Забременяване след мъртво раждане

• 257 418
  • 1 649
  •   1
Отговори
# 1 545
Здравейте! Събрах смелост да споделя и аз своята история. На 28 октомври (40г.с.) влязох за прием в болницата.Имах леки контракции, но нищо повече.Все се надявах да родя по-рано,обаче не се случи и наблюдаващият ме гинеколог ми каза че ако до 40 седмица не тръгне раждане, направо да отивам към болницата, за да може поне да ме наблюдават.И така..станах сутринта, изкъпах се,мъжът ми качи багажа в колата и тръгнахме за болницата. Бях малко нервна,но кой не е преди такова събитие..По пътя осъзнах, че май не усещам бебчо,но мъжът ми ме успокои и ми каза че най-вероятно  си пази силите за раждането. Тогава дори не си и помислих, че нещо лошо може да се случи. Вече в чакалнята ,излиза доктора ,взима ми документите и ме приканва да влезна в кабинета. Първо ме провериха за разкритие(1см.) и след това ме прегледаха на видеозон. Попитах как е бебчо,но отговор не получих. Сърцето ми щеше да изкочи, но си казвах ,че на този етап е невъзможно нещо лошо да се случи. Колко много съм грешала..Оттам ме заведоха да преслушат тоновете ..Ами нищо. Въртя ме на едната страна,после на другата.В очите ми вече имаше сълзи, но аз все още продължавах да си мисля че всичко е наред. Мислех си как жената която преслушва тоновете е някоя некадърна и всъщност няма никакъв проблем.Щеше ми се да беше така ..Идва друг доктор и ме води да ме гледат отново на видеозон. Излиза и се връща с още двама..Всички гледат пребледнели. Питат ме усетила ли съм нещо странно напоследък. Но такова нещо нямаше.До последно всичко беше наред, аз се чувствах добре, бебчо беше добре.Нищо нередно което да събуди подозрение .Казах им че до предишната вечер си шаваше както обикновено и чак тази сутрин спрях да усещам движения. На този етап вече не издържам.Питам какво се случва, а те ми отговарят,че бебето ми няма тонове.След това дори не помня какво се случваше.Изведъж пак бях в приемния кабинет,мъжът ми се държеше за ръката, доктора ми задаваше въпроси, а аз просто не спирах да плача. Бебчо е мъртав. Обясниха ми как на някои жени се случва, точно като при мен, точно на ''финала'',без причина, на напълно здраво до сега дете..Не можех да го проумея, все още не мога.
 Родих на 28 октомври малко преди обед.Винаги си представях раждането като страшно,но нищо не можа да ме подготви за това което преживях. Психически и физически бях изцедена до такава степен ,че нямах сили да напъвам. Накрая родих вече мъртвото си бебенце.До последно се молех да проплаче, да се окаже че всичко е било в главата ми и всъщност всичко е наред. Но този момент не дойде. Дори не го видях. Нямах сили да го напрявя. Реших да го помня такова каквото беше в представите ми.
 Върнах се вкъщи без него .Къщата се чувсташе толкова странна,празна..Плаках с дни, за две седмици бях станала развалина.Не исках да говоря с нигоко,не исках да правя нищо - просто лехах и превъртах този кошмарен ден в главата си. С мъжът ми започнахме да посещаваме психолог и за известно време се чувствах някак си..добре?Опитах се да си обесня, че може би така е било по-добре, може би е имало причина Бог да го прибере при себе си..Знам ли.. На моменти се чудех къде съм сбъркала,в какво се провалих ,че се стигна дотук.
Всеки ти казва просто да не мислиш за станалото и да го загърбиш, но как да стане когато миналото постоянно се връща, винаги има нещо или някой който ти припомня за станалото.
 Денят в който се обядиха ,че аутопсията е готова, целия напредък който имах в опитите си да се възстановя психически се срина. Просто инцидент...Това ми казаха в болницата. Получил се е съсирек в пъпната връв,оттам нататък историята е ясна.Не е можело да се придвиди и предотвати.Пак се започна с обясненията как на много жени се случвало, как до края всичко е било наред и изведнъж БАМ...
 Инцидент ме остави без дете...
След този момент всячески се опитвах да не мисля за това иначе щях да  завърша в някоя лудница.
 Не помага факта ,че където и да отида все виждам някой познат който толкова се радва са види,че вече съм родила, само за да им кажа ,че бебе няма ,и да се опитам да преглътна буцата която засяда в гърлото ми. Всеки път след такава случки се чувствам смазана.Дори с огромната подкрепа която получавам от мъжът ми, не мога да се стегна.
 А моя много близка до сега приятелка ,която роди 2 месеца преди мен ,не пропуска да изтъкне факта ,че аз дете нямам..Дори не мога да си обясня как е възможно да има и такива хора. Опитвах се да не обръщам много внимание, мислех си,че го прави..знам ли,несъзнателно. Обаче малко преди празниците се похвали ,че ще ходят на семейна фотосесия с бебока. Аз се зарадвах, разбира се, но в следващия момент това което тя каза ме остави с отворена уста-"И ти може да отидеш на такава фотосесия  с мъжът ти,то не пречи че нямаш дете"...Просто станах и си тръгнах,не можех да я погледна вече. Може би преувеличавам, станала съм много чувствителна явно..
 Сега осъзнах че е време да се откъсна от всичко негативно и да работя над себе си,да преодолея всичко това и раната в душата ми да заздравее. И се надявам някой ден отново да реша да пробвам и този път края да е щастлив и вместо сама,да се върна вкъщи с нов член на семейството.
 Искрено съчувствам на всички в такова положение и се надявам някой ден да успеем да преодолеем тази болка която не иска да пусне сърцата ни. Пожелавам си всички да посрещнем Новата година с надежда за хубави новини,хубави моменти и само усмивки.

Извинявам се за дългия пост, дано не е странно.

Кураж!!! Друго не мога да кажа за съжаление ..

# 1 546
Знам, че няма дума, която да успокои душата ти, само ще кажа, че съжалявам с цялото си сърце за това, което си преживяла Cry
Аз загубих моето бебенце на 13.10 в 30г.с. Това е най-страшното нещо,което ми се е случвало и което ме разби на хиляди парчета. Не знам какво да те посъветвам, защото и аз все още се лутам и съм в търсене на отговори. Аз лично съм се откъснала от всички, не се виждам с никой, не празнувах и празниците. Така се чувствам и не мога да се насиля да "живея". Имам нужда да си го изстрадам и нямам силата да се боря. Според мен всеки по различен начин се справя с тази всепоглъщаща болка. Ако имаш силите излизай с близки, разнообразявай се. Казват, че с времето болката се затъпява. Аз чакам, искам да проспя това време и да дойде ден, в който душата ми не гори така силно...Все още чакам хистологията, за да разбера какво се случи и да си направя нужните изследвания. НО от това, което прочетох до сега, този тромб в пъпната връв при теб ми звучи като тромбофилия. Моят съвет е да разучиш какво може да е довело до такъв съсирек и да търсиш причината, за да си направиш нужните изследвания. Какво значи инцидент?! Какви са тези лекари, които говорят едно и също на всички?! Винаги има причина и трябва да се намери. Важно ще е за една нова бременност...
Прегръщам те, мило момиче...и плача с теб....
Това е жестока болка...
Здравейте! Събрах смелост да споделя и аз своята история. На 28 октомври (40г.с.) влязох за прием в болницата.Имах леки контракции, но нищо повече.Все се надявах да родя по-рано,обаче не се случи и наблюдаващият ме гинеколог ми каза че ако до 40 седмица не тръгне раждане, направо да отивам към болницата, за да може поне да ме наблюдават.И така..станах сутринта, изкъпах се,мъжът ми качи багажа в колата и тръгнахме за болницата. Бях малко нервна,но кой не е преди такова събитие..По пътя осъзнах, че май не усещам бебчо,но мъжът ми ме успокои и ми каза че най-вероятно  си пази силите за раждането. Тогава дори не си и помислих, че нещо лошо може да се случи. Вече в чакалнята ,излиза доктора ,взима ми документите и ме приканва да влезна в кабинета. Първо ме провериха за разкритие(1см.) и след това ме прегледаха на видеозон. Попитах как е бебчо,но отговор не получих. Сърцето ми щеше да изкочи, но си казвах ,че на този етап е невъзможно нещо лошо да се случи. Колко много съм грешала..Оттам ме заведоха да преслушат тоновете ..Ами нищо. Въртя ме на едната страна,после на другата.В очите ми вече имаше сълзи, но аз все още продължавах да си мисля че всичко е наред. Мислех си как жената която преслушва тоновете е някоя некадърна и всъщност няма никакъв проблем.Щеше ми се да беше така ..Идва друг доктор и ме води да ме гледат отново на видеозон. Излиза и се връща с още двама..Всички гледат пребледнели. Питат ме усетила ли съм нещо странно напоследък. Но такова нещо нямаше.До последно всичко беше наред, аз се чувствах добре, бебчо беше добре.Нищо нередно което да събуди подозрение .Казах им че до предишната вечер си шаваше както обикновено и чак тази сутрин спрях да усещам движения. На този етап вече не издържам.Питам какво се случва, а те ми отговарят,че бебето ми няма тонове.След това дори не помня какво се случваше.Изведъж пак бях в приемния кабинет,мъжът ми се държеше за ръката, доктора ми задаваше въпроси, а аз просто не спирах да плача. Бебчо е мъртав. Обясниха ми как на някои жени се случва, точно като при мен, точно на ''финала'',без причина, на напълно здраво до сега дете..Не можех да го проумея, все още не мога.
 Родих на 28 октомври малко преди обед.Винаги си представях раждането като страшно,но нищо не можа да ме подготви за това което преживях. Психически и физически бях изцедена до такава степен ,че нямах сили да напъвам. Накрая родих вече мъртвото си бебенце.До последно се молех да проплаче, да се окаже че всичко е било в главата ми и всъщност всичко е наред. Но този момент не дойде. Дори не го видях. Нямах сили да го напрявя. Реших да го помня такова каквото беше в представите ми.
 Върнах се вкъщи без него .Къщата се чувсташе толкова странна,празна..Плаках с дни, за две седмици бях станала развалина.Не исках да говоря с нигоко,не исках да правя нищо - просто лехах и превъртах този кошмарен ден в главата си. С мъжът ми започнахме да посещаваме психолог и за известно време се чувствах някак си..добре?Опитах се да си обесня, че може би така е било по-добре, може би е имало причина Бог да го прибере при себе си..Знам ли.. На моменти се чудех къде съм сбъркала,в какво се провалих ,че се стигна дотук.
Всеки ти казва просто да не мислиш за станалото и да го загърбиш, но как да стане когато миналото постоянно се връща, винаги има нещо или някой който ти припомня за станалото.
 Денят в който се обядиха ,че аутопсията е готова, целия напредък който имах в опитите си да се възстановя психически се срина. Просто инцидент...Това ми казаха в болницата. Получил се е съсирек в пъпната връв,оттам нататък историята е ясна.Не е можело да се придвиди и предотвати.Пак се започна с обясненията как на много жени се случвало, как до края всичко е било наред и изведнъж БАМ...
След този момент всячески се опитвах да не мисля за това иначе щях да  завърша в някоя лудница.
 Не помага факта ,че където и да отида все виждам някой познат който толкова се радва са види,че вече съм родила, само за да им кажа ,че бебе няма ,и да се опитам да преглътна буцата която засяда в гърлото ми. Всеки път след такава случки се чувствам смазана.Дори с огромната подкрепа която получавам от мъжът ми, не мога да се стегна.
 А моя много близка до сега приятелка ,която роди 2 месеца преди мен ,не пропуска да изтъкне факта ,че аз дете нямам..Дори не мога да си обясня как е възможно да има и такива хора. Опитвах се да не обръщам много внимание, мислех си,че го прави..знам ли,несъзнателно. Обаче малко преди празниците се похвали ,че ще ходят на семейна фотосесия с бебока. Аз се зарадвах, разбира се, но в следващия момент това което тя каза ме остави с отворена уста-"И ти може да отидеш на такава фотосесия  с мъжът ти,то не пречи че нямаш дете"...Просто станах и си тръгнах,не можех да я погледна вече. Може би преувеличавам, станала съм много чувствителна явно..
 Сега осъзнах че е време да се откъсна от всичко негативно и да работя над себе си,да преодолея всичко това и раната в душата ми да заздравее. И се надявам някой ден отново да реша да пробвам и този път края да е щастлив и вместо сама,да се върна вкъщи с нов член на семейството.
 Искрено съчувствам на всички в такова положение и се надявам някой ден да успеем да преодолеем тази болка която не иска да пусне сърцата ни. Пожелавам си всички да посрещнем Новата година с надежда за хубави новини,хубави моменти и само усмивки.

# 1 547
И на мен не ми харесва как нещо подобно се приема като просто инцидент. Имам чувството, че съм загубила доверие във всички лекари . Аз също попитах дали не се дължи на тромбофилия, но те ми казаха че е малко възможно, защото съм щяла да имам по-трудно възстановяване от раждането. Ако съм имала тромбофилия най-малкото съм щяла да получа кръвоизлив след раждането, а аз се възтанових много бързо. .Не знам как да действам отсега нататък. От самото начало съм на частно при така да се каже лекари ,които всички хвалят. Издала съм куп пари за прегледи и изследвания само и само да мога да спя спокойна и накрая пак нещо се обърка..Имах много спокойна бременност, не мога да кажа че съм имала някакви проблеми, но като се има в предвид, че ми беше първа исках всичко да е перфектно. Имало е месеци в които съм ходила на преглед 3 пъти, просто за да съм спокойна. И винаги ми се казваше как всичко е наред, бебчо се развива нормално,даже отлично. Точно накрая когато си казах, че прекалено много се притеснявам и трябва да се отпусна ,всичко се обърка.
В бъдеще мисля да сменя лекаря и да говоря с друг относно случилото се и да направя всичко нужно нещата да не се развият така втори път.

# 1 548
Аз също се следях на частно в голяма болница, при много хвален лекар, за който чаках по 2 часа за преглед. Имах огромно доверие в лекарката, мислех, че съм на най-доброто място. Отделно се следях и по здравна каса и пак всичко се обърка. Но аз отговор от следящата ме и израждаща в частната болница не получавам, а мен това не ми дава мира. Това не се отхвърля с лека ръка, че просто така се случва понякога. Това е загубен цял един живот! Аз отидох след това при друг лекар. Той ми назначи изследвания за тромбофилия, като се успокоя ще направим и ендометриална биопсия и други изследвания, понеже аз имах проблем и със забременяването. Много се надявам нещичко да излезе от изследването на плацентата или пъпната връв, някаква насока, за да направя каквито изследвания са нужни. При теб какво ти обясняват за този съсирек? От какво се е получил, щом не е тромбофилия? В един здрав организъм получават ли се просто ей така тромби?
Дано се включат и други майки с предложения за изследвания и какви са били причините при тях.
И на мен не ми харесва как нещо подобно се приема като просто инцидент. Имам чувството, че съм загубила доверие във всички лекари . Аз също попитах дали не се дължи на тромбофилия, но те ми казаха че е малко възможно, защото съм щяла да имам по-трудно възстановяване от раждането. Ако съм имала тромбофилия най-малкото съм щяла да получа кръвоизлив след раждането, а аз се възтанових много бързо. .Не знам как да действам отсега нататък. От самото начало съм на частно при така да се каже лекари ,които всички хвалят. Издала съм куп пари за прегледи и изследвания само и само да мога да спя спокойна и накрая пак нещо се обърка..Имах много спокойна бременност, не мога да кажа че съм имала някакви проблеми, но като се има в предвид, че ми беше първа исках всичко да е перфектно. Имало е месеци в които съм ходила на преглед 3 пъти, просто за да съм спокойна. И винаги ми се казваше как всичко е наред, бебчо се развива нормално,даже отлично. Точно накрая когато си казах, че прекалено много се притеснявам и трябва да се отпусна ,всичко се обърка.
В бъдеще мисля да сменя лекаря и да говоря с друг относно случилото се и да направя всичко нужно нещата да не се развият така втори път.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 11:44 от Madness88

# 1 549
  • Благоевград
silvi, искрено съжалявам за загубата ви! Прегръщам те!
Като прочета ново мнение, направо ми се свива сърцето. Жалко е, че се случват такива трагедии. За мен също това не е инцидент, а със сигурност има причина. Когато я откриеш, тогава ще получиш поне малко покой в душата си.
Поздравявам те, че сте се обърнали към психолог. Дано е вашият човек, защото аз попаднах на една жена, която ми наговори такива глупости, че не успях да спя седмица от нерви. Каза ми, че понякога майката сама убива бебето в утробата заради ревност или нещо подобно, не помня вече. Слава Богу, няколко месеца по-късно попаднах на страхотен терапевт, с когото работят вече 5 години и се чувствам добре. За съжаление октомври претърпях още една загуба, но път на кухо яйце. 5 години чакам тази бременност и пак загуба. Поне този път нямаше ембрион и някак по-леко се преживява.
След първата ми загуба имах огромно чувство за вина, изпаднах в мното тежка депресия. Жени във форума ми препоръчаха доктор Сигридов и той откри причината, поради която бебето ми си отиде. Било е още в самото начало с много малка обиколка на главата, на първия БХС, след това е наваксало, но е щяло да има сериозни последствия като ДЦП и други проблеми. Имунната система е направила нужното, защото това се случи 2 месеца след като спрях лекарствата от инвитрото за задържане.
Има причина, търси я. Така ще имаш шанс следващата бременност да е успешна.
Между другото, аз съм много против да се чака до 40 седмица. По-добре седмица-две бебето да се извади по-рано. Чела съм коментари на много жени, на които са им казвали до термин и накрая са със същата съдба като твоята. Познавам жена, която забременя с близнаци. Бяха й казали, че едното бебе върви по-малко от другото. Единият лекар й беше казал, че по-добре да се извадят по-рано, обаче другият, шеф на отделението и титулярният следящ беше казал, че това са глупости, нищо му няма да бебето и да си роди на термин. Явно тези двама лекари са били в конфликт, нищо че работят в една болница. Да, роди точно в 40 седмица, но едното дете е със сериозни умствени и двигателни проблеми, както беше казал първия лекар. Детето е на 2.5 години и още не може да ходи, да говори, да седи стабилно. Мъка за детето, мъка и за родителите.
Търси причината. Болката няма да я забравиш. Помни се докато си жива. Свиква се с нея. Свиква се с липсата на детето, но продължава да боли.
Желая ти много сили, за да можеш да продължиш напред с борбата!

# 1 550
silvi.h, съжалявам много...съболезнования и прегръдки! На мен работата с психолог много ми помогна и продължавам да се срещам с психолог 3 години по-късно, като все още имаме срещи посветени на емоциите ми свързани със загубата. Надявам се и на теб да ти помогне.

По принцип по време на бременност вероятността от образуване на тромб е по-висока при всяка една жена. Когато има мутации свързани с тромбофилия се получава кумулативен ефект и риска за тромбози се увеличава, затова и при тези жени се включват често кръворазреждащи профилактично.
Но аз съм на мнение, че при всяка една жена кръвотока трябва да се следи с доплер заедно с коагулация, проследена с кръвни изследвания, точно защото при всяка бременна (независимо дали има тромбофилия или не) може да се получи тромб. Но въпреки всичко, понякога наистина нещата не могат да бъдат предотвратени... все пак задължително си пусни изследвания на тромбофилия silvi

Аз не веднъж съм писала за моята загуба, но  накратко- загубих единия от близнаците си по време на планово секцио в 36+5. Преди да вляза в операционна и двете бебета бяха с нормални тонове, а после нито едно от бебетата не изплака. Едното изплака след аспирация (при него имаше някаква инфекция при раждането, но щастие днес е един див 3-годишен младеж), а другото ми бебе беше обявено за мъртвородено след час и половина опити за реанимация. След оглед на плацента, пъпна връв и резултати от аутопсията причината беше "хипоксия, довела до интраутерина асфиксия, в резултат от затягане на истински възел на пъпната връв". И за съжаление има много такива случаи. Когато няма виновни. Няма причина, която да е била предвидима и предотвратима. И да - голям процент от мъртвите раждания се случват след 38г.с. Винаги ще помня думите на единия лекар, който мина на визитация докато бях още в реанимация- "когато бременността е напреднала понякога бебета притискат пъпната връв с движенията си, а 2-3 мин без кислород са фатални. И когато се родят няма видима причина за загубата - плацента ок, няма възли, здраво бебе и често причина е такава...задушават се." Гадно е, несправедливо е, жестоко е направо.

Нормално е да искаме да знаем причината, да не се повтаря, да има обяснение на това толкова ужасно преживяване. Но го пиша всичко това с призива "не тръгвайте на лов за вещици". Съгласна съм, че когато има лекарска грешка е редно да се търси отговорност. Но често нещата се свеждат до това, че лекарите не са богове. Мъжът ми избра да вярва, че лекарите са виновни, просто защото те носят отговорност за бебета и майката. Аз обвинявах себе си. Но към неговата скръб имаше и голяма доза гняв, че някой не е опазил детето му. И двамата страдахме по различен начин, докато не почнахме да приемаме, че наистина беше малшанс, макар всеки път като го чуех в първата година след раждането исках да изкрещя,  че това не е успокоение. Винаги ще ги има мислите "само ако беше станало еди-си-какво" и е напълно нормално те да са повече първите месеци. Но си позволете с времето да им отговаряте с "дори и да се беше случило, пак няма гаранция, че изхода щеше да е друг".

Прегръдки на всички!

# 1 551
Съгласна съм, че понякога няма причина и се случва усукване на пъпната връв или възел и нищо не може да се направи. Като цяло мисля, че ако трябваше, така щяха да се наредят нещата, че всичко щеше да е с добър завършек. Просто при мен имаше някои индикации, които смятам, че имат по-дълбока причина и ще я търся, за да може каквото зависи от мен и моя организъм да се погрижа това да не се повтори. Относно психологът - с какво точно би могъл да помогне? Да се опиташ да продължиш напред? Или как да се справиш с тази травма и болка? Понеже и аз говорих с 1 психоложка в болницата и тя ми наговори глупости и ме разстрои, че бебетата понякога сами си отиват и други неща. А на много от вас са помогнали и аз усещам, че имам нужда от помощ как да преодолея това нещо и да продължа напред. Не приемам това, което се случи, не го възприемам, че ми се случи нещо толкова жестоко. Имам чувство за вина, че ако продължа все едно го изоставям, отдалечавам се от него...не знам как да обясня. Като си стоя в болката го чувствам по-близо до мен и не искам да го изоставя...
silvi.h, съжалявам много...съболезнования и прегръдки! На мен работата с психолог много ми помогна и продължавам да се срещам с психолог 3 години по-късно, като все още имаме срещи посветени на емоциите ми свързани със загубата. Надявам се и на теб да ти помогне.

По принцип по време на бременност вероятността от образуване на тромб е по-висока при всяка една жена. Когато има мутации свързани с тромбофилия се получава кумулативен ефект и риска за тромбози се увеличава, затова и при тези жени се включват често кръворазреждащи профилактично.
Но аз съм на мнение, че при всяка една жена кръвотока трябва да се следи с доплер заедно с коагулация, проследена с кръвни изследвания, точно защото при всяка бременна (независимо дали има тромбофилия или не) може да се получи тромб. Но въпреки всичко, понякога наистина нещата не могат да бъдат предотвратени... все пак задължително си пусни изследвания на тромбофилия silvi

Аз не веднъж съм писала за моята загуба, но  накратко- загубих единия от близнаците си по време на планово секцио в 36+5. Преди да вляза в операционна и двете бебета бяха с нормални тонове, а после нито едно от бебетата не изплака. Едното изплака след аспирация (при него имаше някаква инфекция при раждането, но щастие днес е един див 3-годишен младеж), а другото ми бебе беше обявено за мъртвородено след час и половина опити за реанимация. След оглед на плацента, пъпна връв и резултати от аутопсията причината беше "хипоксия, довела до интраутерина асфиксия, в резултат от затягане на истински възел на пъпната връв". И за съжаление има много такива случаи. Когато няма виновни. Няма причина, която да е била предвидима и предотвратима. И да - голям процент от мъртвите раждания се случват след 38г.с. Винаги ще помня думите на единия лекар, който мина на визитация докато бях още в реанимация- "когато бременността е напреднала понякога бебета притискат пъпната връв с движенията си, а 2-3 мин без кислород са фатални. И когато се родят няма видима причина за загубата - плацента ок, няма възли, здраво бебе и често причина е такава...задушават се." Гадно е, несправедливо е, жестоко е направо.

Нормално е да искаме да знаем причината, да не се повтаря, да има обяснение на това толкова ужасно преживяване. Но го пиша всичко това с призива "не тръгвайте на лов за вещици". Съгласна съм, че когато има лекарска грешка е редно да се търси отговорност. Но често нещата се свеждат до това, че лекарите не са богове. Мъжът ми избра да вярва, че лекарите са виновни, просто защото те носят отговорност за бебета и майката. Аз обвинявах себе си. Но към неговата скръб имаше и голяма доза гняв, че някой не е опазил детето му. И двамата страдахме по различен начин, докато не почнахме да приемаме, че наистина беше малшанс, макар всеки път като го чуех в първата година след раждането исках да изкрещя,  че това не е успокоение. Винаги ще ги има мислите "само ако беше станало еди-си-какво" и е напълно нормално те да са повече първите месеци. Но си позволете с времето да им отговаряте с "дори и да се беше случило, пак няма гаранция, че изхода щеше да е друг".

Прегръдки на всички!

# 1 552
  • Благоевград
Работата с психолог е дълъг процес. В началото като започнах работа с моя, спях по 2 часа след всяка консултация. Беше много изтощаващо и едновременно всичко преживяно излизаше извън мен и ми ставаше по-леко. Горе-долу половин година  продължи така. Към днешна дата от тогава имам 2 неуспешни процедури и едно кухо яйце. Искам да ви кажа, че преминах през тях значително по-леко чисто психически. Отделно, и в личен план животът ми премина през промяна, постигнах много  лични успехи, сбъднах много мои мечти. Към днешна дата дете още нямам, но честно да ви кажа, има неща в живота ми, които да ме карат да се усмихвам и да искам да продължа да се боря и развивам. От началото на годината съпругът ми иска да подадем документи за осиновяване, аз проучвам вече 2 години този въпрос, но още не го усещам и засега спирам нещата. Не съм готова за такава крачка. Имам подкрепата, от която се нуждая, затова продължавам с борбата.
Аз смених 2 психолога, докато намеря своя. Търсете човек, с когото ще се чувствате спокойни.
В клиниката на доктор Калчев има психолог, който се занимава с такива жени и има група за подкрепа. Говорила съм с нея, много е приятна и мисля, че си разбира от работата.

# 1 553
Дълго време се чувствах по същия начин, madness. Мислех, че ако не живея нон-стоп в болката се отдалечавам от детето си и точно го виждах като предателство. Отне година да почна да изпитвам радост в ежедневието си без вина и да започна да канализирам болката си по друг начин. Отне още 2 години да приема, че детето ми може да е част от живота ми и без мисълта за него да предизвиква винаги сълзи. Имам своите ритуали, включвам го в "семейните" традиции. Но ако преди плачех винаги, когато паля 'неговата' свещ, сега успявам да я запаля и да му кажа примерно 'Весела Коледа' с усмивка. Понякога обаче още плача с часове. Има дни, когато ме боли много. Но вече има и дни, в които се сещам без болка и без да се обвинявам за това.

Но наистина - отне ми 3 години и мноооого разговори, за да стигна до тук. С психолога ми сме минавали през въпросите "защо мислиш,  че се предполага да си 'продължила напред' след няколко месеца", "мислиш ли, че ако не изпитваш огромна болка не обичаш детето си", "смяташ ли, че е възможно да го забравиш". И малко по малко сама намерих отговорите на тези и много други въпроси. И приех, че скръбта не е линейна, но и че има други начини да изразя любовта си към детето ми, което не е физически с мен освен скръбта.

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 15:46 от 2402

# 1 554
Silvi, съжалявам много за загубата ви. Това, през което преминавате е ужасно и немислимо. За съжаление ние тук те разбираме. Назад в темата ще прочетеш много истории, на мен ми помогна да осъзная, че не съм сама. Дори без да пиша, групата ми помогна, защото виждах процеса и че след време жените намират начин да продължат да живеят.
След нашата загуба аз ограничих много контактите с хора, защото никой не може да те разбере ако не го е изпитал. След време почнах да ги разбирам - за тях това бебе не е било реално, не са го виждали, чувствали,.обичали. Просто не разбират и тъпите коментари са плод на опитите им да утешат, но не знаят как. Така че по-добре без тях. От теб зависи кой ще допускаш до себе си.
Аз имах нужда да говора, да споделя какво изпитвам. Но малко хора имат смелостта да слушат. Обикновенно говорих с мъжа ми, който пък не искаше да говори.
И твоята и на madness загубата е скоро. Позволете си да страдате, да скърбите. Да потънете в болката и мъката. Но това трябва да е За да успеете да изплувате, да излезете от нея. Затова са полезни срещите с психолог, да има с кого да поговориш, да валидираш чувствата които изпитваш и да потърсиш път напред.  Аз се срещах с Елена Кръстева, тя има опит със загуби на деца.
Относно болката, тя не намалява, не изчезва, просто се научава да живееш с нея, тя е любовта ти към загубеното дете. Просто с времето капацитетът ти на любов пораства и ти пак обичаш и се радваш, заедно с болката която носиш. Но трябва време...
Всичко което изпитвате е нормално и всеки намира различен начин да продължи. Опитайте се Всеки ден на намирате нещо малко хубаво в живота - било снега, любовта на котка/куче, хубава песен. Всеки човек носи своя кръст, това е нашият. След като ние загубихме нашето бебе открих че това е съдбата и на много известни и богати хора, и те не са пощадени
 Вие никога няма да се отдалечите от детето си, защото го носите във вас, то е част от вас. Като почувствате радост, дори за секунда, позволете си да се зарадвате, да се усмихнете.
Защо и как се случва, при всеки е различно. И всеки носи яд, гняв и вина в себе си. При мен излезе тромбофилия, задължително се тествайте.
Аз също ходих при Сигридов, и на мен ми обясни разни неща, не знам доколко са верни, успокои ме в първия момент, после ме напрегна с 1000 изследвания и процедури и спрях да го посещавам. Със сигурност, при следваща бременност ще ви  следят много внимателно. Просто дори.и лекарите не очакват такъв обрат.
Който се интересува мога да пратя на лични какви изследвания пусках за над 2000 лв. Не че те ми дадоха 100%  отговор, но сехуспокоявах като правех нещо.
Пожелавам ви на всички една по-щастлива 2025 година, нека тя сбъдне мечтите. Прегръдки и кураж!

# 1 555
  • Sofia
Silvi, много съжалявам за загубата ви!

Моята загуба беше много рано, едва в 9 гс., и пак ми беше трудно да премина през това. Отне ми месеци, за да се събера отново.

Но майка ми е преживяла нещо подобно като при вас. Разликата е, че е родила живо детенце, но то е не е могло да се храни добре вътреутробно, било е слабичко и после след раждането заради проблеми с кръвта то оцелява само около седмица. Майка ми се прибира сама от родилния дом. Било е голяма мъка вкъщи. Сестра ми се е родила преди мен и аз не съм присъствала. Но въпреки това, цял живот усещам нейната липса и се питам защо го допуснаха!
Месец след раждането майка ми забременява с мен без дори да разбере... А после, след като съм се родила, я е било страх да ме докосва и къпе. Аз също съм се родила много мъничка (около 2кг и половина) и тя е мислила, че и аз няма да оцелея. Добре че е била баба ми да поеме щафетата, докато майка ми се съвземе.

Тези травми отнемат време докато заздравеят.

След много години (чак след моята загуба в 9 гс, която беше за мен трета бременност) си направих изследвания за тромбофилия, защото търсих причината.
Оказа се че и аз и майка ми сме с високорискова тромбофилия (+ разни други мутации). И двете дори не сме подозирали за това. И двете бяхме имали по две раждания (тя - две естествени, аз - две секцио). И при двете възстановяването е било бързо и без усложнения, без кръвоизливи.
И най-вероятно сестра ми си е отишла именно заради неконтролирираната тромбофилия. А бременността на майка ми с мен е била успешна, защото вторият път са решили да сменят лекаря с по-компетентен и той е сложил майка ми на терапия за високо кръвно (което от своя страна действа благоприятно и за тромбофилията).

Тромбофилията няма никакви признаци, докато не се прояви - тоест, докато не получиш тромб.

И на мен не ми харесва как нещо подобно се приема като просто инцидент. Имам чувството, че съм загубила доверие във всички лекари . Аз също попитах дали не се дължи на тромбофилия, но те ми казаха че е малко възможно, защото съм щяла да имам по-трудно възстановяване от раждането. Ако съм имала тромбофилия най-малкото съм щяла да получа кръвоизлив след раждането, а аз се възтанових много бързо.
Няма такова нещо! Не знам какви са тия лекари! Какви кръвоизливи при тромбофилия! Тромбофилията е проблем с повишено кръвосъсирване, а не обратното....
И тромбофилията изобщо не е предпоставка за по-трудно възстановяване след раждането. Пфу! Побеснях! При доказана тромбофилия трябва да се поставят ежедневни инжекции с антикоагуланти по време на бременността (най-вече в третото тримесечие) и около 2 до 6 седмици след раждането. Но това не е никакъв фактор за по-трудно възстановяване.
А в третото тримесечие се засилва рискът от образуване на тромби, защото организмът се подготвя за предстоящото раждане и целта на повишеното кръвосъсирване е да предотврати кръвоизлив. Този естествен защитен механизъм се засилва многократно при наличие на тромбофилия. Именно затова бременните с тромбофилия си бият инжекции с антикоагуланти и следят изкъсо кръвосъсирване и кръвоток - по този начин нещата са контролирани.

За мен изследването за тромбофилия трябва да е задължително за всички бременни, именно за да се предотвратяват подобни "инциденти" доколкото е възможно.

Сега си дай време да се сбогуваш с детенцето. Можеш да си избереш ден в който да го почиташ и да си спомняш за него. Дай му име, ако не сте. Това помага да запазиш един вид връзката и да му отдадеш почит като на пълноценна личност.
Но след време погледни напред с надежда към нова бременност. Направи си всички изследвания, които сметнеш, че са нужни, за да минимизираш риска, това да се повтори. Не чакай на лекарите, бъди проактивна. Мен това ме крепеше.
Прегръдки!

Последна редакция: сб, 28 дек 2024, 20:03 от Brin de muguet

# 1 556
Здравейте, включвам се и аз да изразя подкрепа за silvi.h
Всички тук знаем какво е чувството за съжаление. Просто сега е още много прясно, не че след време няма да е, но ще е по - различно.
Аз в началото се държах заради баща ми. Няма да забравя погледът му в болницата, когато ги пуснаха при мен. Изглеждаше друг човек, един състарен, тъжен и въпреки всичко искаше само аз да съм добре. Писала съм, че мама почина внезапно в началото на четвъртия ми месец. Просто не мажех да се отпусна и аз, чувствах се длъжна да продължа да живея заради него.
Разказът ти все едно е моя, с разликата, че аз отидох на тонове, деня преди термин  и родих спешно секцио на другия ден..
Думите на докторите са същите, случва се, мал шас и подобни..
Аз сънух един сън, не знам дали съм го писала тук в темата. Може би 2 дни преди ражането. Бях на някакво място много слънчево, спомням си небето ярко синьо, слънцето грееше, хора се движеха по групички, а аз чаках сестра ми. Държах си корема с ръка и си мислех само как ако сестра ми се забави още малко някой може да дойде при мен. В този момент един мъж с брада мина покрай мен и ме гледаше странно. Отмина ме, но се върна. Спря пред мен и ме пита какво дете чакам, аз казах момиче. Пита, а колко е голямо, казах 3300 поне толкова беше на последния преглед. А мъжът каза, ами вече не е и скоро ще дойде при нас. В този момент се събудих и усетих как бебето се завъртя цялото. Усетих главата, ръчичките, крачетата, все едно я гушкам. Толкова беше хубаво. Събудих се и бях в еуфория от това, че я усетих, а от съня нищо не помнех.. Сетих се вече в болницата думите на мъжа. И все още ясно си спомням този сън, вече 4 години..
Може би в този момент бебето се е било притиснало и е спряло да диша.. Не знам. Видими причини нямаше като пъпна връв, но то се беше задушило.
И наистина съжалявам, че чаках до края. Трябвало е да се извади по - рано. Но докторите нали кават да се чака, няма проблем, но ...
Ако забременея пак някой ден няма да чакам, а още в началото на 9 м.ще искам да го извадят. Но дали това ще се случи вече незнам..
Имам си кучето, което обичам и то ми е утеха, макар да не е същото.
Пожелавам на всички новата година да донесе само щастие ! Бъдете силни.

# 1 557
Аз също помня майка, когато дойдоха през нощта. Позволиха й да остане през нощта на другото легло. Тя не мигна цяла нощ, вперила поглед в мен. Тежко го преживяват те. Особено когато гледат, че тяхното дете страда за своето дете...
Аз също сънувах странен сън седмица преди раждането. Сега ако знаех, че беше предупреждение... щях да постъпя различно. Сънувах същата болница и стая, сънувах, че съм родила и покойният ми дядо дойде в болницата. Същият ден той има рожден ден. И аз му казвам- дядо, какво правиш тук, не идвай, връщай се. А той ми казва - притесних се, дойдох да видя дали всичко е наред с вас. След седмица седях в същата стая, без бебе и вече знаех значението на съня...

Здравейте, включвам се и аз да изразя подкрепа за silvi.h
Всички тук знаем какво е чувството за съжаление. Просто сега е още много прясно, не че след време няма да е, но ще е по - различно.
Аз в началото се държах заради баща ми. Няма да забравя погледът му в болницата, когато ги пуснаха при мен. Изглеждаше друг човек, един състарен, тъжен и въпреки всичко искаше само аз да съм добре. Писала съм, че мама почина внезапно в началото на четвъртия ми месец. Просто не мажех да се отпусна и аз, чувствах се длъжна да продължа да живея заради него.
Разказът ти все едно е моя, с разликата, че аз отидох на тонове, деня преди термин  и родих спешно секцио на другия ден..
Думите на докторите са същите, случва се, мал шас и подобни..
Аз сънух един сън, не знам дали съм го писала тук в темата. Може би 2 дни преди ражането. Бях на някакво място много слънчево, спомням си небето ярко синьо, слънцето грееше, хора се движеха по групички, а аз чаках сестра ми. Държах си корема с ръка и си мислех само как ако сестра ми се забави още малко някой може да дойде при мен. В този момент един мъж с брада мина покрай мен и ме гледаше странно. Отмина ме, но се върна. Спря пред мен и ме пита какво дете чакам, аз казах момиче. Пита, а колко е голямо, казах 3300 поне толкова беше на последния преглед. А мъжът каза, ами вече не е и скоро ще дойде при нас. В този момент се събудих и усетих как бебето се завъртя цялото. Усетих главата, ръчичките, крачетата, все едно я гушкам. Толкова беше хубаво. Събудих се и бях в еуфория от това, че я усетих, а от съня нищо не помнех.. Сетих се вече в болницата думите на мъжа. И все още ясно си спомням този сън, вече 4 години..
Може би в този момент бебето се е било притиснало и е спряло да диша.. Не знам. Видими причини нямаше като пъпна връв, но то се беше задушило.
И наистина съжалявам, че чаках до края. Трябвало е да се извади по - рано. Но докторите нали кават да се чака, няма проблем, но ...
Ако забременея пак някой ден няма да чакам, а още в началото на 9 м.ще искам да го извадят. Но дали това ще се случи вече незнам..
Имам си кучето, което обичам и то ми е утеха, макар да не е същото.
Пожелавам на всички новата година да донесе само щастие ! Бъдете силни.

# 1 558
  • Някъде там...
Силви, прегръдки и от мен! Не погребвай болката в себе си, потъжи, поплачи. Звучи банално, но наистина времето лекува. Притъпява болката, отдалечава спомените. А най-доброто лекарство е нова бременност и живо и здраво бебче.
Задължително пусни изследвания за тромбофилия, както са ти написали и останалите. Аз правих и вътрематочна биопсия, намериха остатъчна инфекция, пих два антибиотика.
Минаха вече 17 години от моята загуба, но по това време на годината винаги се сещам за онази тъжна Коледа...
За сънищата никой не ми вярва, но и аз сънувах преди да се случи непоправимото. Бях бременна с близнаци, едното бебе загубих в 9 г.с., другото в 17 г.с. Сънувах ги в количка, златни коси, бели дрехи, с ореоли като ангели. На другия ден, на консултацията се видя, че едното бебе няма сърдечна дейност. Преди да ми изтекат водите и да изгубя и второто, сънувах, че съм в къща с едно момченце. То хукна по стълбите навън, аз след него. Не можах да го настигна, излезе от къщата и изчезна.
Следващата бременност беше тежка, така и не се зарадвах, не се успокоих, пак с близнаци. Прекарах я в страх, постоянни прегледи, изследвания, болници, с усложнения, от които едва не умряхме и трите, но поне приключи успешно. Момичетата ми са вече на 15. Но са много тревожни и все си мисля, че целият онзи страх, докато растяха в мен, им се е отразил непоправимо.
Пожелавам на всички ви новата 2025 година да ви донесе здраво бебе, спокойствие и умиротворение!

# 1 559

много съжалявам дано Господ бързо да ви дава сили и да забременеш тази година и знаеш че ще родиш секцио следващия път. многоо е гадно чувството като ти се върщаш с празни ръце а някой близък има бебе в къщи. сега имам дъщеря но когато загъбих сина си много близка ( роднина роди дете малко преди "инцидента") и днека някак си не го прегърщам това дете и аз се държа все едно го няма само се радвам на голямото. въпреки че си имам вече бебе просто това остава за цял живот. Моли се на Господ да ти дава сили и скоро да забременееш и да си гушнеш живо и здраво дете. знам че следваща бременост ще ти е на търни и ще те е страх но когато почва много да те е страх предай тревожност на Бог и го помоли да го пази и да е живо и здраво така аз се успокоявах когато много се разтревожвах и не можах да заспа... не знам какво е чувството да загубиш бебето на финала но знам мъката след като се прибереш без бебе аз бях на средата про инцидента със шийката

Общи условия

Активация на акаунт