За приложението на "западният модел" в българското семейство

• 21 683
  • 371
  •   1
Отговори
# 300
Като се има предвид, че много от нас са отгледани по модела - при баба и дядо, много бързо минаха на западния модел.

# 301
Аз не съм отгледана от баба и дядо, даже почти не познавам дядовците си...
Но нашият модел на семейство не е съвсем западен.

# 302
Като се има предвид, че много от нас са отгледани по модела - при баба и дядо, много бързо минаха на западния модел.
Има и друг вариант - детето ми се гледа от баба му, но като порасне - искам западен модел  Joy

# 303
Ние не сме отгледани от този модел на баба и дядо ,и сега се виждаме рядко с тях,въпреки 4е майка настояваше да сме заедно на празници и по4ти през уикенд ,но заедно с родителите ми там. Та,не ми е познат този бабин дом,но другото е съвсем приемливо0стар4ески дом (аз бих искала моето дете да има живот необременен от мен ,та сама бих се преместила там като не мога да се грижа за себе си),та не ми е 4ак толкова странно и това.

# 304
Моите родители са големи почитатели на този модел ... имало е случаи да се обадя за 10 мин. да погледат детето , за да напазарувам и ми се отговаря ... ами ние сега сме на масата , не можем ... а живееха в съседния вход .
Това е най - малкото . Много ми е говорено как всеки трябвало сам да се оправя .
 Аз се оправих доста добре . Но ... много съм истинала към тях .
Добре,де,защо смятате ,че родителите са ви длъжни до живот?
И ако ,не дай си боже, имат свои желания ,които не са съобразени с вашия график,веднага стават лоши....Че и изстивате към тях?
Ами детето си е ваша отговорност.Не тяхна.
Бабите и дядовците са ,за да се порадват на внучето час-два,не да заместват родителите в отглеждането му.

# 305
Оу, да, темата дали може и трябва да разчиташ на най-близките си в нужда - е доста обширна  Tired

# 306
Цитат
имало е случаи да се обадя за 10 мин. да погледат детето , за да напазарувам
Това не звучи като крайна нужда....
И не става въпрос за някакви извънредна ситуация,в която наистина да се налага детето да го гледа някой....

# 307
Добре,де,защо смятате ,че родителите са ви длъжни до живот?
И ако ,не дай си боже, имат свои желания ,които не са съобразени с вашия график,веднага стават лоши....Че и изстивате към тях?
Ами детето си е ваша отговорност.Не тяхна.
Бабите и дядовците са ,за да се порадват на внучето час-два,не да заместват родителите в отглеждането му.
Ти чете ли какво съм написала или си пишеш да се намираш на работа  Confused От къде пък стигна до извода , че искам да са ми длъжни ... Аман от форумски мислителки и клишета  ooooh!
Ситуацията е друга , ама няма какво да ти обяснявам не тебе точно ... И в други теми те засичам , че не можеш да вникнеш в същността на въпроса  Whistling Като кон с капаци си , без извинение .
Прочети и следващия ми пост и може да ти се изяснят нещата .
След като един - единствен път съм ги помолила за 10 мин. помощ , а те са отказали , трябва ли и аз да съм отзивчива ? Чак ме изкара и ти , че ми гледали детето  ooooh!

# 308
Цитат
имало е случаи да се обадя за 10 мин. да погледат детето , за да напазарувам
Това не звучи като крайна нужда....
И не става въпрос за някакви извънредна ситуация,в която наистина да се налага детето да го гледа някой....

Олееее  ooooh!

# 309
В нашето семейство има два противоположни случая.
Брат ми е на мнение, че родителите трябва задължително да помагат - както в отглеждането на внуците, така и във всяко едно отношение, защото според него това са най-близките хора и единствено на тях може и трябва да се разчита при нужда, а и не само.
Аз съм на точно обратното мнение - че след пълнолетие никой за нищо не ми е длъжен.
Вярно, родители са ми, но не бих ги натоварила с нещо, ако те нямат желание за това или самата аз виждам, че не биха се справили така, както аз искам. Независимо за какво става дума - дали е за внуче, дали е за финансова помощ и т.н.
Може да се случи да попитам/помоля за нещо, но ако получа отказ, въобще и не ми идва на ум да се сърдя.

# 310
Като малка  почти всяка събота и неделя и всички ваканции  със сестра ми бяхме на село при двете ми баби. Да не говорим, че като бебе майка ми ме е оставила 6 месеца да ме гледат  бабите, а тя е отишла на сватбено пътуване с баща ми .Като са се върнали не съм ги познавала - била съм на около годинка и съм си знаела бабите и това е., не съм помнела родителите си.
Сега и свекърва ми и майка ми гледат дъщеря ми , но само при нужда - такова оставане с дни и седмици при мен не е имало. Даже въобще не обичам да оставям дъщеря ми да спи далече от мене и ако излизаме до късно с баща и предпочитам да отидем вечерта да си я приберем нищо че ще и нарушим съня отколкото да я взема чак на сутринта.
Свекърва ми също е оставала и двамата си сина на отглеждане на майка си живеели са в един блок, така че не че мисля че двете баби са  длъжни да ми гледат детето, а просто го приемам за нормално когато са свободни да гледат внучка си. Като стана един ден баба и аз ще си гледам с удоволствие внуците - децата са радост.  Като съм с дъщеря ми на моменти ми е особено изнервящо, но пък без нея ми е скучно и празнои бързам да си я взема.

# 311
Ами това прочетох....помолила си ги да гледат детето ,за да напазаруваш.
Те ти отказали ,пък ти си изстинала към тях....
От друга страна ,ако е било един единствен път,само от един отказ ли изстивате към родителите си?

Смятам ,че човек би могъл да разчита на родители при загуба на работа ,например,докато намери нова...
Или ако му се наложи болнично лечение ,да му гледат детето....

Ама да тичам да моля всеки път да ми гледат детето,пък аз да ходя на пазар,на фризьор,или на ресторант....Че и ако ми отказват,да се сърдя и смятам,че са длъжни да ми угаждат....

# 312
Е, да - няма за какво да се сърдиш - защото не си изпадала в безизходица. Обикновено - когато търсиш инцидентно кой да ти гледа детето за малко- има причина и си на зор, а не просто за да отидеш на кафе. Та в тия моменти - на кого да разчиташ? На съседката - която от кумова срама няма да откаже - може би е по-добре, отколкото на родителите ти, които не са на работа, но са заети - защото вечерят??? Вие наистина откачате!
Красо - айде се стегни малко - не се усещаш какви ги пишеш  ooooh!

# 313
Ох,ние сме отгледани изцяло от майка ни ,при баби се е оставало рядко и то с родителите ни там също. Мъжът ми е бил даден на бабите си на 3 месеца (защото майка му трябвало да работи newsm78 ) и са го виждали уикендите само,и така до 3 години когато е тръгнал на градина  и са го взели оттам но де факто пак е бил по 10 4аса там.
Та познайте кой иска помощ и смята,4е родителите трябва да помагат-еми той естествено,не и аз!
Моите родители са си свършили работата,сега е наш ред!
Не бих си оставила детето ежедневно някой друг  (баба или дядо)да го взема от градина ,да му помага с домашните и да възпитава в най -важните й години . Но за еднократно и за няколко 4аса никой никога не ми е отказвал,4е то си е събитие за тях да са сами с вну4ката си:)Simple Smile

# 314
Ами това прочетох....помолила си ги да гледат детето ,за да напазаруваш.
Те ти отказали ,пък ти си изстинала към тях....
Ти това ли разбра  ooooh! Че от един отказ съм истинала към тях ... Божеее ... Целия си живот ли да опиша , за да ти стане ясно  Thinking Това беше един прост пример , нищо повече ...
Върни си и пак ми прочети постовете , моля те , преди да те заподозра в умствен дефицит  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт