SUPERNATURAL - A Very Supernatural Christmas

• 24 965
  • 739
  •   1
Отговори
# 270
Викам тренера веднага да поправи грешката ... И да разголи тялото си подобаващо за една сърцеспираща фотосесия Simple Smile
Добро утро и чао за днес предстои ми гала обяд в свеки.

# 271
  • Разпиляна във въображението
Уоми, като се замисля - не, благодаря. НЕ искам Тренера да се разголва. Кафът е да си го представяме.

Мисля, когато ми остане малко време, да се разровя за душата. Снощи попаднах на Платон и това какво е за него душата. Не си спомням дали сме обсъждали точно него, имам бегли спомени, но май неговото виждане за нея и какво ще стане ако човек я няма, се доближава най-близо до това, което се случи със Сам.

# 272
  • # супернатурална #
Добро утро!
Не знам дали ще имам възможност  да се гмурна в дебрите на философията, тъй като и аз като Уоми ще съм на височайшо посещение  Mr. Green , но все пак ето виждането на Платон:

Платон смята че душата е принципът, който "оживява" тялото. Ако тялото няма душа то ще е просто материя и неодушевен предмет. В Републиката Платон придава на душата три части:

1. Logos , свързана с интелекта, мисълта, разума.
   2. Thymos, свързана с духа, духовитостта; емоциите
   3. Eros или още апетитите, които произхождат от тялото

Платон извежда тристранността на душата от чувството на обърканост и конфликт, характерен за всички хора. След като анализира този конфликт, Платон открива че има три отделни тенденции, които се случват в личността. В съзнанието се появява стремеж към цел или ценност и това идва от логоса. След това се появява стремеж към действие, което е от страна на thymos. Той е неутрален, но логоса му задава посока. И накрая са апеитите, което са желания и стремежи породени от тялото. За да илюстрира конфликт в душата, Платон използва метафората на коне дърпащи в противоположни посоки и безпомощен кочияш на колесница, който не може да управлява. Така както кочияшът има правото и трябва да опъва юздите на двата коня и да направлява колесницата в правилната посока, Платон смята че по същия начин логоса трябва да направлява в правилната посока апетитите на тялото и thymos-а.

Платон използва концепцията за душата в отговор на имащия огромна тежест скептицизъм на софистите по негово време. Софистите разбират човешкия морал като релативен и вариращ в различните култури. Моралът, смятат те, е възникнал целенасочено във всяка една общност и има значение и легитимност само в отделната изповявщата го общност. Също така, моралът е неестествен, и се съблюдава само заради "хорското мнение" и дори "добрият" човек не би следвал морални предписания, когато е сам със себе си. Справедливостта се крие в силата и силният е и правият, а пък добрия живот е животът на удоволствията.За да противостои на всичко това Платон продължава идеите на Сократ за истинното познание като висша добродетел, към която допълва и концепцията за душата

Следвайки логиката му, можем да залючим, че след клетката Сам е останал по един гол Eros и засилено присъствие на Logos, докато Thymos, частта отговорна за емоциите е останала в клетката. Това дава отговор на въпроса- защо , макар без душа, Сам изобщо беше жив.  

# 273
  • Разпиляна във въображението
Точно това четох снощи и аз, но беше на бърз преглед  Peace

# 274
  • # супернатурална #
Сега се сещам, че в началото на 6-ти сезон ни направи впечатление засиления апетит на Сам първоначално за храна, а после и за...други работи. После видяхме колко трезво  разсъждава и колко бързо намира верните отговори. Значи след като духовната част я няма, останалите две един вид заемат мястото и и се разгръщат повече, отколкото при наличието и. Спор няма, Крипке и Ко доста са прочели  Laughing

Като се замисля, трите части на душата са като скачени съдове-трябва да запълнят едно общо пространство и от обема на едното зависи обема на останалите. Не може да нямате сред познатите си хора, които не изпитват влечение към храната и към ...простите радости, свръхчувствителни са, дори малко неземни. При тях пък липсва друга част от душата и те също не са "пълни"

Последна редакция: нд, 19 дек 2010, 11:08 от Г. Краули

# 275
Като се замисля, трите части на душата са като скачени съдове-трябва да запълнят едно общо пространство и от обема на едното зависи обема на останалите.
Харесва ми това размишление и го споделям Grinning За мен важи и илюстрацията на Платон за конфликта в душата - моят Logos милия бая зор вижда понякога с пощръклелите коне Laughing А пък Thymos-а ми колко е бесен и доминантен понякога, не е истина, сто камшика на голо от кочияша не помагат, направо ми идва да му сложа край на мъките, за да почина малко от него Crazy Laughing Eros-а не ми пречи Blush, макар че понякога, като набере скорост покрай Thymos-а, цялата колесница отива у ряката Laughing

Значи всъщност Thymos-а е липсващия кон на Сами, затова е хем е такъв хаднокръвен и разсъдлив, хем плътски ненаситен Laughing

# 276
Добър ден, за сега ставащите като мен, добро утро  Sunglasses

ето кафенце, че много тежки теми сте подели за неделя сутринта:

и един страхотен клип, който с Цве въртим от снощи нон стоп - Heart Eyes

ПП- Да добавя само, колко късмет има по тоя свят. Едно момиче снощи писа, май на шега, в туитъра на Миша да и звънне на работа, че и било скучно......и той го направи!!! Страхотно, нали? Говорили са си, тя после публикува в LJ всичко, който му е интересно да цъка - http://lumilove09.livejournal.com/

# 277
  • В средата на времето
На мен не ми допада теорията на Платон за душата. Но си признавам, че май и сценаристите са го чели и с черпак черпили идеи от него.

Много хубаво клипче. Супер е да видиш всички хвъркати на куп.

Последна редакция: нд, 19 дек 2010, 12:07 от Izida

# 278
  • # супернатурална #
За мен важи и илюстрацията на Платон за конфликта в душата - моят Logos милия бая зор вижда понякога с пощръклелите коне Laughing А пък Thymos-а ми колко е бесен и доминантен понякога, не е истина, сто камшика на голо от кочияша не помагат, направо ми идва да му сложа край на мъките, за да почина малко от него Crazy Laughing Eros-а не ми пречи Blush, макар че понякога, като набере скорост покрай Thymos-а, цялата колесница отива у ряката Laughing

Ха-ха, Стиче, направо образно си го представих  Joy И моя Логос доста опъва жили, особено по отношения на Ерос, но забележете, в частта за храната, ей, ако ям колкото ми се яде и трите коня няма да могат да ме теглят.  Joy

ето кафенце, че много тежки теми сте подели за неделя сутринта:

То верно темата е като за късни доби и червено вино  Laughing

# 279
Grinning Много е готино клипчето, големи са образи хвъркатите Laughing

# 280
Бонджорно и от мен!
Невероятна информация за душата, благодаря ви!
Мирка, много готино клипче!

# 281
Бонджорно и от мен!
Невероятна информация за душата, благодаря ви!
Мирка, много готино клипче!
Цве го намери и ми го показа. Сега го сложихме на телефоните да звънят, утре да знаете, че ако чуете тая песен сме ние. Simple Smile
и да ви покажа един много готин гиф:

а това от къде е?

Последна редакция: нд, 19 дек 2010, 13:29 от Mupka

# 282
От Ten Inch Hero, където играят двамата с г-жата Grinning

# 283
Готино е филмчето, тениските са трепач!

# 284
Здравейте, дами, сколасах да пиша на компа  Grinning   Мирка, този последния филм с Дженсън, скоро Пепи горещо ни го препоръчваше.

Не мога да преценя в момента насред къщната работа дали ми харесва теорията на Платон  Grinning  Няма как да се докаже еднозначно такава теория. А къде всъщност е обиталището на душата в тялото? Мозъкът, сърцето, слънчевият сплит? Сега изведнъж се зачудих какво съм чела. Нямам време за проверки. Аз мисля, че макар и от три части според Платон, душата все пак си е комплект. Не го виждам някак душата на Сам да е била разпарчосана (не е Волдемор  Grinning). Досега мисля беше Сами тялото.

Общи условия

Активация на акаунт