Мартенската ни дружина първо бебче вече има! - тема 11

• 30 180
  • 738
  •   1
Отговори
# 225
ами на мен ми казаха 18 месеца - закона не съм го чела, но и така да е аз лично нямам право. В момента имам само 6 месеца стаж

# 226
Били и аз ще разждам в Шейново и също при Д-р Велев  Peace Искам и аз да знам какво сте се разбрали, че на мен ми предстои да се видя с него чак в понеделник и нямам търпение, че вече мина цял месец откакто не съм виждала бебка.
migeio78, на теб кога ти е часа в понеделник? Simple Smile Да не се засечем?! Wink

# 227
Bub555 в 16.15ч съм,а ти  Simple Smile

# 228
 Grinning Не е истина!!! Аз съм в 1630 ч. Wink Нали в частния му кабинет? Simple Smile
Ти редовно ли си ходиш при него?

# 229
Да от самото начало,пиша на лични да не пълним форума с лични неща Peace

# 230
Благодаря момичета  Hug толкова и се радвам, защото бяха големи перипетии докато я поръчам   Crazy Чак си водих кореспонденция с тях  Mr. Green

майски3 да на Чико е. Макар че първоначално се бях спряла на Хаук. ето я:
  точно тази си поръчах, макар че тук е без чувалчето

г-жа Стихийно бедствие мен обикновено ме питат какво искам. Рядко се е случвало да получа нещо което не съм поискала. и аз обикновено си казвам, че предпочитам пари  Peace ние тази тактика я предприехме още при сватбата  Peace

Последна редакция: вт, 01 фев 2011, 20:04 от mama_vessy

# 231
  • Пловдив
150 лв 45 дни преди термина се полагат ако нямаш право на майчинство- в моя случай работя, но нямам 18 месеца стаж и ще вземам майчинство втората година. Незнам дали помощта се дава при ниска заплата  Rolling Eyesмисля, че не
Защо18 месеца трябва да имаш 12 а не 18
От 1.1.2011 вече са 18 месеца, както и за да получаваш болничен трябва да имаш 12 месеца трудов стаж, а не 6 както беше досега. Този стаж не е задължително да е последователен,т.е. може да има прекъсванет.
Не е така, момичета. За да имаш право на майчинство, трябва да имаш 12 м стаж през живота си. Но при изчисляването на сумата, която ще получаваш, се взимат 18 месеца назад. Т.е. ако имаш 12 м, но нямаш 18, за разликата от 6 месеца, които не ти достигат, ще ти сметнат в базата минималната работна заплата - 240 лв.
Аналогично е с болничния за общо заболяване. Искат стаж 6 м, а за база се взимат 12.
За справка Кодекса за социално осигуряване чл. 40 и 41 за болничния и чл. 48а и 49 за майчинството  Peace

Иначе за помощта от 150 лв. - отнася се само за майките, които нямат право на майчинство, т.е. нямат 12 м стаж или не се водят на работа към момента на издаването на 45-дневния.

Аз днес си взех 45-дневния. Оказа се, че и в Пловдив има грипна епидемия и нямат право да провеждат ЖК, но болничния ми дадоха  newsm78 Не че лекарката по ЗК се сети да ме пита добре ли съм, нещо има ли ми. Написа болничния и ме изгони бързо-бързо  Crazy

ПП: Както се вижда, вече ми работи клавиатурата  Blush

Последна редакция: вт, 01 фев 2011, 20:08 от Commelina

# 232
  • София
За подаръците, твърдо съм решила да си казвам какво искам, от какво имаме нужда като разбира се ще се съобразя със възможностите на конкретния човек.
Няма смисъл от трупане на излишни или доблиращи се вещи.

# 233
може ли парола за албумчето

# 234
И аз пак да помоля за паролка на албума.Благодаря  bouquet

# 235
Относно подаръците.....хммм определено бих казала, ако ме попитат какво искам, защото наистина се натрупват ненужни неща Sad а пък ако предложат пари - още по-добре Wink ще им намерим приложение Wink

mama_vesy, честита придобивка!  Peace

# 236
katilias ти направо ме уби с този багаж. Вие на екскурзия ли отивате? Банският не разбрах защо е? малко ми идва пресилено. Дано не ми с еобидиш, не го казвам с лоша умисъл.  Wink
Миш, точно това се опитвам да обясня. Че тук са превърнали раждането в нещо като приятна почивка - отиваш си в болницата, от там - все едно си на почивка. Носят ти меню вечер, от което да си избереш храна за следващия ден, сменят ти чаршафите ако искаш и по 10 пъти на ден.  Всеки те глези, всеки се грижи за теб, но с такова едно ненатрапчиво внимание. Ако искаш да си сам - оставят те, ако искаш внимание и грижи - дават ти го. За банските - понеже в родилната стая има вана, която може да се ползва за облекчаване на болките (не за водно раждане), в книжката от болницата пише, че е препоръчително поне за партньора да има бански, да не се мандрахерца по "пищов" пред акушерките. А моя съм го сложила за всеки случай.
migeio78, аз съм с -3.75. Никой не ми е казвал, че това е предпоставка за секцио. Първият път попитах моя лекар, той ме изгледа супер странно. Каза ми, че специално изследване се налага само при хора, които имат сериозен проблем - глаукома, и разни такива очни болести. Или както при vikiimm - предишна операция.
lilincho, вас по колко ви държат? Тук ако кажеш, че не си готов да си ходиш, може и 10 дни да те държат. Ще се замисля като дойде време (това е шега), но пък колко хубаво готвят, а на всичкото отгоре и мъжа ми може да идва да закусва/обядва/вечеря. Сега не се заяждам, но мисля, че на втората вечер ти носят и бутилка вино със специално плато от сирена и разни други неща.
А за горите и другите неща - в началото ми беше малко странно, понеже съм чисто градско чедо. Но сега така съм свикнала със спокойствието и чистия въздух, а  сме на 30 минути с кола до центъра на големия град, че изобщо не искам и да си помислям, че бих живяла на друго място. Само да можехме да си позволим и градинар  Grinning
petinka, не се пали така за Мустела. И аз ползвам, но не е най-доброто наистина. Има парфюм и разни други гадни неща. Но в края на краищата - не може да ги поставим тези деца под стъклен похлупак. И водата, дето ги къпем в нея, и тя не е най-доброто нещо, но това е, което има.
г-жа Стихийно бедствие, много добър постинг. В края на краищата - разни хора, разни идеали. Ако всички харесвахме едно и също, щяха да продават само една марка козметика, една марка памперси и така. Важното е човек да се чувства информиран в избора си, а какво казва Пена или Гана - на кой му пука. 00
mama_vessy, за сутиените за кърмачки, добре де, като ползвате тези потничета, как кърмите. Трябва да си махнете блузата ли, що ли? Сутиените за кърмачки с тази малка закачалчица са толкова удобни, а колко хубави продават тук. Аз имам около 7 броя, много са ми удобни и това е едно от нещото, от което не бих се лишила при покупките.
За подаръците - казвам си, каквото ми трябва. Майката и бащата на мъжа ми ще купят столче за кола, едната ми приятелка ще ми даде пари, другата - ще ми купи зимно чувалче за количката. Който дойде с дрехи - няма да го върна  Simple Smile Те тук хората си оставят касовата бележка в подаръка, ако не ти кареса да го смениш или върнеш. В началото ми беше малко странно, но сега го разбирам напълно.
Хайде, лека нощ от мен, че тук какво слънце е пекнало след няколко мрачни и дъждовни дни...

# 237
  • София
Снаха ми ражда 2 пъти вагинално с диоптер 8.

Аз си получих първите покупки за бебето - 3 бодита и един космонавт(и количката от преди де). Лошото е, че парите пак секнаха преди да съм напазарувала сума неща и пак трябва да чакам. А ми е нужно време, най-малкото да изпера дрешките и да ги подредя, но  Rolling Eyes .

П.п. Ние имаме ли близначета??? Не намерих в списъка на първа страничка да има  newsm78

Последна редакция: ср, 02 фев 2011, 00:20 от skrech

# 238
Да ви се оплача...преместването не върви добре...избрах днешния ден - първо число от месеца, уж за да ни върви в новото начинание. На обяд се приспивахме 1 час и накрая малчо заспа с рев...спа само 1 час (иначе си спеше по 3-4 часа следобед) и се събуди с рев...успокоявахме се повече от 30 мин  ooooh! Вечерта се приспивахме 2 часа...откакто заспа се събуди вече веднъж, дано това да му е за вечерта и утре да е вече по-добре положението...  Praynig
Лъки, все пак синът ти е спал непробудно само 5 часа - от 12 до 5, нали? Skrech според мен имаше впредвид това непрекъснато спане, което голяма част от майките очакват - от 8 до 8 например.
katilias, в БГ основните течения са 2 - първото препоръчва последно хранене в 12 и първо за деня сутрин в 6, като през останалото време през нощта да се дава само водичка дори и да се буди детето, за да може да си почине стомахчето. През деня храненето е под час - през 3 часа. Другото течение е храненето на поискване, така че едва ли има откъде да прочете или чуе някоя бъдеща мама за спане на новородено от 8 до 8  Wink
Почти непрекъснато сме с капки за нос, че не можем да се изчистим от бактерии в носа и малкото се чуди как днес не съм му слагала newsm78 Толкова е свикнал все нещо да му давам. Добре, че ми е търпеливко, милото, и всичко разрешава. Heart Eyes
Ена4, тъй като и моя доктор ми повтаря от раждането на Малчо, че всички болести при децата почват от носа, ползвам ежедневно Стеримар. Преди няколко дни си поръчах и инхалатор, много ги хвалят мамите, които имат, разминавали се само с хрема, рядко прераствало в нещо по-сериозно...
мамите,ако има такива с висок диоптър като мен(5.0)коментирали ли са с лекарите си дали това е проблем за нормално раждане и има ли риск от отлепване на ретината
Диоптърът не е от значение, мери се налягането на очните дъна  Peace Със същия диоптър моята приятелка роди естествено без проблем  Peace
Аз не мисля че е станало кой знае какво, някой пита ква козметика, другия отговаря...
Напълно подкрепям newsm10
Аз също  newsm10
За сутиените аз няма да си взимам, както и предния път ще ползвам тези спортните къси потничета много ми бяха удобни и не ми стягаха  Peace
Ох, на мен пък хич не ми бяха удобни за кърмене, и аз пробвах с тях, този път си взех сутиен за кърмене, да видим по-доволна ли ще съм...
За козметиката - още не съм решила окончателно, но има време. Някой да има отзиви за тази ?
passion, аз ползвам на тази марка АМ и каши и съм очарована, всичките им продукти са био, така че предполагам, че и козметиката им ще е на ниво  Peace
Ами как...питаха ме най-близките само какво да ми подарят и аз им обясних, че всичко сме си купили, поръчали или избрали вече. Така че ни дадоха парички и дребни подаръчета за Малчо. Останалите не са питали, подаряваха дрешки, които никога не съм ползвала - много от тях бяха малки, други изкуствени материи, трети пък не ми харесаха и т.н. Не мога да ги подаря на някой след като на мен не ми харесват, нито пък да ги хвърля като знам, че има дечица, които си нямат...

# 239
  • София
Здрасти мамчета! Simple Smile

Първо бих искала да включим едно въпросче в анкетата и да си го изкоментираме:

Правите ли упражнения за подготовка на перинеума /за мамите с изгледи за естествено раждане/?

Бих искала и аз да помоля отново за паролката на албума! Благодаря!

Относно подаръците за бебето, една приятелка още преди 3 месеца каза, че ми е купила "цял тоалет за момченце" /без да знаем какво ще е бебето/. Сега, обаче смятам да кажа на всички да не си харчат парите напразно/отнася се за тези, които ще попитат/. За тези, които няма да попитат ... не знам... Аз винаги съм питала приятелките с деца, но не са ме улеснявали с точен отговор и това ме е обърквало. Семейството е предупредено.

Сърбежи имам само на корема в горната му част към гърдите. Там кожата ми е най-слабо разтегната и не го отдавам на това. Може би е от изпотяването в тази област откакто коремът ми наедря... Станах по-сериозна с мазането против стрии, че нещо ме домързяваше и се отпуснах по време на боледуването си.

За помощниците

Списъка за болницата

И от мен едно въпросче: Каква потенция ще вземете арника 5CH или 9CH?

Помощници - майка ми / в началото/ и по-скоро за домакинството отколкото за бебето докато свикна да се справям по-сръчно с бебо и новият си "график" и таткото.

Списък за болницата имам, но не е изпълнен. Т.е. нямам чанта за болницата все още.

Относно арниката - Моят лекар ми каза, че потенция 5 СН е малка. Препоръча ми да взема 30 СН

Bub555 ако искаш да пиеш нещо профилактично за предпазване от вируси вземи Осцилококцинум или Инфлуцид. И двете стават за бременни ако се страхуваш да продължиш с клеевата тинктура.

... Все пак в утробата се е хранило 24 часа без да спира, значи не може после да ги държим без ядене сума часове, защото ние възрастните спим в тези часове....

Бебетата имат режим на хранене и спане още в утробата. Не съм сигурна от кой месец започва да се случва. В този късен час не ми се става да взема книгата източник на информацията, но ще го направя утре. Това разбира се не означава, че цитирам "може после да ги държим без ядене сума часове, защото ние възрастните спим в тези часове...."

Сутиен за кърмачки съм си взела на Canpol от Хиполенд. На нормална цена е и ми казаха, че ако има проблем с размера срещу касова бележка няма проблем да го сменим. Не може да се пробва но може да се извади от опаковката. Аз си уцелих размера. Много ми е удобен, чист памук е и си го нося и сега.

Лека нощ!

Общи условия

Активация на акаунт