Искам да се намеся в решаването на спора ви. Занимавам се професионално с фотография и дизайн.
За да са ясни нещата и да дам компетентно мнение, ще засегна няколко точки:
1.Сигурни ли сте, че снимките са ви обработвани на калибриран монитор в правилното цветово пространство? (или са снимане на конвейр в JPG.)
Ако не са, не можеш да обвиниш който и да е копист.
2.Не всеки с голям и черен фотоапарат е профисионалист.
3.В 90% от случаите, снимките правени с голям и черен апарат изглеждат добре на монитор но са пълна трагедия на хартия (както ти ги описваш).
Така, че според мен е хубаво да се установи от къде идва проблема преди да се плюе по някого.
Ако с още нещо мога да съм полезен...
Благодаря за отговора! Мониторът, на който ги гледам, е аниматорски, 27". С други думи настроен е именно с оглед на цветове и реална картина. Снимките са прекрасно качество. Дори и на калпав монитор или лаптоп могат да ти извадят очите и да те впечатлят. А за копирането - и снимки с домашен фотоапарат, които са снимани "на конвейр" с ниска резолюция, са ми били вадени с много по-добро хартиено качество. И нали затова тези хора са там - да си настроят цветовете и изображенията за печат, а не просто да пускат web цветовете?
Ще се радвам, ако ми споделите на лично съобщение място с професионалисти, а не ученици (те дори не бяха студенти). Обвиняват ме, че съм платила снимките. Може и да сме слабохарактерни със съпруга ми, но винаги изпълняваме своята част от договора/уговорката - такива са ни принципите. Особено когато са деца, които ще бъдат уволнени и на тяхно място ще бъдат сложени все същите неквалифицирани лица. Шефът ще удържи тези пари от заплатата им без изобщо да се затрогне, дори и бълха няма да го е ухапала - за съжаление това е положението в този сектор в БГ. И не за първи път сме лъгани, както и няма да е за последен. Казвате, че техниката имала значение - уж затова отидохме точно в този Кодак, всички си били пращали поръчките при тях, защото имали не-знам-каква-си машина. Резултат - нулев.