Седмокласната дружина първа се класира, че и на море замина

• 46 038
  • 729
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Така беше - ден по-рано, след 16 часа.  newsm10

# 76
Сигурно ли е, че тази година баловете за гимназиите са по-ниски ?  

Не сме ясновидци, но все пак мисля че няма логика да са по-ниски баловете:

За разлика от общото намаляване на випуска в страната в София той се е увеличил - 5500 сега срещу 5100 миналата година.

Инфо:
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=853543

Не са се увеличили учениците в София, а местата. Миналата година са приети 5100 ученици, тази година са обявени 5500 места!

Ако погледнете статистиката - миналата година седмокласниците в София са били към 8 900, а сега - няма и 8 200.

Баловете може да паднат и то не драстично там, където традиционно се приемат ученици с оценки 4-4.50 и надолу. В най-желаните гимназии балът на момчетата може и да е малко по-нагоре, а на момичетата малко по-надолу, но като казвам малко - максимум 0.50- 0.70 нагоре при момчетата и то не за всички паралелки.

# 77
  • my own world....
С риск да ме освиркате  hahaha имам следния въпрос: Задължителната литература за 8 клас е....?
Чух за "Крадецът на праскови"....дайте едно списъче - поне за края на юли да го започнем голямото четене....че то сега е ясно, че само Дневници на вампири четем.....за 16278372663 път  ooooh!

# 78
Задължителна литература
Николай Лилиев - Тихият пролетен дъжд, Кръгозори надвесени
Д.Дебелянов - Да се завърнеш..., Помниш ли...
Хр. Смирненски - Зимни вечери, Приказка за стълбата
Св. Минков - Дамата с рентгеновите очи
Е. Багряна - Потомка
Н. Вапцаров - Песен за чоевка, Прощално, Борбата е безмилостно жестока
Е. Станев - Крадецът на праскови
Бл. Димитрова - Жена
Н. Хайтов - Дервишово семе
И. Петров - Преди да се родя и след това
В. Петров- Японският филм, Тавански спомен
П. Вежинов - В един есенен ден по шосето, Бариерата
Й. Радичков - Нежната спирала, Педя земя

Препоръчителна литература
Н. Лилиев - Светло утро, Съмна в есенните градини, Кръгозори
Д.Дебелянов - Черна песен, Сиротна песен
Хр.  Смирненски - Братчетата на Гаврош, Старият музикант, Цветарка
Св. Минков - разкази
Е. Багряна - Стихии, Кукувица
Н. Вапцаров - Пролет, Вяра, Кино
Н. Хайтов - Диви разкази
П. Вежинов - сб. Сините пеперуди
Й. Радичков - сб. Нежната спирала
Бл. Димитрова - стихосбирка До утре, роман Лавина

аз съм много приятно впечатлена от списъка

# 79
Здравейте и от мен! Браво на Лени за страхотната темичка! Искам да пожеая успехх на всички ии да има само постове "Класирахме се по първо желание на първо класиране!" !  fingerscrossed fingerscrossed

# 80
здравейте на всички  Simple Smile
аз ли не разбирам , или наистина децата ни ще ги приемат по бал , без да ги делят на момчета-момичета
цитирам

Милена Дамянова, зам.-министър на образованието: Отдавна няма квоти по пол в училище

- Ще има ли квоти за момичета и момчета в елитните гимназии?

- Никога не е имало, не можах да разбера откъде тръгна цялата тази дискусия за квотите. План-приемът винаги се е приемал и утвърждавал на паралелки. За дадено училище утвърждаваме определен брой класове. Никога не са се разделяли на момичета и момчета, защото това е дискриминация по пол. И законът за народната просвета забранява всякаква дискриминация по пол.

# 81
здравейте на всички  Simple Smile
аз ли не разбирам , или наистина децата ни ще ги приемат по бал , без да ги делят на момчета-момичета
цитирам

Милена Дамянова, зам.-министър на образованието: Отдавна няма квоти по пол в училище

- Ще има ли квоти за момичета и момчета в елитните гимназии?

- Никога не е имало, не можах да разбера откъде тръгна цялата тази дискусия за квотите. План-приемът винаги се е приемал и утвърждавал на паралелки. За дадено училище утвърждаваме определен брой класове. Никога не са се разделяли на момичета и момчета, защото това е дискриминация по пол. И законът за народната просвета забранява всякаква дискриминация по пол.

Да, разделение по пол няма. Във Варна специално, такова разделение не се прави много отдавна и класирането е само по бал.

# 82
мерси за бързия отговор  Simple Smile
но в справочника за Пловдивска област 2011-2012 пише черно на бяло 13момичета и 14 момчета , и се получава , че момчетата влизат с много нисък бал , а момичета с висок бал не се класират
за езиковите гимназии се отнася  Twisted Evil

наистина си е дискриминация  Twisted Evil

# 83
Цоп и аз тук  Simple Smile

# 84
Уф, това с половете и квотите вече го дъвкахме!

Не са чак толкова големи разликите между минималните балове за момичета и момчета, дори може би тази година ще са още по-малки. Има множество гимназии без квоти, включително езикови.

Мога с гордост да заявя, че моето момче има по-висок бал от поне 98% от момичетата в София, така че няма да "пререди" момиче с по-висок бал в някоя "квотна" гимназия.

# 85
  • София
Е как да няма квоти?В София например в езиковите гимназии приемът е обявен за мъже и жени.В математическата наистина класирането става по бал,независимо момче или момиче.

# 86
mamma_jenny

за София не знам , ама миналата година в Пловдив разликата на баловете момичета момчета е ОГрОмНА за някои специалности

момичета 32 минимален бал , момчета 27  Shocked

извинявам се ако е имало дискусия на тази тема , аз вчера случайно попаднах на темата , съжалявам ,че нямах време да прочета всичко
благодаря на всички , които отговарят и дават информация   bouquet

# 87
  • София
В София май няма такива големи разлики.Но все пак разлики има,не мога да го отрека,макар да имам момче.

mama_jenny поздравления! Hug

# 88
Уф, това с половете и квотите вече го дъвкахме!

Не са чак толкова големи разликите между минималните балове за момичета и момчета, дори може би тази година ще са още по-малки. Има множество гимназии без квоти, включително езикови.

Мога с гордост да заявя, че моето момче има по-висок бал от поне 98% от момичетата в София, така че няма да "пререди" момиче с по-висок бал в някоя "квотна" гимназия.

ееее, недей така, дженка ! за всички, рагледали справочниците е ясно,че разликата е голяма ( 1 единица горе долу за водещите училища), за която разлика за дадено училище ,ако нямаше квоти, можеше да има поне още 20% повече момичета, че и повече.....малко гледаш от вашата" камбанария"( да сте живи и здрави , не всяко дете, камо ли момче може да има този бал, за което - искренни поздравления ) Wink

# 89
Ммм, ще видим тази година след класиранията какви ще са разликите в баловете...

Общи условия

Активация на акаунт