Защо кучетата са без каишки и наморник?

• 16 343
  • 291
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Нямам проблем, не се заяждам. Добронамерена съм, затова и закачих хилещо се човече, да стане ясно. Просто не съм съгласна да се поставя знак на равенство между страх и омраза. Нищо, че е в подкрепа на моя пост.
Впрочем имам проблем, да. Мен ме е страх от някои кучета. Но не ги мразя. Не искам нищо друго от това, предвидено в закона. Всеки да си носи последствията, ако не го спазва.

# 271
  • На земята, която е всъщност звезда.
При теб страхът може да не е преминал в омраза, но не при всички страхуващи се е така. Аз имам предвид точно тези хора и не разбирам защо ТИ ми отговаряш, след като не се отнася до ТЕБ?

# 272
  • София
Оф, Вселена, да ти отговоря в твоя стил: защото не ти ще ми кажеш на какво и на кого да отговарям.
Айде, лека вечер. Свободният ми следобед приключи и си отивам. С най-добри чувства.

# 273
  • На земята, която е всъщност звезда.
Оф, Вселена, да ти отговоря в твоя стил: защото не ти ще ми кажеш на какво и на кого да отговарям.Айде, лека вечер. Свободният ми следобед приключи и си отивам. С най-добри чувства.

Точно така, като това се отнася и за теб! Лека!

# 274
... Аз съм ЗА каишките и ЗА кучета далеч от децата. Не заради децата, някои от които с удоволствие биха си поиграли с някое кротко животинче, а заради безопастността на самите животни...
ooooh!

А безопасността на самите случайно преминаващи хора?
Крайно време е да се въведат задължителните намордници. С опция и за някои крайно вманиачени стопани.

Два сантиметра преднина й трябваше на една, иначе вързана на повод овчарка, да ми схруска ребрата. Пък "маминката" й как се кълнеше, че животното било "неагресивно". Може би трябваше преди да тичам до Пирогов, да се извиня за безпокойството и раздразнителността, дето съм причинила на любимеца й, че така го предизвиках да скочи и да ме захапе.  ooooh!

Aми, честно казано, ми писна да отговарям за всички домашни и полудомашни кучета и стопаните им. Моято е 4.5 кг, полусляпа, пухкавка и прилича на плюшка. Може би би била опасна за някое бебе, ако то се съгласи да не вдига силен шум и да не мърда особено, щото инак ще я уплаши.
Но децата са опасни за нея, както и някои т.нар. невъзпитани хора, затова е винаги на каишка, освен в оградените кучешки паркове. Намордник няма да й сложа, точка  Grinning
Ако имах овчарка я пратя на училище, струващи хиляди левове, за да се научи как да се държи, също не бих сложила намордник.
На някое древно беззъбо псе, дет едва крета, пък било и питбул -също. Мисля, че ми схвана идеята, нали, Горица?

Инак като сме тръгнало си стискаме ръцете, искам да добавя нещо. Спазвам закона и се съобразявам с хората - какви са ми подбудите за това, няма значение. Насреща си очаквам толерантност. Например, ако се разминем по тесен тип и гореописаната плюшка опъне врат да ви подуши обувката, не я ритайте, моля.
За някое куче да ви подуши е както кимването за хората - просто любезно отбелязва присъствието ви. Ако пък случайно някой разлигавен лабрадор успее да лизне детето ви, преглътнете го, както приемате щипането на бузи и лигавенето от близки и далечни. Нашите и кучешките болести, с изключения на бяса, не се пренасят междувидово...а паразити могат да се хванат само от по-продължителен контакт или изпражнения. В повечето случаи домашните кучета се обезпаразитяват редовно и са ваксинирани, тъй че опасността се редуцира до минимум. Едно лизване или подушване няма да навреди на детето ви, не го превръщайте в трагедия и предпоставка за фобия. Обяснето му, че кученцето иска просто да му каже здрасти, вместо да пищите.

Взаимна толерантност - аз я водя на каишка и събирам изпражненията, вие я приемате за член от моето семейство и я третирате като такъв. Съгласни ли сме?

За да спра в зародиш коментарите за ухапани и прочие - аз засягам конкретни случаи на нормални кучета и нормални стопани. Темата не е за нападения на кучета, а дали трябва да имат каишки, както любезно ми отбелязаха на два пъти  Simple Smile

# 275
Наистина ми е странно как някой тръгва да рита куче, което не му прави нищо и е на каишка... Но аз ти обещавам ако се разминем по тесен път и ти държиш плюшката до себе си да не я ритам, дори да подуши детето ми Wink

Цялата тема е за големите кучета, агресивните породи, бясно прелитащи през паркове и градинки с деца. В парка до нас има 2 големи крайни поляни, които някак естествено се превърнаха в кучкарски. Съответно майките, които ги е страх от кучета ги избягваме, аз лично заобикалям. Аз се съобразявам с факта, че кучетата имат нужда от разходка и да си потичат... същите нужди имат и децата ми, затова ми се ще както аз гледам да не притеснявам кучкарите с бесни писъци "Моля хванете си кучето" и не ходя по "техните" територии се надявам и те да се съобразят, че има страхливи хора и да си водят кучетата на каишка като са в близост до майки с деца и други хора.

# 276

Aми, честно казано, ми писна да отговарям за всички домашни и полудомашни кучета и стопаните им. Моято е 4.5 кг, полусляпа, пухкавка и прилича на плюшка. Може би би била опасна за някое бебе, ако то се съгласи да не вдига силен шум и да не мърда особено, щото инак ще я уплаши.
Но децата са опасни за нея, както и някои т.нар. невъзпитани хора, затова е винаги на каишка, освен в оградените кучешки паркове. Намордник няма да й сложа, точка  Grinning
Ако имах овчарка я пратя на училище, струващи хиляди левове, за да се научи как да се държи, също не бих сложила намордник.
На някое древно беззъбо псе, дет едва крета, пък било и питбул -също. Мисля, че ми схвана идеята, нали, Горица?

Инак като сме тръгнало си стискаме ръцете, искам да добавя нещо. Спазвам закона и се съобразявам с хората - какви са ми подбудите за това, няма значение. Насреща си очаквам толерантност. Например, ако се разминем по тесен тип и гореописаната плюшка опъне врат да ви подуши обувката, не я ритайте, моля.
За някое куче да ви подуши е както кимването за хората - просто любезно отбелязва присъствието ви. Ако пък случайно някой разлигавен лабрадор успее да лизне детето ви, преглътнете го, както приемате щипането на бузи и лигавенето от близки и далечни. Нашите и кучешките болести, с изключения на бяса, не се пренасят междувидово...а паразити могат да се хванат само от по-продължителен контакт или изпражнения. В повечето случаи домашните кучета се обезпаразитяват редовно и са ваксинирани, тъй че опасността се редуцира до минимум. Едно лизване или подушване няма да навреди на детето ви, не го превръщайте в трагедия и предпоставка за фобия. Обяснето му, че кученцето иска просто да му каже здрасти, вместо да пищите.

Взаимна толерантност - аз я водя на каишка и събирам изпражненията, вие я приемате за член от моето семейство и я третирате като такъв. Съгласни ли сме?

За да спра в зародиш коментарите за ухапани и прочие - аз засягам конкретни случаи на нормални кучета и нормални стопани. Темата не е за нападения на кучета, а дали трябва да имат каишки, както любезно ми отбелязаха на два пъти  Simple Smile
От цялата тема този коментар ми хареса най-много.  bouquet

# 277
... Намордник няма да й сложа, точка  Grinning
На някое древно беззъбо псе, дет едва крета, пък било и питбул -също. Мисля, че ми схвана идеята, нали, Горица?...

Схванах идеята, но ти не схвана моята. От това, че ти смяташ твоето куче за безопасно, не следва задължително, че то е такова. Дадох горния пример точно заради подобни самонадеяни изказвания.
... "маминката" й как се кълнеше, че животното било "неагресивно".

Нищо не ви пречи да слагате намордник, колкото и "абсурдно" и "излишно" да ви се струва. Намордникът няма как да навреди на "горкото" куче. Най-много да спести неприятен престой в Спешното на някой случаен минувач.  Приемето го, ако искате като презастраховане - за спокойствието на всички. Мисля, че си заслужава "жертвата". Все пак вие сте избрали да развеждате животното по улиците и парковете, а не хората наоколо - да се намират сред потенциално опасните ви питомци, нали?
Знам, че е малко досаднa цялата тази процедура по екипирането за разходка, но се налага, разберете. И аз навремето си мислех, че моето куче (немска овчарка) е най-доброто същество на света. Дори, когато веднъж синът ми я ухапа  Laughing, тя прояви благородство и продължи да търпи стоически  бебешкия му тормоз. Да не говорим за перманентното яздене, дърпане на опашката, скубане, радостните викове при вида й (а знаете какъв слух имат кучетата). Тя само свиваше ушите и се принизяваше до и под неговата височина. Имах й пълно доверие, но, спрямо хората навън трябва  отговорност.  Затова, най-добре - намордник.

горица, има ли начин да разбереш данните на "маминката" и да подадеш жалба лично срещу нея?

О, ние си разменихме телефоните. Идваха ми на свиждане, дори. Беше преди 5 години. Не ми се занимаваше със съдилища, просто исках да съм сигурна, че са предприели мерки случилото се да не се повтаря.

Последна редакция: ср, 10 ное 2010, 19:16 от горица

# 278
  • Пазете Гор
Намордникът е задължителен по наредба. Точка! А всички вариации по темата ще продължат докато блеят общинските инспекторати, доколкото мисля, че те са призвани да следят за спазването!

http://news.ibox.bg/news/id_765433759 - бях наблизо, когато стана това. От общинския инспекторат да казвам ли, че не е дошъл никой! Нито преди, нито след случката! Поне една несъбрана глоба да отчетат, ама не, тц.
Наесен предстоят избори за местна власт. Дали пък да не гласуваме за тези кандидати, които ни убедят, че ще направят всичко нужно, контролните органи да си спазват задълженията по закон. Съответно, тези избиратели, които не желаят ползването на намордници, да гласуват за кандидат-общинари, които им обещаят да отменят наредбата.
За мое съжаление живеем в в място, като повечето по света - наредби някакви си има (поне това де, в Конго и това няма), а пък спазването им е по желание.

# 279
  • София
Намордникът е задължителен по наредба. Точка!

Не, не е. Точка.

Ето я наредбата, можеш да видиш и сам, вместо да подвеждаш хората толкова категорично.

# 280
  • Пазете Гор
Да, права си, заблудил съм се, няма текст, който да задължава всички кучета да са с намордник. Чел съм отгоре-отгоре, пропуснал съм уговорката след ако-то:

1.  Да води кучето винаги и навсякъде само на повод и с намордник, ако е агресивно.

Е, в такъв случай инцидентите са донякъде хм, предвидими. Намордник, съгласно наредбата се слага на куче:
куче, отглеждано или дресирано с цел повишаване на агресивността, респективно кучета, при които се предполага завишено в противоестествена степен желание за нападение, готовност за борба и злоба;
 б) куче, доказало се като хапещо;
 в) куче, склонно към преследване и убиване на дивеч и селскостопански животни (това не се отнася за ловни кучета, които преследват дивеч по време на официален ловен излет);
 г) куче, нееднократно нападало хора по агресивен и заплашителен начин;
 д) куче, хапало нееднократно без провокация и необходимост от защита при нападение;
 е) куче, хапало други кучета, въпреки недвусмислени жестове на подчинение (типични за вида);

Значи, ако е хапало само веднъж, тоест еднократно, не е нужно да му се слага намордник. Би ми било неприятно детето ми да е обект на първото хапане, че и на второто, но какво да се прави, такъв е редът.

# 281
  • Пловдив
Опа, точно американците приспиват кучетата ухапали човек. Поне в тия предавания по анимал планет. Отделно на собственика има глоба.

# 282
Хм, аз мислех, че и в България животно (не само кучета), ухапало човек, се умъртвява.

# 283
  • Пазете Гор
Да споделя една смешка: моето куче не налита да хапе, но налита с явни ...ъъъъ сексуални намерения към някои хора. Чудя се дали няма и някой намордник (или там както се казва) за подобни случаи? Grinning

Мисля, че донякъде въпросът от заглавието на темата си намира отговор:
- Защо кучетата са без каишки и намордник?
- Защото (поне софийската) наредба го позволява, освен при някои условия.
И изобщо редът с любимците се решава на общинско ниво.

# 284
  • София

Значи, ако е хапало само веднъж, тоест еднократно, не е нужно да му се слага намордник. Би ми било неприятно детето ми да е обект на първото хапане, че и на второто, но какво да се прави, такъв е редът.

Както се вижда от наредбата, воденето на повод си е задължително, което със сигурност би предотвратило огромна част от инцидентите, ако се спазваше. Освен това, не е задължително кучето да хапе някого, достатъчно е да има склонност да напада, за да се смята за агресивно, т.е. да му е задължителен намордникът.

Скоро ще има промени по тази наредба, ще има ограничения за дължината на повода (до 80 см) и задължителен намордник за кучета над 10 кг, т.е. ще включва даже дакели с наднормено тегло, но и тогава ще ги има онези гадни безотговорници, които не спазват никакви правилници, закони и изисквания. Ще ги има и безхаберните общински служители, така че съм адски скептично настроена относно това, дали някога ще се оправим.

Да споделя една смешка: моето куче не налита да хапе, но налита с явни ...ъъъъ сексуални намерения към някои хора. Чудя се дали няма и някой намордник (или там както се казва) за подобни случаи? Grinning

Joy

Общи условия

Активация на акаунт