Отговори
# 630
Честити бебчета на мама kroelahai и мама Sosmy! Нека дечица ви донесат много радост!

Цяла нощ не спах и си навксах преди обяд.Незнам как ще изкарам още 2 нощи. Не се притеснявам, но самото чакане е ужасно. Иначе бебка си стои спокойна в мен. Незнам от арниката ли е или от друго, но не мога да кажа, че нещо ме боли. Дори пъпа вече само ме сърби зверски. Ще се успокоя като мине днешния ден. Каквото и да става не искам да се ражда днес, защото на 4 април е родената сестричката на Дани от страна на майка му и не ми се ще да са в един ден с моето дете. Има още 12 часа, докато мине и дойде 5.
Момичета, разказите ви за това как сте родили са колкото емоционални, толкова и полезни. На мен ми се иска да попитам онези от вас, които родиха със секцио носихте ли си някакви бонбони в болницата, защото четох някъде, че било хубаво ако има стрепсилс, тъй като устата и гърлото  много пресъхвали? Аз ще си взема помпа ама пак се сетих за стерилизирането там.

# 631
И аз имам въпрос към ЛЛЛ:Йоанна беше в болница досега,през тези три месеца,постоянно се цедих,имам ужасно много замръзена кърма,тъй като изцеждах поне по 500 мл. за едно денонощие,а в болницата ми искаха по много малко...Въпроса ми е колко време мога да я съхранявам във фризера,надписвам контейнерчетата с датички,за да ми е по-лесно,но не знам тази най-старата кърма дали да я давам?Освен това,аз бях спряла да се цедя,тъй като ми беше намаляла доста кърмата,цедях се само по 2-3 пъти на ден...Обаче сега пробвах пак да цедя и изцедих 70 гр. от двете гърди...Дали мога да увелича лактацията и да слагам Йоанна на гърда,след като имам кърма,а ако не й стига,да додавам от замразената,вместо да давам само от нея,а да дохранвам с АМ...Оххх,много ми е объркано все още....Малко не успях да си формолирам добре въпросите,ама...
Здравей, Twins Mommy!
Отговарям с малко закъснение, съжалявам за което. Радвам се, че вече сте заедно с Йоанна в къщи!

Кърма, която е замразена във фризер (-18 градуса)  издържа най-малко 6 месеца, без да намалеят качествата й или да се развали. Но все пак е много относително - зависи колко дълбоко е била замрaзена, дали фризерът е отварян често.Когато решиш да я размразяваш по-добре  да е на стайна температура. Нормално е след размразяването да се утаи, разклати я внимателно и опитай на вкус. В статията СЪХРАНЕНИЕ И ТРЕТИРАНЕ НА КЪРМА, подробно е описано как да замразяваш, съхраняваш и размразяваш изцеденото мляко. Много майки използват както контейнери за замразена кърма, така и най-обикновени стерилни контейнери за урина, пликчета за замразяване, а даже малки стъклени бурканчета от бебешки храни примерно.

Основния фактор за стимулиране на гърдите да произвеждат повече кърма е честото и ефективно им изпразване, за предпочитане от добре сучещо бебе или, когато се налага, чрез изцеждане. Колкото по-често бебето изсуква гърдите, толкова повече мляко произвеждат те. Търсенето определя предлагането.
Чудесно, че Йоанна суче, това е първата стъпка по пътя на връщането към кърменето. Нормално е да имате затруднения, защото сте били разделени не малко време, но сега сте заедно и това е най-важното. Вероятно ще отнеме време, вероятно ще имате трудни моменти, както и моменти на успех. Но както е писала Анда, колкото повече, толкова повече. Напълно възможно е в един момент Йоанна да премине изцяло на кърмене от гърда, а ти да произвеждаш толкова кърма, колкото и е необходимо.  В предишен твой пост прочетох, че вече нямаш кърма, но 70 мл. е далеч от нямане! Има майки, които релактират от почти напълно спряла кърма, понякога след прием на лекарства за спиране на лактацията. Има и не малко разкази на майки, предизвикали лактация без дори да са раждали, за да кърмят осиновените си деца. Всичко е възможно, стига да се заредиш с упоритост, търпение и вяра, а вярвам, че подкрепа имаш от всички в темата, както и от нас

За да помогнеш на Йоанна да получава повече кърма за по-кратко време докато е на гърда, би могла да опиташ да прилагаш компресия на гърдата http://missby.wordpress.com/2007/12/04/compression/.  Много майки споделят, че това е удачен начин  да достигне до задното, по-калорично мляко. Ето и две клипчета за компресията:
http://www.youtube.com/watch?v=Wj9tLgYn-bA
http://s795.photobucket.com/albums/yy240/nbci/?action=view&c … withcompressi.mp4

Млякото се образува още в момента на кърменето, така че докато тя суче от едната гърда, в другата вече се е образувало определено количество кърма. Можеш да опиташ да я кърмиш по-често; също така някои майки споделят, че за образуването на млякото положително им влияят чаша с вода  преди и по време на кърмене, овесени ядки, варено жито, лактогонен чай и др.

Кърменето кожа-до-кожа, в по-затъмнена стая може да действа успокояващо за бебето  и стимулиращо за кърмата ти.  Когато поставяш Йоанна гушната голичка върху твоята кожа, това може също да задейства инстинктите и за сукане и постепенно да започне да търси гърдата сама. Би могла да опиташ, в моментите когато не е много гладна, да седнеш удобно облегната назад. Пробвай да е в приятно топла стая, за да сте и двете голи (до кръста). Като я поставиш да легне по коремче между гърдите ти, остави я сама да се движи и да потърси гърдата. Изкушението е голямо, но опитай да не и помагаш, да не я разсейваш с насочване или галене по гръбчето. Само следи да не се търкулне (това не е толкова лесно в тази позиция, но все пак).  Вероятно е да не стане перфектното засукване от раз, но това е чудесен начин да се задействат инстинктите и.  Би могла да опитваш колкото се може по-честа да сте така гушнати, кожа до кожа, близо една до друга.

Цитат
Още едно въпросче към ЛЛЛ:
Вече 2 пъти слагах Йоанна на гърда,но много нервничеше,защото беше гладна,а е свикнала с шише и ни беше много трудно....Не знам,но като че ли и много бързо се изморява,изнервя се,суче 5 минути,после спира за 10 минути и като цяло явно й е трудно,но пък ми се иска да свикне на гърда...Не знам какво да направя,за да я улесня,освен да давам с шише,а хич не ми се иска...  И другия ми въпрос е същия като на предното майче,което е питало...Понеже още сме с жълтеница-лекарите ме посъветваха да давам подсладена вода.Все още не съм давала и не знам дали да го правя...Днес й предложих чиста  преварена вода,но тя отказа и не смятам да я тормозя и да я наливам с вода,след като не желае,а и смятам,че чрез млякото си поема всичко необходимо и не е жадна...Летните месеци,вече ще давам вода,но сега...

Това, което описваш, често се случва, след като бебето рутинно се дава шише, както е било във най-вероятно в болницата. Бебетата хранени от шише бързо свикват млякото да потича веднага, да е на големи глътки, без прекъсване. Те пият от шишето по различен начин от този, по който се суче от гърда. И така постепенно има сериозен риск да не успяват да изсучат мляко от гърдата. Вероятно е при вас да се е получило нещо такова, но с желание и търпение има реален шанс бебето да започне пак да суче от гърда и нуждата от добавка да отпадне. Има случаи на бебета върнати на гърда след като месеци наред са пиели от шише. Процесът е бавен, може да имате трудни дни, но не и невъзможен. Би могла да прегледаш тези статии по темата:
Завръщане към кърменето
Назад към гърдата
Премахване на добавката от адаптирано мляко

Оптимален вариант  е новороденото да суче поне 8 пъти на денонощие, като често кърменията са и над 12. Ако интервалите между храненията са прекалено големи, бебето огладнява много и е възможно да се изнервя от гърдата, тъй като тя понякога 'пуска' по-бавно и по-малко мляко от шишето.
Вариант е да я поставяш на гърда на всяко хранене и даже между храненията, при всеки признак на глад (въртене на главичката, махане с ръчички, промрънкване). Плачът е късен признак за глад, тогава бебетата често са прекалено изнервени и нямат търпение да засучат правилно. Случва се понякога бебе да плаче срещу пълна гърда, защото е преминало границата си на търпение. Честото поставяне на гърда от една страна ще стимулираш гърдите си да произвеждат мляко, а от друга страна бебето ще изсуква по-големи количества.  Дохранването може да е след това.
Друг вариант, особено ако Йоанна се сърди и дърпа от гарда е да и предложиш малко добавка с чашка, двайсетина грама, и после пак да предложиш гърдата. Ще се радвам да разкажеш как реагира тя и кой подход ти се струва по-удачен за вас.

Ако бебето суче залъгалка или пие вода/добавка от шише, това може допълнително да го обърка и е добре да се ограничат, за сметка на сукане от гърда. Относно жълтеницата и даването на глюкоза, последните изследвания показват, че това е напълно излишно и дори може да навреди. Ти и сама си стигнала до решение. След малко ще публикуваме отговор за жълтеницата, който може да е полезен и за теб.

Вероятно е поне на първо време да се налага да си помагаш за стимулирането на лактацията чрез доизцеждане на гърдите. Това може да е трудоемко, но когато Йоанна започне да суче ефективно, това изцеждане постепенно може да отпедне и тя сама да стимулира производството на нужната и кърма. За сега е удачно да изцеждаш гърдите в зависимост от това колко често Йоанна суче от гърда и би могла да дохранваш с изцеденото или да го запазваш във фризер.

Ако искаш, бихме могли да поговорим за алтернативни на шишето методи за дохранване, чашка, лъжичка, капкомер или спринцовка, система за дохранване на гърда? Това може да намали объркването на бебето и да е удачен преход към гърдата.
Ще се радвам да споделиш как се развиват при вас нещата и ако имаш нужда от допълнителна информация или помощ, (включително на живо ако искаш да споделиш от кой град си)  – не се притеснявай да пишеш.

# 632
Здравейте и от мен!
Честито на всички нови майчета! Чакаме ви да се приберете и да ни представите своите слънчица!
Много ви се радвам!

Моят бебчо от вчера така се е наместил, че не мога да мърдам, нито мога да се сгъна, нито да дишам... ужас... а се хванах да върша туй-онуй, ама май няма да успея.

totoven,
можеш да си взимаш Талцид и за болките. Киселините понякога се проявяват като кисел вкус в устата, понякога като парене зад гръдната кост, понякога като че ли ти е приседнало нещо, а понякога и с ужасни болки ( и аз имах няколко дни такива, но не пия  нищо - само мин. вода Горна баня, ментови бонбони, ябълки...)
Дори и да е гастрит, талцид пак намалява киселинността и повлиява болката.

Аделина, чудесен разказ! Желая ти много прекрасни мигове с твоята малка принцеса.
Само не разбрах защо нощем даваш АМ?

# 633
Шаманката,благодаря много за отговора и съветите!Пробвах да й давам да суче,докато е сънена,засукваше,но за кратко,след 5-10 минути пак започваше да се дърпа и да пищи...Така сме цял ден,тази вечер се изцедих,дадох й с шише,хапна си,но пак по-малко от преди...
А иначе в ежедневието ни няма нищо по-различно от преди,няма нови емоции,последните дни си бяхме затворени вкъщи самички,не е имала контакт с други хора,емоции и т.н.А носа й не е запушен,не вярвам да я боли нещо,защото други проблеми,освен коликите-нямаме,не е плакала повече,отколкото преди,всичко си е същото,както е било,само това,че отказва да суче е по-различното...Забелязах обаче,че си пие чая от копър,без да създава проблеми,да се дърпа,както прави с кърмата....Още утре ще пробвам да кърмя и в друга поза,ще доизчета сега и статиите,та се надявам да има някакво подобрение утре....

Екатерина, а възможно ли е според теб тя да се дърпа защото струята на кърмата е по-слаба или по-силна? Уви, често бебетата реагират така и при двата варианта.

Случвало ли се е преди да даваш кърма или друго от шише? Какви количества и колко често? Ползва ли бебето залъгалка? Вариант ли е да дохранваш, когато се налага с алтернатива на шишето? Храненето от шише, както и даването на залъгалка могат да задълбочат проблема.

Момичета, за да сме максимално бързи с отговорите, помолих още някой от Ла Лече Лига да се включи в темата с отговори на вашите въпроси. Надявам се нямате против. Представям ви Пепеляшка и Бръмбазела, които ще помагат на мен и Атракция  Peace

# 634
  • Германия
Здравейте момичета,честити бебоци на родилите мами,да са им живи ,здрави ,щастливи Simple Smile

На мен ми донесоха днес компютъра и след съня от 8 до сега,реших да влезна да видя колко априлки останаха още....не е като да няма,тепърва май ще настава бебевалежа !Успех и леко раждане на всички желая.

При мен нещата се развиха много бързо.Както ви писах ,че нещо сутринта ми потече и се чудех,дали да чакам до вторник,моя мъж почти ме принуди да се обадя на д-р Даскалов и да му разкажа за изтеклите ми води( от страх от операцията бях готова да си чакам до последно)Знаех ,че доктора е за 2 дни във Варна ,но и че се връща в събота.Хванала съм ги по пътя,точно преди Ст.Загора. В 17.00 ме прегледа и каза,че имам 4-5 см разкритие и да отивам в Селена,той идва след мен.Там ме приготвиха бързо и дори ме навикаха,че съм чакала толкова."Като нищо си щяла да родиш по пътя"-бяха думите на дежурната лекарка.После започна трудното за мен.Упойката в гръбнака ме ме хвана,не разбрах защо....така се бях ошашкала.Оттам пълна упойка и в 19.05 си имахме 2 момченца Simple Smile  Ето ги и тях :

http://aprilki2011.snimka.bg/maternity/asq81.561881

И двете са добре и почти по цял ден са при мен в стаята.Вечер са в бебешката стая,защото все още не съм от най-подвижните.Днес след обяд имах температура и ми сложиха  система с антибиотик.Казаха ми да не се опитвам да кърмя,не било добре за бебетата.То не ,че съм и кърмила много....по малкото било на специално захранване и ако съм го сложила на гърдата можело да нагълта много.А по голямото днес го сложих,но той заспа на 3-тата минута....толкова успя да цоца.Та въпроса ми към консултантките е,трябва ли да слагам помпата  през 2 часа и да изхвърлям кърмата,която потече или да послушам една от акушерките,която ми каза,че до 3-4 дни няма смисъл да изпомпвам,защото нямало да има какво!А пък аз друго бях чела във форума!

Asq честито двойно богатство и добре дошла в клуба на бъдещите свекърви! Sunglasses
Добре би било, ако бебенцата още нямат достатъчно сила да сучат, да подпомогнеш лактацията с редовно цедене с помпа. Всяка капка е ценна! Така или иначе на 3 дни бебешкото коремче е голямо колкото топче за тенис на маса, на 10ти ден е колкото голямо кокошо яйце.Представи си колко бързо може да се напълни и че не е нужно да изцеждаш от 100 мл нагоре за да се засити.   Важното е да знаеш какъв антибиотик ти се влива и дали е съвместим с кърменето, предполагам, че лекарите са го съобразили това и едва ли би имало вреда за бебенцата, но трябва да се знае все пак. От друга страна ти вече си слагала едното бебче на гърда и е засукало, ето една прекрасна възможност да стимулираш с негова помощ слизането на кърмата.  Flutter

Не се плаши, че бързо заспива, нормално е при новородените, и все пак би могла да опиташ да стимулираш сукането.
Например :
- кърмене в по-притъмнена стая (ярката светлина кара бебетата инстинктивно да затворят очи);
- заговаряне и по възможност зрителен контакт;
- в добре затоплена стая (над 27°T) бебето може да се разсъблече по пеленка само или да се махне завивката;
- държане в по-изправено положение, доколкото ти е възможно и удобно на теб;
Някои майки успяват да задържат интереса на бебето да суче и с потриване по гръбчето с цяла длан;
- „разхождане“ на пръстите отстрани на  гръбначния стълб или просто по тялото и около устните, гъделичкане под брадата, потриване на ушенцата; -  смяна на памперса;
- смяна на гърдата (дори многократна, щом започне да се отпуска и заспива) или смяна на самата поза на кърмене.
При най-големите сънливковци помага обтриване на челото и ръцете с влажна кърпа.
Контактът кожа до кожа действа положително не само на кърменето, а и изобщо на връзката майка-дете.

На бебенцата им е нужно да получават редовно кърма, така трупат сили и енергия да сучат ефективно, откъдето спомагат по естествен начин хем гърдите да произвеждат достатъчно мляко, хем и е полезно за възстановяването на майчиния организъм. А при теб е дори по-лесно, защото единият момък ще може да изкарва прехраната и за братчето си, стимулирайки лактацията. Като се сдобиеш с повечко сили и стига да ти оказват подкрепа в клиниката и у дома, можеш да опиташ да слагаш и двамата едновременно, така си спестяваш ценно време и можеш да си почиваш повечко.

Вероятно го знаеш, но ето за всеки случай един интересен сайт за близначета  Flutter

# 635
Ася,честити ти хубавци!Нека са живи и здрави,добре да папкат и бързо да наддават!Бъдете щастливи цялото семейство!  bouquet  bouquet  bouquet

# 636
Здравейте,

Бях упълномощена да ви информирам, когато мама mnogo_vkusna* се срещне със своето бебе, та, днес се роди Благовест, с идеалните мерки 3.400 кг и 50 см. Бебе и мама са добре, повече информация ще получите, когато mnogo_vkusna* има възможност да ви пише!

Бързо възстановяване на вече родилите мами и леко раждане на очакващите! Simple Smile

Последна редакция: пн, 04 апр 2011, 14:43 от комикс

# 637
  • Германия
.....

Поради кръвногрупова и rh-несъвместимост на мен и съпруга ми, акушерката ме педупреди, че бебо ще се роди със засилена форма на жълтеница.
 В тази връзка имам въпрос към ЛЛЛ: в такива случай дават ли се допълнително вода със захар/глюкоза ?

Предварително се извинявам, ако този въпрос вече е обсъждан!

Gigi, кръвногруповата не-съвместимост има значение когато е между майка и бебе. Вероятно при сегашната ти бременност е следен титъра на антителата и ако е имало завишаване да ти "предричат" възможната жълтеница при бебето. Не е толкова страшно, колкото звучи. Ако се наложи, се провежда фототерапия след раждането, евентуално и други мерки, но които не пречат на кърменето и то не пречи на тях. В най-неблагоприятния случай в родилното те очаква кърмене под час, а на бебенцето ще се приложи допълнително оводняване чрез система- в кувьозите все пак е топло и влажно, лампите загряват и за да не се обезводнят мъничетата, се предпочита венозната рехидратация, а не с шише.
Каквото и да стане с жълтеницата, би трябвало да можеш да кърмиш спокойно.
Честото кърмене /10-12 пъти в денонощието/ има дори благоприятно влияние. Даването на вода със захар или глюкоза би заело мястото на кърмата в коремчето на бебето, освен това според най-новите проучвания, нивото на билирубин се качва, когато на бебето се дава вода. Добавките с вода намаляват честотата на кърменето и..носят риск от объркване на сукането при бебето.  Оптималното би било, бебето да поеме възможно най-много коластра в началото, която подпомага изхождането и оттам и изчистването на билирубина.

Леко раждане и приятно кърмене! Peace

# 638
ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ НОВИ МАЙЧЕТА. ДА СА ВИ ЖИВИ И ЗДРАВИ БЕБОЦИТЕ И МНОГО ДА ВИ РАДВАТ!   bouquet

Такааа, аз имам да разказвам. (КОПИ-ПЕЙСТ ОТ фб)
1. Говорих с Ася, приели са я в болница, че била с високо кръвно и ще я наблюдават. Секциото й ще е на 8-ми.
2. Видях се и със Сияна в болницата - днес ги изписват. Малката много бавно наддава и сега е 2030гр. Ама ще се гледат вече в къщи...
3. Аз ходих на кола маска и после - в болницата, уж само за документи, пък то - запис на тонове, УЗИ, преглед... Разбутаха го детето... Добре че ми се падна някакъв стажант (ха ха, нахална съм) ама много леко пипаше момчето, чак хубаво ми стана... В картона ми написал - шийка - мека и дебела (!) демек - няма начало на родова дейност. Та довечера в 7 - привет болнично легло Simple Smile Гадост! Но пък утре ще си имам бебе Wink

# 639
  • Варна
Ние се върнахме от първата консултация, за седмица откакто сме си в нас е качил 120 грама.  Категорично ми каза,да спирам нощното хранене-да давам само чиста вода. Последно хранене в 23, и после чак 4-5 сутринта. Почнах да давам Био Гая,дано има ефект.

# 640
Тук съм и аз...още...
Честито за всички нови попълнения, живи и здравички да растат!
Ле Солейл, направо ти завидях благородно да знаеш...Аз чакам понеделника (11,04), ако не ми се случи такова страхотно раждане като твоето, ще има второ клъц- клъц. Живи и здрави, ама вече взе да ми поомръзва това чакане...Бях си харесала днешната дата, то не че е късно де, ама... Mr. Green
Mwpo, а юначко търси ли си папкане през нощта? Аз помня как си навивах часовника за да го храня, сега чак ми е смешно, щото се и оспивах...той спря да се буди след известно време и се оказа безмислено да си навивам часовника...хаха...Ти си преценяваш де, ама ако си търси бебчето сукане по- добре си го кърми. А за очето какво казаха?
Аз помпа не съм носила, сега също няма да нося...цедя се на ръка, с помпата нещо не ми се получаваше. Сега забелязах, че имам по малко коластра, като главичка на карфица е, но съм много щастлива, защото първия път нямах капчица до 3-4-ия ден...Нали няма опасност да секне?  newsm78
Мишела, а защо ще те прибират вече, гледам, че имаш до термин...или това е датата за секцио?

# 641
Ленито,голямо Благодаря за бързият отговорHug
Аз сега тъкмо се връщам от докторката и тя така ми каза че мога да взимам талцид ,но не повече от две на ден и то за къс период от време!И аз досега стисках без лекарства ,но 5 нощ подред неспане и много силни болки,просто не се издържа вече.Казах на мъжа ,че ако сега започна да раждам,както нямам грам силичка от безсъние ,направо не ми се мисли.И затова отивам да взема топъл душ и лягам,да се помъча да поспя!

# 642
Честито синче и на mnogo_vkusna*! Да и е още по-вкусен живота с малката синя радост в къщата!

Trufel, и аз от няколко дни, всъщност май станаха 2 седмици се каня да си стерилизирам помпата и да я пъхна в багажа. Днес до края на деня може и да го направя, ако не - утре  Laughing

Аделина, благодаря за разказа  Hug

Ася, много са сладки двамата братя!  Heart Eyes

Мишелка, стискаме палци за утрешната ти среща с малката госпожица!

Съни, ще ме познаеш по лилавите чехлички  Joy

Стиснати палци за всички с уговорени срещи с малките слънца и за тези, които ще бъдат изненадани също!  Flowers Four Leaf Clover

# 643
  • Варна
Цъфс търси си яденето през ноща. Час не гоня-когато се събуди. Единствено банята ни е в 20.00, иначе яде горе долу на 2,5-3 часа. Но ако поспи повече-добре дошло Mr. Green
За очето ни изписаха капки-Тобрекс. Каза,че било болнична инфекция,но ние сме си от седмица в нас. Онзи ден се напишка,докато беше гол и си напишка лицето, мислех,че може да е от това. Ще слагам капките.

# 644
  • Бургас/Пз
Ние се върнахме от първата консултация, за седмица откакто сме си в нас е качил 120 грама.  Категорично ми каза,да спирам нощното хранене-да давам само чиста вода. Последно хранене в 23, и после чак 4-5 сутринта. Почнах да давам Био Гая,дано има ефект.

Не е истина, сериозно ли ти каза за спираш нощното хранене! Тази педиатърка в кой век живее!?  Twisted Evil Че то такива съвети дори и "старата школа" не даваше поне до края на първия месец. Тя сигурно на 2 месеца вече пюрета и сокове ще те кара да даваш!
Гале, най-добре си наблюдавай детенцето, то ще си каже най-добре дали му е нужно папкане или не!

Честити бебчета на всички мами! Да са много щастливи и обичани деца и да имат най-хубавото и весело детство!

Тотовен, аз съм от 10 дни на Талцид и при мен ефекта е почти нулев. Да не те плаша, ама няма спасение от тези киселини!

Общи условия

Активация на акаунт