Трудно проговарящи деца - тема 3

• 82 361
  • 742
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Здравейте, момичета. Писах преди няколко страници, благодаря за топлия прием  Hug Надявам, се че нямате нищо против да пиша тук - дъщеря ми говори, но само с членове на семейството (след няколко дни навършва 4 г.) Евентуалната диагноза е елективен мутизъм.
Благодаря,TanyaMG питам те защото не сме от София и искам да съм наясно неразбирам те не поставят ли диагнози. Rolling EyesИ ако ни запишат час с направление ли е там.
Преди няколко дни бяхме за първи път в св. Никола. Бях записала час преди около месец. Когато се обадих, ме питаха какви са притесненията ми - обясних. Казаха ми първия път да не нося нищо. При посещението ни основно говориха с баща й, т.к. преценихме, че не е добре детето да слуша (т.к. вече съзнава, че има проблем). Казаха ни вероятната диагноза (която вече си знаехме), но все пак трябва да я видят за по-дълго време. Не сме плащали за това първо посешение. Утре имаме отново час. Поискаха ни направление номер 7 за хоспитализация, но детето няма да остава там.
Искам да ви питам дали децата ви компенсират неговоренето по някакъв начин? Моята от около месец е започнала да хъска и ръмжи като лъвчето Симба (любим герой). Прави го на повечето хора, особено, ако ги харесва. Лошото е, че и посяга с ръка, понякога доста силно, като обаче всичко е добронамерено и тя се смее. Когато е само със семейството не прави така (бяхме 10 дни на почивка, включително и баба й и дядо й и Симба не се чу). Предполагам е доста странно (а дори и неприятно) това поведение за повечето хора, но от това, което чета, все пак е някакъв начин на контакт и трябва да се насърчава. Хубавото е, че не го прилага към малки деца - с тях е страшно мила и внимателна, дори и да я блъснат не смее да се защити.

# 691
  • София
velinko777, за музикотерапия можеш да ползваш и класическа музика, Моцарт, звуци на море, птички и т.н. Сигурно ефекта няма да е като от тези дискове, но все е нещо. Попаднахна една статия от 2006 г. /излезе ми в първите 10 при търсене на отзиви за Томатис/ - http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=2840790, на мен ми се струва интересно написана. В статията пише за подобрения при аутистично дете, но няколко български деца пробваха и не при всички имаше такъв ефект, при някой ефекта беше минимален.
Ние сме се занимавали с музика, но не от дисковете - виж тук има идеи кои класически произведения, как действат - http://threetoseven.wordpress.com/2009/01/18/music-help/. Аз си бях поставила за цел и по 30-45 мин. на ден слушахме класика като си правехме и други задачи през това време.

bybolina, на първата консултация не поставят диагнози и не дават документ. Процедурата е всички идващи за първи път ги записват за консултация, не е нужен талон или друг документ, а само да убедиш сестрата по телефона, че детето има нужда. Определя ви час за  среща със специалист и той преценява дали да ви назначи обследване. На консултацията също прави няколко игри с детето, разговаряте, както при друг специалист. За обследавнето вече трябва талон и ви се дават епикриза, след обследването. Обследването е в поне 3 срещи 2 с психиатър и една с психолог, всеки гледа и общува с детето по 1 час. Срещите са обикновено през ден, така че трябва да се седи в София поне 1 седмица. Самата епикриза я дават около 20 дни след последното посещение. Ние в предишни години сме имали 2 консултации и са ми дали достатъчно отговори на въпросите и насоки, и не са ни назначавали обследване. Сега преди първи клас направиха обследване за по-добро преценяване на училищната готовност. Може и само консултацията да ви е достатъчна.
Виждам, че и Лекси е обяснила.

Последна редакция: нд, 03 юли 2011, 23:56 от TanyaMG

# 692
Много благодаря TanyaMG споделеното е безценно за мен .

# 693
Здравейте отдавна не съм писала тук гледам че си говорите за музика мойта принцеса много се захласва по едно филмче на Уот Дисни- Мики маус от 1940г. филмчето е направено много добре за фон отзад има симфоничен оркестър и тя наистина много се захласва по това филмче казва се Фантазия потърсете го в нета не е трудно да се намери  Peace

# 694
Оооо, Мики Маус много си го тачи моята дъщеря. Само че новите обучителни серии - страхотни са за деца с проблеми като нашите.  Simple Smile

# 695
 Може ли линк към тези серии- за пръв път чувам за тях  Blush

Благодаря   bouquet

# 696
Ето една от сериите например: http://vbox7.com/play:f1ec2365 Дават ги по Дисни канала от 14.30 мисля, че беше, но и във Вбокс е пълно с тях. Учат децата на формите, цифрите, предлозите и подобни, под формата на историйки с Мики Маус и другите герои покрай него. Също така и на това какво поведение е правилно - да са спортсмени, да са добри и такива. Изобщо, много е хубаво филмчето.

# 697
Да клуба на Мики маус,много поучително и подходящо за трудно проговарящи деца,защото ги стимулира да отговарят,броят и др.

Сега аз да ви попитам,за словесни упражнения за изговаряне на звуците К,Г,Х,приемам всякакви предложения,много трудно ни идва това К,а то присъства в много думи и от там не и се разбира нищо,иначе почти всички др звуци вече е усвоила.Цяло лято няма да можем да посещаваме логопед,та затова ми се иска аз да и помагам с някакви игрички или упражнения специално за тези звуци.Ако някой от вас се е сблъсквал с този проблем,моля да сподели.

# 698
  • София
Сега аз да ви попитам,за словесни упражнения за изговаряне на звуците К,Г,Х,приемам всякакви предложения,много трудно ни идва това К,а то присъства в много думи и от там не и се разбира нищо,иначе почти всички др звуци вече е усвоила.Цяло лято няма да можем да посещаваме логопед,та затова ми се иска аз да и помагам с някакви игрички или упражнения специално за тези звуци.Ако някой от вас се е сблъсквал с този проблем,моля да сподели.
Аз имам абсолютно същия проблем с моя малкия сладур на абсолютно същите звуци. Детето си говори иначе чудесно /всмисъл богат речник, идеални изречения/, но тези звуци правят речта му трудно разбираема.
Например две ТалинТи Тато балеЛинТи...иди го разбери!
К-то при него е Т
Г-то при него е Д
а Х-то е С.
baby80, колко е голямо твоето дете? Моят е на 2 години и почти 10 месеца.

# 699
  • Atlanta
Бях писала преди време, че синът ми който след по-малко от месец става на 3 години и не говори. От 1 година е с двама терапевти и има малък напредък - около 30 думи знае вече /според специалистите тука това е много малък напредък за една година терапия/. Но миналата седмица бяхме на очен лекар, защото имах известни съмнения, които за съжаление се оказаха верни - има много голямо късогледство и на двете очи и според лекарката това е причината да не говори - според нея той не вижда как да ги произнася, не може да чете по устните, не може да вижда добре картинките и предметите за да ги запомни. Бяха му проверявали очите при педиатъра му на 1 год и казаха че е ок и затова не съм го водила досега на очен лекар, а е трябвало. Просто споделям тази информация за майките на по-малки деца особено, че понякога и намаленото зрение е причина за трудното проговаряне.

# 700
Бях писала преди време, че синът ми който след по-малко от месец става на 3 години и не говори. От 1 година е с двама терапевти и има малък напредък - около 30 думи знае вече /според специалистите тука това е много малък напредък за една година терапия/. Но миналата седмица бяхме на очен лекар, защото имах известни съмнения, които за съжаление се оказаха верни - има много голямо късогледство и на двете очи и според лекарката това е причината да не говори - според нея той не вижда как да ги произнася, не може да чете по устните, не може да вижда добре картинките и предметите за да ги запомни. Бяха му проверявали очите при педиатъра му на 1 год и казаха че е ок и затова не съм го водила досега на очен лекар, а е трябвало. Просто споделям тази информация за майките на по-малки деца особено, че понякога и намаленото зрение е причина за трудното проговаряне.

Добре сте направили , че  сте завели детето на очен ,освен на очен лекар при  липса  на реч задължително се проверява и слуха на детето  Peace
В моята практика  се е оказвало ,след преглед че детето   просто не чува , важно е  проблема да бъде открит навреме . Hug  bouquet

# 701
  • Atlanta
Bluevelvet, слухът го проверихме още преди да му оценято степента на неговорене и назначат говорни терапии, такава е стандартната процедура, но никой не ни каза за очите, а и уж ги бяха проверявали при педиатъра.

# 702
  • София
Ирина и Бейби, упражненията ги дадох на майка, за да упражняват с Големия през ваканцията Sad
Ние бяхме малко на море, което може би оказа донякъде плозотворно влияние  на малкия Simple Smile Сдобихме се и с нова думичка Rolling Eyes
Велинко, абсолютно те разбирам - моята заплата отива само поразходи на децата - повечето хора си мислят, че са на частна детска градина дори, а не са

# 703
  • София
За казването на "К" преди години в Темата "Консултация с логопед" пишеха много добри специалисти и на една майка с подобни проблеми и даваха съвети. Може да потърсите в първата тема.

Виждала съм деца около 4-5 годишни и не са им излезли всички звуци, трябва си сериозна работа, защото говора е странен, а и се отразява на училището. Но при тези деца не съм виждала проблеми с осъзнаването,  добре са с разбирането.

Аз да ви споделя малко за логопедката, от която се оплаках преди 10 дни. При нея има едно отдаване на енергия /аз така го наричам/, изглежда като желание да научи децата, хъс, изисквания. А това го срещам много рядко. С нея сме се разбрали през 4-5 занимания и аз да присъствам, за да имам представа. И всъщност тя не използва някакви невиждани  методи или скъпи пособия, но е много дейна, знае много детайли и успява да размърда мозъка на дъщеря ми. Интересно, че детето я приема, естествено предпочита да играе, но не протестира и от ходенето. И правя аналогия с едно друго място, където бяха стреснали дъщеря ми и тя като отиваше на там, започваше да вика "Не, не", влизаше в тоалетната и започваше да изпуска газове. Разбира се и от онова място бях увикана, че съм глезена...

Още не мога да си ставя категорично мнение, но определено съм заинтересувана. Като нещата, от които се оплаках си стоят, но по време на заниманията с детето не пуши /поне за сега/. Не  е подходяща за деца по 5 години. Кабинета й е стандартен с бюро, дъщеря ми седи на голям стол със сложени 3 възглавници на него и аз всеки път й казвам, че не и е удобно. Дълго време търсех логопед за деца преди училище и мисля, че нещо подобно трябва да е работата с тях. Дано да не сбъркам и да подпомогне детето.

Ще ви дам и два примера - първият ми казва, че детото не знае месеците на годината и няма представа за тях. Аз малко се учудвам и реших, че дъщеря ми нещо се е притеснила и не ги е казала. В къщи ми ги казва под ред, знае в кой сезон кой месец е. На следващият път я питам какво точно е видяла при месеците, защото не мога да се сетя. И тя ми показва, че не знае кой месец пред кой е, например казва януари, февруари, март, април и логопедката я пита кой месец е преди март, дъщеря ми не можа да каже и това понятие "преди" нещо и се губи. За 2-3 дни и го наместихме, аз видях, че и при конструиране на неща и се губи. Ей такива някакви детайли не знам важни ли са, но ги оправяме.

И друго инетресно - пита я колко пръсти имаш на ръцете и дъщеря ми бързо отговаря. Пита я "а на краката колко пръсти имаш" и дъщеря ми почва да си събува чорапа, за да ги види. Но тя не и даде да си го събие, а я накара да помисли и дали уцели, но от зор каза 10. Аз обяснявам, че не сме и обръщали внимание на краката, а логопедката каза, че никой родител не обръща внимание, децата сами се сещат. На мен малко ми олекна, защото все си мислех, че не съм и показа всичко. Simple Smile

И още нещо на едно от първите занимание каза ,че дъщеря ми е типично дете "индиго". Аз хич не вярвам в тази класификация на децата. По скоро каквото и да правим все ще остане нещо по-различно при някои от тях.

Е колко дълги посотве написах, като за цяла седмица Simple Smile

# 704
  • София
Таня, къде и е кабинета на тази логопедка?
Като бяхме на море Бате си хареса едно 6-месечно бебенце. Като започна да му разказва Житената питка и Дядо вади ряпа едно към едно от компютърната игра направо паднах...До сега не го бях чувала да декламира толкова голям текст Hug
Той сега пък има проблем с възприятието на някои понятия - сладоледът трябва да се сложи в хладилника да се стопли, дупката, която копаел била висока...

Общи условия

Активация на акаунт