Отговори
# 600
Джада защо сега се притесняваш от полиомиелитната ваксина, ние сме приключили с тях, по график те се слагат в 2,3 и 4 месец, казваш, че сте слагали всички, значи вече сте ги сложили тези. Сега на 12м е пневмококи и после на 13м е морбили, паротит и рубеола и на 16м - дифтерия, тетанус, коклюш и хепатит Б.......това си е утвърдения имунизационен календар, би трябвало всички педита по него да слагат.
+ полиомиелит на 16 месеца. Т.е. има реимунизация на пентаксим (или там новата) на тази възраст или година след последната имунизация, ако е правена по-късно.  Peace

# 601
Странно в нашия календар го няма това....

# 602
  • Варна
Не може да я няма тази ваксина, Веси. Преди, когато нямаше пентаксим на 18 месеца се правеше ДТК, а на 22-24 - полиомиелит. Сега пентаксима се прави следваща реимунизация се прави на 1, 4 г ако всички приеми са навреме/ т.е. най-малко 1 година след последния прием/.

# 603
  • София
Варахте ме във филм.Аз съм алергична към белтъка и сега особено много ме е страх от предстоящата ваксина  с/у шарките./м/у другото аз не съм ваксинирана към никоя от шарките и не съм ги и карала  Mr. Green /
За пет валентната доколкото бях разбрала е на година и половина ,нооо и в нашия календар пише 16 м.

# 604
Аз честно казано нищо не разбирам нито от ваксини, нито от периоди на поставяне, ама гледам какво ми пише в календара и там ги няма тези дето казвате....но не ме и вълнува толкова този въпрос, защото ги слагам и съм решила за ваксини нито да чета, нито гледам разни ужаси...достатъчно други притеснения си имам, не искам да си вкарвам още излишни такива.

# 605
http://www.pramed.com/imuniz_kalendar.htm - ето този гледам аз и тм я има тази ваксина. Но и аз като  vesy_evi - каквото каже докторката да се слага, го слагаме. Засега слава Богу не сме имали порблеми, дано и занапред да е така.... А нещастни случаи за съжаление има и винаги ще има....

Има ли още деца, които ползват биби за заспиване?? Чудя се дали е време да го мъча Иво да спи без биба, или още да го оставя да си я джвака преди заспиване. През другото време не ползва биба, само докато се приспиваме.

Също така категорично не иска да пие от шише с накрайник. Само от биберон или чаша - ама от чаша почти всичко е навън и я ползваме по малко. Това проблем ли е, или все още да не се притеснявам?

# 606
Здравейте майчета,
Имам един въпрос.
Тъй като Матея не яде нищо студено винаги като излизаме й нося храната в ето това
 http://www.ibebe.bg/navan/aksesoari-za-patuvane/termos-prince-lionheart.html#
, за да е топла. Напоследък обаче все нещо закъсняваме с прибирането и ми се искаше да си взема още едно, но в момента няма налични никъде.
Докато разглеждах за нещо подобно попаднах на това
http://prodavalnik.com/termoboks-za-shisheta-2-broya-tommee-tipp … e-komple-i2623711
Та въпроса ми е дали знаете дали върши работа и дали ще ми държи храната топла поне няколко часа?
Ако пък някоя мама знае нещо подобно, ще съм много благодарна да сподели.
Лека и спокойна нощ и на мами и бебешори.

# 607
Здравейте и от мен Simple Smile!

Честит Първи Рожден ден на патерици на Пламена на Адреналинка, Браян на Sniiskio, Преслава на Palmirka и Елена на Геник!
Много здраве, късмет и щастливи детски преживявания на порастналите малчовци!

Ние сме добре, чакаме баща ми утре да пристигне следобяд.

Ее, много болнички пак Confused! А зимата какво ще е, не ми се мисли!

brilliant, добре дошла отново Simple Smile! Радвам се, че Али е добре. Съжалявам, че сте имали лош период, често се случва да се наредят нещата едно след друго. А за местенето насам-натам не ми говори, много добре те разбирам. Последното ни местене се случи спешно, когато аз родих и още бяхме в болницата Simple Smile. Не ме питай после след секциото и с новородено как си намирах едно по едно нещата в стаята, която де факто беше склад към момента Tired.

antonia, и аз ама изоообщо не съм си и помислила, че написаното от теб звучи наставнически. Ти просто си си дала съвета и твоето мнение... даже се изненадах, че ти е хрумнало това Hug.
Люляче, аз споделих преди 3-4 седмици, че искам вече да приключваме с кърменето по същите причини като твоите.
Аз не смятам да спирам кърменето, т.е. не смятам, че винаги то е причина всички деца да се будят (нали тук няколко майки спряха кърменето, а децата продължиха да се будят). Всъщност честно казано, ако знам, че е така при всички, бих го спряла, ама от къде да знам при нас как ще се получи Tired. Та така.
Аз никога не съм я пробвала Дара с вода през нощта, не съм и много сигурна дали ще пие, понеже пие само като се храни, иначе не иска ей така просто. А другото - те не се ли будят и за водичка после?
Но имам чувството, че колкото и да се питаме тук, в крайна сметка нещата се получават много индивидуално, специално в това отношение.

nat003, аз не мисля, че е нужно отделно яке за в количката, защото в нея те пък не се движат, и то си е много студено зимата. По-скоро имам чувството, че като почнат много да търчат и да беснеят (а зимата май ще правят точно това, всички ще са вече супер подвижни), лесно ще се изпотяват, и ще ги поразкопчаваме. То и аз се чудех какво да взема за зимата, дали пак космонавт, или две отделни части. Тъй като не можах да преценя, цената ми разреши дилемата, взех й космонавтче. Но другата зима със сигурност ще взимам грейка - долнище + яке.

*Мирка*, Ивана да не минава през някакъв период на силна ревност?
Заговорихте за подвизите на децата в банята с vesy_evy. Аз точно се чудех какво точно да обезопасявам там, че тя много обича да идва с мен като ходя до тоалетна или се мия, и все се вре, където не й е мястото. Но определено ми се вижда опасен район. И се чудех, вместо да обезопасявам всяко едно нещо (тоалетна, шкафче, вана), да взема да сложа заключалка на самата врата на банята, като почне да си отваря по-натам newsm78.
А за кулинарните подвизи на Дидко и Елена на Мъничето и Ивчи - лелее, голям смях! ... И на хладилника ще се слага заключалка като почне да отваря.

boonboon, и нашите закуски са доста подобни на тези на antonia. От както прояде с пръсти обаче, плодовата каша не се яде много, но пак й правя. Много обича юфка с масло и сирене. Мажем и ние филийки с кашкавал и сиренце, а от вчера въвеждам и фъстъченото масло, и него го мажем на филийка, харесва го.

talktoher, съжалявам и за вашите неволи, дано минава по-леко следващите пъти манипулацията на Симон!

aissa80, в никакъв случай не трябва чак да се притесняваш, че още не ползва чашка с накрайник Иво. Но знам, че е добре след годинката да се отбиват, така да се каже, от шишето. Има разни причини за това, но най-малкото по-късно ще е доста по-трудно да стане това. Аз например все се чудя дали да не пробваме и други чашки, различни от тези, които имаме, защото Дара пие успешно вода от една с накрайник, но пък мляко не иска - пробвали сме с кърма. Като съм на работа пие от една, която всъщност доста прилича на шише, но все пак е тренировъчна чаша, но кисело мляко отказва от нея да пие. То май и не минава добре през дупките, въпреки че го разреждам съвсем малко с вода. Чудя се за тези със сламките, но знам, че са много досадни за чистене. И в крайна сметка явно всяко дете си харесва различна чашка и трябва да се пробва.

# 608
  • София
Бяхме на преглед за очичкте на децата - добре са и двамата Simple Smile
Ходихме и на детски нефролог, защото покрай анемията на малкия, като го гледаха на ехо за изменения на органчетата, се видя че имало малко урина в левия бъбрек. Но всичко е наред, бъбреците са добре развити за възрастта, симетрични са. Може би урината е била там заради препълнен мехур - така предположи лекарката.
Направо камък ми падна от сърцето Simple Smile Щото в момента в който ми каза, че има нещо в бъбречето и аз веднага изпушиш за хемодиализа ...

Бях на 2 броя родителски срещи тази седмица. И пак изпуших - пълно е с болни деца. И при Лора има, и в групата на Сами има болни. Той още не е ходил, др. седмица трябва да го пусна. И сега почвам нерво да чакам кой първи ще се разболее. Ужас просто Sad Давам клеева тинктура и рибено масло, дано поне като се разболяват, да го карат леко.

# 609
vesi_evi, и аз до този момент разсъждавах като теб по отношение на ваксините - че няма да чета ужасии и тн и ще ги слагам. Обаче като го видях това с очите си, и мъката на майката, просто нещо се обърна в мен. Засега не съм категорична нито за, нито против, но наново преразглеждам позицията си. Няма смисъл да възбуждам нови спорове тук, просто споделям притесненията си.

Колкото до чорапките с кожена подметка, аз май не съм доволна. Купих два чифта последователни размери - единият се оказа твърде малък, следващият твърде голям и се свлича на петичката. Дано намеря друга марка с междинен номер, но засега не ми се струват качествено конструирани. Има едни платнени пантофки на КиК, май ще купим такива да пробваме.

# 610
  • Пловдив
Здравейте мами Simple Smile!
Да драсна и аз някой ред... Grinning
Е, хванахме вирусче и ние. Пием си и първия антибиотик в живота Sad Бориха се, бориха се човечетата..., давах вит.С, осцилококцинум, но накрая удари Алекс в ушичките, а Крисито много зачервено гърло и температури и се наложи да пием антибиотика. Надявам се сега вече да се оправят, че цяла седмица се проточи  Peace
По темите:и тие сме с есенни обувки-маратонки Simple Smile Смятам направо ботушки да взимам.А като се приберем от разходка, първата работа на Крисито, като сваля маратонките, е да си свали чорапките, пък после гони и Алекс и неговите да сваля. Та сме все ощи боси в къщи  Laughing Но се надявам да свикне с чорапи или пантофи. Купила съм пантофки, но още е рано за тях.
aissa80 и ние заспиваме още с биби. И двамата. За сега не смятам да ги махам.Може би около 2 годинки. Аз знам, че до 3 годишна възраст бибите не водят до трайни изменения в челюстта!Но не смятам до 3 годишни да ги влачим, де Wink Когато са достатъчно големи сами да ги "подарят" на някое малко бебе, тогава ще ги махнем.Така направих с каката, така смятам и сега Simple Smile Почти е безболезнено Peace
За зимата им купих гащиризонче+якенца. Много са салдки  Grinning Чак нямам търпение да пада сняг  Simple Smile
Вода пием всякак.
Май това е Simple Smile
Бели са големи. Падат, раняват се и продължават  Wink Алекс бъброри много. Вече използва доста думички по предназначение. Крисито си кара на бебешки и само мама, тати, кака и ам-ам  са по предназначение  Laughing
Хубав ден на всички Heart Eyes!

# 611
А, да, да добавя и аз за биберона. И Шошката заспива с биберон, но аз съм даже радостна, защото доскоро заспиваше с пръст в устата. Уверявам ви, че добиваше пристрастено изражение, когато го правеше. Аз не бързам да го махам, мисля че ще му дойде времето по-нататък.

# 612
Здравейте, мили септемврийски мами!
Включвам се само да кажа, че ви следя и причината да не се отчитам редовно напоследък е основно липсата на време. Иначе, ни най-малко не съм ви забравила.  Hug
Другата причина са проблемите, които напоследък имам покрай детската градина на баткото и които съвсем ме разфокусираха от бебешките теми. При цялото ми натрупано досегашно недоволство от педагогическата "работа" в нашата детска градина се прибави и фактът, че от тази година ще сме в смесена група с децата, идващи от яслата - 3 годишни, те първа излизащи от бебешка възраст. Цяла нощ не съм спала в обмисляне на всички плюсове  и минуси и на това какво да правя и взех решението да се опитам да го преместя другаде. Всички знаете, че при тази липса на места в градините обаче, мисията е почти невъзможна, та имам нужда от стиснати палчета. Flutter
Съжалявам, че ви занимавам с неща, които за повечето от вас са толкова далечни. Просто това е нещото което изцяло ме ангажира и тревожи  в последните дни и реших да го споделя.

# 613
  • на североизток
Герганка, аз имах такава термо чантичка на Томи Типи и в нея държах водичката на Ели, но не мога да преценя дали задържа температурата, защото водата винаги е била на стайна Т и такава си и оставаше, т.е. не съм слагала нещо горещо, за да преценя дали изстива и за колко време. Май много не ти помогнах, но да си кажа Mr. Green
И откакто тази чантичка, заедно с шишето вътре беше загубена безвъзвратно, ползвам шише със сламка ето такова най-обикновено и съм доволна, че и помогна да се научи да пие със сламка. Само дето водата трябва да се сменя по-често, че много се олигавя самата пластмаса. Та ако някой е ползвал такова шише, но на по-скъпа марка нека да каже дали го има този момент и дали си заслужава.
Иначе си ползваме още и шишетата на Авент, но с повече дупки на бибата, най-вече като я приспивам, защото със сламка не може да се пие легнало Grinning

Да споделя и аз  за заспиването, че виждам много от вас се притесняват. И ние бяхме от тези дето заспиват само с гърда, но постепенно като се отбивахме, тя започна да пие повече вода(не иска и не иска АМ или кисело мляко от шише) и направо си заменихме млякото с вода Grinning И сега си имаме ритуал за деня и ритуал за вечерта Laughing
През деня спи в количката-слагам я, давам и вода, като се напие слагам бибата, обръщам я на една страна и почвам да люшкам. Някой път ми подава бибата, което значи "Искам вода"  Grinning и така докато заспи.
Вечер заспива в кошарата, но трябва да е тъмно, тихо и пак повтаряме процедурата вода, биба, обръщане, завиване. След малко се изправя, но аз пак я слагам, пак вода и така докато каталяса и заспи. Някой път става много бързо, някой път за около половин час, но важното е че става Peace
През нощта се буди винаги по едно и също време, м/у 00ч. и 1ч. по два-три пъти и пак давам водата, бибата и продължава да спи.
Тия дни и аз се замислях за бибата дали да я махам, но мисля, че още е рано. Няма смисъл да се тормозим и двете. Като и дойде времето ще я махнем, още повече, че сме само с половин зъб и ни предстоят още пробиви и мъки Simple Smile

И преди някой да си е помислил, че системата за заспиване действа при всички, ще ви успокоя, че не е така Mr. Green При баткото нищо не действа, още и още Mr. Green Ужасен е от бебе. Щом успява да изкара от нерви мъжа ми, който по принцип е много спокоен и търпелив, правете си сметката Mr. Green Та въпрос на характер е може би и заспиването, но все пак трябва да има някакъв ритуал, който да се повтаря всяка вечер, какъвто и да е той, съобразен с нуждите на детето. Така е много по-лесно Peace

И накрая, да не забравя да се похваля, че най-после се наканих да почна диета Mr. Green Днес ми е четвърти ден на 90 дневната и съм -1кг. Дано да устискам до края и дано да постигна поставената цел Praynig а тя никак не е малка -25кг Embarassed

# 614
  • на североизток
Ulia как така ще смесват най-големите с най-малките Shocked и това за цялата година ли ще е? Той нали сега е предучилищна, т.е. тази година му е последна? Защо не изчакаш да видиш, може пък и добре да им се отрази, да се почувстват по-големи, по-отговорни Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт