родено в 26г.с

• 69 756
  • 234
  •   1
Отговори
# 150
Здравейте, момичета!!! Радвам се, че всички бебчета са наддали бързо и са се прибрали, а колко бързо се е сторило на родителите, вече е друг въпос.
Моята история е почти същата като вашите, само че ние се родихме 31 седмица, 1,480,40 см, изплака си сама, и един ден някъде беше под кислородна палатка. 25 дни изкара в МБАЛ -Бургас, после в Майчин дом и от 07,12 сме си вкъщи  Laughing Laughing Laughing .
Искам да ви попитам - кога за първи път отидохте на невролог и на ортопед?
Защото я заведох на невролог на 30 декември и докторката малко се учуди, записа че не реагира на звук и не проследява. Терминът ми беше 22,12. Сега ни вика на 27 януари, дано тогава да са се променили нещата. Но вкъщи си се стряска някой път, избирателно, я от кихане, я ако изпръщи нещо телевизора, сигурно си чува детето, поне така ми се иска.

Мисля, че е твърде рано да проследява. Новородените единствено се обръщат инстинктивно към светлината. Всъщност много малко неща могат да се очакват от тях. Дъщеря ми проследяваше чак към 3 месеца коригирана възраст, доколкото помня.

За звука - дъщеря ми реагираше в началото само на две неща: силни звуци, които я стряскаха и пеене - спираше да плаче и се заслушваше за малко. Но като цяло със звук беше трудно да й привлечеш вниманието.

Не се притеснявай - просто е мъничко детето, рано му е за много неща.

# 151
Hug Благодаря ви момичета  Hug

И аз прочетох доста неща за слуха и за зрението на новородените и недоносените. Наистина чек към 3 месец вече трябва да се очаква някакво развитие в тази насока.
На вас колко често ви правиха ТФЕ???? Ония ден дойде една педиатърка вкъщи и ми дешифрира епикризата, съмнява ли се за нещо на мозъка, някакъв въздух, но забравих точно как се казваше, но тя каза че това може да се израсте и дано да е така  Praynig, иначе може да доведе до умствено изоставане или пък да не даде никакво отражение. Но също така ми каза, че като я гледа как си надига главичката и после като я взех как се загледа в лицето ми, миказа, че детенцето й изглежда добре, и че е виждала дечица, които са с такова изоставане, които изобщо не повдигали глава.
 Praynig Praynig Нека Господ да е още малко с нас и да не ни забравя

# 152
Моля ви момичета за помощ .Ники все още не се обръща много на моето повикване вчера тук в Бургас идва от София невроложката Др Станчева тя ми каза че трябва да му се направи ЕВОКОИРАНИ СЛУХОВИ ПОТЕНЦИАЛИ някой знае ли къде се прави за какво е

# 153
  • Плевен
Моля ви момичета за помощ .Ники все още не се обръща много на моето повикване вчера тук в Бургас идва от София невроложката Др Станчева тя ми каза че трябва да му се направи ЕВОКОИРАНИ СЛУХОВИ ПОТЕНЦИАЛИ някой знае ли къде се прави за какво е
Прави се във всяка по-голяма болница - частна или държавна - не е нещо сложно. Слагат един апарат с електроди по главата на пациента, не е болезнено или неприятно. Апарата излъчва разни сигнали с различни честоти и проследява реакцията на мозъка.
На моето дете му правиха като бебе на три месеца веднага след изписването от болницата. Бяха го написали като задължително изследване в епикризата. Обясниха ми, че е поради дългото лечение с множество антибиотици, от които може да загуби частично слуха си, както и заради мозъчните кръвоизливи, които имаше.
Доколкото помня от изследването не се съди само за степента на евентуална увреда на слуха, но и за множество евентуални отклонения в работата на мозъка.

# 154
Ние ходим на ТФЕ горе-долу през месец. А вие?

# 155
  • Пловдив
Привет и от мен, мили майчици! На 09.01.2012 родих моето мъничко бебе....в края на 26 седмица. Тъй като първото дете не разбрах как го износих и как се роди.....с второто не мога да си намеря място. Почти през цялата бременност бях в болницата и вярвах, че въпреки болките и трудностите ще успея да износя бебчето до края, но....уви. Разкъсвам се вътрешно и от болка, и от липсата (защото е в болницата) и не знам защо......от вина. Всеки ден ходим за сведения и до следващия ден съм като ранено животно в клетка. Родих момиченце,  1020 грама и по думите на лекарите доста по-голямо за 26 седмица. Едва ли това ми е някакво успокоение, след като излязох от родилното без бебе. Прочетох с колко проблеми е обвързано едно недоносено дете и ....честно казано се обърках. Не знам след изписването (в което аз толкова силно вярвам, защото вярвам в детето си и Господ) кой лекар по-напред трябва да посетя и каква е тази физиотерапия....поне в Пловдив не съм чувала къде се провежда. Моля, ако някоя мама е запозната с реда и къде точно в Пловдив мога да намеря такива специалисти, да ми помогне.

# 156
Мила моя, кураж и сила ти пожелавам!!!
Разбира се, че ще вярваш в изписването на детето си! Недоносените деца, може да са мънички, но си нямаш представа колко борбени и силни са! Но се въоръжи със страшно търпение, защото това ще бъде един дълъг процес, в който всеки грам, наддаден от малката ти дъщеричка ще има значение!
Разбирам болката ти, да излезеш от болницата без бебето си е адска мъка... Докато се възстановявах след раждането под прозореца ми изписваха бебенца и пееха "сине, сине, ти си ангел мой", а аз се гърчех от болка, понеже не можех да видя детето си (беше в друга болница и го видях след моето изписване). След 67 дни мъка, моето бебе от 1600 грама стана 2990 и го изписаха. Сега от 2 месеца сме си вкъщи и... продължаваме да се борим... Ретинопатия на недоносеното 2 стадий, левкомалация в главичката, което и налага физиотерапия... и така. Но моето дете е толкова силно, толкова много иска да живее, та ще се справи с всичко.
Осведомявай се, в днешно време има много източници - интернет, книги, информация колкото искаш. Но не се панирай, знай, че всяко дете е индивидуално... ще прочетеш много неща, но продължавай да вярваш в детето си!
Не съм от Пловдив и не мога да ти помогна, но ако имаш някакви въпроси или просто искаш да си поговориш с някой, преживял мъката ти, пиши на лични!

# 157
kriva_niva, предполагам си чела темата, която съм пуснала за моите момчета родени в 27гс.

Труден път ти предстои, но горе главата!!! Наистина проблемите са много, но с появяването им се намира и адекватното решение!!!

Предстои ми да публикувам в темата на моите момчета, че Лъчи вече прави първите си крачки самостоятелно, а е към 1г.3м. рождена възраст, не корегирана.

Любчето макар и да не се обръща още започна да стои много по-стабилно от преди - голяма разлика!

Горе главата, сега важното за твоята Мишона е да оцелее, да наддава, а другото повярвай ми се нарежда!!!

Всичко що се отнася до рехабилитация ще ти бъде обяснено, със сигурност от лекарите, а после  и от нас мамите във форума - НЕ СИ САМА, АЗ НЕ БЯХ, БЛАГОДАРЕНИЕ НА МАМИТЕ ВЪВ ФОРУМА И ТИ НЯМА ДА БЪДЕШ!!!

# 158
Здравейте мили майки! Ние последно на 23-ти януари бяхме 6910гр, и 71 см, обаче обиколката на главата не расте от няколко месеца, ходихме на неврохирурзи в Силистра, в София, от София неврохирургът каза да направим 3 измерен скенер на главата и ЕЕГ, и после да му занесем резултатите, сега на 15-ти февруари ще постъпим в болница за тези изследвания. Някой може ли да ми обясни за тези изследвания, много се притеснявам дано всичко да е нормално

# 159
Не се притеснявай, нито скенера е нещо страшно, нито ЕЕГ-то.
При скенера не трябва да мърда, но това ще ти го обяснят лекарите как да я държиш, а относно ЕЕГ-то все едно и слагат силиконова шапка с накачени мисля около 20 електрода - нищо страшно!

Дано изследванията да са добри - това ви пожелавам!!!

# 160
  • Пловдив
Благодаря ви за подкрепата и се извинявам, че едва сега ви пиша. Мъничка, казва се Елена, спадна до 840 гр. За сега е на кислородна палатка и уж е добре (доколкото това може да се каже в тяхното състояние). Сега е 1 080 гр. Не смея да се радвам, защото знам, че не е само качването на грамчетата. Не ни дават инфо за това минавал ли е очен лекар, кардиолог...или може би още е рано?  newsm78 Родителите сме много, всички питаме и разпитваме, а те имат толкова работа, че напълно ги разбирам. Нямате си на идея, колко много ми помагате като ми пишете. Още веднъж....Благодаря ви!!!  bouquet  bouquet  bouquet

# 161
kriva_niva Hug

Честита ти рожбичка , да ти е жива и здрава !  bouquet
В коя болница е детенцето ?
Бих те посъветвала след изписването да направиш преглед при д-р Петров , той вече е пенсионер , но е невероятен Лекар и Човек !  bouquet  bouquet  bouquet
Аз водех дъщеря ми при него , тогава беше завеждащ неонатологията в Окръжна болница , до прохождането бяхме всеки месец на консултация и съм изключително благодарна и признателна за всички съвети !  bouquet

# 162
. Не смея да се радвам, защото знам, че не е само качването на грамчетата. Не ни дават инфо за това минавал ли е очен лекар, кардиолог...или може би още е рано? 

Очният лекар минава след 30 ден от раждането, има време... Стискам палци за мъничката душинка!

# 163
  • Плевен
kriva_niva, успех в борбата.
Не се притеснявай особено от липсата на информация. Понякога това е добър знак, бъди сигурна че ако има нещо много лошо, лекарите ще ти кажат.
Все пак ти си намирай удобен начин да ги питаш за това онова. Вярно че в тези отделения са много заети.

# 164
  • Пловдив
Да ви кажа само, че бебка нададе и вече е 1930г. Сега обаче има ретинопатия, но не може да се определи до колко, защото има кръвоизливчета, които пречат да се види степентта на заболяването. Гледаха ни на някакъв специален апарат (от съобщаване на новината забравих какъв) и решиха да отидем в София в болница Токуда за мнение от д-р Димитрова. Някой от майчиците има ли впечатления от тази лекарка, изобщо към кого да се обърна в София.....каквато и информация да ми дадете, ще съм ви безкрайно благодарна!!!! Опитвам се всячески да подреда хаоса в главата си и да наредя пътя за действие и не успявам.....постоянно нещата се променят и аз се чувствам единствено безсилна.

Общи условия

Активация на акаунт