Проблем с безсъвестни родители

• 4 954
  • 80
  •   1
Отговори
# 30
Лелелелеле, колко позната картинка  ooooh!.....
Моето дете ходи 3 дни на ясла и е с ужасна кашлица. Преди това 3 месеца стои в къщи /заедно със свеки, заради която вече съм на ръба на нервна криза - но това е съвсем отделна тема/, аз се старая да го паза, отивам в яслата и четири деца кашлят от сутринта - питах сестрата и според нея всички били с бележка, нямало болни, който имал вид на болен се връщал  ooooh!.
Ами явно са болни - за 3 дни ходене мойто отново е в къщи.
Явно нищо не спира безсъвестните родители, но не мога да разбера как си оставят децата -  напълно неадекватно поведение. Не знам дали и социалните служби могат да вземат отношение тук.
Просто единственият вариант за мен остава да не го водя на ясла  Tired ....

# 31
Дъщеря ми тръгна от 1.6 годишна на ясла, дотогава никога не беше боледувала, но с тръгването на ясла се превърна в ужасно кекаво дете, беше болна нон-стоп, всеки месец пиеше антибиотик. Тогава и аз така се пенех и обвинявах другите, че водят болни деца. Сега виждам, че това положение е неизбежно - няма как от 30 деца да няма някое заразно, дори и без видими признаци. За сополи и кашлици отдавна претръпнах - при нас тези неща се точат месец след боледуването, така че не се впечатлявам от сополиви и кашлящи. Казвам това, за да разберат родителите, чиито деца сега тръгват на градина, че тази картинка ще я наблюдават винаги, просто е неибежно да има някое дете, което изглежда болно.
Това с воденето на деца с температура и повръщащи обаче и на мен ми се струва прекалено. И особено разиграването на тези сценки със зарязването на детето пред вратата на градината. Естествено, че има начин да се реши проблема, това е изнудване на учители и родители. Могат учителите да се обадят в полицията и да кажат, че има дете оставено пред ДГ или някаква такава крайна мярка, като болница може да вразуми откачената родителка с "важната" работа.

# 32
  • София
Аз пък видимо болни деца в нашата ясла не съм видяла - нито са със сополи до брадата, нито кашлящи, нито повръщащи, нито с температура, пък моето ситното откакто тръгна в началото на октомври, има около 10-15 дена присъствени - ходи до сряда, седмица и половина в къщи, после пак до сряда и т.н.
Децата боледуват - това е положението, ще мине, към петата им година  Simple Smile

# 33
Наистина ли вярвате, че като отстраните видимо нездравите деца, няма да има повече нови болни в ДГ?
Системата на заразяване е към яслата/Дг и от яслата/ДГ. И да се премахнат вторите, то пак не се знае утре, кой ще донесе новия вирус, предвид това че, не е нужно да примирам, за да пръскам вече бацили, т.е. всяка болест има инкубационен период. А както е известно през този период, е трудно да се предположи, заразен ли е някой или не.

Интересно ми е, защо на други места по света в иначе доста по-строги от към закони и правилници системи, на болните деца не се гледа като изчадия адови?

Писах и в една друга тема- за мен има във всяка ДГ вътрешно-градинска инфекция от типа на вътрешноболничните.
Само тотален ремонт би спасил в голяма степен отстраняването на вирусите от детските заведения. Наред със смяна на режима на извеждане, хранене и адаптиране на децата там.

# 34
  • Пловдив
Реално - има болнави и по-здрави деца. Моето дете не боледува повече от както тръгна на градина. 2-3-4 пъти за зимата по 3-4 дни без антибиотик. За миналата година антибиотик е пил веднъж. Обаче ако някое дете е видимо много зле, просто мястото му не е в детската градина, не само заради заразяването на другите, а просто самото дете не се чувства комфортно в обстановката на още 20 тичащи и бягащи, шумни деца.

# 35
Аз пък от майка ми знам, че когато ние със сестра ми сме ходили в ясли и градини, не сме боледували - във всички случаи не през три дни. За нея всички тези сополи и кашлици не са познати.
Повечето от нас са израстнали в системата на яслите и градините, не мисля, че е имало болни деца както сега.
В яслата виждам и чувам децата как кашлят, при питане към сестрата - всички са с бележки от лекар, а мойто с температура от два дни посещение  #2gunfire.....

# 36

Аз пък от майка ми знам, че когато ние със сестра ми сме ходили в ясли и градини, не сме боледували - във всички случаи не през три дни. За нея всички тези сополи и кашлици не са познати.

Майка ми също казва, че малко сме боледували с брат ми. Това преди над 30 години. Както тя се изразява "повече от три дни болнични не се е налагало да взимам". Но пък ни е бъкала с антибиотици. По онова време антибиотиците са били хит при лечение на сополи и малко температура.

Някой по-напред в темата питаше как родителите оставяли болни деца и спокойно заминавали. Ето как: сутрин водят детето на инжекция, дават му сиропите и хоп - на ясла. Вечерта отново отиват на нижекция и така до оздравяване.

# 37
  • София
А аз се скъсвах да боледувам - не в детската, понеже не съм ходила на детска, но от първи до трети клас бях болна нон стоп... но аз имах много читав педиатър в кооперацията и антибиотици не съм пила без причина  Peace

# 38
Гледам пак подхванали темата за другите страни и как там ходели болни деца...чудесно, да, само дето сравнения само по едно нещо не са уместни, обикновено. Няма да разводнявам излишно, ами по темата- защо не пуснете оплакване в РИОКОЗ срещу сестрата ви- тя е длъжна да не допуска видимо болни деца до градината , със сигурност го пише в правилника на градината. Ако все пак й оставят такова дете, трябва да го отдели в помещение филтър и да повика родителите, евентуално личния лекар също, при сериозно състояние- бърза помощ. Ако има донесена бележка от лекар, но все пак детето има обрив, температура, повръщане, разстройство, то тя може да повика веднага човек от РИОКОЗ и т.н. и т.н. Безсъвестни родители винаги е имало и ще има- то затова има правилник, охрана, мед сестра и директор.
Моят син в яслата боледуваше много малко- групата беше малка, децата- малки, спираха ги ако са болни, вкл сестрите се обаждаха веднага ако нещо малко ги притесни- и на родителя, и на личния лекар. Хранеха ги сравнително здравословно, извеждаха ги навън и т.н. Ми определено имаше резултат. Сега попаднахме в градина подобна на описаната в 1 пост- подадох оплакване в РИОКОЗ, за да видя очите на сестрата, защото цяла година не я видяхме нито веднъж- а питахме за нея. На родителската среща и други се оплакаха че децата им много боледуват и виждат болни деца в групата- но все пак типично никой друг не се оплака писмено. Сега по съвет на ревматолог вероятно ще спра сина ми за една година от градина, за да си стабилизира имунитета, защото вече получи астма.
На авторката- определено пробвай с РИОКОЗ (може и на мейла им) и успех  Peace

# 39
Не бих си позволила да търпя своеволия на родители, зарязващи болните си деца. Лично ще сигнализирам контролните органи.
Но каква е гаранцията, че като се отсранят видимо нездравите деца, пак няма да има заразоносители? Никаква.

# 40
  • Пловдив
Така е за заразоносителите. Обаче да говорим съвсем например - ако детето се разболява от нещо и е заразно три дни преди видимите симптоми, после е болно 5дни и обикновено е по-силно заразно. Не е все едно дали ще заразява само 3 дни или всичките 8дни.

# 41
Разбира се, че не е все едно. Това казвам, че не бих търпяла своеволията на родител, чието дете е видимо болно и контакт с моето, само ще ми навреди. Има си инстанции, но не са тук във форума.

# 42
  • Пловдив
Разбира се, че не е все едно. Това казвам, че не бих търпяла своеволията на родител, чието дете е видимо болно и контакт с моето, само ще ми навреди. Има си инстанции, но не са тук във форума.
Съгласна съм. Но пък форума е добро място за набиране на идеи какво да се предприеме - ето дадохме идея на майката да се обади на социалните и на РИОКОЗ. Поне аз за социалните научих от форума.

# 43
само дето социалните няма какво да направят, но това е друга тема ...  Crazy Даже и страх не могат да всеят у безсъвестните родители ...

# 44
  • Пловдив
само дето социалните няма какво да направят, но това е друга тема ...  Crazy Даже и страх не могат да всеят у безсъвестните родители ...
Брей и как да нямат!?!?!? Могат да изведат детето от семейството му, ако това е нищо...

Общи условия

Активация на акаунт