Отговори
# 345
  • Куциндрел
Хубавото е, че вече не насилват децата да си изяждат всичко. Така, че другото е въпрос на вкус.

# 346
Че нали за това са тези наредби Wink Нали на тази база са ги писали Wink Нали от вчера тази наредба се спряга? какво се оказа - че в нея никъде не пише, че не трябва да се слага захар в млякото Mr. Green

Да не говорим, че те и самите лекари не могат да се разберат по повечето въпроси Laughing Laughing

Ясно. Явно не са го приели, защото беше обсъждано да се заложи в новия рецептурник.

"Всеки ден в менюто трябва да има най-малко 350 г кисело или прясно мляко без захар и поне 25-30 г сирене."

http://pr-o-pr.com/food/?p=171

Според мен специалистите по детско хранене, имам предвид тези, които реално се занимават с изследвания и наблюдения са единодушни. За другите, които просто имитират работа, няма да се учудя, ако препоръчват допълнително добавяне на захар Peace

# 347
Ами аз също не смятам, че са нужни индивидиални програми, а да се дават нещата по възможно най-добрият начин  Peace

Peace

Са_sky, първо прочети внимателно назад, след това ми задавай въпроси. Разбрахме вече, че нямаш никакви прИтенции.

Ето и наредбата за училищата:
Ето и за училищата:НАРЕДБА № 37 ОТ 21 ЮЛИ 2009 Г. ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ
Чл. 17. Консумацията на рафинирана захар се намалява чрез:
1. ограничаване влагането на захар в чай, какао, прясно и кисело мляко (не повече от 5 % добавена захар);
2. предлагане на сладкарски изделия, извън посочените в чл. 6, т. 6, не повече от два пъти седмично в столовете, които осигуряват целодневно хранене.

# 348
Хората явно са решили ,че в къщи ги тъпчем с торти и сладкиши и решили поне в училище да ги нахранят свястно/шега/.
Ама моя както хич не яде сладко ще започне да изпада в хипогликемия.
Всъщност липсата на захар също не е добро за организма.Крайната липса.

# 349
  • Sofia
Много е добре даже, който може да го постигне. Човечеството е оцеляло няколко десетки хиляди години без захар.  Laughing

Благодаря на Пролетен дъждец, че цитира точно името на наредбата, та и аз да я прочета. За съжаление се оказа, че предлагането на меденка за закуска и вафла за десерт на обяд до два пъти седмично е разрешено. А на мен това крайно не ми харесва и заради това ги спрях от стол и възобновихме носенето на храна от в къщи. С други думи и наредбите не са съвършени. 

Последна редакция: вт, 14 окт 2014, 15:23 от savina_33

# 350
При толкова сладки храни, включително плодове и скокове, няма опасност да не си вземат дневната доза.
А и няма как в детските заведения да знаят колко е приело детето за деня, за да му дадат толкова, че да не е малко или много. Достатъчно е дават чиста храна.

# 351
  • Варна
Ами аз също не смятам, че са нужни индивидиални програми, а да се дават нещата по възможно най-добрият начин  Peace

Peace

Са_sky, първо прочети внимателно назад, след това ми задавай въпроси. Разбрахме вече, че нямаш никакви прИтенции.

Ето и наредбата за училищата:
Ето и за училищата:НАРЕДБА № 37 ОТ 21 ЮЛИ 2009 Г. ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ НА УЧЕНИЦИТЕ
Чл. 17. Консумацията на рафинирана захар се намалява чрез:
1. ограничаване влагането на захар в чай, какао, прясно и кисело мляко (не повече от 5 % добавена захар);
2. предлагане на сладкарски изделия, извън посочените в чл. 6, т. 6, не повече от два пъти седмично в столовете, които осигуряват целодневно хранене.

Прочетох го още като го написа...или по-точно добави Wink И какво? Едно е да ограничаваш до 5%, съвсем различно да премахваш изцяло Party И къде пак е проблема, че имало захар в млякото??? Не в това, в което сами си слагали захарта в предучилищната, ами това в ДГ?? Та сега кой какви прЕтенции има? Grinning

НСЧ и в твоя линк пише 30гр на ден, та къде е проблема? Едната лъжица в млякото, което се яде не повече от веднъж седмично е повече от 30гр. или какво?

Последна редакция: вт, 14 окт 2014, 15:33 от ca_sky

# 352
НСЧ и в твоя линк пише 30гр на ден, та къде е проблема? Едната лъжица в млякото, което се яде не повече от веднъж седмично е повече от 30гр. или какво?

Кисело и прясно мляко БЕЗ захар и 25-30 грама СИРЕНЕ.

Другите 30 грама обхващат конфитюри, мармалади, шоколад и прочие.

# 353
  • Варна
6. Захар, мед и храни с високо съдържание на добавена захар – конфитюри, мармалади, шоколад и др. (нето тегло)   30   30

А това, което ми цитираш е
Всеки ден в менюто трябва да има най-малко 350 г кисело или прясно мляко без захар и поне 25-30 г сирене. Съдържанието на мазнини в млякото обаче не трябва да надвишава 2% поне в два дни от седмицата, а в останалите може да бъде – от 3% до 3,6%. Забранява се добавянето на сол към айряните.

Е, няма как да напишат, че всеки ден трябва да има захар в млякото Mr. Green Или да напишат може би, че само в един от седмицата може, катодопълнение най-отдолу Grinning

# 354
Искрено ме забавлявате вече. Горкичкото, ако не изяде няколко лъжици захар, ще изпадне в хипогликемия.
Едно е да ограничаваш до 5%, съвсем различно да премахваш изцяло

Цитирай къде съм писала да се премахне изцяло.

Ако има свободен достъп до захар, как ще разбереш дали детето е изяло 5%?

# 355
Децата си набавят необходимата зарар от всички други неща. Освен това с подслаждането на такива храни като млека се възпитава вкус към сладкото, което е излишно. В днешния живот във всяко нещо има захар, няма опасност да не си я набавим. И допълнителеното слагане идва отгоре, много отгоре.

Иначе в моя линк конкретно за млякото се предвиждаше да е без захар. Има достатъчно други неща като макарони, кремчета и т.н., в които отиват тези %-ти.

# 356
6. Захар, мед и храни с високо съдържание на добавена захар – конфитюри, мармалади, шоколад и др. (нето тегло)   30   30

Ами точно това казвам, че обхваща и други неща освен захарта, а за млякото е изрично посочено, че  не трябва да се дава със захар. Ако добавят захар и там, ще минат посочените граници.

# 357
  • Куциндрел
И аз се забавлявам, хората казват за 5% захар, други споменават няколко лъжици.
Аз ще добавя няколко СУПЕНИ лъжици.
Съспенсът е налице. Mr. Green

# 358
  • Sofia
Искрено ме забавлявате вече. Горкичкото, ако не изяде няколко лъжици захар, ще изпадне в хипогликемия.
Едно е да ограничаваш до 5%, съвсем различно да премахваш изцяло

Цитирай къде съм писала да се премахне изцяло.

Ако има свободен достъп до захар, как ще разбереш дали детето е изяло 5%?

Тя не иска да разбере, дали детето й е изяло 5% захар,защото не я интересува. Темата е как се справяме с контрола на вредните храни. Тя явно няма такъв, не иска да има,защото според нея не е нужен. Просто си чеше езика. Със същия успех може да влезе в тема за кърмачки, без никога да е кърмила и да им обясни, че няма нужда да се напъват, защото кърмата не е чак толкова полезна.

# 359
  • Варна

Вече въобще не вярвам някой като ми каже, че в стола им готвят здравословно или пък било вкусно и здравословно, защото децата всичко си изяждали. Е, да, ама те и от Макдоналдс да им дадеш пак всичко ще си изядат, а това не е никакъв критерий за здравословно.   От училището на щерката ни изпращат списък с храната, която дават на обяд. Всичко изглежда прекрасно. Няколко вида салати, 2-3 вида готвено. До там обаче. Сутрешните и следобедните закуски, които не ни изпращат, са пържени филии с пудра захар, пържени мекици, макарони със захар, вафли морена, хотдог с кренвирши, кифлички с шоколад, филии с течен шоколад, кроасани и някои други като банички с ябълки/сирене, макарони със сирене и т.н., които са ок.
За десерт на обед торти, компоти или кисело мляко със ЗАХАР (има и без захар за тези, които искат).  

Това какво е? Аз го разбирам като проблем,че в млякото имало захар т.е. че трябва да няма или да се премахне Wink Ако не си го написала като проблем, а аз съм те разбрала грешно ще ме извиниш Wink

И къде имат свободен достъп? Конкретизирай се. Ти за лъжиците захар пишеш като обясняваш за училище?!?

Аз о ткакво се интересувам си е моя работа. Интересувам се одстатъчно от храната на детето си, но и не издрубнявам до там, че да ми е проблем едната лъжица веднъж в седмицата!

А по това с компенсациите, защото имало друго със захар към менюто...ами вие четете ли менюто в градината? Те не дават компот и кисело мляко едно след друго... ooooh!

Последна редакция: вт, 14 окт 2014, 15:50 от ca_sky

Общи условия

Активация на акаунт