Сива или никаква?

• 10 257
  • 196
  •   1
Отговори
# 105

Добре де, а тези нашите хора, които не държат да се осигуряват на някакви прагове, а предпочитат работата на сиво/черно, дали алтернативно заделят някакви суми за фотоапарати и екскурзии на старини...

Дали предпочитат или избират това, което може да им реши проблемите днес? Аз не бих обвинила някой, че живее ден за ден, то цялото ни законодателство и политика е мандат за мандат.

Последна редакция: чт, 12 май 2011, 15:36 от Mama_Nana

# 106
Прецакани ли са от осигурителната система, или са се прецакали сами?
Прецакани са само онези, които десетки години са плащали стотици левове, а ако доживеят до пенсия им се отпуска сума, с която могат да си купят хляб и кисело мляко.

# 107
Дори и да е прав министъра, този разговор е ОК за кръчмата и за нас да си бърбим.
Неговата работа е (поне) да се опитва да смени съотношението сива/бяла икономика, да създава подходящите условия и растеж, а не да вика "ми то тука е така." Щото ние си знаем, че е така и нямаме нужда от министър да ни го казва. Имаме нужда от министри, които имат капацитет или поне идея, план, желание, енергия да се справят с проблемите. (пфуу, колко са ми паднали изискванията само).
Но явно кръчмарската риторика работи за цялото правителство, не само за този министър. Хората се кефят, че той говори като тях, а аз питам - за какво им е тогава? Да си мрънкаме заедно колко е скапано у нас ли?

# 108
  • Paradise

Всяка фирма има неприкосновен капитал, депозиран в банката. Той  може да послужи за изплащане на заплати при фалит.

Това изобщо не е вярно.

За Италия например е вярно. Това е за акционерно д-во, а не за ЕТ.

Говоря за БГ, а не за Италия.
И темата е за БГ икономиката, а не италианската.
Затова твърдя, че твоето по-горно мнение не е вярно.
Нека не се цакаме как е в другите, "белите", "нормалните" и т.н. страни.

# 109
темида, аз не разчитам пенсията да ме храни.
Убедена съм в това. Laughing Понеже си достатъчно интелигентна, за да знаеш, че колкото и осигуровки да плащаш, няма да получиш нищо насреща.

# 110
  • София
Прецакани ли са от осигурителната система, или са се прецакали сами?
Прецакани са само онези, които десетки години са плащали стотици левове, а ако доживеят до пенсия им се отпуска сума, с която могат да си купят хляб и кисело мляко.

Ами то повечето са така - имам предвид настоящи пенсионери и такива в предпенсионна възраст. Разбирам ги.

По-младите обаче, които се осигуряват изцяло в условията на пазарна икономика, пак така разсъждават. Не знам как е по другите държави и дали хората имат някакво доверие в осигурителната система. Но тук определено всеки под 30, с който съм обсъждала това, е някак убеден, че има много години пред него да стане супербогат, да натрупа много спестявания и да не чака на пенсия. Пак ще има прецакани, тоест, но този път мисля, че сами ще се прецакат. Засега вярват, че е много лесно до 60 да си станал бг вариант на Стив Джобс. По-вероятно да станат дядовци със социална пенсия, доработващи за лекарства като охрана на паркинг.

Сивата икономика ли ги кара да мислят така, или тяхното мислене причинява въпросната - това се чудя Simple Smile

# 111
Flip, нещата са свързани. Ако наистина ти е много интересна темата,
може да потърсиш материали по начина на управление и действие
на пенсионните фондове в САЩ например. Досега горе-долу са се
справяли, проблемите тепърва предстоят, а случи ли се това -смятай,
че навсякъде по света хората няма да желаят тази форма на "осигу-
ряване" на старините. Впрочем, в статиите за "неформалната" ико-
номика има отбелязано, че не само в развиващите се, но и в разви-
тите държави има сериозна тенденция за насочване към нея. Не
прочетох анализ на причините, но смея да предполагам следната
връзка - от 80-те години насам се засилва лозунгът за "по-малко дър-
жава" във всичко, та кой ще ти чака в това забързано време да дой-
дат старините, па и държавата да се погрижи за тях. Пенсионните
фондове са яко-играчи на финансовите пазари и колкото да са ог-
раничавани в рисковите операции, пострадаха сериозно в кризата.
А докато съвсем ни побелеят косите, кой знае колко и какви кризи
могат да ни споходят...

# 112
  • София
Добре, от много места вече чувам, че системата такава, каквато я познаваме, не работи и скоро ще рухне дори в по-развитите държави. Но какво ще правят тогава хората в нетрудоспособна възраст? Ясно, че на 80 никой няма да ме вземе да работя, дори и по чудо да мога... Спестявания, инвестиции - ОК, но ако има инфлация, за нула време от спестяванията нищо няма да остане. Сериозно ли има тенденция всеки да се спасява поединично? Ами то възрастни и болни хора без близки ще си мрат от глад.

# 113
Flip, не пропускай и огромната доза субективизъм + дълбоката вяра, че на всеки се полагат светли и охолни бъднини. Преди време съфорумка беше написала за малката пенсия на баща си, който цял живот се трудил тежко ( цитирам по памет). Очаквах да е най малко миньор ударник, но с изненада разбрах,че бил шофьор. Да не говорим напоследък на колко пъти се пише,че пенсиите над 6-7оо лв са едва ли не повод получаващите ги да бъдат облагани с данък ( защото били повече от заплата).
Та с две думи, темата е дълга и благодатна Simple Smile

Извън горното,чисто практически има много по голям смисъл да се осигурява на висок доход няккой в предпенсионна възраст. Последните десетина години трудов стаж могат да променят всичко.

Последна редакция: чт, 12 май 2011, 19:25 от Рокси

# 114
  • София
Ами аз не разбирам много от икономика, нито от осигуряване, а наистина ми е интересно. Свалила съм разни неща от Гугъл, ще чета.

Ако приемем, че "по-малко държава във всичко" е тенденцията на бъдещето, значи посивяването на икономиката е естествен процес.  Но пак не ми е ясно каква ще е алтернативата на социално-осигурителната система.

Винаги съм вярвала, че ролята на държавата е да се грижи за болните, слабите и възрастните. Предполага се, че един млад и здрав човек следва да се грижи сам за себе си, образно казано, да си изкарва било хляба, било хайвера, според възможностите си. Но тъй като обществото ни е развито, тоест хуманно, някой трябва да осигури минимален стандарт на тези в неравностойно положение. Кой? Работещите. Как? Чрез система на управление, която преразпределя част от заработените пари.

Схващам защо системата рухва - по-висок стандарт за всички, развитие на медицината, хората (и възрастни, и болни) живеят по-дълго, работещите са все по-малко... И излиза, че цялата хуманност е била една бутафория и в крайна сметка ще се завърнем към Спарта, респ. естественият подбор ще вземе своето, така ли? Ако е така, значи е съвсем нормално икономиката да е сива, или по-точно - че това, което наричаме сива икономика, всъщност е чиста икономика?

# 115
    В следния материал става дума не за дребен, а за ултра дребен бизнес. Няколко баби седнали на пейката пред дома си и продават домашно сладко. Те са в сивия сектор, в това няма съмнение. Наравно с контрабандистите на алкохол и цигари, наравно с големите фирми вносителки, укриващи милиони левове ДДС.  И представете си, при тях отишли да търсят касови апарати, а на Стокова борса "Илиянци" е чак неприлично да си искаш касов бон, пък камо ли фактура с реални стойности....

http://www.youtube.com/watch?v=aH3vUM3hZJo

Държавата с нейните смехотворни мерки за  финансов контрол, или с други думи казано - мижи Кьорчо да те лажем. Данъчните инспектори трябва дейност да отчитат, ще идат в едно забутано село, пък ще глобят някоя баба и някой селски бакалин и готово.

Последна редакция: чт, 12 май 2011, 20:37 от С О Н Я

# 116
Ако приемем, че "по-малко държава във всичко" е тенденцията на бъдещето, значи посивяването на икономиката е естествен процес.  Но пак не ми е ясно каква ще е алтернативата на социално-осигурителната система.
"по-малко държава..." = по-малко лапане.
Всички внасят пари за здравно и пенсионно осигуряване, доста хора не го доживяват, а накрая нямало пари за пенсии и  здравни пътеки. Как хората да внасят, щом докато се пенсионират, се изреждат 10 мандата политици, и всеки обяснява:   " Другите откраднаха парите, вижте касата е празна."
Алтернативата на социално-осигурителната система, май ще е купонната система.  Joy

# 117
"За България е по-добре да има сива, отколкото никаква икономика", казал Трайчо Трайков пред БиТиВи.

По-добре ли е за България:

- да има министър на икономиката, който подкрепя Андрешковщината;

- да няма пари за онкоболни, а цяла сурия от хора с куфари през границата, с яхти без декларирани доходи и подобни да не плащат лични данъци, фирмите им да не плащат корпоративни данъци; да осигуряват служителите си на минимална заплата, да се крие или източва ДДС и подобни красоти;

- да няма чуство за отговорност в политиците, но и нетърпимост сред хората, така че всеки министър, барабар с Тиквата начело, да не може да плещи ежедневно неща, за които отдавна би следвало да се изхвърчали от власт?

Напоследък все по-често ми се случва като прочета поредното изказване изцепване на някой български т.нар. политик, за част от секундата да замисля дали не е Първи Април и всичко това да е някаква шегичка, ама на, много нагъсто станаха първо-априлските изказвания.

ПП." По-малко държава" може да е инстинктът на консервативните партии в Западна Европа, но- surprise, surprise, никой от тях не проповядва неплащане на данъци, а по-малко бюрокрация.

# 118
  • София

ПП." По-малко държава" може да е инстинктът на консервативните партии в Западна Европа, но- surprise, surprise, никой от тях не проповядва неплащане на данъци, а по-малко бюрокрация.

Аааа, така вече по друг начин изглеждат нещата.

Да, става ми все по-интересно, ще се образовам малко по малко.

# 119
Ние имаме правителство на сивата икономика, защо ви учудва дебилитета на един министър? За това си изказване би следвало да се превърне в политически труп. Но в неговата групичка това е стил, даже не се забелязва. Последователни са.

Общи условия

Активация на акаунт