Учениците в провинцията с по-добро образование от софиянчетата

• 8 553
  • 233
  •   1
Отговори
# 15
Хич, не съм убедена, че са виновни учителите в София. По-скоро са виновни родителите. В София децата често  са по-разглезени /да не кажа изпуснати/.

Разбира се, и по-малките паралелки са от значение.  Това
Цитат
Дали в т.нар. провинция (мразя тази дума), където за едно работно място се изтрепва сума ти народ да кандидатства и всеки си трепери за работното място или тук?
- също.

# 16
И защо според теб учителите трябва да са виновни за това?

Ami koi drug?
Nali ne iskash da kajesh che sofianchetata sa po-tapi?
I ne smiatam che e otgovornost na roditelite, a tochno na uchitelite. Tova im e rabotata.

Izvinete za latinitsata. Imashe predi butonche za kirilitsa na saita, az li ne go vijdam ili go niama veche?
О, разбира се - учителят е длъжен да вземе фунията и да налива в празната глава! Родителят не отговаря! Той е родител - няма да си цапа ръцете, я! ooooh!
Истински резултати се постигат, когато родители и учители работят заедно! Peace
Но докато има родители с такива разсъждения, ще има и такива статистики.  Peace

Последна редакция: вт, 21 дек 2010, 22:58 от Pipi_Dalgoto_Chorapche

# 17
  • При хората, които обичам
За мен обучението по роден език е част от възпитателния процес, не само от учебния. И докато битува схващането, че това е задължение само на учителите, резултатите все ще са плачевни.

# 18
Не съм убедена, че проблемът е в учителите  Rolling Eyes По-скоро в самата среда на живот и в родителите. В София родителите обикновено все бързат, все са заети, постоянно са нервни и стресирани и не обръщат достатъчно внимание на децата си... които пък от своя страна разполагат с безброй възможности за губене на време и вършене на простотии вместо за учене.
Разбира се, говоря съвсем общо. Няма нужда да ми скачате с обяснения как вие си гледате децата по съвсем друг начин  Peace
Е, те пък родителите във Варна, Бургас, Пловдив  не са заети и стресирани и хич не бързат.А пък децата там, или в по-малките градове нямат време за забавление и за губене на време.

# 19
За мен обучението по роден език е част от възпитателния процес, не само от учебния. И докато битува схващането, че това е задължение само на учителите, резултатите все ще са плачевни.
Е, как, моля ти се, нали четеш мнението на преяла?

Апропо, ако такова състезание за родители се организира, ще играя за софийския отбор родители. Като бивш...провинциален учител. Laughing

Лека нощ.

# 20
Какви са тия провинциални полюции сега - софиянчетата били по-назад, голям кеф.
Вместо да обърнете внимание на важното -  растат армии  неграмотни хора. 
Не само неграмотни, а и безпътни. Ей това е важното, голям праз, че в Сопот 30% решили теста.

# 21
  • При хората, които обичам
О, и аз ще участвам с радост в такова състезание, но от другата страна. Може и в "Мама, татко и аз"

# 22
А някой случайно да си задава въпроса КЪДЕ и ЗАЩО ще са по-качествени учителите?

Дали в т.нар. провинция (мразя тази дума), където за едно работно място се изтрепва сума ти народ да кандидатства и всеки си трепери за работното място или тук?
Да и освен това,
хм, 90% от учителите ни в елитното софийско училище, все още говорят с провинциалния си акцент и с грешките от диалекта си по произход - това как ще го коментират от въпросния образователен портал?
, а как се изтрепват да ни обясняват ,че децата ни без частни уроци са за ожалване и няма да си вземат дори и външното оценяване,а?

# 23
И защо според теб учителите трябва да са виновни за това?

Ami koi drug?
Nali ne iskash da kajesh che sofianchetata sa po-tapi?
I ne smiatam che e otgovornost na roditelite, a tochno na uchitelite. Tova im e rabotata.

Izvinete za latinitsata. Imashe predi butonche za kirilitsa na saita, az li ne go vijdam ili go niama veche?
"Тъпи" и "умни" деца има навсякъде-Кърджали,София,Варна..ако щете Дългопол.Айде пак  сега дискусия София -"провинция".Както казах извън София хората и децата не са по различни -ядем ,спим и се***.Извинявам се за изказа,но хора разберете София не  е на пъпа на света.Учителите не са виновни,всичко е във възпитанието и родителите.Не може детето  ти да се прибере от училище да седне пред телевизора и след 30 минути да  излезе на кафе StopТочно родителите са хората,които трябва да възпитават и да изискват от децата си.
п.с.Пък и много се съмнявам във верността на статията,както беше коментирал някой преди мен Peace

# 24
  • София
резултатите, макар и да не са представителна извадка (защото колко са участниците от София и колко извън София и какъв процент са тези отличници на общия брой участници от цялата страна?), не ме изненадват. На когото не му провърви на родното място, все в София идва, кой от кого по-неграмотен! Естествено, такива са и децата на тези хора - също толкова неграмотни! Да не говорим за претъпканите паралелки в софийските училища. Аз самата съм родена извън София, там учителите държат повече на качеството, още от времето, когато бях ученичка. Винаги на състезания са пелечили предимно хора от прованса, а не софиянци.

И за писането на английски не съм изненадана. Моите деца, дори само ходейки на курс по английски, правят много повече граматически и всякакви упражнения и езикови игри, отколкото по български! И по английски не ги мъчат с безумни граматични, синтактични и прочие правила (от вида сложно съставно сказуемо се учи в пети клас!), а се подхожда по по-прост начин - малко правила с много упражнения!

# 25
  • София
Не съм убедена, че проблемът е в учителите  Rolling Eyes По-скоро в самата среда на живот и в родителите. В София родителите обикновено все бързат, все са заети, постоянно са нервни и стресирани и не обръщат достатъчно внимание на децата си... които пък от своя страна разполагат с безброй възможности за губене на време и вършене на простотии вместо за учене.
Разбира се, говоря съвсем общо. Няма нужда да ми скачате с обяснения как вие си гледате децата по съвсем друг начин  Peace
Е, те пък родителите във Варна, Бургас, Пловдив  не са заети и стресирани и хич не бързат.А пък децата там, или в по-малките градове нямат време за забавление и за губене на време.

Не казвам, че не са, но тук масово е така и то в още по-висока степен. Никъде другаде освен в София не съм виждала толкова много бързащи, намусени и пуфтящи физиономии, нито толкова "изпуснати" (както някой по-горе ги нарече) деца.

# 26
п.с.Пък и много се съмнявам във верността на статията,както беше коментирал някой преди мен Peace
Ето същото инфо от сайта на организатора на "Бъди грамотен". Peace

# 27
  • София
хм, 90% от учителите ни в елитното софийско училище, все още говорят с провинциалния си акцент и с грешките от диалекта си по произход - това как ще го коментират от въпросния образователен портал?

Диалектите правят впечатление, когато не са родните, а чуждите! Докато живеех на родното си място, по никакъв начин не усещах "нашенския" си диалект, но моментално разпознавах тези по софийско. Сега, като се върна в родното си място, диалектът веднага ми се набива на уши. А и аз не съм забелязала или чувала някога в университетите да са учили студентите-бъдещи учители, да спрат да използват диалекти. А сега, "ме"-кането е точно част от диалекта в западната част на страната, но София е център на властта и икономиката, се превръща в норма. А си е диалект като диалект! Всеки от нас ползва такъв в някаква степен.

# 28
Извинявам се за изказа,но хора разберете София не  е на пъпа на света.

на света не, но на България - да.
2 милиона от 6-7 живеят там. И затова са притеснителни резултатите.
Но да не драматизираме, нали ще дойдат и те да станат софиянци до година-две, ще вдигнат нивото.
И ще  се настанят в  Студентски град ( където ако се следва логиката на изследването е съсредоточена най-образованата и преспективна част от софийската популация - достатъчно е да се разходиш из студентския град, за да се насладиш на каймака на провинциите)

# 29
И ще  се настанят в  Студентски град ( където ако се следва логиката на изследването е съсредоточена най-образованата и преспективна част от софийската популация - достатъчно е да се разходиш из студентския град, за да се насладиш на каймака на провинциите)
И да се чудиш, защо сме все на последните места, за каквото и да било newsm78.Пълно е с вишисти в Студентски град.

Общи условия

Активация на акаунт