2-годишно момиченце издъхна в 7 ДКЦ, докато чака линейка

• 15 468
  • 203
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Смъртта на това дете дълбоко ме потриса.
Спомням си наскоро спазъма на моя син и изпадам в ужас. Вече умишлено я подминавам, като я видя в нови отговори.
Кошмар е това за всяка майка, да пази Бог!

# 136
Мога, разбира се. Тогава кой е виновен?

Бърза помощ, родителите, здравната система, личната лекарка?  Или лошо стечение на обстоятелствата?

Според мен е именно лошо стечение на обстоятелствата. Аз щях да си уморя големия син по същия начин - спазъм за първи път, посред нощ, няма темепратура, няма кашлица, само хрема и повръщане. Мислех, че е със стомашен вирус и понеже му е лошо, затова диша тежко. В поликлиниката ми казаха, че дробовете му са така стегнати от пристъпа, че не може даже да се изкашля и затова не кашля и ми дадоха направление за хоспитализация. Линейка въобще не съм викала, защото не предполагах колко зле е положението - никога не ми се е случвало, нямаме роднини с астма или каквито и да е алергии и дихателни проблеми, никога не ми се е налагало да знам какво е пристъп и какво се прави при пристъп. В такъв момент не си мислиш най-лошото, а просто действаш според това, което знаеш. Аз даже не го заведох на спешен кабинет, защото не мислех, че е спешно - все пак и друг път е карал стомашен вирус. 

# 137
Да,при нас също без кашлица. А уж до две годинки само страдали децата от бронхеолит.
Не спирам да си мисля за тези родители.

# 138
Ужас! Като чета за тези спазми, които са преживели някои майчета, просто ми настръхва косата. Не знам как бих реагирала и какво трябва да направя в този случай. Докато дойде Бърза помощ. Ако дойде...

# 139
Ми аз си разсъждавам трезво, но трудно е тук да имаш собствено и различно мнение от масата простотия и много е странно, че има човек, който не се оплаква от всичко. Няма по-голям мрънкалник от българина, в същото време само си мрънка, но не прави нищо.

Фотосинтезирай на воля  Peace

Joy

Е, ако и всички медици разсъждават така "трезво" - няма начин да не фотосинтезираме с тленните си останки и в бъдеще!

Но, както казва народната мъдрост -
"на чужд гръб и сто тояги /Люлякови разсъждения/ са малко"
"умният променя разсъжденията си, глупакът - никога"

Hug

Понеже и аз съм от хората с ниска здравна култура и страдам от "масова простотия" не мога да се сетя с каква думичка да заменя вторият подлог в изречението, че да не се обиди Люлякова, но в името на "мрънкалниците", трябваше да цитирам дословно все пак. Peace

# 140
Току-що прочетох в един вестник, че детето не давало никакви признаци на живот, когато било прието в 7 п-ка.  Демек родителите са го били завели вече  безжизнено  Shocked
Какво става по дяволите?

# 141
Току-що прочетох в един вестник, че детето не давало никакви признаци на живот, когато било прието в 7 п-ка.  Демек родителите са го били завели вече  безжизнено  Shocked
Какво става по дяволите?
Да ,а в предната статия пишеше ,че било живо .
А в първата пишеше ,че детето е имало вродено заболяване ,което е допринесло за фаталния край.
Ако е имало вродено заболяване това предполага по-сериозно отношение и от страна на ЛЛ и от страна родителите към всяко по-несериозно разболяване.
Кое е вярно кое не е можем само да гадаем.
Едно е ясно ,че специално БП са реагирали веднага след подадения към тях сигнал .

# 142
Аз в първата статия, която четох пишеше, че пет пъти е било звъняно на 112 в рамките на около час от различни  лекари от поликлиниката.
Всички потвърждават, че е звъняно многократно. Едва ли биха го правили за безжизнено телце. 

# 143
  • София
Аз в първата статия, която четох пишеше, че пет пъти е било звъняно на 112 в рамките на около час от различни  лекари от поликлиниката.
Всички потвърждават, че е звъняно многократно. Едва ли биха го правили за безжизнено телце. 

Минзи, първото твърдение е на родителите и лекарите - че Анастасия е била жива, когато е внесена в поликлиниката. Два са сигналите до Бърза помощ от лекари.

Второто твърдение - че детето е било мъртво - е официалното становище в резултат от проверка на Министерство на здравеопазването и Регионалната здравна инспекция в София.

Сега предстои проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит".

# 144
Мда, и на мен диспансерната докторка ми се накара че трябва да се научим сами да реагираме при пристъп, а не да чакаме винаги лекар...синът ми е с астма. Тогава се почуствах ужасно, все едно й досаждаме, но сега съм й благодарна за тези й думи.
Но дори след няколко силни и леки пристъпа пак не съм уверена как да действам, камо ли когато е за първи път.
Като че ли лекарката в дома е подценила състоянието, може би една поставена навреме инжекция урбазон и вентолин биха смекчили нещата, докато стигнат в болницата, но кой знае- често в рамките на минути и часове се променя драстично състоянието на децата, не бих съдила толкова стого нито родителите, нито лекарите, на базата на изнесеното в медиите само.
Проверката на МЗ и мед. одит не знам какво ще покаже, но за съжаление лекарите в поликлиниките дори и да има някаква апаратура, едва ли знаят как да я ползват. Но едва ли изобщо имат, защото не са длъжни, не са спешни центрове. В линейките май също няма. Това е доста сериозен проблем, който обаче  едва ли ще се промени- пари за такова оборудване на всички линейки и поликлиники едва ли има.

# 145
  • пак там
В линейките нямат необходимата апаратура, в това се убедих при първия спазъм на детето ми. В интерес на истината, линейката дойде за 10 минути, лекарката беше изключително адекватна (това го разбрах впоследствие, след като изчетох всичко за тези пристъпи), веднага му сложи урбазон и се юрнахме към болницата. Когато горе в отделението я попитаха защо не го е сложила веднага на кислород още в линейката, тя каза - нямаме апарат.

За справка - и ние при първия пристъп не знаехме как да реагираме - без температура, само сополи и лека кашлица, учестено дишане, но решихме, че е от запушения нос. Усетихме, че става нещо страшно едва когато започнахме да усещаме хриповете с ръка. Както се оказа, били сме на около час от най-страшното, да не дава Господ на никого...

Сигурно в случая с това момиченце ще има някой, който да не е реагирал достатъчно бързо и ще си понесе последствията за това...

Но ми се иска да изляза малко встрани от темата... Педиатърката ни каза, че едва ли не всяко второ дете, което лекува, прави такива пристъпи, при това се развиват мълниеносно, за няколко часа. Разпитвах по-възрастни роднини, съседки с по-големи деца... Тази тенденция като че ли е от последните пет-шест години, преди това подобни пристъпи са били рядкост и не са били толкова скоротечни. На какво ли се дължи тази масовост сега?

# 146
  • София
На мръсотията.

# 147
Рися, и към другите мами преживяли този ужас, дано на никого не се случва, но искам да попитам как се реагира в домашни условия на тези спазми, да кажем докато дойде линейка?Може ли положението да се увладее временно със спрей Винтолин?

# 148

Джи Пи то е трябвало веднага да извика линейка, а не родителите да го транспортират сами, щом е преценила ,че детето е за болница . За мен е неправилна преценката на личния лекар.

Съгласна съм с това мнение!

# 149
 Мари,ако имаш такъв,го използвай веднага като се усъмниш. Със сигурност ще помогне,но като временна мярка докато дойде БП.

Общи условия

Активация на акаунт