"Парите следват детето" 2

• 50 185
  • 1 165
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Отново въпрос на избор.

# 76
Държавата по конституция е длъжна да дава на децата безплатно образование. И да осигури места за всички деца от предучилищна възраст до завършване на средното образование. Това, че на някой това образование не му допада и поради една или друга причина иска  детето му да учи в частно училище  си е лично негов избор и не виждам защо държавата е длъжна да го субсидира.

А  държавата  осигурява ли ми  избор дали да и плащам данъци?  Twisted Evil

Danybon, хубава новина , дано най-сетне се случи нещо положително!

# 77
1. Когато в "безплатното" държавно /общинско училище или градина всяка родителска среща  започва и свършва с дължими суми от родителите за поддръжка на базата, ненужни помагала, играчки, чергички и одеалца, вода и чашки и т.н,
 2. Когато моето дете не получава достатъчно знания и се налага да доплащам подготовката му с частни уроци,
........тогава искам да имам право да преместя детето си и полагащата му се държавна издръжка в друго училище или градина, без значение държавни или частни. По този начин ще има естествена конкуренция сред учебните заведения и учителите и директорите ще преосмислят приоритетите си.
3. Искам всеки учител да носи персонална отговорност за нивото на знания на всяко дете в края на годината. Заплатата му да се формира не само от дипломите и квалификациите, а и от резултатите в края на учебната година. Разбира се, при външно оценяване на тестовете.

Една малка забележка: Децата в държавните и общински градини и училища няма да получават по-малка издръжка от досега даваната субсидия. Не виждам защо има разтревожени родители и учители.

# 78
  • София
[

[/quote]
 А колко хора в България се осигуряват на реални доходи.

Много ме дразни  това хитруване. Аз ще се чудя как да нес и плащам данъците, но държавата ми е длъжна. Детето ми е много специално и аз искам то да не учи в нормално училище, а в частно, но видите ли там е много скъпо и не е лошо държавата да ме подпомага.
 Ами ако за теб е много важно детето ти на всяка цена да учи в частно училище – нямам нищо против –  плащай си. Но не виждам, защо държават е длъжна да ти помага. В крайна сметка това е твой избор.

# 79
Сигурно и сред хората, чиито деца ходят в държавни училища има такива, които не се осигуряват на реалните си доходи. Значи ли, че трябва да се спре субсидията на децата им?

Но пък има такива, чиито деца посещават частни училища и плащат съвестно данъците си, като част от тези данъци отиват точно по перото предназначено за тази субсидия и те не могат да се възползват. За какво хитруване иде реч тогава?

# 80
Търся отговор на един въпрос.

Защо в малките общини и малките населени места държавната субсидия за дете и ученик е достатъчна, а в големите общини и големите градове - не стига и родителите са длъжни да доплащат все нещо в градините и училищата?
Дали това е във връзка с тяхната  платежоспособност -  "имат пари - ще им искаме!"

И кой родител би възроптал, ако може да си позволи частно или държавно училище - по своя преценка и по свой личен избор?

Има ли родител, който ще откаже да има право да вложи издръжката на детето си в училище или градина, в която обучението е на високо ниво?

Последна редакция: чт, 05 яну 2012, 15:53 от Volupte

# 81
  • София
Чудесно, че си  съвестен данъкоплатец. И държавата е осигурила място за твоето дете в държавно училише, повтарям отново- ако не ти харесва има алтернативи - да подготвяш детето си самостоятелно вкъщи, което в последно време е много популярно(и за което държавата не ти плаща) или часто училище,за което също не виждам защо да ти плащат. По тази логика трябва да се дават пари и на ромите, които са избрали друга алтернатива на държавното училище - да не водят въобще децата си там, защото и за тях има предвидени пари в бюджета.

# 82
Не знам дали поста ти е към мен, но ако е.... С какво моите алтернативи правят твоята теза издържана? Значи понеже имам алтернативи Парите не трябват да следват детето. Така ли? Защото за мен този аргумент няма никаква стойност. Признавам си, че дори го и не схващам.

Тук не става дума има или няма алтернативи, а дали едни хора трябва да бъдат лишени от едни пари върху, които по принцип имат право.
Да, субсидията трябва да е за хората плащащи данъците си, но тъй като в държава като нашата, където повечето хора по една или друга причина не плащат съвестно данъците си, щом за тези с деца в държавните училища плащащи или не данъците си я има тази субсидия, такава трябва да има и за тези в частните училища. Сега по ясно ли стана или пак ще говорим кой какви алтернативи бил имал. Парите да се дадат щом се полагат пък който каквато си ще алтернатива да си избира.

По твоята логика за ромите няма предвидени пари в бюджета, защото те не плащат данъци, а тези които плащат си пращат децата на училище и се възползват от правата си. Да не говорим, че ромите се възползват от много други неща, за които не знам дали ти се струва така нередно, както нередно ти се струва, че родителите с ученици в частни училище ще си вземат полагаемото за децата си.

И детето ми е учило 3 години самостоятелно вкъщи. Така, че както виждаш и от тази алтернатива съм се възползвала Simple Smile

# 83
Право да получат тази субсидия ще имат единствено лицензираните частни градини и училища, които прилагат всички нормативни разпоредби в България, касаещи образованието.  И които са преминали през изключително тежък лицензионен режим, за да получат разрешение за работа.
Хитреците не ги търсете там, а в подобията на училища и градини, завоалирано представяйки се за такива, каквито не са.

Основни противници на идеята "Парите следват детето" са самите работещи в държавните училища - ще загубят част от децата, ще се намали субсидията, ще се намалят заплатите.
Ето - и сега се точат пари за издръжка на деца в целодневна форма, които реално не посещават занималните след училище. А да сте чули за върнати пари?

# 84
desy_net, държавата плаща за задължително обучение. И плаща за всички ученици. Техен си е изборът в кое лицензирано учебно заведение да си получат това задължително обучение. Щом ЧУ са линцензирани и следват задължителната програма на министерството и щом всички деца в България имат право да получат задължителното обучение и тази сума е предвидена за тях, значи е законно да се отпускат пари не само за държавните, но и за ЧУ.

Аз мисля, че този път най-после ще стане. И дано ЧУ поне, ако не смъкнат таксите, то поне да не ги вдигат известно време.

# 85
ако не ти харесва има алтернативи - да подготвяш детето си самостоятелно вкъщи, което в последно време е много популярно(и за което държавата не ти плаща) 

Според кой закон , член и прочее имаш право на избор и е разрешено домашното обучение?

# 86
ако не ти харесва има алтернативи - да подготвяш детето си самостоятелно вкъщи, което в последно време е много популярно(и за което държавата не ти плаща) 

Според кой закон , член и прочее имаш право на избор и е разрешено домашното обучение?

И аз това мислех да питам, ама не ми се занимаваше Simple Smile Мисля, че дамата не е подготвена по въпроса и затова не може да се получи добра дискусия с нея.

# 87
  • София
Като цяло за мен темата(извинявам се за грубия тон), но е много глупава. Със същият успех мога да попитам, къде отиват парите на данъкоплатците, които примерно са внасяли осигуровки за пенсия примерно 30 години и внезапно са починали.Дайте да направим и една петиция роднините на тези хора да получават парите им посмъртно. Дайте да направим петиция и за ромите,както писах по-горе ,чиито деца не ходят на училище да им се дават пари, защото от държавният бюджет има отпуснати такива.
   За мен частните училища, по подразбиране са само за деца на хора с добри финансови възможности,които са готови с желание да дават пари за образованието на детето си,а не да мърморят,че им е скъпо и да искат държавата да им помага.  А за хора, които нямат такива възможности, то не е казано, че детето им трябва да ходи там.

# 88
desy_net, една задача:

Имаш държава
Имаш задължително образование
Имаш Пенчо от държавно училище
Имаш и Генчо от частно училище

В държавата имаш задължително образование.
Държавата дава за всяко българско дете 1300 лева за това задължително обучение.

Логиката би трябвало да бъде:
Училището на Пенчо получава тези 1300 лева
Училището на Генчо също трябва да получи тази сума за задължително обучение.

Никъде в първоначалната логика не се говори, че деца на богатите, бедните или каквито искаш си ги наричай. Говори се за задължително обучение на български деца, за да могат да получат легитимна диплома.

По твоята логика вероятно трябва децата от ЧУ да си плащат и дори за явяване на матурите? Хм, да си мълча, че някой може да ми изкопира хрумката и да я приложи.

За всичко извън задължителното обучение родителите от ЧУ, разбира се, че ще си платят. Говорим за ангажимент на държавата към всички нейни граждани. Надявам се да ти се е изяснило. Мисленето ти е с много предразсъдъци и наистина не виждам смисъл да зацикляме.

# 89
  • София
      Ами ако и на теб не ти се изясни да ти дам още един пример. Като отидеш на преглед в частен кабинет на лекар и вместо да си платиш му, обяснявяш , че си съвестен данъкоплатец и си внасял всеки месец не малка сума във фонд здравеопазване и всъщност държавата трябва да ти върне тези пари, които си внесъл, за да си покриеш част от прегледа него. Мисля, че най-нормалното е лекарят да ти каже, че като си внасял пари - да отидеш да се лекуваш в поликлиниката, а ако искаш да те прегледа да си платиш като поп. Или например за бременни жени държавата също отпуска доста голяма сума за проследяване на бременноста и раждането. Но те са само за държавни болници. Мисля,че на никоя майка, която ражда в частна клиника или вкъщи държавата не е длъжна да и връща тези пари.
     По същият начин след като за родителите на Генчо държавата е осигурила държавно училище, но те са казали - не,искаме частно, ами като искате частно държавата не ви е длъжна.

Общи условия

Активация на акаунт