Въпрос за бащиното име?

• 6 524
  • 109
  •   1
Отговори
# 90
  • София
Значи очаквате момченце Simple Smile

Когато след раждането минаваше служителката от ЕСГРАОН в родилния дом да записва новородените, от мен се искаше да кажа трите имена на децата ми и евентуално да проверя дали ще ги запише правилно. Никой не ме е питал как се казва бащата, ама дали е мъжа ми, чия е фамилията, ама защо е такава... можех спокойно да назова произволни имена, с произволни окончания. Интересното обаче идва оттук нататък, когато в общината оформят акта за раждане, там някоя служителка може да реши да се намеси и да коригира "грешката". Това го пиша за положението по принцип. А в случай, че ти искаш детето ти да носи второ име Миленски, вероятно ще се иска от теб да докажеш с документ, че ти се казваш Миленски, а не Милен. А ти по лични документи си Милен, така че не виждам причина да ти разрешат това, -ски не е възприето като окончание за бащино име в България.

Все пак оставам с мнението, че Миленов е много хубаво бащино име, харесва ми повече от Миленски или от бащино без -ов  Peace

# 91
Миленски защо не пратиш запитване до ЕСГРАОН в писмен вид.. Те трябва да ти отговорят и ако в писмото пише, че може служителката която записва детето ще е длъжна да се съобрази с отговора.

Инъче аз съм с бащино име завършващо на - ова и фамилия завършваща на - ска. Преди де - сега вече всичко завършва на - ова

# 92
Аз не разбирам какъв е проблема с бащиното име. Аз живот и здраве ще родя тази седмица и от много време сме измислили име на бебето. Баща му е Пламен следователно то ще е с бащино име Пламенова. А пък някога когато хората са нямали бащини и фамилни имена и са си викали Пенка на Иван дъщеря му или жена му примерно. Бащиното и фамилното име според мен просто продължават тази българска традиция просто го правят по лесно, второто име показва кои е баща ти а третото към коя фамилия си. Трябва да подчертая, че когато ние избирахме името на детето аз се стараех първото име да звучи добре с останалите, а не обратното. Аз съм ЗА идеята да запазим максимално българското особено в имената, като се има предвид колко деца ( и възрастни вече) се навъдиха с имена като от сапунен сериал.  #Crazy

# 93
Момичета, а има ли вариант детето да НЯМА бащино име и да е с две първи имена? Ще се съгласят ли да я запишат така или ще се ходи после на съд?
Имаме едни далечни познати, които го подтигнаха това, но сега не можем да се свържем с тях да ги попитаме йак става Simple Smile

Таткото също няма бащино име.
Айде давайте съвети, че заплашва да ходим да раждаме в чужбина, ако не ни разрешат тук да си запишем момичето без бащино име Simple Smile

# 94
  • Сопот, Пловдив
Момичета, а има ли вариант детето да НЯМА бащино име и да е с две първи имена? Ще се съгласят ли да я запишат така или ще се ходи после на съд?
Имаме едни далечни познати, които го подтигнаха това, но сега не можем да се свържем с тях да ги попитаме йак става Simple Smile

Таткото също няма бащино име.
Айде давайте съвети, че заплашва да ходим да раждаме в чужбина, ако не ни разрешат тук да си запишем момичето без бащино име Simple Smile

Долколкото ми е известно и доколкото съм проучила, няма такава възможност в България, освен ако таткото ви не е чужденец и не докажете, че това не протичоречи на семейните му традиции и произхода. И на мен много ми се искаше без бащино име, с две първи, но не би. Обаче дано поне вие успееете, късмет!  Peace

# 95
  • София
Не е възможно да няма бащино име. Можете да си спестите единствено поставянето на окончанието -ов/а, -ев/а, ако бащата е чужденец - така че ще звучи все едно бебчето е с две първи имена (но второто от тях ще е това на бащата).

Защо драматизирате толкова, какъв е проблемът с бащиното име?

ПП. И в чужбина да родите, ако детето ще има българско гражданство, българските документи ще му бъдат оформени с бащино име.

# 96
  • Сопот, Пловдив
Не драматизирам аз лично, просто не ми харесва да има бащино име, всеки с разбиранията си. В нашата отчетна имаше една майка с мъж американец, роди в БГ, долколкото знам, записаха малката без бащино име, или поне така пишеше майката. Jane Doe , ако вашия случай е такъв, мога да я видя коя беше майката и да я попитам как са го направили номера.
Иначе съм чувала случаи за деца с БГ гражданство, родени в чужбина(но не съм сигурна дали татковците са били чужденци или не), записани там без бащино име, с две първи. Да, БГ документите може и да се оформят, като едното първо име се запише на мястото на бащиното, но въпроса е, че всъщност не е бащино  Crazy , а както искат да си оформят нашите документите.

# 97
Rois, нашият татко е чужденец, да. На семейните традиции противоречи със сигурност, но как се доказва това  newsm78
Той отказва да даде на малката бащино име, защото ще е мъжко и това било недопустимо за момиченце, ако сме се преместили някъде да живеем, щели да й се подиграват. На мен лично хич не ми пречи, ама той не дава, каза, че ще се съдим до край с държавата, ако трябва. По този въпрос освен това ми е интересно и с какъв адвокат примерно трябва да се консултирам...

А записването на второ женско име като бащино също е компромис за нас, но на мен това ми се струва даже по - трудно постижимо, защото как ще се обосновем.

Определено ще ми е от ползва да поговоря с някой, който е минал през тази процедура вече, макар че в БГ това не е задължително знак, че пак ще стане Simple Smile

Flip, беше малко излишна забележката за драматизирането. А начини има, явно, щом хората са го постигали, та не разбирам само да за се заядеш ли се изказа или какво.

# 98
  • София
Изказах се, защото съм юрист и останах с впечатлението, че имаш нужда от професионално мнение. Но ако ще приемаш нещата като заяждане - моля, твоя работа, млъквам.

Задай си въпроса в ЕСГРАОН, там ще ти обяснят подробно какви са процедурите.

# 99
  • Сопот, Пловдив
Jane Doe, писах ти на ЛС.

# 100
Rois   bouquet

В сайта на ГРАО естествено няма никаква информация за контакт, как ще се свързваш с тях си е твой проблем  Joy Ех, нямаме равни.
На мен ми е ясно, че ще се ходи по съдилища и няма да стане от раз.

По този повод да добавя набързо:
Имаме вариант детето да вземе британско гражданство, вместо българско. Не ми се иска, но ако се наложи, може би така ще процедираме. Или пък двойно гражданство.

Някой дали има линк към законите, които трябва да изчета по въпроса, та да съм подготвена?

# 101
Rois   bouquet

В сайта на ГРАО естествено няма никаква информация за контакт, как ще се свързваш с тях си е твой проблем  Joy Ех, нямаме равни.

Ама как да няма - заповядай:
http://www.grao.bg/esgraon.html

# 102
Извинявай, отиваш в ЕСГРАОН, Главна дирекция - там са всички телефони

# 103
Извинявай, отиваш в ЕСГРАОН, Главна дирекция - там са всички телефони

Мерси!
Май ще трябва да се ходи до там, обаче, съмнявам се да могат да ми дадат кой знае каква информация по телефона, а и аз на приказки само не се връзвам, че така се разправях по телефона с НАП три месеца  Peace От тогава всичко - черно на бяло.

# 104
Понеже се зададе въпроса за 4ужбина и бащиното име. Ето го и нашия слу4ай:
Живеем в Германия, двамата родители са българи, не искаме бащино име за детето си. С немските служби нямаше никакъв проблем. В посолството на БГ ни направиха физиономия, 4е уж не можело така, но това беше вси4ко. В общината във Варна нямаше дори въпроси, направо си го записаха така както е по документи, т.е. без бащино име. Тук оба4е ние се позаинтересувахме, ако все пак  решим за бащино, какво да направим. Отговорът беше: "единствено през съда".
Така 4е в БГ го правят както им се донесе от 4ужбина.
За второто дете нямахме дори документ от посолството на БГ в Германия, а единствено акта за раждане на немски. Преведохме го и го изпратихме за легализация във Външно в БГ и отново никакав проблем.
Незнам от къде си 4ерпите информацията за невъзможност на регистрация без бащино име.

Общи условия

Активация на акаунт