Истанбул 8

• 79 939
  • 733
  •   1
Отговори
# 150
Български най- вече по Капалъ чарши и Лалели, тъй като от десетки години, вече, българи ходят там на пазар, все по- малко, но все още основно с това се занимават в Истанбул. Също и покрай настаняването винаги в Лалели. В Бейоглу не очаквай много български, да не говорим за още по- цивилизованите райони. Даже по мои впечатления никакъв български. Руския е силно популярен пак в същите райони, където и българския. Иначе по Бостанджъ, Кадъкьой (може би също), Шишли, Левент и т.н. в този дух, млади хора - английски. Немски говорят всякакви хора - възрастни, забрадени и прочие, явно заради огромното число гастарбайтери в Германия. Едни се връщат, други заминават, трети са си вече германци, дошли си само за празниците. Но не очаквай като скандинавците всички да говорят английски (скандинавците доколкото знам учат много сериозно в средното си образование, а висшето изцяло само на английски). По- скоро като италианците  Simple Smile

Това са лични мои впечатления.

# 151
  • Пловдив / София
По- скоро като италианците  Simple Smile

Значи и тук ще е тегаво. Crazy
Немски не говорим. Учила съм някога, ама нямах желание за този език. Руски...от онова поколение сме, дето вече не изучаваше руски. С напъни разбирам, ама не говоря. Както и да е, ще се оправим.

Така, дами, съчиних набързо една програма. Ще ви я постна. Моля, не се смейте. Не съм била в тоя град, неориентирана съм. Направила съм я без изсилване. С уговорката, че в Синята джамия може и да не влезем.
Дайте, моля, мнение. Дали е постижима, дали са удачно съчетани обектите /с оглед времето, което отнемат средно за разглеждане/. Уточнявам, не ползваме екскурзоводи на място. Мъжът ми е влизал в двата двореца и в Света София и вероятно ще ме чака отвън.

Пристигане: ок. 08:00ч.на 14.04.

Ден първи цели през деня(14.04.събота): Света София, Султан Ахмед-джамията или др.джамия; Хиподрума; двата пазара (Капалъ чарши и Египетския)
Ден втори цели(15.04. неделя): Долмабахче; Топкапъ + парка Гюлхане; разходка с корабче по Босфора
Ден трети цели(16.04.понеделник): ходене до Принцовите о-ви
Ден четвърти цели(17.04. вторник): разходка до Кадъкьой (Азия); евент.изкачване на кулата Галата

Заминаване на 17.04. Автобусът ни е в 19:00ч.

Друго уточнение: хостелът ни е мн. близо до Галата.
Изобщо чакам препоръки.

# 152
  • Казанлък of all places
Браво , Фам! 
Напълно постижима програма, аз даже бих включила още едни -две неща, но чудесно си ги маркирала! Например, влезте в Йеребатан първия ден, той е точно срещу Ая София , сигурна съм ,че и мъж ти ще е впечатлен  чисто технически от съоръжението, да не говорим,че е маса мистично преживяване ( само да няма мучо туристо,че цялата мистика отива по дяволите тогава).
Вие ще сте в Бейолу, теглете един тегел по Истиклял рано някоя сутрин, хубаво е. Врътнете се и отзад покрай Пера , има кафене със страхотна гледка пред ТРТ ( Турската Радио и Телевизия), ще го разпознаете лесно. Кулата Галата добре си я включила след Азиатската визита, ама вие най-вероятно ще минете покрай нея, отивайки до Еминьоню да хванете фериботчето за другата страна.

А за езика, наистина не се притеснявай. В Турция човек осъзнава как без да иска владее още един език ( шегувам се, разбира се). Научи "бир таане, ики таане" и ги ползвай като си купивате симид.Simple Smile

# 153
Здравейте, от доста време ви чета и си мечтая да посетя Истанбул и ето отвори ми се и на мен възможност. Отивам на служебно пътуване. Тръгваме на 9.04. с агенция Травел. Ношувката засега е обявена в хотел Hamidiye. Три дни ще сме там , по програма имаме обиколка на Босфора, посешение на Долмабахче сарай, аквариума, синята джамия, Света София. Вие много подробно обяснявате маршрути и транспортни схеми, но при мен явно ще трябва да разчитам на организираната програма. Приемам съвети всякакви а и трябва да задължително да купя и подаръци, особено на сина ми, който няколко дни след връщането ми има рожден ден и отсега казва че подаръка му ще е от там  newsm78

# 154
  • Варна
Фам, добра програма за първо ходене в Истанбул. Аз бих преподредила целите малко. Топ капъ нека не е в неделя, защото ходят много местни хора и стават страхотни опашки. Нека да е в понеделник (вторник - почива). А принцовите острови да са във вторник, тогава в неделя ще ти е азиатската част. Само предложение.

# 155
Андже, пиши фразата си за водата  Mr. Green, че и нас да ни броят местни.

Това за симидите-пише, че са по 0.75, те ми вземат по 1 лира, а сега ще кажа "юч таане"-таане брой ли значи  newsm78

Йеди тепе= седмото тепе ли?

# 156
  • Единбург
Да попитам какво значи целия израз и защо се ползва? и  какво значи юч таане?

# 157
Юч е три. Сега си преписах на едно картонче цифрите на турски, аз повечето ги знам, но трябва да се усъвършенствам   Wink

# 158
  • Пловдив / София
Фам, добра програма за първо ходене в Истанбул. Аз бих преподредила целите малко. Топ капъ нека не е в неделя, защото ходят много местни хора и стават страхотни опашки. Нека да е в понеделник (вторник - почива). А принцовите острови да са във вторник, тогава в неделя ще ти е азиатската част. Само предложение.

Браво , Фам!  
Напълно постижима програма, аз даже бих включила още едни -две неща, но чудесно си ги маркирала! Например, влезте в Йеребатан първия ден, той е точно срещу Ая София , сигурна съм ,че и мъж ти ще е впечатлен  чисто технически от съоръжението, да не говорим,че е маса мистично преживяване ( само да няма мучо туристо,че цялата мистика отива по дяволите тогава).
Вие ще сте в Бейолу, теглете един тегел по Истиклял рано някоя сутрин, хубаво е. Врътнете се и отзад покрай Пера , има кафене със страхотна гледка пред ТРТ ( Турската Радио и Телевизия), ще го разпознаете лесно. Кулата Галата добре си я включила след Азиатската визита, ама вие най-вероятно ще минете покрай нея, отивайки до Еминьоню да хванете фериботчето за другата страна.

А за езика, наистина не се притеснявай. В Турция човек осъзнава как без да иска владее още един език ( шегувам се, разбира се). Научи "бир таане, ики таане" и ги ползвай като си купивате симид.Simple Smile

Благодаря ви за препоръките. Изместих ходенето до Принцовите о-ви в неделя. Мислех, че имаше фериботи тогава. Пак ще проверя, а дворците за понеделник.

Ангелина, Истиклял май за вечерите ще го оставим, но може и за сутрин, щом казваш, че е хубаво.

Кливия, моля да ги споделиш

# 159
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
На нас симида все по лира ни го дават, пък така си и пишеше  newsm78 Ние на английски говорим, български изселници не сме срещали до сега  Shocked Ама много държат на ударенията, за тоя Баъдат каката я питахме сигурно 6 пъти, докато се усети и рече, че сме баш на Баъдат  Joy

Иначе обслужващата сфера са като по нашето Черноморие - по 5 фрази от всички езици  hahaha
Нашето семейство понеже сме по-тъмнички и с тъмни коси и очи и минава първо за испанци, после за италианци, после турци и накрая от немай къде сме португалци  Joy Та си пробват късмета все на тея езици...Един така ни питаше от де сме, да ни пробутва пътеводители и мъж ми вика "итс сикрет" и човека - Сюкрет? Дис ис Спаня?  Joy Викам му не, това е България и като разбра какви сме, загуби интерес изведнъж  Laughing

Успех на пътуващите довечера, Джулиана не се притеснявай ще ти мине бързо, взимай само парацетамолите и тайлолите и пий!  Hug

Фам, твоята програма е като пикник пред моите приключения  Laughing Ама ние обичаме по цял ден да обикаляме и колкото повече - толкова по-добре  Peace

# 160
Фам, малко ще оспамим темата, но ...

1-бир, 2-ики, 3-юч /то май се произнася нещо между у и ю/, 4-дьорт,5-беш,6-алтъ, 7-йеди, 8- секиз, 9-докуз, 10-он.

Миналия път нямах никакви познания и ми се стори много странно, че повечето търговци крещяха едно и също-беш лира, беш лира  Laughing

# 161
  • София
http://www.ibb.gov.tr/tr-TR/e-belediye/Pages/turistik_kameralar.aspx

Благодаря ти за линка  bouquet

Оказа се,че имам множество карти на трамваи и различцни карти на метродиаметрите, но нито една на автобусите„ Може и някой да ми даде линк, за карта на автобусните линии????  baby_neutral  baby_neutral

Гледах от Св.София как да стигна до Миниатюрк, но се оказа, че нямам карта на автобусните линии.
В сайта им пише само това:
From площад Taksim ; bus 54 HT ( Hasköy / Taksim ) Bus
From Mecidiyeköy and Şişli  ; 54 HŞ ( Hasköy / Şişli ) Bus
From Eminönü Еминьоню;  автобуси: 47, 47 Ç, 47 E Bus
From Topkapı ; 41 ST ( Seyrantepe / Topkapı ) Bus
Also Seyrantepe / Topkapı minibuses

И втори въпрос относно разходката с корабче на ИДО- пълния тур. Когато отида до фирмата първо трябва да взема този ли ферибот conventional vechikle passenger ferry lines ?  И до къде се води крайната точка на азходката какъв точно билет да си поискам да ми дадат?

Колкото повече чета, толкова повече разбирам,че нищо не знам Embarassed  Embarassed

Последна редакция: чт, 29 мар 2012, 17:34 от mama Megi

# 162
  • Единбург
Значи и цифрите трябва да се учат,а как си поискахте истанбулкарт да си купите?
И да попитам за половин ден възможно ли е да отидеш от Еменюню -Юскудар-Бейлербей двореца-Кадаьой-Мода-Еменюню.
И още нещо -в сайта на ИДО видях,че за пътуване от Кабаташ до Саръйръ ако  се ползва карта билета ти от 7 тл става 4,75 -пробвал ли е някой ?Мислех си вместо разходка  да използвам тази линия, да се разходя  и след това да взема автобус до ортакьой или пак същото корабче за обратно,какво ще  кажете?

Последна редакция: чт, 29 мар 2012, 15:23 от irdbg

# 163
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
На английски - ИстАнбул карт, плийз!
Той ти казва 4 лири депозит (последния път толкова ни искаха).
Ти му казваш Ок, 20 лира ин, примерно  Peace Даваш 24 лири и бягаш  Grinning

Или направо си искате картата с еди колко си вътре, той казва ок и 4 депозит общо толкова и така  Peace

При презареждане даваш картата и банкнота с колко искаш да заредиш, човека зарежда и ти връща картата.

Не се филмирайте, хората са доста по-цивилизовани от нас  Peace

# 164
  • Единбург
На английски - ИстАнбул карт, плийз!
Той ти казва 4 лири депозит (последния път толкова ни искаха).
Ти му казваш Ок, 20 лира ин, примерно  Peace Даваш 24 лири и бягаш  Grinning

Или направо си искате картата с еди колко си вътре, той казва ок и 4 депозит общо толкова и така  Peace

При презареждане даваш картата и банкнота с колко искаш да заредиш, човека зарежда и ти връща картата.

Не се филмирайте, хората са доста по-цивилизовани от нас  Peace

Joy ееееееееееееееееее  значи на англ.ез става  Joy аз рекох ,че нещо на турски трябва пак да уча,мерси Peace

Общи условия

Активация на акаунт