ЗОНАТА и ние - 8 Тема

• 45 748
  • 734
  •   1
Отговори
# 585
Не мисля, че е честно да се броят само свалените кила, защото всеки организъм е различен и реагира на хранителните режими по различен начин. Едни хора слабеят бързо, на други им трябва повече време. Също така хората, които имат повече излишни килограми свалят по-бързо от хората, които им остава да свалят 1-2 кила, независимо какъв режим се спазва. Според мен броенето на пчелички е най-коректно спрямо всички, а ако победителя накрая няма свалени килограми, мисля, че на всички ще ни стане ясно, че не е бил честен.
Carmen , не ме разбирай погрешно, не искам да се заяждам ни най-малко. Аз самата в началото на миналото състезание се противих за някои правила, но в крайна сметка всички приехме тези правила и се получи много забавно и свежо състезание  Hug

Ами аз не се противя на никое правило Simple Smile Коментирах без да искам нещо да се променя. Виж, това което ти казваш сега, има смисъл, само че се върнах да чета назад, и не го видях написано никъде за предното състезание като обяснение за критерий кой печели. Защото дотук бяха дадени условия на два пъти, но не и как ще се определи олимпиеца, нали?
 И все пак, имахме един пример с Баронес, която беше честна и не можеше да свали. Не знам къде остана тя... А аз например открих Зоната преди 3 години и останах в нея няколко месеца. Започнах да свалям чак след първата седмица, спортувах много активно и бях доста стриктна, но исках да сваля само 4 до 5 кг най-много. Сега ще съм по-малко стриктна, но се надявам да има ефект, тъй като килцата за сваляне са двойно повече.  Laughing

Това ми беше идеята, съжалявам, ако съм те демотивирала Simple Smile
Е, няма нищо. Не беше ти  Laughing

# 586
  • София
Аз не съм включена в състезанието, Carmen, понеже явно не покривам условията, но искам да споделя нещо, което потвърждава колко индивидуален е всеки организъм. Преди 10-тина месеца направих режим, без да съм чела Зоната, а след посещение при Огнян Симеонов. Съответно не знаех нищо за цветовете, а си имах таблица, в която фигурираха и хляб - "Бонус" или "Вита", и кашкавал лайт, и др. забранени тук изкушения. Питала съм го дори за шоколад, понеже съм с ниско кръвно, а освен това ям само черен - може, като за 25 г се ядат два блока протеин. Така, разбира се не само с тези "червени", както разбрах по-късно храни, свалих 8-9 кила за 6 месеца, като паднах до 53. Никога не съм била толкова слаба! А междувременно кърмя. Слез вталяването си се върнах на работа, и то доста натоварваща. Няма да казвам къде и какво, за да не се приема като хвалба, но си е доста интензивно. С две думи - пълна съм с енергия, вследствие на режима. Откакто работя от юли, нямам винаги време да хапвам начесто, вследствие на което възстанових 3 кг от свалените и сега искам да се заема по-сериозно с тях. Така че ти си права - най-важното е какво постигаш ТИ и как се чувстваш ТИ. Без да омаловажавам правилата, а напротив - с уважение към тях, желая успех на всички участнички!

# 587
Krissie Krust И моята първа среща със Зоната беше при Оги. Simple Smile И аз се чувствах точно както ти казваш. С разликата, че тогава имах супер як стимул ...  Sunglasses

# 588
  • София
Krissie Krust И моята първа среща със Зоната беше при Оги. Simple Smile И аз се чувствах точно както ти казваш. С разликата, че тогава имах супер як стимул ...  Sunglasses

Явно затова се явяваме тук нещо като извънсистемни единици, най-вече аз... Пожелавам ти да победиш и тук!  Hug

# 589
Krissie Krust Благодаря за пожеланието, но едва ли  Heart Eyes
Тук не харесват Оги  Wink Без причина, според мен, но всеки си има гледна точка и си живее с нея. А аз пък много неща не харесвам на Сиърс. В книгата на Папазова също има хляб и ориз, но пише, че ако човек иска по-бърз резултат, трябва да се придържа към ниския ГИ. Това е естествено, нали? Все пак да се концентрираме върху общите неща, които харесваме, и които ни събират тук.  Wink
Защо мислиш, че не покриваш "условията", хайде, участвай и ти по твоя си начин. Аз това ще направя, пък ползата ще е за всеки поотделно, независимо кой ще спечели тук Simple Smile

# 590
  • София
Аз не съм включена в състезанието, Carmen, понеже явно не покривам условията

Krissie Krust, мисля, че всеки, който е пожелал да участва в състезанието, е бил включен. Няма никакви условия за участниците, а само желанието е важно и колкото повече участници, толкова по-добре за всички Simple Smile. Много се радвам за това, което ни сподели и пожелавам всички някой ден да се похвалим с такива постижения. Но мисля, че има някакво недоразумение в цялата тази работа. Никой от нас не твърди, че в Зоната не може да се ядат червени храни. Щом ги има написани от самия Сиърс, то означава, че могат да се ядат. И мисля, че всеки един от нас извън състезанието си ги хапва. Просто да се ядат зелени храни е едно от условията на това състезание, което за 15 дни ме мисля, че е непосилно. Също така преди да стартираме аз сама повдигнах въпроса за условията, защото в началото на предното състезание аз бях черната овца така да се каже и се възпротивих на много неща, та този път исках всичко да е ясно и точно от самото начало. Тогава някои участници написаха, че ще се спазват старите условия, а някои нищо не написаха, което означава, че приемаме старите условия. А и съгласете се, че във всяко състезание има условия и спазването им се награждава или неспазването им се санкционира. Аз съм с двете ръце "За" зелените храни да са условие, първо, защото са по-здравословни за всички, второ, защото са по-нискокалорични и трето, защото всички "светила" пишат, че така е по-препоръчително.
Колкото до кръвното, аз също съм с много ниско кръвно налягане и събирам границите на моменти, но откакто спазвам Зоната не съм имала такива проблеми, дори пулсът ми се нормализира. А това, че шоколадът вдига кръвното е всеобща заблуда. Истината е, че флаванолите, които се съдържат в какаото, разширяват кръвоносните съдове, което понижава кръвното налягане. Или казано по друг начин шоколадът не помага при ниско кръвно налягане, всичко е на психическа основа. И понеже захванах темата, най-добрия лек за хронична хипотония е минимум 3 литра вода на ден и 30 минути спорт всеки ден, това всеки лекар може да го потвърди.

# 591
  • София
Много благодаря за съветите! Успех на всички участнички!

# 592
Moharet Що се отнася до състезанието, въпроса дали да са само зелени въглехидрати или не, не стоеше. Въпросът беше за начина, по който се определя победителя - дали по килограмите, или по пчеличките, защото не беше казано, нито аргументирано. Както и да е, някои наистина свалят по-бързо от други. Но все пак, нека почакаме и ще направим извод в края на състезанието.

Krissie Krust  Cry Надявам се не си се обидила.

# 593
  • Chicago/Varna
Олеее, какво станало тук.... Shocked. Аз влязох тук с тетрадката, да почна да записвам кой колко пчелички събрал, и какво виждам.... нищо Simple Smile Аааааа, сега пак ли ще променяме правилата? Предното състезание беше толкова забавно и леко и смешно.... и всички бяха толкова задружни, какво стана сега?
Ооооо, Krissie Krust, много много съжалявам, че съм те пропуснала,  Blush аз те попитах дали със сигурност ще участваш, и че си добре дошла, и ако ДА, да ми кажеш с колко килограма и с по колко блока започваш, и понеже не видях отговор...помислих, че не си сигурна. Ако съм го пропуснала отговора ти, моля за голямо извинение Hug Нямаме никакви изисквания или критерии за състезателите, всички са добре дошли Simple Smile Колкото повече, толкова по забавно, както казва Мохарет Simple Smile Извини ме отново, не е било умишлено, случват се и грешки понякога  Hug Казвай с колко кила и с колко блока почваш, и веднага те вкарвам в списъка.
 И аз сега не разбрах, вие днес на състезание ли бяхте, или да чакаме да мине Гергьов Ден ?  Simple Smile
И другото, за крайния победител, аз все още съм поддръжник да се определя по пчеличките, а не по килограмите. И извинете, че забравих да сложа в правилата уточнението за крайния победител... понеже до колкото разбрах, повечето следяха състезанието без да участват, и мислех че са на ясно, сори, моя грешка  Blush  И в първото състезание уточнихме, че ако има състезателки завършили с еднакъв брой пчелички и търтеи, тогава ще се гледаме килограмите.  Аз държа победителя да се определи по пчеличките, както преди, защото тук гледаме докато смъкваме килограми, да си подобряваме и здравето Simple Smile , и храните които са в зелено, определено са по здравословни, и по пчеличките ще разберем кой е най най в центъра на зоната, и както казва Сиърс- в центъра на свръх здравето Simple Smile Защото иначе ако е само за сваляне на кила, може да се спазва диетата на Дюкян, и там се слабее със сигурност, и  е много по лесно за изпълнение, но нали целта е да е здравословно, и то колкото се може по-здравословно, на макс както се казва Simple Smile и най вече е важен ефекта от храната върху хормоните...
но ако болшинството имате възражения, ще  променим правилата   ooooh!  , каквото кажете вие.

Последна редакция: нд, 06 май 2012, 07:02 от Emigrantка

# 594
  • Chicago/Varna
Висока съм 167 на 57,6 кг.
Засега това е от мен. Приятен ден!  bouquet
Krissie Krust сега върнах на зад няколко странички,  Tired че се почувствах виновна че неволно съм те пренебрагнала, Blush и видях, пропуснала съм поста ти  ooooh! Още веднъж се извинявам  Praynig  Само ако може да ми кажеш по колко блока точно ще ядеш на ден, защото това не го видях,. По принцип, в предното състезание решихме всички да тъгнат с определена бройка блокове, а не един ден 9, после 8, после 10 и т.н. Имаше момичета, които не бяха сигурни с по колко блока ще се чувстват най добре, и след няколко дена спазване на една и съща бройка, имаше такива които огладняваха по скоро от нормалното, и увеличиха блоковете. И когато увеличиха блоковете, започнаха да се чувстват по добре, и пак стопяваха мазнинки Simple Smile Както казва Сиърс Simple Smile" да се настрои хормоналния карбуратор" Разбира се, когато преобладават червените храни, огладняването е по скоро от нормалните 4.30 до 5 часа Simple Smile И тогава е малко объркващо, с колко блока наистина се чувстваш най добре, и колко блока са ти необходими за да си в идеално здраве
Обаче ми беше много интересно на предното състезание. Всички докладваха кой как се чувства, кой какво забелязва, и с почти всички се случваха едни и същи промени. Понеже всички се стараеха да ядат повечето зелени храни, и бяха наистина много старателни и прилежни, и като страничен наблюдател се виждаше кой наистина се доближава до центъра на зоната, според това какво докладва, и какво забелязва. Наистина ми беше много интересно Simple Smile И много полезно за всички старателни пчелички  Hug Аз лично останах много горда, и им се възхитих на ентусиазма. Надявам се сега да е същото Simple Smile И всички знаем, че това не е състезание, за да има победител, а за стимул, всеки да пробва да се задържи 15 дена в зоната, без прегрешения, т.е наистина да е в зоната, а не само да кръжи наоколо, и наградата всеки си я получава- стопени мазнинки Simple Smile, придобити навици, и най важното- плюсове за здравето Simple Smile

Последна редакция: нд, 06 май 2012, 07:58 от Emigrantка

# 595
  • Chicago/Varna
Ето и малко извадки - цитати от Сиърс, за стимул, и да си припомним какво пише :
"До 1980 година никой не си правеше труда да си зададе точно този въпрос - за различното темпо, с което навлизат в кръвта различните типове въглехидрати. Когато този проблем бе най-сетне изучен, изводите трябваше да преобърнат с главата надолу много от досегашните схващания на специалистите в областта на храненето. Кой знае как предполагаемите „прости" захари като фруктоза навлизаха в кръвния поток мно­го по-бавно от уж „сложните" въглехидрати като различните тестени изделия. Този факт е от огромно значение за онези, които са решили да влязат в Зоната.
Скоростта, с която въглехидратите навлизат в кръвния поток е известна като „гликемичен индекс". Колкото по-нисък е той, толкова по-ниска е скоростта на абсорбция. Колкото и невероятно да ви се струва, рафинираната захар има по-малък гликемичен индекс от зърнените храни. bowuu

Всички зърнени и нишестени храни и тестени изделия са високогликемични въглехидрати.

Точно те обаче предизвикват отделянето на по-големи дози инсулин, а както вече разбрахте, по-високите нива инсулин са причина да напълняваме.

Следователно, ако се опитвате да отслабнете, поглъщането на прекалено много въглехидрати, особено високоглекимични - и последващото увеличаване нивото на инсулина - ще даде точно обратния ефект. Вместо да изгаряте вече складираните мазнини, вие добавяте към тях нови. Вместо да отслабнете, вие напълнявате още повече.

Може би ще пожелаете да се съобразите с този факт следващия път, когато посегнете към сладкишите.

Последна редакция: нд, 06 май 2012, 07:37 от Emigrantка

# 596
Оооо, каква интересна тема сте подхванали  Laughing Аз съм изказвала доста пъти мнението си по този въпрос, но да си кажа пак  Wink Смятам, че няма никакво значение от какъв цвят ще са въглехидратите стига всичко да е строго балансирано. От  най -важно значение е съотношението между П,В и М.
 Преди 1-2 години редовно следях гостуванията на д-р Папазова при Гала и тя ме запали за Зоната с нейните простички обяснения на това кое и как се случва в нашето тяло. Тя даваше пример и със себе си и от нея съм запомнила, че най-важно е спазване на съотношението. Също и в книгата го пише, че е допустимо да се ядат и храни с висок ГИ, но да се стремим да не надвишават 25% от дневното меню.
Emigrantка , мисля, че в предния ти пост наблягането би трябвало да бъде върху "прекалено много въглехидрати", а не върху "особено високогликемични".

Ето една много интересна статия и още по-интересни коментари след нея по този въпрос:
http://www.bb-team.org/articles/4293_mitove-v-bodibildinga-glike … at-indeks-chast-2

Също така според мен е по-правилно да се взема предвид Гликемичния лоудинг на храните, а не гликемичния индекс. Там са реабилитирани храни като варените картофи, варивата - боб, киноа, грах, плодове като пъпеша и динята и др. Аз смятам, че и в тях се садържат доста полезни съставки и не трябва да се лишаваме от тях .

http://www.bb-team.org/articles/3627_glikemichen-louding

И само в заключение ще добавя, че аз която си хапвах сладкиши( изчислени по Зоната), баница (отново изчислена) и варива смъкнах за предния тур 1,5 кг  - също колкото и почти всички други участнички ( без Moharet ). Така че всичко е въпрос на личен избор. Hug Но правилата са си правила - отчитам си търтеите Embarassed и свалям  Joy

# 597
  • София
И все пак, имахме един пример с Баронес, която беше честна и не можеше да свали. Не знам къде остана тя... А аз например открих Зоната преди 3 години и останах в нея няколко месеца. Започнах да свалям чак след първата седмица, спортувах много активно и бях доста стриктна, но исках да сваля само 4 до 5 кг най-много. Сега ще съм по-малко стриктна, но се надявам да има ефект, тъй като килцата за сваляне са двойно повече. 
Hug Тук съм  Simple Smile Не съм стриктна и затова не пиша, но следя всеки пост  Wink Може би тези дни ще се опитам пак до вляза в Зоната, но искам да съм сигурна, че съм вътре, защото иначе вместо да отслабвам качвам. Или трябва да съм супер стриктна или хич да не се мъча.
Успех на състезателките   bouquet

# 598
Олеее, какво станало тук.... Shocked. Аз влязох тук с тетрадката, да почна да записвам кой колко пчелички събрал, и какво виждам.... нищо Simple Smile Аааааа, сега пак ли ще променяме правилата? Предното състезание беше толкова забавно и леко и смешно.... и всички бяха толкова задружни, какво стана сега?

Emigrantka Е кой каза, че иска да променя правилата?  Shocked Ех, да му се не види, човек каже едно нещо, а излиза друго.

Аз държа победителя да се определи по пчеличките, както преди, защото тук гледаме докато смъкваме килограми, да си подобряваме и здравето Simple Smile , и храните които са в зелено, определено са по здравословни, и по пчеличките ще разберем кой е най най в центъра на зоната, и както казва Сиърс- в центъра на свръх здравето Simple Smile Защото иначе ако е само за сваляне на кила, може да се спазва диетата на Дюкян, и там се слабее със сигурност, и  е много по лесно за изпълнение, но нали целта е да е здравословно, и то колкото се може по-здравословно, на макс както се казва Simple Smile и най вече е важен ефекта от храната върху хормоните...

А в Зоната не се ли слабее със сигурност?   Wink

Пак много шум за нищо.  smile3507

# 599
О, Баронес! Simple Smile
Кажи, ти отслабна ли преди когато беше в Зоната? Мен ме нямаше и не разбрах, но ми е интересно.   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт