Защо няма да ви дам работа

• 27 228
  • 581
  •   1
Отговори
# 375
Ей, заинтригувахте ме с това майчинство.
Направо се чувствам късметлийка, сега се връщам от темата за майчинството. Потресена съм.
Не съм имала случай някоя сладурана да се яви, да си вземе платените отпуски, които аз й дължа за това, че не е била на работа, а е била по майчинство (все едно не съм наела работник, ами съм се оженила за нея...заедно и в добро...и в зло) и да напусне.
Всеки втори въпрос е как да напусне без да се мине, не иска да се връща на работа, но иска да си вземе "паричките" от работодателя за отпуските, които е убедена, че й се полагат, поради това, че не е работила.

Повечето девойки, питащи в онази тема са постъпили на работа с идеята да забременеят като работещи, а не за да работят, и с идеята да цицат работодателя до последно, а вие тук говорите за хора, за отношения, за ... ooooh!

Щом ББ (Супермен)  Wink няма дупе (воля) да пребори статуквото, та аз ли да се боря и с какво.
За мен темата се изчерпа, и аз вече бъдещи майки просто няма да наемам на работа. Даже се чудя дали да не се постарая да се отърва от съмнителните такива, които имам в момента в офиса.
Надявам се, че е ясно защо.

Разбираш ли, че абсурдът е там, че дори и да напусне, й се дължат тези 40 дни...
И какво се случва - аз работя с много млади хора, те забременяват разбира се, да са живи и зрави
работили има няма 4-5 месеца при мен и бременни, браво, обаче трябва 2 години да им плащам здравните и след 2 години, буквално да им подаря заплата и половина.
и въобще не ми излизайте с приказката, че това са си го изкарали и изработили - не, това е извиване на ръце и изнудване, както от държавата, така и от служителя

също 20 дни платен отпуск - че това си е един пълен месец, абсурдно число
и тези болнични - още по-абсурдно

прекалено сме бедни, за да се правим на толкова социални
много са малко страните по света, които могат да си позволят тези луксове, а тези които могат, са с много по-висок стандарт, от който ние можем да мечтаем

и понеже на политиците не им стиска да кажат, хей, това не е реално, това е невъзможно за издържане и плащане, си траят и кютат, а работодателите къде не могат, къде не искат, ама и да искат, по-често не могат, се чудят какво да направят и как да заобиколят нещата

Последна редакция: ср, 08 фев 2012, 09:55 от Tatti

# 376
Понякога ме хваща яд, че изобщо съм написала нещо, особено когато след това три пъти се наложи да повторя същите думи  Confused
ЧеКа, не съм казала, че съм проучила и проверила всички страни в Европа, най малкото това е къртовски труд, хеле като се има предвид че изплащането е организирано по съвсем различен начин, вкл. и делене ( някъде) на болничните за деца от личните. Което пък прави съпоставката по трудна. Имах предвид точно това, което съм написала- че от прочетено и споделено от приятели повечето страни са под 60те дни.
Клипчето мисля го има тук- http://www.facebook.com/video/video.php?v=10150185772490817 , за съжаление съм с ограничен моби;лен нет и не  мога да го отворя, на сайта на the economist  го има със сигурност, нямам възможност да го търся в момента.
ЛКК няма касателство с изплащането на болничните, а броят на дните е регламентиран в наредба ( която пък ако не се лъжа не е променяна от 2007 г).

Последна редакция: ср, 08 фев 2012, 09:14 от Рокси

# 377
Платените болнични са до 60 дни годишно, а за родители на деца до 3 години- без ограничение.

Рокси, болничните са 40 дни, ако искаш още до 60 трябва да минеш на районна комисия, което е ходене по мъките. БОлничните на родителите независимо от възрастта на детето са до 40 без комисия, като вътре влизат болничните за детето (децата) и болничните за възрастния, в чийто картон се вписват и двата вида болничен.

Последна редакция: ср, 08 фев 2012, 09:22 от Мишона

# 378
  • В заешката дупка
Не повтаряш, Рокси, доизясняваш се и се коригираш. Веднъж беше ''в цяла Европа" са по-малко,  после "в повечето страни". И пак не е ясно колко  страни си сравнила, за да пренесеш изводите си за цяла Европа. Както и да е - няма значение.

Мерси за линка.

# 379
Точно така е както го казва Мишона, 40 дни са болничните без ЛКК, независимо дали си сам или имаш 5 деца и бащата има същото право да ползва болничен за болно дете както майката. Не знам как е в други страни, но моя приятелка я съкратиха преди няколко месеца от работа, защото й предстоеше онкологична операция. В други фирми също започват съкращенията от тези, които са били в по-дълъг болничен, една съседка я съкратиха след като беше няколко седмици в болница след усложнения от плевмония. Имам познати, които като им боледуват децата си вземат неплатен отпуск, за да не ощетяват работодателя. Тук искам да попитам нещо работодателите:"Защо не протестирате срещу някои мерки на правителството, които  не са ви изгодни?" Ето например за трите дни болничен от работодателя, гледах по телевизията, че работодателските организации са били съгласни. Също на това предложение за орязване на отпуска след майчинство слушах, че работодателските организации са казали, че има по-важни проблеми.
Иначе трябва да ви кажа, че колкото пъти съм си търсила работа преди да имам дете, нито веднъж не съм се почувствала дискриминирана като потенциална майка, а съм кандидатствала и в големи и в малки фирми. Имам 15 години трудов стаж без прекъсване и дори мога да кажа, че съм имала избор къде да започна работа, а пак беше криза.

# 380
Аз веднага мога да ти кажа, че в Исландия можеш да получиш доста повече от 60 дни платени болнични, като над определен брой се плащат от синдиката.

Исландия някакъв пример за работеща европейска икономика ли е?  Crazy

# 381
Ето например за трите дни болничен от работодателя, гледах по телевизията, че работодателските организации са били съгласни. Също на това предложение за орязване на отпуска след майчинство слушах, че работодателските организации са казали, че има по-важни проблеми.

Не знам къде си го чела/гледала това, но не е вярно.

# 382
sunny day, плащаш ли членски внос в национално представителна работодателска организация?
Ако не - то няма как да си наясно кой с какво се е съгласил.
По отношение на синдикалните организации - пак работодателите през 1998 година натиснаха Костов и той се съгласи с тях да не преговаря с множество синдикални организации, а само с т.н. национално представителни организации. За да си национално представително синдикална организация, ти трябват 50 000 члена, които ежемесечно да плащат членски внос. Както знаете, в България има само два национално представени синдиката, третият изчезна по ред причини.
Въпросът ми е кому е изгодно да има само два синдиката с по 50 000 реални члена?
Отговор : и на работодателите и на държавната администрация. Т.е. тук вече администрацията и работодателтите, членуващи в национално представителни работодателски организации са в комбина срещу дребния бизнес и обикновените служители и работници. Ето - това е проблема. А не, че гражданката Х забременяла и видети ли гражданката У, нейн работодател, трябва от залъка на детето си да извади, че да и "плати" отпуската от 40 дни. Simple Smile

# 383
В новините по БНТ. Но наистина са голяма тъпотия тези 3 дни от работодател. Ето сега хората масово ходят болни на работа и така се разпространява грипа. За този месец нашето семейство сме дали 120лв. за лекарства.

# 384
Само като чуя за организации .. и ми става ясно за какво иде реч.
Няма значение бройката синдикални организации!
То пък като са 6 /или не знам колко са станали вече/ национално представителните организации на работодателите сякаш не са продажници!

# 385
  • В заешката дупка
Исландия някакъв пример за работеща европейска икономика ли е?  Crazy

В случая е пример за европейска страна с платени болнични доста над 60 дни. Айде да се чете малко повече, а не да се апострофира за спорта.

Иначе, икономическите показатели са свободно достъпни в нета. Който иска да си прави изводите работеща ли е или не.

Сега погледнах клипчето в Икономист. Сравнени са 4 европейски страни, Япония и Китай. Доста смело на тази база да се правят изводи как в България от цяла Европа имало най-много почивни дни, Рокси.  Laughing Иначе клипчето е доста тенденциозно, особено с това "бивша комунистическа" страна, ама айде.

Последна редакция: ср, 08 фев 2012, 11:41 от ЧеКа

# 386
60 дни по време на майчинство ли?

# 387
  • В заешката дупка
Не. Майчинските са отделно.

# 388
Ало...аз бях работодател.И когато въведоха 10% крещях от ярост.
Защото по старата ставка за 1 000 000 се дължеше около 240 000 лв.,а по новата 100 000.
защо крещя от ярост, нали плащаме по-малко  Shocked
Кой плаща по малко?Само тези дето имат милиони.
Работещите ги удари като махнаха необлагаемия минимум.

# 389
Не. Майчинските са отделни.

В какъв смисъл отделни? Майчинството се плаща от държавата, платените отпуски от работодател. Има ли или няма платени отпуски, които ти се полагат не по време на работа, а по време на майчинството?

Общи условия

Активация на акаунт