е наред, сигурно ще треперя до края, че и след това, но всяко усилие си струваше. Благодаря на всички момичета тук, които в най-тежките ми моменти ми писаха и споделяха опит ❤️ Това много ми помогна да превъзмогна загубата. Не се предавайте! Бъдете силни! Ще се случи, просто за някои жени пътят е по-труден.

# 3 276
Здравейте,
В момента изчитам темата от началото, но е дълга, а и ми се гади непрекъснато и ще отнеме време, затова реших и направо да споделя.
По принцип последователността е следната ФМ и БХС и след това евентуален пренатален тест. При мен последователността е друга.

В 11 +2 г.с съм. На 38 години. Втора бременност ( синът ми е на 16г). В 10+2 дни пуснах пренатален тест (базовият Vision, заради фактора години и препоръка на лекуващия ми лекар) и днес очаквах резултатите като най-вече се вълнувах за пола, но освен него имам и положителен резултат за Даун, който въобще не очаквах.
Тъй като съм в болница в момента (заради постоянно повръщане) бързо организираха преглед при текущия специалист по ФМ д-р Мазнейкова. На прегледа не се установиха никакви маркери за синдрома. На този етап всичко изглежда наред. След 2 седмици ще правя пак контролна ФМ тук, както и ще направя и на 25.03 БХС и ФМ, за които имам запазен час при д-р Чавеева.
Ако и на двете морфологии тогава не се открият никакви маркери за синдром на Даун, ще правя хорионбиопсия, която би трябвало финално да потвърди или отрече.

Според лекарите ми в предвид липсата на индикации от сега има шанс резултатът от пренаталния тест да е false positive и всичко да е наред. Твърдят, че са имали такива случаи...

Ние като че ли сме се настроили за най-лошото от сега, но така или иначе ще минем по тези стъпки.

Дало някой е имал подобен случай, завършил с щастлив край?

И също правилите хорионбиопсия биха ли споделила подробности за процедурата, тепърва ще се запознавам с нея. Включително и препоръки за лекар/място да я направя.

И не на последно място, ако се стигне до прекъсване на брменността как се случва това, в предвид, че ще съм около 15 седмица?

# 3 277
Здравейте,
В момента изчитам темата от началото, но е дълга, а и ми се гади непрекъснато и ще отнеме време, затова реших и направо да споделя.
По принцип последователността е следната ФМ и БХС и след това евентуален пренатален тест. При мен последователността е друга.

В 11 +2 г.с съм. На 38 години. Втора бременност ( синът ми е на 16г). В 10+2 дни пуснах пренатален тест (базовият Vision, заради фактора години и препоръка на лекуващия ми лекар) и днес очаквах резултатите като най-вече се вълнувах за пола, но освен него имам и положителен резултат за Даун, който въобще не очаквах.
Тъй като съм в болница в момента (заради постоянно повръщане) бързо организираха преглед при текущия специалист по ФМ д-р Мазнейкова. На прегледа не се установиха никакви маркери за синдрома. На този етап всичко изглежда наред. След 2 седмици ще правя пак контролна ФМ тук, както и ще направя и на 25.03 БХС и ФМ, за които имам запазен час при д-р Чавеева.
Ако и на двете морфологии тогава не се открият никакви маркери за синдром на Даун, ще правя хорионбиопсия, която би трябвало финално да потвърди или отрече.

Според лекарите ми в предвид липсата на индикации от сега има шанс резултатът от пренаталния тест да е false positive и всичко да е наред. Твърдят, че са имали такива случаи...

Ние като че ли сме се настроили за най-лошото от сега, но така или иначе ще минем по тези стъпки.

Дало някой е имал подобен случай, завършил с щастлив край?

И също правилите хорионбиопсия биха ли споделила подробности за процедурата, тепърва ще се запознавам с нея. Включително и препоръки за лекар/място да я направя.

И не на последно място, ако се стигне до прекъсване на брменността как се случва това, в предвид, че ще съм около 15 седмица?

Здравей! Първо, желая ти да излезеш с щастлив край от всичко това!
По въпросите:
1. Има случаи на фалшиво позитивни тестове, да.
2. Хорионбиопсия не съм правила, тук дано се включат другите.
3. Ако се наложи аборт. Аз правих в 16г.с. и моят беше медикаментозен. Тоест ми предизвикаха контракции и родих.
Чела съм тук, че на други са правили абразио. Зависи от лекарите и от теб. Аз настоявах за медикаментозен, защото бях чела, че за матката е по-щадящ и се възстановяваш по-бързо, както и че после по-скоро могат да се правят нови опити. Дали всичко това е вярно, не знам. Така ме бяха посъветвали лекарите, доверих се. Единствено съжалявам за болницата, в която го направих, но това е друга тема.

Желая ти успех!

# 3 278
Бременността може да се прекъсне по мед. причини до 22 г.с.
Направете още един пренатален тест.

# 3 279
  • Sofia
В 16гс няма как да е само с абразио - вече г.с. е напреднала. Тоест около 15-16гс вече се предизвиква раждане и после, ако се наложи има И абразио за доизчистване.

За хорионбиопсия - аз се бях спряла на б-ца Надежда (ако се беше наложило).

kiss06, тя вече е правила пренатален тест - положителен за Даун.

# 3 280
Аз съм правила амниоцентеза - не болеше. После ти слагат системи нош па. Препоръчвам доктор Стратиева, прави амнио и хорион в болница Сердика. Аз бях в 14 г.с. и беше комбинирано прекъсване - първо хапчета, после абразио.

# 3 281
Бременността може да се прекъсне по мед. причини до 22 г.с.
Направете още един пренатален тест.
Е, какъв е смисъла?! Още едни 2000 лева в кофата?! Тия тестове са СКРИНИНГ, не диагностика. Единственото нещо, което има смисъл на този етап е хорионбиопсия. Следващото е амниоцентеза.

# 3 282
Според мен не губете време в чакане, а си направете инвазивното изследване. Колкото повече чакате 1. Засилвате притесненията си; 2. Късните аборти крият повече усложнения. Не знам за колко време излиза резултатът от изследването, но докато излезе, пак ще си минете планираните прегледи.
Понякога Даун не е уловим на ехограф. Има доста такива случаи, поинтерувайте се. То ако се виждаше всичко пренатално, почти нямаше да има хора със синдрома. Съжалявам, че го казвам, но си е така.

Успех Ви желая! Надявам се кръвния тест да е дал грешно положителен резултат и всичко с бебенцето да си е наред! 🙏

# 3 283
  • София
Подкрепям, единствено не съм наясно за хорионбиопсията дали се изисква някаква минимална седмица, ако не, не виждам смисъл от ФМ и БХС, така или иначе дори и да видят нещо на ехографа за да ви разрешат аборт по медицински показания пак трябва да я направите.
При мен при БХС ми взеха първо кръв, после на ехографа се видяха изменения и въобще не правиха никакви изчисления, направо насрочиха датата за хорионбиопсия, от която също не чакаха резултат, направо останах в болницата за аборта.
Бях 15 г.с и протече като раждане, само дето хапчетата не ми действаха и стоях може би седмица, бях с епидурална упойка, която също не ми действаше особено (явно не беше поставена добре), в последствие ме приспаха за абразиото.
Хорионбиопсията е без упойка, мисля слагаха нещо обезболяващо на кожата, докато я пробива иглата, не е най-приятното ми изживяване, но се налагаше да го изтърпя, не трябва да мърдаш.
Успех, дано наистина е грешка Flowers Four Leaf Clover

# 3 284
Мисля, че имаше някаква минимална седмица за хорионбиопсия - това което намирам е след 11г.с. Аз лично също бих направила дирекно това изследване, някои Даун синдроми трудно се виждат само на фетална. За жалост, малко вероятно е тестът да е фалшиво положителен. Това, което ми бяха казвали, когато правех моя (вижън), е че допълнително изследват още веднъж при положителен резултат, но не знам от същата проба ли или как.. надявам се вие да сте от малкото случаи с фалшиво положителен резултат и бебенцето ви да е здраво!!

Общи условия

Активация на акаунт