Битката на един град - или сериалът Сливен продължава...

• 4 395
  • 63
  •   1
Отговори
# 15
аз го разбрах по-скоро като неразделяне на семействата, т.е да не се заминава, учи навън и т.н. а да се стои в Сливен, когато стане по-чист град.

Аз съм сигурна, че Сливен ще намери начин да изхвърли корумпираното си управление.  Все нещо е останало в духа от славното ви минало, някакви гени, които ще се надигнат и ще издухат този самозабравил се деспот там, който ви управлява, как му беше името...
Харесва ми, че има хора, на които не им е все едно, които не са свикнали. Понякога детската наивност и ентусиазъм са много по-мощни сили от кротналата се мъдрост. Успех!

# 16
Благодаря на 10 c's  Simple Smile
Що се отнася до останалите въпроси и коментари:
Не разбирам какво неясно има в мотивите за протеста - нима не ги виждаме постоянно около нас? Всеки ден? На всяка крачка? Ако исках да направя някакво сдружение и да си продавам и търгувам хора нямаше да се пънем с пореден протест. Както ви казах - всеки от нас е извадил от джоба си, за едно или друго - някакви си ентусиасти, които вярваме в хората и в промяната... Както казва един приятел - май бе по-добре да направим промоция: било на банани, или кисело мляко- тогава и хората ще са повече и нямаше да питат - абе защо...
Примерът  е показателен за едно нещо - семействата не трябва да се разделят, защото няма друг изход - това трябва да бъде избор, а не принуда. Няма нищо лошо в това да се учи навън, но наученото след това нека се опитаме да го прилагаме тук.
А може би искате да сте от майките, които се опитват по всякакъв начин да изкарат децата си зад граница, за да бъдели по-добре...
Що се отнася до мотивите за протеста - за мен те са - борба срещу разрухата, липсата на инвестиции и съответно на работни места, окаяното състояние на инфраструктурата...Но може би следващият път ще трябва да направим протест срещу окаяното състояние на съзнанието на хората.
Един въпрос само. Вие сигурно сте доволни от състоянието на града и от развитието му та не намирате мотив за протест?

# 17
реално погледнато алтернативата на сливналии не е само емиграция в чужбина Grinning. аз бях студентка в средата на 90тте и имах колеги от Сливен, които не искахаи да чуват за връщане там,  а Сливен си беше един от добре развитите градове у нас. Аргументите им бяха, че е смотан град, в който нищо не се случва, и е много по-интересно в София.
Така че мотивацията за живот в Сливен ( и провинцията изобщо) има (да), някаква връзка с праха, дупките и прочие, но истината е, че масово се заминава към много по-мръсната, прахолясала и продупчена София, пред която Сливен изглежда като поръсен с утринна роса.

# 18
Нещо тъпо.

...В навечерието на Нова година собственикът на едно погребално бюро дойде в офиса да изпраща пратка до САЩ. Питахме какво е. "Диск", рече човекът. "Какво има на него?" , попитахме ние, че митническите власти в САЩ са много стриктни. "Ами за лична употреба е - записал съм погребалната церемония на майката на едно момче, което не можа да си дойде за погребението..."
Уверени сте,че това на вас няма как да се случи. ..
Единственият начин да бъдем сигурни е да се борим семействата да не се разделят - бъдете пример за децата си със своята борбеност и непоколебимост, със стремежа си да им осигурите бъдеще изпълнено с възможности.
...

Спрете да търсите реализация извън Сливен, понеже на авторката й е текнало наобратно.

Пример:

Х е завършил МО.
Следователно Х няма реализация по специалността си в Сливен.
Следователно, ако Х реши да се реализира по линия на специалността си, то Х трябва да търси реализация по линия на социалното подпомагане, в противен случай ще бъде предател на сливенската кауза.
Кофти работа.

# 19

Примерът  е показателен за едно нещо - семействата не трябва да се разделят, защото няма друг изход - това трябва да бъде избор, а не принуда. Няма нищо лошо в това да се учи навън, но наученото след това нека се опитаме да го прилагаме тук.

Примерът изобщо не е показателен за това, или е, само за мислещия на елементарно ниво, опитващ се да го нагоди за собствените си нужди. Но съм и сигурна, че селския тип клюка, който е тръгнал около него, е точно от този тип и сливналии цъкат ли цъкат с език.
Пошло!

# 20
Екатеринчице,
много хубаво и вярно си го написала. Сви ми се сърцето.Но, все пак обнадеждавам се като виждам, че има хора с активна позиция, на които все още им пука за града им, за хората в него, за семействата и децата им.
През 2009 бях лице на протест във Варна, замеряхме кмета с детски играчки, нахлухме на общинско заседание и много ги притеснихме...Гуцанов по настоящем вече е в немилост, но тогава веше вся и всьо, опита се да ни изнудва със собствените ни деца, искаше да натисне шефа ми да ме уволни, ако не си извъртя задника.
Всичко е политика. А политиката е лайна. Ако не си готова да нагазиш в лайната, изобщо не опитвай.
Искам да ви подкрепя морално. Мога да напиша писмо от свое име до протестиращите. Ако мога с нещо морално да ви подкрепя - насреща съм.
Успех! И умната.

П.П. Не обръщай внимание на редовните нихилисти и циници в тоз Клюкарник, които ти налазиха темата. Нито една от тях не си е помръднала пръста от години нещо да направи в обществена полза, нещо да промени, да похубави.
Споко, ще крякат, крякат и ще спрат, щото ще им доскучее. Simple Smile

Последна редакция: сб, 16 апр 2011, 20:37 от Мишона

# 21
Хм, нещо ми се прецака нет-а...Та ето пак
Мишона, благодаря за добрите думи - честно казано имах нужда от това. Излиза, че хората, които се опитваме да използваме и малкото възможности, които закона ни позволява, за да променим нещата към по-добро не само за нас, а за всички хора, на които държим и обичаме...трябва да се оправдаваме. Странното е, че хората, които не си и помръдват пръста да свършат нещо обикновено са най-големите критикари. Не знам каква е и дали изобщо има панацея за сегашното положение, но съм убедена, че може да се започне от промяната на мисленето - да осъзнаем, че заедно сме по-силни и че съдбата на града и държавата ни зависи от нас.
Вчера на поредния протест за горивата зяпачите бяха повече от учстниците. Не разбирам защо трябва да се спъваме един друг - като не искаш да помогнеш, недей поне да пречиш.
Ако някоя от критикуващите нон-стоп участнички има по-добро решение с готовност ще изслушам и ще събера съмишленици, които да помагат за реализацията.
И ще ви кажа още нещо - говоря няколко езика, отказвала съм възможности за работа в чужбина - последно преди една седмица ми предложиха отново. Работя тук в Сливен с коректни хора работа (и), която ми харесва и бих искала да е така за всички. Става ми мъчно всеки път, когато видя хора да ровят в кофите за боклук. Това че го има и по другите градове не е оправдание. БЕЗУМНО  е, че започнахме да приемаме всичко това като нормално и като част от пейзажа. Обърнах се към, майки, защото си мислех, че вашият стремеж към подобряване на положението би трябвало да е най-силен - именно заради децата ви.
И все пак надеждата ми е, че не всички мислят като голямата част от коментиращите тук - все пак на почистването на Хамам баир миналата седмица имаше млади семейства с децата си, което е един наистина светъл лъч на надежда.

# 22
Моля участниците да хвърлят един поглед на тази статия:
http://www.profit.bg/news.php?cid=3&id=78150

# 23
Част от ценните мисли на Джордж Гарлин:
"Научих -
че без значение колко те е грижа,
на някои хора просто не им пука.
*
Научих -
че не трябва да сравняваш себе си
с най-доброто, което другите могат да направят,
а с най-доброто което ти можеш да направиш.
*
Научих -
че не е важно какво се случва с хората
Важното е какво правят те по въпроса.
*
Научих -
че е много по-лесно
да реагираш вместо да помислиш.
*
Научих -
че герои са хората,
които правят това, което трябва се направи,
когато трябва да се направи
независимо от последствията.
*
Научих -
че зрелостта много повече зависи
от това какъв опит си придобил
и какво си научил от него,
и много по-малко
от това колко рождени дни си празнувал.
*
Научих -
че никога не трябва да казваш на дете
че мечтите му са невъзможни или странни.
Малко неща са по-унизителни, а и каква
трагедия би било, ако ти повярват.
*
Научих -
че независимо от последствията,
тези които са честни със себе си
стигат по-далеч в живота.
*
Научи х -
че е трудно да се определи
къде да се тегли чертата,
между това да бъдеш добър и
да не нараниш чувствата на хората
и това да защитаваш това, в което вярваш.
Животът не се мери с броя вдишвания, а с моментите, които спират дъха ни!"
Джордж Гарлин - известен комик

# 24
...
Така че мотивацията за живот в Сливен ( и провинцията изобщо) има (да), някаква връзка с праха, дупките и прочие, но истината е, че масово се заминава към много по-мръсната, прахолясала и продупчена София, пред която Сливен изглежда като поръсен с утринна роса.

Сливен от едно известно време не изглежда точно така.

Ekaterin4ica, предполагам, тия, които не живеят в Сливен или не са от тук, не могат да знаят в какво се е превърнал градът ни. Търсят негативното във всяка една афиширана проява, очакват някакъв скрит интерес да разнищят...
Имам скорошни снимки. Качвам ги в момента. Ще дам линк.

# 25
Търсят негативното във всяка една афиширана проява, очакват някакъв скрит интерес да разнищят...
Омръзна ми гражданското недоволство да се облича в абсурдни думи и да се губи в абсурдни борби за абсурдни каузи.
Иначе ми е все тая кой какъв интерес има, афиширан или прикрит, ще съм много щастлива за всеки лев, спечелен със законни средства.

# 26
     Сливен от две години е ужасен. Не съм вярвала, че ще го кажа някога.

Ekaterin4ica, предлагам ти да смениш подхода. С епистоларни писания и цитати на мисли не се мотивират хората за протест. Изложи малко от фактите, покажи снимки, напиши в темата датата на протеста /не всеки има регистрация във ФБ/. Не съм се занимавала с такава инициатива, но очевидно начинът, който си избрала за тук е неудачен. Сигурно половината отворили темата, въобще не са си направили труда да прочетат първия пост, толкова е дълъг.
     Можеш да намериш и темата на сливналии в "По градове" /ако има такава/ и да сложиш линк към тази тема.

# 27
# 28
luna, има ли в централната част неразкопана улица?

# 29
Част от ценните мисли на Джордж Гарлин:

Много ценни мисли наистина. Благодаря че ги сподели с нас. Записах си ги в тефтера и сядам да ги уча за да ги цитирам когато се наложи.
Особено ми харесва тази мисъл - Животът не се мери с броя вдишвания, а с моментите, които спират дъха ни! - много е поучителна.

Общи условия

Активация на акаунт