Отговори
# 3 285
Здравейте хорионбиопсия правих при д-р Стратиева преди 5г в 1 АГ Света София, слагат локално упойка и не се усеща болка,с много тънка игла взимат проба от пъпната връв и изпращат материала за изследване.Аз бях в 14 седмица но на ФМ имах всички предпоставки за Даун, казаха че без генетично изследвания не може в тази седмица да ми направят аборт по медицински причини, искаха да са сигурни.
Излезе момиченце но 100% с Даун.
Съответно последва медикаментозен аборт с предизвикано раждане,така да се каже.

# 3 286
Хорионбиопсия правих още към края на 9 г.с., не губете време и още пари с пренатални и подобни изследвания. Правила съм в Надежда и в Щерев ( правих Хорионбиопсия и след това амниоцентеза ). При д-р Чавеева не усетих как мина, невероятен професионалист, става за секунди. Техните генетици доста бързо издават резултатите. За 2-3 дни беше. В Надежда мисля че чаках 7 дни.

# 3 287
Благодаря на всички за отговорите.

Наясно съм, че шансът за false positive резултат е по-скоро отрицателен, но така или иначе диагнозата трябва да се потвърди.
    И на мен ми мина през ума да направя още един пренатален, но друг вид, но не виждам смисъл, ако е положителен стъпките остават същите, ако е отрицателен, все едно след като вече имаме един положителен.
    Относно повтаряне на теста при положителен резултат от страна на Афродита, нямам представа, със сигурност не са искали пак да ми вземат кръв да повторят, но и там малко бързо се случиха нещата, наложи се да извикам техен представител да ми вземе кръв в болницата и не сме имали предварителни срещи и т.н. До колкото знам искат среща с генетик да направим, но не знам кога и вероятно става въпрос за тестове, които аз съпруга ми да направим.
    Знам, че при почти 30% от случаите на Даун при ФМ не се откриват визуални маркери, но не знаех, че дори да се открият хорионбиопсията пак трябва да се направи за да се позволи аборт.
На прегледа по ФМ онзи ден ми казаха, че е рано за хорионбиопсия, затова и тези две седмици изчакване, ще се свържа с лекуващия ми лекар за да уточня този въпрос. Също на този преглед в 11 +2 за пореден път прегледът беше вагинално, защото съм обезводнена, и защото матката ми е обърната. Онзи ден в ужаса не попитах какво ще рече това, но според вас за хорионбиопсията би ли било от значение?
Лекувам се в Св. София, там лежа в болница вече няколко пъти и за повръщането. Относно д-р Стратиева, която явно е работила там, вече не, може би става въпрос за Виолета Стратиева, която сега работи в Оскар клиник.
Самата хорионбиопсия малко ме притеснява, най-вече факта, че трябва да стоя неподвижна. Какво ще стане, ако точно в този момент имам позив за повръщане.. Вероятно с инфузия на деган преди това или нещо такова и пак няма гаранция, но някак ще трябва да се справя.
Също, не бих имала против да я направя в св. София, но искам да е при специалист с достатъчно опит в това. Ще звънна днес да попитам в 11 +4 дали мога да направя хорионбиопсията при д-р Чавеева и кога най-рано могат да ме вмъкнат в графика и. Има ли и други правили хорионбиопсия при нея.
Повярвайте ми, колкото по-рано има потвърждение или отхвърляне на резултата от пренаталния, толкова по-добре. От месец и половина едвам оцелявам с повръщането, свалила съм над 10 кг и досега само мисълта, че всичко ще завърши добре беше някаква утеха в този ужас, а сега...

# 3 288
Стратиева преглежда в Оскар, но изражда в Св. София, а прави хорионбиопсия в Сердика.

# 3 289
Здравейте,
Аз също правих хорионбиопсия при доц. Чавеева. Както и Сивона по-горе е написала - тя е изключителен професионалист. Самата процедура не е приятна, има болка, но минава бързо. Ако имате въпроси, насреща съм.

# 3 290
Стратиева преглежда в Оскар, но изражда в Св. София, а прави хорионбиопсия в Сердика.
Преди пет години правеше и в 1 Аг Света София, явно вече не.

# 3 291
Преди пет години правеше и в 1 Аг Света София, явно вече не.
Преглежда в Оскар клиник, амниоцентеза прави в болница Сердика. Преди да те насочи към амниоцентеза ти прави обстоен преглед. Към онзи момент беше 80 лв. Там идва нейна специализантка (в Сердика), която се грижи за теб. В болницата също са мили. Моята е правена октомври 2023 г. Лежах в стая с момиче, което беше по-назад от мен в г.с. и й правеха хорионбиопсия.

# 3 292
Малък ъпдейт от мен, днес при д-р Чавеева бях на ФМ преглед, където (както се и опасявах) стана ясно, че заради обърнатата матка хорионбиопсия няма как да ми се направи, защото коремно няма почти никаква видимост ехографски.
Ще се видим с нея след 2 седмици и нещо отново за да видим дали има промяна.
Що се отнася до самият преглед, всичко беше наред, визуални маркери за Даун нямаше. Единствено едно пропускане на кръв на сърцето, което обаче само по себе си не би могло да е индикация, възможно е да е, заради ранна седмица, на следващ преглед да го няма и т.н
И така, на този етап няма как да ми се направи инвазивно изследване..

# 3 293
  • Sofia
Явно може и да се наложи амниоцентеза в 16гс.
Дотогава бих посъветвала да направите една фетална ехокардиография в 13 гс при детски кардиолог (например д-р Маринов в Надежда). Той ще огледа добре сърцето - това му е работата.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 16:20 от Brin de muguet

# 3 294

Наясно съм, че шансът за false positive резултат е по-скоро отрицателен, но така или иначе диагнозата трябва да се потвърди.
    И на мен ми мина през ума да направя още един пренатален, но друг вид, но не виждам смисъл, ако е положителен стъпките остават същите, ако е отрицателен, все едно след като вече имаме един положителен.
    Относно повтаряне на теста при положителен резултат от страна на Афродита, нямам представа, със сигурност не са искали пак да ми вземат кръв да повторят, но и там малко бързо се случиха нещата, наложи се да извикам техен представител да ми вземе кръв в болницата и не сме имали предварителни срещи и т.н. До колкото знам искат среща с генетик да направим, но не знам кога и вероятно става въпрос за тестове, които аз съпруга ми да направим.
    Знам, че при почти 30% от случаите на Даун при ФМ не се откриват визуални маркери, но не знаех, че дори да се открият хорионбиопсията пак трябва да се направи за да се позволи аборт.
На прегледа по ФМ онзи ден ми казаха, че е рано за хорионбиопсия, затова и тези две седмици изчакване, ще се свържа с лекуващия ми лекар за да уточня този въпрос. Също на този преглед в 11 +2 за пореден път прегледът беше вагинално, защото съм обезводнена, и защото матката ми е обърната. Онзи ден в ужаса не попитах какво ще рече това, но според вас за хорионбиопсията би ли било от значение?
Лекувам се в Св. София, там лежа в болница вече няколко пъти и за повръщането. Относно д-р Стратиева, която явно е работила там, вече не, може би става въпрос за Виолета Стратиева, която сега работи в Оскар клиник.
Самата хорионбиопсия малко ме притеснява, най-вече факта, че трябва да стоя неподвижна. Какво ще стане, ако точно в този момент имам позив за повръщане.. Вероятно с инфузия на деган преди това или нещо такова и пак няма гаранция, но някак ще трябва да се справя.
Също, не бих имала против да я направя в св. София, но искам да е при специалист с достатъчно опит в това. Ще звънна днес да попитам в 11 +4 дали мога да направя хорионбиопсията при д-р Чавеева и кога най-рано могат да ме вмъкнат в графика и. Има ли и други правили хорионбиопсия при нея.
Повярвайте ми, колкото по-рано има потвърждение или отхвърляне на резултата от пренаталния, толкова по-добре. От месец и половина едвам оцелявам с повръщането, свалила съм над 10 кг и досега само мисълта, че всичко ще завърши добре беше някаква утеха в този ужас, а сега...

Здравейте, в неприятна ситуация сте, искрено разбирам. При нас на преглед се забелязаха отклонения. Беше по време на празниците, пуснахме vision,  но ми казаха 2 седмици до резултата. Бях в 12 с. + 2 дни, нямах нерви да чакам и успех да се видя с Чавеева, която потвърди, че има голяма н. т. И предвид това веднага направи хорионбиопсия.  Не боли изобщо, става за секунди.  Мъжът ми взе пробите и веднага ги занесе в Геника. Резултатите излезнаха за и дни. Вярвам на 100% на хорионбиопсията и на пренатеста. Направих аборт с предизвикано раждане след още три дни. Пренатеста излезе след аборта. Потвърди и той.. Пренатестовете са много надеждни. Дано е чудо и за вас да има добри новини. В случая нямате полезен ход, след като не можете да правите хорионбиопсия.  Дори да е Даун, трябва потвърждение за аборт чрез биопсия в България! Желая Ви наистина да се разминете!

# 3 295
Здравей съжалявам ,че минаваш през това.
Аз имах една бременотт с Даун и затова всяка бременост правя амниоцентеза
Имам две здрави деца вече.
Миналата година бях бременна с третото си дете и със моя лекар решихме пренатален тест
Е на него показа синдром на Едуардс
След това отидох при Стратиева преглеждаме 2 пъти в рамките на месец докато дойде време за амниоцентеза и тя беше сигурна ,че бебето няма никакви външни белези за генетичен проблем
Е след амниоцентезата се потвърди,че бебето е болно и последва аборт в 19 седмица

# 3 296

Здравейте, в неприятна ситуация сте, искрено разбирам. При нас на преглед се забелязаха отклонения. Беше по време на празниците, пуснахме vision,  но ми казаха 2 седмици до резултата. Бях в 12 с. + 2 дни, нямах нерви да чакам и успех да се видя с Чавеева, която потвърди, че има голяма н. т. И предвид това веднага направи хорионбиопсия.  Не боли изобщо, става за секунди.  Мъжът ми взе пробите и веднага ги занесе в Геника. Резултатите излезнаха за и дни. Вярвам на 100% на хорионбиопсията и на пренатеста. Направих аборт с предизвикано раждане след още три дни. Пренатеста излезе след аборта. Потвърди и той.. Пренатестовете са много надеждни. Дано е чудо и за вас да има добри новини. В случая нямате полезен ход, след като не можете да правите хорионбиопсия.  Дори да е Даун, трябва потвърждение за аборт чрез биопсия в България! Желая Ви наистина да се разминете!
Единствено е вариант, за махане до колкото знам е до 12-13 седмица,аборт по желание,след тази седмица е незаконно,може би за това искат да е потвърдено с генетични изследвания,че е по медицински причини!

# 3 297
До 12гс по желание. От там нататък по медицински причини и задължително с разрешение на комисия в болницата. Медицински причини могат да бъдат доказано генетично увреждане, органни увреждания на плода, които не са съвместими с живота и такива които са съвместими, но са изключително тежки. Мисля че не са за всички увреждания се разрешава прекъсване.
Може да се разреши прекъсване и ако живота на майката е застрашен от нейно заболяване, при токсикоза на бременността и др.
За някои директно ти казват, че трябва да се прекъсне, тъй като е опасно и няма смисъл да се продължава бременността.

# 3 298
  • гр.Пловдив
Малък ъпдейт от мен, днес при д-р Чавеева бях на ФМ преглед, където (както се и опасявах) стана ясно, че заради обърнатата матка хорионбиопсия няма как да ми се направи, защото коремно няма почти никаква видимост ехографски.
Ще се видим с нея след 2 седмици и нещо отново за да видим дали има промяна.
Що се отнася до самият преглед, всичко беше наред, визуални маркери за Даун нямаше. Единствено едно пропускане на кръв на сърцето, което обаче само по себе си не би могло да е индикация, възможно е да е, заради ранна седмица, на следващ преглед да го няма и т.н
И така, на този етап няма как да ми се направи инвазивно изследване..

И аз бях с обърната матка,пристъпиха директно към амниоцентеза ..,направете обезателно

# 3 299
Здравейте мами,

С тежест на сърцето се включвам и аз във вашата тема. На първа фетална морфология в 13+0 д-р Чачева в Надежда установи няколко предпоставки за Даун - увеличено NT - 2.9, хипопластична носна кост и най-големия проблем АВСД (атриовентрикуларен септален дефект) на сърцето. Пуснахме пранатален тест Panorama към Nmgenomix и до 27.03.2025 очакваме резултати.

В шока въобще не сетихме да попитаме за различните хипотези и изходи от ситуацията, а и д-р Чачева не беше особено детайлна.

Искахме да разберем какво ни предстои и отидохме на още 3 фетални морфологии при други специалист: д-р Цанкова в св. Пантелеймон (работи основно в Майчин дом), д-р Павлова и д-р Димитрова в Марковс. Всички независимо видяха по-горните параметри с различна степен на колко тежко е АВСД-то.

След като мина шока от високият шанс за Даун, дойде притеснението, какво всъщност ще правим ако пренаталния тест излезе негативен, но проблема със сърцето все пак е на лице.

Разясниха ни, че е добре да направим хорион-биопсия или амниоцентеза, за да сме сигурни, дали проблема със сърцето е причинен от някаква генна мутация или е изолирано само до сърцето.

Днес искахме да направим опит за хорион-биопсия, но понеже матката ми е ретровертна (вместо да „лежи“ напред към корема, матката е наклонена леко назад, към гръбнака.) и плацентата е задно разположена, нямаше как това да се случи.

Та ситуацията е че чакаме да излезе пренаталния тест и евентуално ако излезе негативен ще правим и амниоцентеза и ще се консултираме с детски кардиолог за сериозността на сърдечния проблем.

Втора бременност ми е, от първата имаме здраво и прекрасно момченце на две години.

Стискам палци за късмет и пожелавам кураж на всички мами.

Общи условия

Активация на акаунт