2г и 4месеца,памперси и нежелание да седне на гърне!!!

• 5 348
  • 77
  •   1
Отговори
Дъщеря ми е на близо 2,4 месеца.Не желае да седне на гърне под никакъв предлог.Само като го види и казва "Мамо хърли го"
От близо година се опитваме да я запознаем с него.Правили сме какви ли не опити.И седалка за 00 и само по гащи4ки е стояла...с молби,обяснения,караници..не се полу4ава.Тя  нон стоп в движение.Много е енерги4на!Може би приема това седене на гърне за загуба на игриво време Tired Категори4но ми отказва.Знае какво се прави там.Като я питаме си казва.Но никога не ми казва 4е и се ака пишка....дали не закъснях и трябваше по-рано да я оту4а

# 1
  • Софиянка в Пазарджик :)
Според мен трябва да и слагате тренировъчни гащи,като усети мокрото на дупето няколко пъти сигурно ще и стане неприятно.Според мен е доста голяма на 2,4год. за памперс вече

# 2
  • California
Ами ако сложите гърнето пред телевизор, или да седне с любима книжка или играчка - нещо, което да и задържи вниманието поне за 10 мин? Аз лично смятам, че малко сте закъснели - според мен щом детето започне да седи самостоятелно, е време да се слага на гърне  Peace
Моето дете го слагам от около 2 месеца - въпреки коментарите на разни познати, че е много рано и, че нищо няма да схване, досега празно гърне не сме имали Simple Smile Седи си и си играе, ако за 10 мин не се изходи, го махам. Голям плюс в момента е, че не може да стане и да хукне, защото още не ходи  Laughing
Желая ти успех!  Hug

# 3
Моят съвет е да я взимаш с теб, когато ти ползваш тоалетната, за да поиска да ти подражава. Ние така научихме сина ми. Мъжът ми му показваше, давахме му да пуска водата и в един момент той сам поиска да пиша прав в тоалетната. Тогава му махнах памперса. Ден и половина се напишваше в гащите, после започна да си казва на време. Гърне започна да ползва, когато махнахме нощния памперс и сутрин рано го мързеше да отиде до тоалетната.

# 4
   Според мен не си закъсняла много и ще обясня защо. Аз лично не приемам ранното слагане на гърне. За мен момента е тогава, когато детето вече започва да се усеща, малко поне умее да контролира физиологичните си нужди и може да си каже. При различните деца е различно, но горе долу след годинка и половина за мен е приемливо. В една книга е обяснено много точно - все едно някой великан да дойде да те вдигне, да те седне на гърнето и да ти каже, че трябва точно сега да свършиш тази работа, независимо дали ти се иска.

Аз бих оставила гърнето във всекидневната стая без да го пипам или да го споменавам няколко дни. После в процес на игра след като нахраним куклата примерно да я сложим и на гърне да се изчишка. След което пак го оставяш на обичайното място и така поне през ден. Бих пробвала да я сложа и нея, но поне 2 седмици след това т.е. дай й почивка. През това време може да й слагаш гащички, ако не те притеснява факта, че зимата дрехите съхнат по-бавно, а и че може да настине. Ако се начишка не й се карай. Или го подминавай или й казвай, че следващия път ще каже преди да се начишка, както прави куклата и няма да е мокра.

П.П. Може да й вземеш гащички с любими герои, които тя много да харесва. Когато ги начишка може да споменеш, че сега любимите й гащички са мокри и трябва да ги свалите. Може и това да даде резултат.

Дано скоро се похвалиш с успех.

Последна редакция: ср, 22 дек 2010, 22:54 от Tincheto 78

# 5
Абсолютно съм съгласна с Tincheto 78  Peace
Аз също не съм за ранна "дресировка"  Crazy...имам чувството, че девойката е наплашена от гърнето..това "мамо хвърли го"  Rolling Eyes..освен идеите за подражание на родителя (но не пускай пред нея водата-може да се уплаши, че "нейни неща" изчезват незнайно къде), може да подражава и на кака/батко-т.е. по-голямо дете, към което е привързана и има за кумир един вид Wink
При успех, било то и частичен, поощрете детето Peace

# 6
И аз имах същите притеснения. Признавам си, че не съм била  много настоятелна, защото имах и малко бебе, та нямах нито сили, нито нерви, нито свободно време. След безуспешните ми опити лятото му казах, че ще махнеме памперса, когато той сам ме помоли. На 2г7м тръгна на ясла. Там ги слагат задължително на гърне в определени часове. Всички наредени в редица на гърнетата, много сладка гледка. За два-три месеца той свикна да си казва и сам да си взима гърнето от банята. Още не съм го махнала окончателно и ту е с памперс, ту е гащи, но му се вижда края.
Когато още нямах дете, бях много възмутена от приятелката ми, че детето и до две години и полувина беше с памперс и мислех, че просто я мързи... Сега разбрах, че и децата и родителите и ситуациите са различни.
Според мен не трябва да се притесняваш. Изкарали сте толкова време, че за още няколко месеца повече или по-малко... Пък и нямаш друг избор, насила не можеш да я накараш, ще ти прави на пук.

# 7
  • София
И моята отказваше на вашата възраст, после пробвах на 2 г. и половина - криеше се в ъглите, за да пишка в гащите, върнах памперса, след месец пробвах пак и о, чудо - за 3-4 дена забравихме за памперса. Зарежи гърнето, само й говори, къде се пишка и ака и след месец пробвай пак. Лошото е, че е зима - аз оставих девойката по голо дупе - без гащи, така тя можеше да контролира положението и като й се допишкаше, сама си сядаше на гърнето. Някъде след 10-тина дена сложих и гащи без панталонче отгоре, после и панталон и така...

# 8
  • София
Не мисля, че си закъсняла.
Забрави за известно време за гърнето - 2-3 седмици, месец или колкото необходимо.  Сле това, когато ходиш до тоалетната я води с теб, но без да я насилваш,  обяснявай, че големите и порастналите  деца пишкат там /децата искат да подражават на големите/.
Пробвах да махна памперса на дъщеря ми, когато стана на 2 г. - рев, тръшкане и правене напук. Прекратих опитите, преди да я наплаша и гърнето тотално да и опротивее. Когато прецених, че сме готови за нов опит стана за седмица - леко и безпроблемно.

# 9
В началото и при нас беше същата работа. Честно казано и сега сяда с много настояване на гърнето - ами нямат време децата  Laughing трябва да се играе, как ще седнат така!

За това, според мен единственото решение е, всеки път като трябва да седне на гърне да изваждаш нещо невиждано, да си играе дребното, да се залисва и между временно да си свърши работата. При нас и до сега това върши най-добра работа. Спорове и сърдене не дават добър резултат.

Между другото при нас върви почти винаги следния номер - Не искаш на гърнето? То и без друго не е за теб, то е за мечето. АЗ ще го изпишкам там.
И се започва - не, гърнето е мое. Аз искам.
"Не, не може, на мечето е."
И дребното даже само се събува да седне.

# 10
Моята дъщеря беше така като наближи две години, не искаше да види гърнето. Аз махнах памперса и започнах да я изпишвам често като я държа над тоалетната или над гърнето (съпротивляваше се и на това, но нямаше накъде), след ден два и омръзна, понеже не и беше удобно и си сядаше без проблем. Почна и сама да сяда, за 4-5 дни се научи.

# 11
Момичета,и ние имаме проблем с гърнето.Малката не иска да пишка или ака в него.Вчера до обяд изобщо не пишка,защото я слагах на гърнето през 30 минути.На обяд й сложих памперс за да я сложа да спи и милото още като се събуди побърза да се изака и да се изпишка в памперса докато не съм го махнала.Засега успявам да й отвличам вниманието за да стои мирно на гърнето,но колкото и да стои нищо не прави.Вече не знам какво да правя. CryНе мога да я оставя да се стиска цял ден,но и искам да я науча на гърне поне за през деня,за махане на нощния памперс ни е рано.

# 12
Синът ми от както започна да седи по-стабилно (около 8 месечен) е на гърне. Пишкането естествено в памперса, но акането почти винаги там. Просто той много ясно си показваше кога му се ака и никакъв проблем не сме имали. Слагах го за минути и свършваше работа. Това за мен не е дресировка, а просто да уцелиш момента. Ако изпуснем, здраве да е, никакви коментари или упреци. Но на 2г. и 4 месеца вече май е късно за това. Вероятно на детето ще му трябва време само да реши да си казва, защото вече разбира. Успех и здрави нерви!

# 13
Синът ми от както започна да седи по-стабилно (около 8 месечен) е на гърне. Пишкането естествено в памперса, но акането почти винаги там. Просто той много ясно си показваше кога му се ака и никакъв проблем не сме имали. Слагах го за минути и свършваше работа. Това за мен не е дресировка, а просто да уцелиш момента. Ако изпуснем, здраве да е, никакви коментари или упреци. Но на 2г. и 4 месеца вече май е късно за това. Вероятно на детето ще му трябва време само да реши да си казва, защото вече разбира. Успех и здрави нерви!

Joy очаквах го Laughing
Затова "дресировка" е в кавички-защото дресировката е за родителя-не за бебето, е ..и за него но на по-късен етап..в началото е на майката-да дебне постоянно детето си..като стане от сън, като се нахрани..
Няма как да накараш бебе да проходи да кажем на 4мес., преди да е започнало да сяда, да става и кляка (да пълзи)-т.е. трябва да достигне една степен на зрялост на организма..това се отнася и до говоренето (слизане на ларингса-чисто физически!) и до свалянето на памперса. Защото бебето не може да контролира тези процеси и да съобщава/изчаква до даване на гърнето..до една определена възраст. Естествено при всяко бебе "съзряването" е различно-както проговарянето, прохождането и т.н...но не и преди 2г (+- няколко месеца) Peace-Преди това си е "дресировка"..доста от "научените" на гърне, бебета преди тази възраст, се оказва, че на по-късен етап имат проблеми с нощно напикаване и пр-виж мненията на детски психолози по въпроса Peace

# 14
Мирка, остави я. На сила не става. Давай пример, предлагай (но не настоятелно) пък когато-тогава. Аз бера плодовете на прибързаната работа, но при мен си беше сложно. Маги сама си свали пелената и дума не даваше да се издума да го носи. А не беше готова. Съответно аз настоявах да ползва гърнето и резултата е криене, стискане на акото с дни, а няколко месеца по-късно поиска да носи отново пелена. Сега не настоявам, сяда на гърне понякога, когато тя иска. Опитам ли да сложа гащи обаче на мига се напишква, а с пелена е суха по четири часа. Навън например никога не се е напишквала (имам предвид след година и 10 месеца, де).
Ще се научи, всички деца свалят пелената в един момент, но упражниш ли в някаква степен насилие почти сигурно е, че ще завършите с упорство от страна на детето и скъсани нерви от твоя страна. Няма защо да си го причинявате.

..в началото е на майката-да дебне постоянно детето си..като стане от сън, като се нахрани..

Точно така е. И живота ти се превръща (сама си го превръщаш) в ад без да има защо. Толкова хубави моменти се пропускат покрай постоянното дебнене.

Общи условия

Активация на акаунт