Проблем с безсъвестни родители

• 4 953
  • 80
  •   1
Отговори
Здравейте, предполагам темата е коментирана и друг път, едва ли сме първите с подобен проблем , но не успях да открия нищо, та затова нова тема. Имаме следния проблем и казвам имаме , защото пиша аз, но проблема е на 28 семейства, чиито деца от тази есен посещават първа група на детска градина в центъра на София. В началото всичко си беше ок, нормалните сополи и кашлици , децата вкъщи. Последния един месец обаче положението е следното - има 3 деца, които са постоянно болни, защото родителите им не ги оставят вкъщи да се излекуват. Въпросните деца се водят болни и със скандали и заплахи към сестрата и учителките се оставят в градината в това състояние. Всички успяваме да намираме начин да стоим вкъщи, да ангажираме , който има баби, дядовци и да спасяваме положението, но не и те. Последния път едната майка се развика пред мен , за това колко била важна работата и и как аз да съм си гледала моето дете. Ами аз го гледам и го водя само здраво в градината , а коментара беше по повод моя забележка, че детето и видимо не е добре, за Бога, та то за мен беше в полунесвяст. Резултата - -на другия ден дъщеря ми беше болна, както и още 3-4 деца и втора седмица сме вкъщи. Ситуацията е такава, че децата се водят първо при сестрата и после във филиала( ние сме във филиал) който е на 30 метра от основната сграда и се разчита на добрата воля на родителите да минат през сестрата и ако тя им каже че детето е  зле да си го приберат. Да, ама не. Води се детето, сестрата недоумява как с температурата тя иска да го остави и и казва че няма да го пусне, тя казва добре, тръгва си и отива и го хвърля на учителките , че бързала...това е ситиацията с 3 от децата....всяка сутрин са скандали, всяка сутрин заплашват педагогическия екип, че ако не вземат детето щели да се оплачат не знам къде си, щели да съдят не знам кой си...всяка сутрин са едни пререкания с другите родители, защото как да не се обадиш, когато водиш здраво дете ,а пред теб другото го оставят със сополи до брадичката, давещо се в кашлица Sad Пред мен учителката застана на вратата и и каза че няма да пусне детето при другите при което тя го остави пред нея , врътна се и си тръгна!!!!!! е какво да го прави тая жена детето, да го държи в коридорчето цял ден..или да го изкара навън на студа...взимат ги, гледат да ги държат настрани от другите ама то не става така...слагахме бележки, опитахме с разговори...ефект няма...вчера говорих с госпожата, за да и кажа че още малко кашлим и тая седмица няма да я водя изобщо и тя ми каза че иска да направим извънредна родителска среща заради тези проблеми защото и тя не издържа вече. Това което аз и казах обаче е - няма гаранция че тези хора изобщо ще дойдат а да си обсъждаме пак същите неща между нас си , които от 30 дни тука ги дъвчим до припадък няма смисъл. Някой имал ли е подобен проблем и има ли административен начин да се справим с това - -тоест някакви санкции , заложени я в правилник ( не на градината, там си пише за болните деца, но е на добра воля, няма поредвидени санкции за нечовешка наглост), някакви разпоредби...защото вчера отново една майка вдигнала пак скандал, с довода, че нито сестрата, нито учителките са квалифицирани да и казвали кога и е болно детето..а кой е тогава...дайте да ги водим тогава всичките болни...съжалявам че стана толкова дълго, но исках добре да стане ясно, че положението е излязло от контрол, не е просто неразбирателство и различни гледни точки на родителите...в крайна сметка има разведени родители, има самотни майки...щом те успяват да намерят начин детето да постои  малко вкъщи за да се излекува преди пак да го заведат какво изобщо значи - има работа и не мога точно сега да си стоя у нас да го гледам Sad

# 1
  • София
Не те дочетох - темата е дискутирана 1 000 000 пъти и ми е чудно, как не можеш да намериш нищо по въпроса  newsm78

Ето ти една, има поне още 10
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=490264.0

# 2
мда, тази тема я видях, но моя случай е по различен...при нас и сестрата и учителите индикират проблема. не е като сестрата да го пуска а учителките да го взимат и всичко е ок докато не останат 5 деца в групата. Проблема  е че родителите просто ги оставят болни и тръгват. Ако сестрата не си върши работата ще се оплача на съответния орган, ако са учителките ще говоря с директорката! но в случая са само и единствено родителите и се оказва , че от тях няма на кого да се оплачеш, разчиташ да проявят разум и добра воля и когато не го направят си  с вързани ръце.

# 3
  • София
точно този въпрос в темата е дискутиран - прочети я  Peace
За медицинския контрол отговаря сестрата, значи тя не си върши работата - оплачи се в РИОКОЗ. Много е разпространено в градините да прехвърлят собствената си отговорност - от нас не зависи, ние си вършим работата, ама ето - вижте родителите. Работа е на сестрата, да си я свърши  Peace

Последна редакция: чт, 16 дек 2010, 10:04 от Дзвер

# 4
  • Пловдив
Като го видиш болно пак така детето обади се в РИОКОЗ, кажи им, че именно днес, детето е зле и болно, но по принцип проблема е постоянен и поискай проверка.

# 5
Интересно наистина, ако се обадиш в ХЕИ, първо дали имат правото да правят такива проверки, и ако да, какво ще последва? Как ще принудят нахалния родител да си гледа болното дете вкъщи? Най-много да наложат глоба и до там.

# 6
точно това е проблема - как да накараш нахалния родител да си вземе детето вкъщи...защото сестрата не казва аз си върша работата ама родителите са виновни...жената всъщност е доста съвестна и пред мен връща въпросното дете, но майката почва да крещи че тя не разбира и няма тя да и казва че детето и е болно, въпреки че това и е работата в крайна сметка...и с крясъци и викове просто го оставя!!!за мен сестрата си е свършила работата - констатирала е болно дете, казала е на родителя че не е за градина и какво повече да направи...не може да принуди майката да го вземе..разчита родителя да се погрижи за детето си...а на нея явно толкова и пука щом отива и просто го оставя с думите - имам работа...аз не мога насила да и го дам, да я набия за да си го вземе...и сестрата не може...сестрата се оплака на директорката, че тези две жени я игнорират постоянно и въпреки забраната и детето да се оставя точно това правят...и да ги глобят все тая - 10 други деца са вече заразени и 10 други семейства се чудят какво да правят....

# 7
  • Пловдив
Като глобят градината от РИОКОЗ няколко пъти сами ще предпочетат да изключат детето за системно нарушване на правилника.

# 8
да, точно това ме интересуваше, има ли право градината, в лицето на директорката применро, да вземе подобно решение..или за каквато и да било административна санкция срещу родителя..защото в правилника няма такъв момент...пише, че болни деца не се водят и сестрата отговаря за това, но ако сестрата казва не, а родителя казва -гледай си работата, не помня да имаше подобен момент в правилника...

# 9
Разбира се, че има право. Могат и да откажат да го приемат и да се обадят в "Закрила на детето", които да дойдат и да попитат ядосания родител, ако е довел дете с температура и в полу-несвяст, дали няма нужда да му го вземат Rolling Eyes Въпрос на желание от страна на детската градина - правила и механизми има.

# 10
Не могат да изключат детето, но могат да извикат следващия път, когато майката остави детето болно социален работник от "Закрила на детето" и от там да им спретнат проверки и евентуално да ги санкционират.

# 11
  • Пловдив
Всяка детска градина има някакви механизми за изключване на деца. Как и кога ще ги приложат.... подозирам, че ако се почувстват притиснати и ги глобяват ще ги използват. Не мисля, че не могат да изключат дете. Могат и още как.

# 12
Никоя детска градина няма право да изключва деца. Това съм го проверила още преди две години, защото в групата на сина ми имаше дете с изключително лоша хигиена, агресивно и с крадяща майка.

Единственият начин според мен е да се разбере директорката със социалните да посплашат родителите с проверки, има си начини. Друг е въпросът, че на социалните обикновено не им се занимава.

# 13
И още нещо. Като вземат бележки от личния лекар, че детето е здраво, мисля че мед.сестрата няма право да оборва становище на лекар. И да дойдат на проверка, първо ще попитат за бележката от личния лекар. Изрядна ли е - изрядна е. Е, тогава защо не искате да вземете детето? Ей така се получава един омагьосан кръг.

# 14
  • Пловдив
И още нещо. Като вземат бележки от личния лекар, че детето е здраво, мисля че мед.сестрата няма право да оборва становище на лекар. И да дойдат на проверка, първо ще попитат за бележката от личния лекар. Изрядна ли е - изрядна е. Е, тогава защо не искате да вземете детето? Ей така се получава един омагьосан кръг.
Ако детето е болно, има температура и прочие могат да съдят лекаря, издал бележката за документна измама. Това е почти като фалшив болничен.

Общи условия

Активация на акаунт